Finias ja Ferb

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Finias ja Ferb
Phineas and Ferb
Kuvassa Finias, Ferb ja Candace.
Kuvassa Finias, Ferb ja Candace.
Tyyli Animaatio
Kestoaika 22 min.
Luoja(t) Dan Povenmire
Jeff Marsh
Pääosissa Vincent Martella
Thomas Sangster
Ashley Tisdale
Caroline Rhea
Dee Bradley Baker
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Suomi Disney Channel
Suomi Disney XD
Suomi Nelonen
Suomi Disney+
Esitetty 17. elokuuta 2007 – 2024
Tuotantokausia 5
Jaksoja 211
Luettelot jaksoista
Tuotanto
Säveltäjä(t) Danny Jacob
Tuotantoyhtiö(t) Walt Disney Television Animation
Palkinnot
Ehdokkuudet Primetime Emmy (2008, 2009)
BAFTA (2008)
Annie (2009)
Blimp (2009)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Finias ja Ferb (engl. Phineas and Ferb) on kaksi kertaa Emmy-ehdokkuuden saanut Disneyn tuottama ja Dan Povenmiren sekä Jeff Marshin luoma animaatiosarja. Sarja kertoo Finiasista ja Ferbistä, jotka ovat velipuolia. Finias ja Ferb ovat luonteeltaan seikkailunhaluisia, ja he pystyvät melkein mihin tahansa. Ensimmäisessä sarjan jaksossa Finias ja Ferb tekevät vuoristoradan omalle takapihallensa, kun heidän äitinsä on ostoksilla. Finiaksella ja Ferbillä on myös teini-ikäinen isosisko Candace, joka yrittää saada heidät kiinni itse teossa, mutta epäonnistuu joka kerta. Sarjan päähahmot asuvat Yhdysvaltojen itärannikolla.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Finias Flynn (Phineas Flynn) on Ferbin velipuoli. Hänellä on punaiset hiukset ja siniset silmät, ja hän on pienikokoinen. Finias on luonteeltaan päättäväinen, ystävällinen, kekseliäs ja erittäin luova. Hänellä on positiivinen "tartu hetkeen"-elämänasenne, mikä saattaa olla syynä siihen että muut ihmiset pitävät hänestä. Hän keksii tylsimmillekin kesäpäiville tekemistä, ja on useimmiten se joka suunnittelee ja etenkin organisoi poikien ideat. Finiaksella on muutamia iskulauseita jotka toistuvat jaksosta toiseen, kuten "Hei, missä Perry on?" ja "Ferb, tiedän mitä tehdään tänään."
 • Ferb Fletcher on Finiaksen ja Candacen hiljainen velipuoli, joka tulee alun perin Britanniasta. Hän puhuu vähän, mutta asiaa. Tosin sekä Finias, että Ferb itse ovat muutamassa jaksossa viitanneet siihen, että Ferb puhuisi paljonkin. Ferb on se joka yleensä tekee suurimman osan rakennustöistä. Hän on kymmenvuotias ja hänen hiuksensa ovat vihreät. Hän on ihastunut Vanessa Tollontyöhön.
 • Candace Flynn on Finiaksen 15-vuotias sisko. Hänellä on oranssit, pitkät hiukset ja tummansiniset silmät sekä melko pitkä kaula. Candace yrittää todistaa äidilleen, että Finias ja Ferb rakentavat monimutkaisia ja vaarallisiakin laitteita, mutta ei ikinä onnistu siinä, sillä aina laitteet ja rakennelmat katoavat juuri ennen kuin Candace saa äitinsä paikalle. Candace on ihastunut Jeremyyn ja hänellä on hyvä lauluääni. Toisinaan tytöllä on vaikeuksia asettaa tärkeysjärjestykseen ihastuksensa Jeremy ja halunsa nalkittaa Finias ja Ferb.
 • Nokkaeläin Perry (Perry the Platypus) on Finiaksen ja Ferbin perheen lemmikki, jolla on salainen henkilöllisyys Agentti P:nä eläinagenttijärjestössä, jota johtaa Majuri Sähkeinen. Agentti P:nä Perryn homma on pysäyttää Tohtori Tollontyön pahat juonet, mutta Flynn-Fletcher -perheen lemmikkinä sen tulee esittää aivotonta eläintä, jottei kukaan saa vihiä sen salaisesta henkilöllisyydestä. Ratkaiseva ero Nokkaeläin Perryn ja Agentti P:n välillä on rohkeuden ruskea hattu, josta Perry saa rohkeutta, jota ilman Tollontyö ei koskaan tunnista tätä arkkivihollisekseen.
