Eremitaaši

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eremitaaši
Эрмитаж
Talvipalatsi Palatsinaukiolta päin.
Talvipalatsi Palatsinaukiolta päin.
Tyyppi taide- ja kulttuurihistorialinen museo
Perustettu 1764
Sijainti Pietari, Viipuri, Kazan, Venäjä. Amsterdam, Hollanti. Ferrara, Italia.
Vierailijoita vuodessa 3,1 milj. 2013 (Pietari)[1]
Ylläpitäjä Venäjän federaatio
Johtaja Mihail Piotrovski
Kotisivut hermitagemuseum.org
Jean-Baptiste Chardin, Pesijätär, 1730-luku.
Paul Cezanne, Mont Sainte-Victorie, 1897.
Eremitaašin teatteri.

Eremitaaši (ven. Эрмитаж, Ermitaž) on Pietarissa sijaitseva eräs maailman suurimmista taide- ja kulttuurihistoriallisista museoista, joka on laajentunut Kazaniin, Viipuriin, Amsterdamiin ja Italiaan. Museon johtaja on Mihail Borisovitš Piotrovski.

Eremitaašilla tarkoitettiin alkujaan Katariina II:n vuonna 1764 Talvipalatsin yhteyteen perustamaa hovimuseota, mutta kokoelman levittäytyessä varsinaisen Talvipalatsin puolelle vuonna 1922 nimi on laajentunut käsittämään koko palatsin yhteydessä olevaa taidekokoelmaa. Kokoelma sisältää nykyisellään lähes kolme miljoonaa taide-esinettä.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taidekokoelman pohjana ollutta Katariina II:n yksityiskokoelmaa ovat sittemmin kartuttaneet muun muassa tsaarit Aleksanteri I ja Nikolai I. Nikolai I:n aikana eli vuosina 1840–1852 museorakennusta uudistettiin huomattavasti arkkitehti Leo von Klenzen johdolla, ja samalla museosta tuli julkinen.lähde?

Lokakuun vallankumouksen jälkeen museo sai suunnattoman lahjoituksen valtiolta, kun Venäjän ylhäisön omistama taide oli päätynyt valtion käsiin. Kokoelmat ovat karttuneet myös vuonna 1945 Puna-armeijan Berliinin museoista haalimien taideaarteiden myötä.lähde?

Näyttelytilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päänäyttelytilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eremitaašin näyttelytilat käsittävät 365 huonetta museon päätiloissa Pietarin historiallisessa keskuksessa. Se koostuu kuudesta 1700–1800-luvuilla rakennetusta rakennuksesta. Niistä tärkein on Talvipalatsi, joka toimi aikaisemmin keisarillisena palatsina. Talvipalatsin, Pieni Eremitaašin, Vanha Eremitaašin ja Uusi Eremitaašin näyttelytiloissa on esillä kulttuurimuistomerkkejä ja antiikin, Länsi-Euroopan, Venäjän ja itämaiden kulttuuria ja taidetta sekä arkeologisia ja numismaattisia kokoelmia. Myös Eremitaašin teatteri ja varastorakennus ovat osa museon päänäyttelytiloja.lähde?

 • Talvipalatsi (1754–1762, arkkitehti Bartolomeo Rastrelli)
 • Pieni Eremitaaši (1764–1767, arkkitehti Jean-Baptiste Vallin de la Mothe)
 • Vanha Eremitaaši (1771–1787, arkkitehti Juri Felten)
 • Uusi Eremitaaši (1839–1852, arkkitehti Leo von Klenze)
 • Eremitaašin teatteri (1783–1787, arkkitehti Georges Quarengy)
Eremitaašin kokonaisuus Nevalta katsottuna. Vasemmalta oikealle: Eremitaašin teatteri, Vanha Eremitaaši, Pieni Eremitaaši, Talvipalatsi. Uusi Eremitaaši ei näy, sillä se on Vanhan Eremitaašin takana.
Eremitaašin kokonaisuus Nevalta katsottuna. Vasemmalta oikealle: Eremitaašin teatteri, Vanha Eremitaaši, Pieni Eremitaaši, Talvipalatsi. Uusi Eremitaaši ei näy, sillä se on Vanhan Eremitaašin takana.

