Diego Velázquez

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Diego Velázquez
Omakuva n. 1630
Omakuva n. 1630
Syntynyt kastettu 5. kesäkuuta 1599
Sevilla, Andalusia
Kuollut 6. elokuuta 1660
Madrid
Kansallisuus Espanjan lippu Espanja
Ala Taidemaalari
Taidesuuntaus barokki
Kuuluisimpia töitä Hovinaiset
Hovinaiset, 1656. Teos kuvaa hovin arkea. Päähenkilönä 5-vuotias prinsessa. Kuningas ja kuningatar heijastuvat peilistä. Taiteilija on kuvannut myös itsensä vasemmalle.

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (kastettu 5. kesäkuuta 1599 Sevilla6. elokuuta 1660 Madrid), yleensä lyhyesti Diego Velázquez, oli espanjalainen barokkitaiteilija. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat muotokuvia ja historiamaalauksia.

Velázquez oli Filip IV:n hovimaalari 1600-luvun Madridissa. Hänet tunnetaan barokkiajan tiukan hovielämän tulkkina ja havainnoitsijana. Tunnetuimpia teoksia on Hovinaiset. Las Meninas,[1] joka kuvaa nuorta prinsessa Margaritaa hoviväkineen.

1800-luvulla realistit ja impressionistit ”löysivät” Velázquezin, ja muun muassa Edouard Manet otti vaikutteita hänen töistään. Pablo Picasso ja Salvador Dalí tekivät toisintoja Velázquezin maalauksista.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Velázquez syntyi kesäkuussa 1599 Sevillassa, Andalusiassa. Hänet kastettiin 6. kesäkuuta 1599 San Pedron kaupunginosan kirkossa. Hänen isänsä oli lasinpuhaltaja Juan Rodríguez de Silva ja äitinsä hyvän perheen tytär, Jerónima Velázquez. Ajan tavan mukaan Diego otti käyttöönsä molempien vanhempiensa nimet, mutta lopullisesti hänet muistetaan vain äitinsä nimestä. Diego Velázquez oli esikoinen, hänellä oli kuusi sisarusta.

Diego Velázquez sai kotona hyvän koulutuksen, johon sisältyi kieliä ja filosofiaa. Hän oli vuoden verran oppipoikana Francisco de Herrera (n. 1590–1654) vanhemman ateljeessa, ja aloitti sitten Francisco Pachecon (1564–1654) oppilaana 12-vuotiaana.

Diego Velázquez sai mestarin arvon 1617 ja oikeuden perustaa oman ateljeen, eli maalata omissa nimissään sekä ottaa oppilaita.

Vuonna 1618 Diego Velázquez vihittiin Francisco Pachecon tyttären Juanan kanssa. Taiteilija Pacheco lahjoitti nuorelle parille kaksi taloa Sevillassa, joten Juana sai hyvät myötäjäiset. Heidän ensimmäinen lapsensa Francisca syntyi vuonna 1619. Heidän toinen tyttärensä Ignacia kuoli jo hyvin nuorena. Fransisca jäi perheen ainoaksi lapseksi.

Ignacian kuoleman jälkeen vuonna 1622 Diego Velázquez matkusti ensimmäisen kerran Madridiin. Hän halusi maalata vuonna 1621 valtaan nousseen Filip IV:n muotokuvan. Ensimmäisellä matkalla tämä ei kuitenkaan onnistunut, ja Velázquez maalasi runoilija Luis de Góngoran (1561–1627) muotokuvan.

Vuonna 1623 Velázquez kutsuttiin maalaamaan muotokuvaa hovipappi Don Juan de Fonsecasta. Kutsujana oli Gaspar de Guzmán Olivárez. Olivárez oli andalusialaissyntyinen kuten Velázquezkin ja Filip IV:n suosikki. Hän hallitsi maata käytännössä, hoitaen useita tehtäviä hovissa. Kuningas Filip ihastui Diego Velázquezin maalaamaan tauluun niin, että tilasi omankin muotokuvansa. (Teos valmistui vielä samana vuonna, mutta on sittemmin kadonnut.)

Diego Velázquez nimitettiin Filip IV:n hovimaalariksi 1623. Hän muutti perheineen kuninkaanlinnaan, joka silloin sijaitsi Alcazarissa. Velázquez sai monia etuja asemansa vuoksi. Hän sai muun muassa käyttää kuninkaanlinnan apteekkia ja lääkäreitä. Sanotaankin, että Velázquezin sosiaalinen nousu alkoi hänen nimittämisestään hovimaalariksi.

Hovimaalarin ominaisuudessa Velázquez pääsi kaksi kertaa Italiaan opinto- ja ostosmatkalle; vuosina 1629-1630 ja uudelleen 1649. Ensimmäisellä matkallaan hän perehtyi italialaiseen vanhaan ja uudempaan maalaustaiteeseen. Matkan vaikutukset näkyvät hänen maalaustekniikkansa muutoksissa. Toisella matkallaan hän osti Espanjan hoville alkuperäisveistoksia, teetti pronssivaloksia veistoksista ja pyrki pestaamaan freskomaalareita Espanjaan.[2]

Velázquez nimitettiin yhä korkeampiin virkoihin, joiden hoitaminen vei aikaa maalaamiselta. Vuonna 1658 hänestä tuli Santiagon ritari. Kaksi vuotta myöhemmin hän kuoli[3].

Maalauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]