Grigori Ditjatkovski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grigori Ditjatkovski
Henkilötiedot
Koko nimi Григорий Дитятковский
Syntynyt17. kesäkuuta 1959
Kiova
Ammatti Näyttelijä Ohjaaja
Näyttelijä
Palkinnot

Zolotaja Maska 2001 (Paras ohjaus)

Grigori Ditjatkovski (s. 17. kesäkuuta 1959, Kiova) on yksi Venäjän arvostetuimmista moderneista teatteriohjaajista. Nykyään hän toimii apulaisprofessorina ja näyttelijäntyön opettajana Pietarin teatteritaiteen akatemiassa. Ditjatkovski on työskennellyt ohjaajana Pietarin Malyi-draamateatterissa vuodesta 1985 alkaen ja opettanut teatterityötä Lev Dodinin työpajassa.

Vuonna 2001 Ditjatkovski voitti Venäjän tunnetuimman teatterialan palkinnon, Zolotaja Maskan, parhaasta näytelmästä ja parhaasta ohjaustyöstä. Palkittu näytelmä pohjautui israelilaisen Hanoch Levinin kirjoittamaan Rubber Merchants -teokseen. Myös Venäjän teatterityön tekijöiden liitto on palkinnut hänen ohjaamansa näytelmän vuonna 1998 vuoden parhaana teoksena.

Länsimaissa hän on saanut myös näyttelijänä arvostusta Joseph Brodskyn elämää kuvaavasta fiktiivisestä elokuvasta nimeltä Room and a half. Ulkomailla Ditjatkovski on ohjannut Ibsenin, Tšehovin ja Bertolt Brechtin klassikkonäytelmiä. Hän on tehnyt tuotantoja mm. Manchesterin yliopiston teatteriin.

Teatteriohjaajan tavoitteena on Ditjatkovskin mukaan elävöittää ja tehdä mielenkiintoiseksi menneisyyden tarinat, jotka ihmiset ovat kuulleet satoja kertoja aikaisemmin. Teatterityö edellyttää aina kulttuurisen kontekstin ja menneisyyden merkityksen tunnustamista.

Tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • (1998) Golden Soffite -palkinto näytelmästä Marble
  • (2001) Zolotaja Maska -palkinto teoksesta Lost In The Stars (paras näytelmä ja paras ohjaus)
  • (2009) Harlekiini-palkinto lastennäytelmästä Lumikuningatar (Grand Prix festivaalin palkinto)
  • (2010) Venäjän federaation palkinto Joseph Brodskyn roolista elokuvassa Room and a Half

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]