Venäjän esittävän taiteen valtioninstituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäjän esittävän taiteen valtioninstituutti
Российский государственный институт сценических искусств (venäjäksi)
Venäjän esittävän taiteen valtioninstituutin rakennus Pietarissa
Venäjän esittävän taiteen valtioninstituutin rakennus Pietarissa
Perustettu 1779
Opiskelijoita 950
Sijainti Pietari, Venäjä (59.9406°N, 30.3458°E)
Osoite Mohovaja ulitsa 34, Pietari
Sivusto rgisi.ru

Venäjän esittävän taiteen valtioninstituutti (ven. Российский государственный институт сценических искусств) on alansa korkeakoulu- ja tutkimuslaitos Venäjällä. Instituutissa on mahdollista suorittaa muun muassa näyttelijän- ja ohjaajantyön maisteri- ja tohtoritutkinto.

Esittävän taiteen instituutti on vanhin ja suurin Venäjällä toimiva alansa laitos. Instituutti on nimetty uudelleen monta kertaa ja sen nykyinen nimi on vuodelta 2015. Yksi aikaisemmista nimistä on ollut Pietarin teatteritaiteiden akatemia. Esittävän taiteen instituutti sijaitsee Pietarissa Mohovajakadun varrella.

Instituutissa on nykyään noin 950 täysiaikaista oppilasta. Se jakaantuu neljään eri laitokseen: draamateatterilaitos, nukketeatterilaitos, näyttämö- ja lavasteteknologialaitos sekä teatterityön laitos. Opinnot kestävät yhteensä neljä vuotta, ja opiskelu tapahtuu kuutena päivänä viikossa. Puolivuosittain järjestettävissä tasokokeissa pudotetaan osa opiskelijoista. Opiskeltaviin aineisiin kuuluu perinteisen näyttämötyön lisäksi muun muassa balettia, miekkailua ja mimiikkaa.

Nykyään instituutin näyttelijäntyön johtajana toimii professori Sergei Tšerkasski. Venäjän esittävän taiteen valtioninstituutilla on pitkä historiallinen perinne Konstantin Stanislavskin (1863–1938) näyttelijäntyömetodin tutkimuksessa. Stanislavskin menetelmä on maailmalla tunnetuin näyttelijäntyön metodi.

Venäjän esittävän taiteen valtioninstituutin entisten opiskelijoiden joukossa on useita Venäjän arvostetuimman teatteripalkinnon, Zolotaja maskan, voittajia. Koulun opettajina toimivat muun muassa Grigori Ditjatkovski ja Lev Dodin.

Sergei Tšerkasski ja Veniamin Filštinski ovat järjestäneet Suomessa näyttelijöille ja ohjaajille tarkoitettuja työpajoja. Näillä kursseilla hyödynnetään Stanislavskin toiminta-analyysimenetelmää ja fyysisten tekojen menetelmää.

Ehkä kuuluisimpiin instituutissa vaikuttaneisiin ohjaajiin ja näyttelijöihin lukeutuu Vsevolod Meyerhold, joka toimi koulun professorina. Nykyään koko 1920-lukua kutsutaan venäläisen teatterin historiassa Meyerholdin vuosikymmeneksi.

Instituutissa opiskelleita suomalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]