Restaurointi- ja varastokeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moderni entisöinti- ja varastokeskus sijaitsee Pietarin Staraja Derevnjan alueella. Siinä on tällä hetkellä kolme rakennusta hallintoa, varastointia ja tekniikkaa varten. Vuonna 2012 varasto-osuudesta tuli maailman suurin lajissaan: se koostuu kahdeksasta erikoistuneesta rakennuksesta. Eremitaaši suunnitteli tämän osan siten, että sekin soveltuu vierailijaryhmille.lähde?

Pietari Suuren talvipalatsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pietari Suuren talvipalatsi valmistui 1700-luvun alussa. Se oli Pietari Suuren residenssi vuosina 1720–1725. Palatsin säilyneessä osassa on Pietari Suurelle ja hänen ajalleen omistettu muistonäyttely. Hänen oleskeluhuoneissaan, työhuoneessaan, ruokailuhuoneessaan ja työpajassaan olevat sisustusesineet on rekonstruoitu käyttämällä aitoja hänelle kuuluneita esineitä. Täällä on myös esillä niin sanottu vahaveistos, postuumi Pietari I:n muotokuva.lähde?

Menšikovin palatsi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menšikovin palatsi.

Menšikovin palatsi on Pietarin ensimmäisen kuvernöörin palatsi, joka nousi Vasilinsaarelle 1710- ja 1720-luvuilla Giovanni Fontanan ja Gottfried Shaedelin piirtämien suunnitelmien mukaan. Eremitaasin näyttely ”Venäläinen kulttuuri 1700-luvun ensimmäisen kolmanneksen aikana” on Mensikovin palatsissa. Pietari Suuren ajan interiööri ja koristeet koostuvat maalaustaiteesta, koristetaiteesta ja sovelletusta taiteesta Eremitaašin kokoelmissa.lähde?

Keisarillisen posliinitehtaan museo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Posliinitehtaan museo.

Keisarillinen posliinitehdas perusti posliinimuseon vuonna 1844, ja se on kuulunut Eremitaašiin vuodesta 2001 lähtien. Kokoelmassa on yli 30 000 posliinitehtaassa valmistettua esinettä 1700-luvulta 1900-luvulle sekä myös posliinia eurooppalaisilta ja venäläisiltä valmistajilta.lähde?

Pääesikunnan rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkkitehti Carlo Rossin suunnittelemaa kaarevaa, massiivista pääesikunnan rakennusta rakennettiin vuosina 1819–1829. Rakennuksen itäsiivessä olivat aikoinaan muun muassa Venäjän imperiumin ministeriöt. Länsisiivessä on nykyisin Venäjän läntisen sotilaspiirin pääesikunta. Itäsiiven tiloja otettiin Eremitaasin käyttöön vuodesta 1993 lähtien, ja vuonna 2014 siihen avattiin museon modernin ja nykytaiteen osasto, joka peruskorjattiin tähän käyttöön vuosina 2008-2013.[3][4]

Näyttelykeskukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eremitaaši-Viipuri-keskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eremitaaši-Viipuri keskus.

Eremitaaši-Viipuri sijaitsee Viipurin historiallisessa osassa vuonna 1930 rakennetussa Uno Ullbergin suunnittelemassa taidemuseorakennuksessa. Päätös Eremitaaši-Viipuri keskuksen perustamisesta merkitsi konstruktivistisen rakennusesimerkin heräämistä henkiin ja sen palauttamista alkuperäiseen museotehtävään. Näyttelyitä viipurilaisille ja matkailijoille järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Eremitaašin asiantuntijat järjestävät yleisölle näyttelyitä, luentoja ja kasvatusohjelmia.

Eremitaaši-Kazan-näyttelykeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tatarstanin tasavallan presidentin isännöimä ja tukema keskus on osa Kazanin Kremlin valtion historiallista ja arkkitehtuurin museovarastoa. Keskus sijaitsee Kazanin kremlin alueella 1800-luvun alussa rakennetussa rakennuksessa, jossa toimi ennen junkkerikoulu. Sen hallinto- ja näyttelytilat ovat laajuudeltaan tuhat neliömetriä. Näyttelytilojen lisäksi Eremitaaši-Kazan-keskukseen suunnitellaan luentosaleja, informaatiohuoneita ja tietokoneluokkia.lähde?

Eremitaaši-Amsterdam-näyttelykeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eremitaasi Amsterdamissa, pääsisäänkäynti.

