Harvey Fierstein

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Harvey Fierstein vuonna 2009.

Harvey Forbes Fierstein (s. 6. kesäkuuta 1952 New York) on amerikkalainen näyttelijä ja näytelmäkirjailija. Hän on esiintynyt urallaan myös stand up -koomikkona sekä drag-artistina. Connecticutissa asuva Fierstein tunnetaan lisäksi useissa elokuvissa, televisiosarjoissa ja videopeleissä esiintyneenä ääninäyttelijänä. Hän on myös aktiivinen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolestapuhuja. [1]

Fiersteinin tunnetuin näytelmä on Broadwayllä pitkään esitetty Torch Song Trilogy, josta hän sai kaksi arvostettua Tony-palkintoa vuonna 1982. Sen suomalainen kantaesitys nähtiin keväällä 2012 Helsingin Gayteatterissa nimellä Kun jonkun löytää. [2] Näytelmästä tehtiin myös elokuva vuonna 1988. Toinen merkittävä Fiersteinin näytelmä on musikaali La Cage aux Folles (suom. Lainahöyhenissä), johon hän kirjoitti Tony-palkinnon voittaneet puheosuudet. Vuonna 2002 hän sai parhaan miespääosan Tonyn musikaalista Hairspray.

Broadwayn lisäksi Fierstein on esiintynyt useissa televisiosarjoissa ja elokuvissa sekä ääninäyttelijänä. Niistä hänet tunnetaan ehkä parhaiten lyhyestä sivuroolistaan elokuvassa Independence day – Maailmojen sota, jossa hän esitti elokuvan alussa menehtyvää karhea-äänistä tutkijaa. Vuonna 1984 Fierstein sai Emmy-palkinnon ollessaan kertojana dokumenttielokuvassa The Times of Harvey Milk.

Elokuva- ja televisiorooleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänirooleja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historic for Some, Same Old Shit for the Rest of Us 7. marraskuuta 2008. Huffington Post. Viitattu 1.6.2012.
  2. Helsingin Gayteatteri HGT ry esittää: Kun jonkun löytää 15. maaliskuuta 2012. Helsingin Uutiset. Viitattu 1.6.2012.