Bartolomé Esteban Murillo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bartolomé Esteban Murillo
Yksityiskohta omakuvasta.
Yksityiskohta omakuvasta.
Henkilötiedot
Syntynytjoulukuussa 1617 tai tammikuussa 1618
Sevilla, Espanja
Kuollut3. huhtikuuta 1682 (64 vuotta)
Sevilla, Espanja
Kansalaisuus espanjalainen
Taiteilija
Ala Maalaustaide
Taidesuuntaus Barokki
Poika ja koira, 1655–1660.

Bartolomé Esteban Murillo (joulukuussa 1617 tai tammikuussa 1618 Sevilla3. huhtikuuta 1682 Sevilla) oli espanjalainen taidemaalari. Hänen väripalettinsa oli pehmeäsävyinen.[1] Barokkimaalari Murillo tunnetaan parhaiten madonnakuvista ja uskonnollisista maalauksista, mutta hän teki runsaasti maalauksia myös naisista ja lapsista. Oman aikakautensa jokapäiväistä elämää kuvanneet maalaukset esittivät kukkamyyjiä, katupoikia ja kerjäläisiä.

Murillon maalauksissa on tunteellisuutta, aistillisuutta ja voimakasta uskonnollisuutta. Hänen maalaustensa aiheita ovat pyhä perhe ja pyhimyslegendat, sekä taivaalliset madonnanäyt[1] muun muassa conceptio immaculata -aiheesta.

Murillo opiskeli Juan del Castillon oppilaana Sevillassa. Muutettuaan Madridiin 26-vuotiaana (1642) hän tutustui muun muassa flaamilaiseen maalaustaiteeseen ja espanjalaismaalarien tuotantoon. Alkuun hänen töissään oli vaikutteita Francisco de Zurbaránilta ja Jusepe de Riberalta, mutta sittemmin hänen tyylinsä kehittyi hiotummaksi ja lähemmäksi ajan porvariston ja ylimystön makua, mikä näkyy varsinkin uskonnollisissa aiheissa.[2]

Hän palasi Sevillaan kolmen vuoden kuluttua, ja teki laajat maalaussarjat Sevillan kapusiiniluostariin ja Hospital de la Caridadiin,[1] mikä lisäsi hänen mainettaan. Muutaman Sevillan katedraalia varten tehdyn työn jälkeen hän alkoi erikoistua madonna ja lapsi -kuviin sekä conceptio immaculata -maalauksiin, joista tuli hänen suurimpia menestyksiään.

  1. a b c ”Murillo, Bartolomé Esteban”, CD-Facta. Helsinki: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23152-5.
  2. Bartolome Esteban Murillo. Encyclopedia Britannica. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]