Pietarin valtiollinen teatteritaiteen akatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pietarin valtiollinen teatteritaiteen akatemia
Pietarin teatteritaiteen akatemian rakennus.
Pietarin teatteritaiteen akatemian rakennus.
Perustettu 1779
Opiskelijoita 950
Sijainti Pietari, Venäjä (59.9406°N, 30.3458°E)
Osoite Mohovaja ulitsa 34, Pietari
Sivusto www.tart.spb.ru

Pietarin valtiollinen teatteritaiteen akatemia (Са́нкт-Петербу́рская госуда́рственная акаде́мия театра́льного иску́сства) on venäläinen teatteritaiteen korkeakoulu- ja tutkimuslaitos. Akatemiassa on mahdollista suorittaa muun muassa näyttelijän- ja ohjaajantyön maisteri- ja tohtoritutkinto.

Teatteritaiteen akatemia on vanhin ja suurin Venäjällä toimiva teatteritaiteenlaitos. Akatemia on nimetty uudelleen monta kertaa, ja sen nykyinen nimi on vuodelta 1993. Teatteritaiteen akatemia sijaitsee Pietarissa Mohovajakadun varrella.

Akatemiassa on nykyään noin 950 täysiaikaista oppilasta. Se jakaantuu neljään eri laitokseen: draamateatterilaitos, nukketeatterilaitos, näyttämö- ja lavasteteknologialaitos sekä teatterityön laitos. Opinnot kestävät yhteensä neljä vuotta, ja opiskelu tapahtuu kuutena päivänä viikossa. Puolivuosittain järjestettävissä tasokokeissa pudotetaan osa opiskelijoista. Opiskeltaviin aineisiin kuuluu perinteisen näyttämötyön lisäksi muun muassa balettia, miekkailua ja mimiikkaa.

Nykyään akatemian näyttelijäntyön johtajana toimii professori Sergei Tšerkasski. Pietarin valtiollisella teatteritaiteen akatemialla on pitkä historiallinen perinne Konstantin Stanislavskin (1863–1938) näyttelijäntyömetodin tutkimuksessa. Stanislavskin menetelmä on maailmalla tunnetuin näyttelijäntyön metodi.

Pietarin valtiollisen teatteritaiteen akatemian entisten opiskelijoiden joukossa on useita Venäjän arvostetuimman teatteripalkinnon, Zolotaja maskan, voittajia. Koulun opettajina toimivat muun muassa Grigori Ditjatkovski ja Lev Dodin.

Sergei Tšerkasski ja Veniamin Filštinski ovat järjestäneet Suomessa näyttelijöille ja ohjaajille tarkoitettuja työpajoja. Näillä kursseilla hyödynnetään Stanislavskin toiminta-analyysimenetelmää ja fyysisten tekojen menetelmää.

Ehkä kuuluisimpiin Akatemiassa vaikuttaneisiin ohjaajiin ja näyttelijöihin lukeutuu Vsevolod Meyerhold, joka toimi koulun professorina. Nykyään koko 1920-lukua kutsutaan venäläisen teatterin historiassa Meyerholdin vuosikymmeneksi.

Akatemiassa opiskelleita suomalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]