Pietarin valtiollinen teatteritaiteen akatemia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pietarin valtiollinen teatteritaiteen akatemia
Pietarin teatteritaiteen akatemian rakennus.
St. Petersburg State Theatre Arts Academy.jpg
Perustettu 1779
Opiskelijoita 950
Sijainti Pietari, Venäjä
Osoite Mohovaja 34, Pietari, international@tart.spb.ru
Sivusto http://www.tart.spb.ru

Pietarin valtiollinen teatteritaiteen akatemia (Са́нкт-Петербу́рская госуда́рственная акаде́мия театра́льного иску́сства) on venäläinen teatteritaiteen korkeakoulu- ja tutkimuslaitos. Akatemiassa on mahdollista suorittaa muun muassa näyttelijän- ja ohjaajantyön maisteri ja tohtoritutkinto.

Teatteritaiteen akatemia on vanhin ja suurin Venäjällä toimiva teatteritaiteenlaitos. Akatemia on uudelleen nimetty monta kertaa ja sen nykyinen nimi on vuodelta 1993. Teatteritaiteen akatemia sijaitsee Pietarissa Mohovajakadun varrella.

Akatemiassa on nykyään noin 950 täysiaikaista oppilasta. Teatteritaiteen akatemia jakaantuu neljään eri laitokseen: draamateatterilaitos, nukketeatterilaitos, näyttämö- ja lavasteteknologialaitos ja teatterityön laitos. Opinnot kestävät yhteensä neljä vuotta ja opiskelu tapahtuu seitsemänä päivänä viikossa. Puolivuosittain järjestettävissä tasokokeissa pudotetaan osa opiskelijoista. Opiskeltaviin aineisiin kuuluu perinteisen näyttämötyön lisäksi mm. balettia, miekkailua ja mimiikkaa.

Nykyään akatemian näyttelijäntyön johtajana toimii professori Sergei Tšerkasski. Pietarin valtiollisella teatteritaiteen akatemialla on pitkä historiallinen perinne Konstantin Stanislavskin (1863–1938) näyttelijäntyömetodin tutkimuksessa. Stanislavskin menetelmä on maailmalla tunnetuin näyttelijäntyön metodi.

Pietarin valtiollisen teatteritaiteen akatemian entisten opiskelijoiden joukossa on useita Venäjän arvostetuimman teatteripalkinnon, Zolotaja maskan voittajia. Koulun opettajina toimivat mm. Grigori Ditjatkovski ja Lev Dodin.

Sergei Tšerkasski ja Veniamin Filštinski ovat järjestäneet Suomessa näyttelijöille ja ohjaajille tarkoitettuja työpajoja. Näillä kursseilla hyödynnetään Stanislavskin toiminta-analyysi - ja fyysisten tekojenmenetelmää.

Ehkä kuuluisimpiin Akatemiassa vaikuttaneisiin ohjaajiin ja näyttelijöihin lukeutuu Vsevolod Meyerhold, joka toimi koulun professorina. Nykyään koko 1920-lukua kutsutaan venäläisen teatterin historiassa Meyerholdin vuosikymmeneksi.

Akatemiassa opiskelleita suomalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]