Eremitaaši-Amsterdam-näyttelykeskus sijaitsee Amstelhofin rakennuskokonaisuudessa, Neederlandia-talossa, joka on rakennettu Amsteljoen varrelle 1600-luvulla. Amsterdamissa Eremitaašilla on yli 4 000 neliömetriä näyttelytilaa.[5]

Eremitaaši Italiassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eremitaaši Italia sijaitsee Ferrarassa.

Eremitaašin sivuosaston säätiö, Fondazione Ermitage Italia perustettiin vuonna 2007. Tutkimus- ja kulttuurikeskus sijaitsee Ferrarassa. Keskus hoitaa tärkeitä Italian ja Venäjän välisiä tutkimus-, opinto-, vaihto- sekä taiteellisia tuotantoja. Keskuksen toimitilat ovat Castello Estensessä ja vierashuoneet Parco Gigliolin alueella.lähde?

Keskuksen tehtävänä on tutkia maailman kulttuuriperintöä sekä italialaisen ja venäläisen tieteellisen ja teknisen henkilökunnan koulutus restauroinnin, konservoinnin sekä taideteosten hallinnan ja kehityksen aloilla.[6]

Taidekokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eremitaašin kokoelma sisältää muun muassa antiikin Kreikan ja Rooman taidetta sekä etu-, keski- ja itäaasialaista taidetta. Siinä on myös edustava kokoelma eurooppalaista taidetta kansainvaellusten ajalta alkaen. Kokoelmassa on flaamilaista, italialaista ja espanjalaista maalaustaidetta sekä laajasti ranskalaista impressionismia, fauvismia ja ekspressionismia.

Eremitaaši on erityisen tunnettu Rembrandt-kokoelmastaan, joka on maailman laajin Rembrandtin teosten museokokoelma.lähde? Eremitaašissa on myös muun muassa Michelangelon, Leonardo da Vincin, Pierre Rodinin, Pierre-Auguste Renoirin, Vincent van Goghin ja Paul Gauguinin töitä.lähde?

Eremitaaši-sana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden Eremitaašin sisäänkäyntiä koristavat graniittiset Atlantikset.

Yleiskäsitteenä eremitaaši (ransk. ermitage = suom. erakkomaja) on etenkin 1700-luvulla käytössä ollut nimitys puistojen ja puutarhojen yhteyteen rakennetuista huvimajoista.

Taidevarkaus vuonna 2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa vuonna 2006 paljastui suuri taidevarkaustapaus. Taidevarastoista oli viety 221 kappaletta taide-esineitä, joiden yhteisarvo oli 3,8 miljoonaa euroa.[7][8]

Vapaaehtoispalvelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eremitaašin vapaaehtoispalvelu on Eremitaašin museossa Pietarissa Venäjällä toimiva vapaaehtoisorganisaatio, jonka jäsenet osallistuvat maailmankuulun museon toimintaan. Vapaaehtoiset auttavat museohenkilökuntaa sekä ulkoisissa että sisäisissä aktiviteeteissa, ja vapaaehtoispalvelu toimii linkkinä museohenkilökunnan ja yleisön välillä. Vapaaehtoiset voivat kehitellä itselleen museoon liittyviä projekteja, jotka vastaavat heidän omia kiinnostuksenkohteitaan ja tavoitteitaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Rachel Donadio: Masterworks vs. the Masses The New York Times. 28.7.2014. The New York Times Company. Viitattu 17.9.2015. (englanniksi)
 2. General Information (Museon verkkosivu) The State Hermitage Museum. State Hermitage Museum. Viitattu 12.2.2012. (englanniksi)
 3. The General Staff Building The State Hermitage Museum. The State Hermitage Museum. Viitattu 26.12.2014. (englanniksi)
 4. The Hermitage, General Staff Building Manifesta 10. Manifesta 10. Viitattu 26.12.2014. (englanniksi)
 5. Exhibition Complexes and Exhibition Highlights (Museon verkkosivu) The State Hermitage Museum. State Hermitage Museum. Viitattu 12.2.2012. (englanniksi)
 6. Fondazione Ermitage Italia Comune di Ferrara. Comune di Ferrara. Viitattu 12.2.2012. (italiaksi)
 7. Pietarin Eremitaašista kadonnut yli 220 esinettä, Helsingin Sanomat 1.8.2006. Viitattu 21.10.2008.
 8. Pietarin Eremitaašissa paljastunut valtava taidevarkaus, Mtv3, Uutiset 1.8.2006. Viitattu 21.10.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]