Good Wife

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Good Wife
The Good Wife
Tyyli draama
Kestoaika 43 minuuttia
Luoja(t) Robert ja Michelle King
Pääosissa Julianna Margulies
Matt Czuchry
Archie Panjabi
Graham Phillips
Makenzie Vega
Alan Cumming
Zach Grenier
Matthew Goode
Josh Charles
Christine Baranski
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat CBS
Suomi Nelonen
Suomi Liv
Esitetty Yhdysvallat 22. syyskuuta 2009
Suomi 31. toukokuuta 2010 – 8. toukokuuta 2016
Tuotantokausia 7
Jaksoja 156 (Luettelo jaksoista)
Tuotanto
Tuottaja(t) Ron Binkowski
Corinne Brinkerhoff
Vastaava(t) tuottaja(t) Ridley Scott
Dee Johnson
David W. Zucker
Michelle King
Robert King
Brooke Kennedy
Tony Scott
Linjatuottaja Todd Ellis Kessler
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Good Wife on yhdysvaltalainen CBS-kanavan draamasarja, joka esitettiin alun perin vuosina 2009–2016. Sarjan loivat Robert King ja Michelle King. Keskeisiä rooleja sarjassa esittivät Julianna Margulies sekä Christine Baranski ja Josh Charles. Kingit toimivat myös sarjan vastaavina tuottajina yhdessä veljesten Ridley ja Tony Scottin, Charles McDougallin ja David W. Zuckerin kanssa.[1]

Good Wifea alettiin esittää Yhdysvalloissa 22. syyskuuta 2009[2] ja Nelonen Suomessa 31. toukokuuta 2010.[3] 7. lokakuuta 2009 CBS nosti Good Wifen ensimmäisen kauden jaksomäärän 13 jaksosta 22 jaksoon[4] ja myöhemmin 23:een.[5] 4. tammikuuta 2010 CBS ilmoitti tilanneensa sarjalle toisen tuotantokauden.[6]

Sarjaa tehtiin kaikkiaan seitsemän tuotantokautta, mikä oli myös Kingien alkuperäinen päämäärä. Sarjan päätösjakso esitettiin Yhdysvalloissa 8. toukokuuta 2016.[7]

Good Wifen spin-off-sarja on The Good Fight. Sen ensimmäinen kausi esitettiin vuonna 2017.[8]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarjan tarina keskittyy Alicia Florrickiin (Julianna Margulies), jonka puoliso Peter Florrick (Chris Noth), entinen Chicagon valtion syyttäjä, joutuu vankilaan julkisen seksi- ja korruptioskandaalin vuoksi. Alicia palaa vanhaan työhönsä juridiikan pariin rakentaakseen uudelleen maineensa ja elättääkseen kaksi lastaan.[9] Sarjan alkuasetelma sai inspiraationsa pääasiassa Eliot Spitzerin prostituutioskandaalista[10] sekä muista amerikkalaisten poliitikkojen, kuten John Edwardsin ja Bill Clintonin, seksiskandaaleista.

Näyttelijäkokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Julianna Margulies - Alicia Florrick: Halveksitun valtionsyyttäjän vaimo Alicia palaa töihin arvovaltaiseen lakifirmaan. Vietettyään liian monta vuotta "hyvänä vaimona" Alicia löytää itsensä työtikapuiden alapäästä yrittäen tasapainoitella kodin ja ammattinsa välillä miestään ympäröivän skandaalin ollessa valloillaan. Jaksossa "Heart", Alicia ja Will jakavat intohimoisen suudelman ja myöhemmin paljastuu, että parilla oli suhde lakia opiskellessaan.
 • Matt Czuchry - Cary Agos: Toinen lakifirman työntekijä, joka otettiin töihin samaan aikaan kuin Alicia. Ensimmäisessä jaksossa selviää, että firmassa on vain yksi avoin paikka, josta sekä Cary että Alicia kilpailevat. Cary on kiinnostunut Kalindasta.
 • Archie Panjabi - Kalinda Sharma: Lakifirman yksityisetsivä. Kalinda työskenteli aikaisemmin Peter Florrickille, joka kuitenkin antoi tälle potkut. 12. jaksossa Kalindasta tulee Glenn Childsin kaksoisagentti. Suhteessa agentti Lana Delaneyn kanssa.
 • Graham Phillips - Zachary "Zach" Florrick: Alicia ja Peter Florrickin poika. Usein melko vihainen vanhemmilleen. Hänen tyttöystävänsä käytti tältä saamiaan tietoja päivittääkseen ilkeitä asioita Aliciasta Twitter-sivuilleen.
 • Makenzie Vega - Grace Florrick: Alicia ja Peter Florrickin tytär.
 • Josh Charles - Will Gardner: Alician vanha ystävä lakikouluajoilta ja lakifirman osakas; erittäin asiallinen mies. Hän on ihastunut Aliciaan ja vaikuttaa haluavan enemmän kuin ystävyyttä kauden kehittyessä. Jaksossa "Heart", hän ja Alicia jakavat intohimoisen suudelman, jonka jälkeen Alicia juoksee pois, tajuttuaan tekonsa. Myöhemmin Alicia palaa toimistolle, mutta Will on jo lähtenyt.
 • Christine Baranski - Diane Lockhart: Lakifirman osakas, joka kannattaa muita naisasianajajia. Diane on erittäin avarakatseinen ja hänellä on vahvat mielipiteet monista asioista, mukaan lukien suuri viha aseita ja väkivaltaa vastaan.

Sivuosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Chris Noth - Peter Florrick: Alician aviomies ja entinen Chicagon valtionsyyttäjä. Hän joutui vankilaan poliittisen korruption vuoksi ja vapautettiin myöhemmin "kotiarestiin" ennen oikeudenkäyntiä. Oikeudenkäyntien aikana paljastui myös, että hänellä oli useita avioliiton ulkopuolisia suhteita moniin prostituoituihin. Peter näyttää haluavan olla parempi mies Alicialle ja korjata parin avioliiton, mutta epäilee kuitenkin jotain olevan Alician ja Willin välillä.
 • Jill Flint - Lana Delaney: Liittovaltion agentti FBI:ssa. Suhteessa yksityisetsivä Archie Panjabin kanssa.
 • Alan Cumming - Eli Gold: Peter Florrickin uusi kampanjamanageri. Usein törkeä ja sanoo mitä mieleen tulee. Kuusinumeroisen palkkashekkinsä ja halunsa pitää maineensa pahasuisena poliittisena nerona, hän on erittäin paneutunut Peterin kampanjaan. Tietää paljon tärkeistä ihmisistä ja viittaa puheissaan paljon elokuviin.
 • Mary Beth Peil - Jackie Florrick: Peterin äiti, Alician anoppi ja Gracen ja Zachin isoäiti. Ei halua uskoa poikansa korruptioskandaalia ja toivoo Alician ja Peterin korjaavan välinsä.
 • Titus Welliver - Glenn Childs: Nykyinen Cook County Staten asianajaja; Childs oli vastuussa Peter Florrickin seksiskandaalin julkisuuteen vuotamisesta. Hän on myös Peterin arkkivihollinen ja tekee mitä tahansa pitääkseen Peterin skandaalit julkisuudessa.
 • Joe Morton - Daniel Golden: Yksi Peter Florrickin lakitiimin jäsenistä.
 • Kevin Conway - Jonas Stern: Lakifirman perustaja ja Alician aikaisempi pomo, joka kärsii Alzheimerin taudista.
 • Pedro Pascal - Nathan Landry: Peter Florrickin oikeudenkäynnin syyttäjä.
 • David Paymer - Tuomari Richard Cuesta: Tuomari, joka on toiminut Alician oikeudenkäynneissä kahdesti.
 • Peter Riegert - Tuomari Harvey Winter: Tuomari Peter Florrickin oikeudenkäynnissä.
 • Denis O'Hare - Tuomari Charles Abernathy: Uusi tuomari, joka yllättää Willin.
 • David Fonteno - Tuomari Robert Parks: Willin ystävä ja kansalaisoikeuden tuomari.
 • Joanna Gleason - Tuomari Carmella Romano: Rikosoikeuden tuomari, joka toimi tuomarina Sternin tapauksessa.
 • Martha Plimpton - Patti Nyholm: Life Staten asianajaja, jota Stern, Lockhart & Gardnerin asianajajat vihaavat.
 • Gary Cole - Kurt McVeigh: Firman ballistiikkaekspertti ja Dianen mahdollinen ihastus.