 • Tohtori Heinz Tollontyö (Doctor Heinz Doofenshmirtz) on Perryn arkkivihollinen. Hän on hullu tohtori (tohtorinpaperit ovat tosin netistä ostetut), joka on aina pahanteossa. Hän rakentaa toinen toistaan hullumpia vempeleitä, joiden nimi loppuu aina naattori-päätteeseen. Naattoreiden suurin suunnitteluvika on se, että kaikissa niissä on itsetuhonappi. Usein hänen juoniinsa liittyy jokin traaginen menneisyyden trauma. Hänellä on tytär nimeltä Vanessa Tollontyö, ja hänen ex-vaimonsa nimi on Charlene Tollontyö.
 • Linda Flynn on Finiaksen ja Candacen äiti ja Ferbin äitipuoli. Hänellä on oranssit hiukset ja siniset silmät, ja hän on kiinnostunut antiikista. Hän oli nuorempana suosittu poppitähti, "yhden hitin ihme" Lindana. Hän on hyvin kärsivällinen jopa silloin, kun Candacen pakkomielle nalkittaa veljensä on pahimmillaan. Linda ei usko tyttärensä tarinoihin Finiaksen ja Ferbin rakentelusta, sillä hän ei ole koskaan nähnyt niistä yhtään. Hän kuvittelee, että pojilla on vain vilkas mielikuvitus.
 • Lawrence Fletcher on Ferbin isä, sekä Finiaksen ja Candacen isäpuoli, mutta nämä kutsuvat häntä silti isäksi. Lawrence tulee Isosta-Britanniasta, jossa koko perhe vieraileekin toisinaan. Kuten Linda, Lawrencekin on kiinnostunut antiikista.
 • Isabella Garcia-Shapiro on Finiaksen ja Ferbin hyvä ystävä, joka auttaa heitä usein suunnitelmien toteuttamisessa. Hän on meksikolais-juutalainen, hänellä on tummat, pitkät hiukset ja hän pukeutuu pinkkiin ja valkoiseen. Isabella on hyväkäytöksinen ja fiksu partiolainen, ja hän johtaa Korpityttöjen ryhmää 46321. Isabella on ihastunut Finiakseen, mutta Finias ei yleensä tunnu edes huomaavan ystävänsä ihastusta. Isabellan iskulause on Finiakselle (ja Ferbille) suunnattu "Mitäs puuhaat?" Isabellalla on chihuahua nimeltä Pinkki, joka on Perryn tavoin salainen agentti.
 • Jeremy Johnson on Candacen ihastus; vaaleatukkainen ja sinisilmäinen poika joka on töissä pikaruokalassa. Hän on rento ja hauska, eikä tunnu säikähtävän Candacen välillä hyvin pakkomielteistäkin käytöstä veljiensä suhteen. Hän tuntee samoin Candacea kohtaan kuin tyttö häntä, ja sarjan myöhemmissä jaksoissa he ovatkin virallisesti pari. Parin ensimmäinen suudelma tapahtui erikoisjaksossa Summer Belongs To You.
 • Suzy Johnson on Jeremyn pikkusisko, joka pompottaa ja kiusaa Candacea aina Jeremyn ollessa paikalla. Jeremy uskoo kuitenkin, että hänen siskonsa on suloinen ja viaton pikkutyttö.
 • Stacy Hirano on Candacen yksi parhaimmista ystävistä. Stacyllä on pikkusisko nimeltään Ginger, joka on samassa partiossa kuin Isabella. Hän on japanilaista syntyperää.
 • Jenny on Candacen toinen hyvä ystävä.
 • Vivian Garcia-Shapiro on Isabellan äiti.
