Pierre-Auguste Renoir

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pierre-Auguste Renoir
Pierre-Auguste Renoir
Pierre-Auguste Renoir
Syntynyt 25. helmikuuta 1841
Limoges, Haute-Vienne, Ranska
Kuollut 3. joulukuuta 1919 (78 vuotta)
Cagnes-sur-Mer, Alpes-Maritimes, Ranska
Kansallisuus Ranska
Ala taidemaalari
Taidesuuntaus impressionismi
Kuuluisimpia töitä Le Bal au Moulin de la Galett
Impressionism renoir.jpg

Pierre-Auguste Renoir (25. helmikuuta 1841 Limoges, Haute-Vienne3. joulukuuta 1919 Cagnes-sur-Mer, Alpes-Maritimes) oli ranskalainen taidemaalari. Hän oli uransa alkuvaiheessa yksi impressionistisen tyylin luojista, mutta 1880-luvulta alkaen hänen tyylinsä kehittyi toiseen suuntaan.[1]

Elämä ja toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pierre-Auguste Renoir syntyi työläisperheeseen. Lapsena hän työskenteli posliinitehtaassa, missä hänen piirustustaitonsa huomattiin, ja hän päätyi maalaamaan posliinia. Hän maalasi myös viuhkoja sekä teki maalauksia lähetyssaarnaajille ennen kuin aloitti taidekoulun. Noina vuosina hän vieraili usein Louvressa perehtyäkseen ranskalaiseen maalaustaiteeseen.

Vuonna 1862 hän tutustui samassa Gleyren ateljeessa työskenteleviin Monet'een, Sisley'hin ja Bazilleen. Tuolloin 1860-luvulla hän oli erityisen läheisissä väleissä Claude Monet'n kanssa.

1860-luvun loppupuolella, pakkomielteisesti valoa ja vettä maalatessaan, Renoir ja Monet havaitsivat, että varjojen väri ei ole ruskea tai musta, vaan niitä ympäröivistä kohteista heijastuva väri.

1870-luvun loppupuolella Renoir alkoi siirtyä maisemamaalauksesta enemmän henkilökuviin, joista tuli hänelle ominaisin aihe. Hän on maalannut impressionistisen tyylin edustajista eniten ihmisiä: kaupunkilaista huvielämää, naisten muotokuvia ja reheviä alastonkuvia.

Omakuva, 1910

Taloudelliset huolet olivat lopullisesti takanapäin 1881, kun taidekauppias Paul Durand-Ruel tarjoutui ostamaan häneltä säännöllisesti maalauksia.

Vuosisadan alussa Renoiria alkoi vaivata reumatismi, ja hän lähti Pariisista viettääkseen lopun elämäänsä lämpimässä Etelä-Ranskassa, Cagnes-sur-Merissa. Hän jatkoi siellä maalaamista ja aivan viimeisinä vuosina harjoitti myös kuvanveistoa. Tuotteliaana maalarina Renoir teki useita tuhansia maalauksia.

Renoirin maalaustyylin lämminhenkinen aistillisuus tekivät hänen töistään taidehistorian tunnetuimpien ja jäljitellyimpien joukkoon kuuluvia. Yksi tunnetuimmista impressionistisista teoksista on Renoirin Le Bal au Moulin de la Galett ("Tanssit Moulin de la Galettissa") vuodelta 1876, joka kuvaa hänen asuntonsa lähellä Butte Montmartressa sijaitsevaa, ihmisiä täynnä olevaa ulkoilmatanssipuutarhaa.

Maineikas elokuvaohjaaja Jean Renoir (1894-1979) on yksi hänen pojistaan.

Maalauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pierre-Auguste Renoir Encyclopedia Britannica. Viitattu 21.7.2014.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pierre-Auguste Renoir.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.