Kansainväliset lähetykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Good Wife-sarja on myyty useille ulkomaisille televisiokanaville; muun muassa Irlantiin (RTÉ Two)[11], Hollantiin (NET 5) In The Netherlands the series premiered on January 1, 2010 on NET 5[12], Saudi-Arabiaan (MBC), Isoon-Britanniaan (Channel 4 ja More4)[13], Australiaan (Network Ten)[14], Etelä-Afrikkaan (M-Net), Etelä-Aasiaan[15], Keski-Euroopan joihinkin osiin, Latinalaiseen Amerikkaan (Universal Channel), Saksaan (ProSieben), Ruotsiin (TV4), Suomeen (Nelonen), Hongkongiin (TVB Pearl) ja Unkariin (Tv2).

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitetut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Golden Globe

Screen Actors Guild Awards

 • Paras naisnäyttelijä draamasarjassa - Julianna Margulies (2009)[17]

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satellite Awards

 • Paras näyttelijätär - Draamasarja - Julianna Margulies (2009)[18]
 • Paras televisiosarja - Draama (2009)[18]

Screen Actors Guild Awards

 • Paras näyttelijäkokoonpano draamasarjassa (2009)[19]

Writers Guild of America -palkinto

 • Uusi sarja (2009)[20]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Nellie Andreeva. "CBS picks up five pilots", Reuters News Service, February 9, 2009. Luettu January 21, 2010. 
 2. Matt Mitovich. "Fall TV: CBS Announces Premiere Dates", TV Guide Online, 24 June 2009. Luettu 2009-06-24. 
 3. http://www.nelonen.fi/ohjelmat/good-wife/etusivu
 4. James Hibberd: CBS picks up 'NCIS: LA,' 'Good Wife' The Hollywood Reporter: The Live Feed. 7.10.2009. Viitattu 12.11.2009.
 5. Michael Ausiello: This just in: CBS trims 'Numb3rs,' orders more 'NCIS' and 'Mother' November 4, 2009. Entertainment Weekly. Viitattu December 16, 2009.
 6. Michael Schneider: CBS orders seconds of 'Wife,' 'NCIS: LA' January 14, 2010. Variety. Viitattu January 14, 2010.
 7. Goldberg, Lesley: CBS Confirms 'Good Wife's' Final Season With Super Bowl Promo The Hollywood Reporter. 7.2.2016. Viitattu 10.7.2016. (englanniksi)
 8. The Good Fight HBO Nordic. Viitattu 10.8.2020.
 9. About The Good Wife CBS.com. Viitattu March 17, 2010.
 10. Jane Ridley: Pain of Eliot Spitzer scandal for ex-governor's wife Silda recalled in new CBS show 'The Good Wife' September 2, 2009. New York Daily News. Viitattu January 21, 2010.
 11. http://tvsales.rte.ie/programming/drama.htm#prog01
 12. http://www.net5.nl/web/show/id=680463/langid=43/dbid=368/typeofpage=78934
 13. "Channel 4 - The Good Wife". Channel 4, 15 January 2010. Accessed 15 January 2010.
 14. Knox, David. "No risk for 20-TEN". TV Tonight, October 29, 2009. Accessed 10 December 2009.
 15. http://th.hallmarkchannel.tv/programme.aspx?ID=332975&From=Genres
 16. Nominations and Winners Official Website of the Annual Golden Globe Awards. Hollywood Foreign Press Association. Viitattu April 7, 2010.
 17. Screen Actors Guild (January 23, 2010). "Screen Actors Guild Honors Outstanding Film And Television Performances at the 16th Annual Screen Actors Guild Awards". Press release. http://www.sagawards.org/PR_100123. Retrieved April 7, 2010. 
 18. a b Nominations and Awards: 2009 14th Annual SATELLITE AWARDS International Press Academy. Viitattu April 7, 2010.
 19. Screen Actors Guild (December 14, 2010). "Nominations Announced for the 16th Annual Screen Actors Guild Awards". Press release. http://www.sagawards.org/PR_091217. Retrieved April 7, 2010. 
 20. Writers Guild of America, West (December 14, 2009). "2010 Writers Guild Awards Television, Radio, News, Promotional Writing, and Graphic Animation Nominees Announced". Press release. http://wga.org/content/default.aspx?id=3888. Retrieved April 7, 2010. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]