 • Vanessa Tollontyö on tohtori Heinz Tollontyön tytär ja hieman poikamainen tyttö, joka yrittää saada isänsä kiinni itse teossa (mutta epäsäännöllisemmin kuin Candace veljensä). Hänen hiuksensa ovat ruskeat ja hän pukeutuu kokomustiin vaatteisiin ja liikkuu gootti- ja punkrock-tyyppisissä porukoissa. Luonteeltaan Vanessa on erittäin sarkastinen, ja hän joutuu joskus häpeämään isäänsä, joka ei tunnu aina tajuavan että hän on jo teini-ikäinen eikä pikkutyttö enää. Vanessa kuitenkin tuntuu pitävän isästään, ainakin silloin kun tämä ei keskity vain töihinsä. Vanessalla oli poikaystävä nimeltä Johnny, josta hän erosi tämän kiinnostuttua videopeleistä. Nykyään hänen poikaystävänsä on majuri Sähkeisen poika Mauno. Vanessa osaa myös laulaa.
 • Baljeet on älykäs lapsi joka on tullut Intiasta Amerikkaan ja on Finiasin ja Ferbin ystävä. Hän pitää koulunkäynnistä ja opiskelusta ja haluaa hyviä numeroita. Hänen pahin pelkonsa onkin saada hylätty kokeesta.
 • Buford Van Stomm on isokokoinen poika, joka kiusaa muita lapsia. Hän on yleensä eniten Baljeetin kimpussa, mutta muutkin saavat joskus osansa kiusaamisesta. Bufordin on vihjailtu olevan salaa rakastunut Candaceen. Buford tulee rikkinäisestä kodista, ja hänen paras ystävänsä on kultakala nimeltä Biff (joka on nimetty hänen äitinsä mukaan). Bufordin sukujuuret ovat Hollannissa
 • Majuri (Kauno) Sähkeinen (Major (Francis) Monogram) on eläinagenttijärjestön johtaja ja näin ollen Agentti P:n eli Perryn työnantaja. Hänellä on avustajanaan yliopisto-opiskelija nimeltä Carl. Hänellä on poika nimeltään Mauno, joka seurustelee Vanessa Tollontyön kanssa salaa isältään.
 • Carl on Majuri Kauno Sähkeisen avustaja, Agentti P:n yhteyshenkilö ja yliopisto-opiskelija. Carlilla on myös salainen alterego, Kookostohtori.
 • Perryn Hattu jota Perry käyttää tehtävissä. Perry saa siitä erilaisia taitoja esim. rohkeutta, voimaa ja viisautta.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Vincent Martella  Finias Flynn  
 Thomas Sangster  Ferb Fletcher  
 Ashley Tisdale  Candace Flynn  
 Dan Povenmire  Tohtori Tollontyö  
 Jeff Marsh  Majuri (Kauno) Sähkeinen  
 Dee Bradley Baker  Nokkaeläin-Perry  
 Caroline Rhea  Linda Flynn  
 Alyson Stoner  Isabella  
 Mitchel Musso  Jeremy  
 Richard O'Brien  Ferbin isä  
 Kelly Hu  Stacy  
 Maulik Pancholy  Baljeet  
 Olivia Olson  Vanessa Tollontyö  

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Henri Piispanen  Finias (kausi 1, laulut kaudella 2)  
 Matias Hangasmaa  Finias (kausi 2)  
 Joel Bonsdorff  Finias (kaudet 3-4)  
 Oskari Tamminen  Ferb (kaudet 1-3), sivuäänet  
 Paulus Kähkönen  Ferb (kausi 4)  
 Henni-Liisa Stam  Candace  
 Antti Jaakola  Baljeet (kausi 1), Tohtori Tollontyö (kaudet 1-3)  
 Akira Takaki  Baljeet (kausi 2-3)  
 Samuel Harjanne  Jeremy, Carl, Buford, sivuäänet  
 Petri Hanttu  Lawrence, sivuäänet  
 Hanna Kaila  Linda  
 Tero Koponen  Tohtori Tollontyö (kausi 4)  
 Rauno Ahonen  Majuri (Kauno) Sähkeinen, sivuäänet  
 Amy Burgess/Bea Oesch  Isabella  
 Ella Pyhältö  Mummi, Jenny, sivuäänet  
 Viivi Tamminen  Stacy, Vanessa Tollontyö, sivuäänet  
 Aku Laitinen  Pormestari Roger Tollontyö (kausi 1), sivuäänet  
 Peter Pihlström  Pormestari Roger Tollontyö (kausi 2), sivuäänet