Gary Cole

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gary Cole
Gary Cole vuonna 2011.
Gary Cole vuonna 2011.
Henkilötiedot
Koko nimi Gary Michael Cole
Syntynyt 20. syyskuuta 1956 (ikä 62)
Park Ridge, Illinois, Yhdysvallat
Näyttelijä
Aktiivisena 1983–
Merkittävät roolit Jack Killian
(Keskiyön kutsu)
Bill Lumbergh
(Konttorirotat)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Gary Michael Cole (s. 20. syyskuuta 1956 Park Ridge, Illinois) on yhdysvaltalainen näyttelijä, joka tuli tunnetuksi televisiosarjasta Keskiyön kutsu.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cole syntyi Park Ridgessä, Illinoisissa, jossa hän kävi Rolling Meadows High Schoolia. Tuolloin Cole kiinnostui näyttelemisestä ja esitti Ressua koulun näytelmässä You’re A Good Man, Charlie Brown. Valmistumisen jälkeen hän siirtyi opiskelemaan Illinois State -yliopistoon teatteria.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cole aloitti näyttelijän uransa teatterinäyttelijänä Chicagossa ja esiintyi samalla myös New Yorkissa. Televisiossa hän esiintyi ensi kerran vuonna 1983 elokuvassa Heart of Steel ja vuotta myöhemmin elokuvassa Murha vai painajainen. Sittemmin Cole tunnettaan useiden televisiosarjojen myötä, kun hän esitti pääosaa Emmy-palkitussa televisiosarjassa Keskiyön kutsu vuosina 1988–1991. Sarjan jälkeen Cole teki muutamia elokuvarooleja, kunnes vuosina 1995–1996 hän näytteli sheriffi Lucas Buckia televisiosarjassa Piru irti. Vuonna 1999 Cole tuli tunnetuksi elokuvasta Konttorirotat, jossa hän näytteli ärsyttävää pomoa Bill Lumberghia. Cole näytteli myös West Wingissä varapresidentti Bob Russellia. Hänellä oli myös rooli Täydelliset naiset -televisiosarjassa Katherine Mayfairin entisenä aviomiehenä Waynena vuonna 2008.

Ääninäyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Television ja elokuvien ohella Cole on lainannut ääntään eri animaatioihin, joista kenties merkittävin oli James Possible Kim Possiblessa. Hän on myös ääninäytellyt Family Guyssa ja Harvey Birdman, Attorney at Law -animaation nimikkohahmoa.

Osittainen filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]