Claude Monet

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Claude Monet
Claude Monet Nadarin kuvaamana vuonna 1899
Claude Monet Nadarin kuvaamana vuonna 1899
Syntynyt 14. marraskuuta 1840
Pariisi, Ranska
Kuollut 5. joulukuuta 1926 (86 vuotta)
Giverny, Ranska
Kansallisuus Ranskan lippu Ranska
Ala taidemaalari
Taidesuuntaus impressionismi, jälki-impressionismi
Kuuluisimpia töitä Impressio, auringonnousu
Lummelampi-sarja
Lontoon Parlamenttitalo -sarja
Heinäsuovat
Signeeraus Claude Monet Signature.svg
Claude Monet puutarhassaan 1917.
Lummelampi, 1899.

Claude Monet, tunnetaan myös nimillä Oscar-Claude Monet tai Claude Oscar Monet, (14. marraskuuta 1840 Pariisi5. joulukuuta 1926 Giverny, Ranska) oli taidemaalari, joka oli ranskalaisen impressionismin perustajia. Monet maalasi tuotteliaasti ja johdonmukaisesti impressionismin periaatteiden mukaisesti: hän ilmaisi havaintojaan luonnosta ja sovelsi niitä varsinkin ulkoilmamaalaukseen. Hänen teoksiaan on runsaasti Musée Marmottan Monet -museossa Pariisissa.

»Ihmiset keskustelevat taiteestani ja ovat ymmärtävinään sitä, ikään kuin pitäisi ymmärtää silloin, kun yksinkertaisesti täytyy rakastaa.»
(Claude Monet)

Varhaisura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Claude Monet syntyi Pariisissa, mutta eli lapsuus- ja nuoruusvuotensa kauppiasperheen poikana Le Havressa. Hän aloitti taiteilijauransa karikatyristinä, mutta vuonna 1858 taidemaalari Eugène Boudin perehdytti hänet maisemamaalaukseen. Suoritettuaan asepalveluksen Algeriassa Monet muutti Pariisiin 1859 ja opiskeli taidemaalari Gleyren johdolla. Hänen kanssaan opiskelivat myös Pierre-Auguste Renoir ja Alfred Sisley sekä Frédéric Bazille maalaten Chaillyssä, Fontainebleaun lähellä.

Ranskan-Preussin sodan aikana 1870 Monet matkusti Lontooseen, jossa hän tutustui Turnerin ja Constablen maalauksiin. Constablen havainnon suoruus ja Turnerin maalausten yleistämisen ilmapiiri vaikuttivat Monet´n tuotantoon.

Impressionistitaiteilijaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pariisissa vuonna 1874 näytteillä ollut Monet'n maalaus Impression, soleil levant (suomeksi Impressio, nouseva aurinko tai Vaikutelma auringon noustessa) antoi nimen koko impressionistiselle tyylisuunnalle. Kun uuden maalaustavan maalauksia ei hyväksytty Ranskan taideakatemian näyttelyihin, impressionistit päättivät pitää omia näyttelyitä.

Vuoden 1880 jälkeen Monet ei osallistunut enää impressionistien yhteisnäyttelyihin. Elettyään köyhissä olosuhteissa hän saavutti taloudellista menestystä ja kuuluisuutta vuoden 1889 näyttelyssään Auguste Rodinin kanssa. Hän osti vuonna 1890 talon Givernystä ja palkkasi sinne kuusi puutarhuria. Vuonna 1892 hän laajensi tonttia naapurilta ostetulla suotilkulla, johon rakennettiin hänen maalaustensa kohteena kuuluisaksi tullut itämainen vesipuutarha.

Claude Monet maalasi useita sarjoja samasta aiheesta eri vuorokaudenaikoina. Niissä korostui impressionismille tyypillinen piirre: valojen, varjojen ja värien huolellinen sommittelu. Tunnettuja Monet'n sarjoja ovat kymmenet maalaukset Rouenin katedraalista eri valaistusolosuhteissa sekä lummelammet, joiden maalaamiselle hän erityisesti omistautui elämänsä viimeisinä vuosikymmeninä.

Teosten myyntejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 2008 Monet'n maalaus Le Bassin aux Nympheas myytiin Lontoon Christien huutokaupassa 52 miljoonan euron hintaan tuntemattomaksi jääneelle naisostajalle. Aikaisemmin korkein Monet'n työstä maksettu hinta oli noin 27 miljoonaa euroa.[1]

Claude Monet'n teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. STT: Monet'n maalaus ostettiin ennätyshintaan Kaleva. 25.6.2008. Viitattu 25.6.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Claude Monet.