Kaksinaama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaksinaama
Kaksinaama.
Kaksinaama.
Luoja(t) Bob Kane
Bill Finger
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Detective Comics #66 (elokuu 1942)
Henkilötiedot
Oikea nimi Harvey Dent
Status Aktiivinen
Pituus 183 cm
Paino 83 kg
Ryhmäsidokset Injustice League
Injustice Gang
Superrikollisten Salainen Yhteisö
Henkilöllisyydet Apollo, Janus, Mr. Duall, Count Enchance
Voimat Ei yliluonnollisia voimia; rikollisnero
Suhteet
Sukulaiset vaimo Gilda Dent
tytär Duela Dent

Harvey ”Kaksinaama” Dent (engl. Two-Face) on kuvitteellinen sarjakuvahahmo, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa sarjakuvissa. Kaksinaama on yksi Batmanin merkittävimmistä vihollisista ja DC Comicsin sarjakuvamaailman kuuluisimmista superroistoista. Hahmon loivat piirtäjä Bob Kane ja käsikirjoittaja Bill Finger, ja se teki ensiesiintymisensä vuoden 1942 elokuussa Detective Comics -lehden numerossa 66.[1][2] IGN listasi Kaksinaaman 12. sijalle sadan parhaan sarjakuvaroiston listallaan vuonna 2009.[3]

Harvey Dent oli alun perin Gotham Cityn tunnettu piirisyyttäjä, ja hän teki myös yhteistyötä Batmanin kanssa. Kesken mafioso Salvatore Maronin oikeudenkäynnin hän joutuu happoiskun kohteeksi, ja hänen kasvojensa vasen puoli vaurioituu tämän seurauksena vakavasti. Dent menettää järkensä ja omaksuu itselleen uuden nimen ”Kaksinaama”, jonka avulla hän alkaa rakentaa ja kehittää omaa rikollista toimintaansa Gotham Cityn alamaailmassa.[4] Kaksinaama ei kykene jakautuneen persoonansa vuoksi tekemään päätöksiä itsenäisesti, minkä takia hän ratkaisee ongelmansa heittämällä kolikkoa.

Kaksinaama on esiintynyt DC Comicsin sarjakuvamaailmaan perustuvissa medioissa hyvin tiiviisti. Ensimmäisenä Harvey Dentiä elokuvassa esitti Billy Dee Williams vuoden 1989 Batmanissa. Tuossa elokuvassa ei nähdä Dentin muuttumista Kaksinaamaksi. Tommy Lee Jones esitti Kaksinaamaa vuoden 1995 Batman Foreverissa, ja viimeisimpänä Aaron Eckhart vuoden 2008 Yön ritarissa. Yön Ritarissa Harvey Dentin muuttuminen Kaksinaamaksi tapahtuu eri tavalla kuin alkuperäisen tarinan mukaan; Jokeri vangitsee Dentin aikapommilla varustettuun varastorakennukseen, joka on täynnä bensiinitankkeja. Dentin yrittäessä paeta rakannuksesta kädet tuoliin sidottuna hän kaatuu kaataen samalla bensiinitankin ja hänen kasvojen toinen puoli kastuu bensiinistä. Batman ehtii pelastamaan hänet rakennuksesta, mutta räjähdyksen aiheuttama tulipalo polttaa toisen puolen Dentin kasvoista. Televisiosarjassa Gotham nuoren Harvey Dentin roolissa näyttelee Nicholas D'Agosto.

Hahmon julkaisuhistoria

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Detective Comics -sarjakuvan 66. numerossa ensiesiintymisensä tehneen Kaksinaaman nimenä on Harvey ”Apollo” Kent. Myöhemmin hahmon sukunimi vaihdettiin muotoon Dent, jotta kustantamo DC Comics välttäisi sekaannuksen Kaksinaaman ja Clark Kentin eli Teräsmiehen välillä.[4][2]

1940-luvun sarjakuvissa Kaksinaama esiintyi kolmesti, ja 1950-luvun sarjakuvissa kahdesti.[5] Tämän jälkeen hän poistui DC Comicsin sarjakuvista joksikin aikaa, sillä kustantamon tavoitteena oli tuoda sarjakuviin mukaan lapsiystävällisempiä rikollishahmoja. Käsikirjoittaja Dennis O'Neilin ansiosta Kaksinaama teki paluun Batman-sarjakuviin 1970-luvun alussa,[6] ja sen myötä Kaksinaamasta tuli yksi Batmanin merkittävimmistä vihollisista.

Kun Frank Miller uudisti Batmanin hahmoa 1980-luvun puolivälissä, käsikirjoittaja Andy Helfer kirjoitti Kaksinaaman hahmolle aiempaa tarkemman historian ja alkuperän. Helfer loi Dentin hahmon taustalle muun muassa vaikean lapsuuden, johon lukeutuivat alkoholismista kärsinyt ja poikaansa kaltoinkohdellut isä sekä Dentin kärsimä kaksisuuntainen mielialahäiriö ja vainoharhaisuus. Batman: Ensimmäinen vuosi -tarinassa Harvey Dentistä tehtiin myös yksi Batmanin ja komisario James Gordonin tärkeimmistä liittolaisista.

26-vuotias Harvey Dent valitaan Gotham Cityn uudeksi piirisyyttäjäksi. Huoliteltuna julkisuudessa esiintyvä, kasvonpiirteiltään komea Dent saa itselleen lempinimen ”Apollo” kreikkalaisen ja roomalaisen mytologian Apollon -jumalan mukaan. Hän aloittaa Gotham Cityn piirisyyttäjän virassa noin puoli vuotta ennen kuin Batman aloittaa oman toimintansa Gotham Cityn rikollisuuden kitkemiseksi.

Dent liittoutuu komisario James Gordonin ja Batmanin kanssa saattaakseen kaksi Gotham Cityn kuuluisaa mafiosoa, Salvatore Maronin ja Carmine Falconen, lukkojen taakse. Oikeudenkäynnissä syylliseksi murhaan todettu Salvatore Maroni tekee Dentiä kohtaan happoiskun heittämällä syövyttävää rikkihappoa tämän kasvoille. Rikkihappo turmelee vasemman puolen Dentin kasvoista, ja nähtyään kuvajaisensa peilistä hän menettää järkensä. Hän omaksuu itselleen uuden nimen ”Kaksinaama”, ja alkaa rakentaa ja kehittää omaa rikollista toimintaansa Gotham Cityn alamaailmassa. Jakautuneesta persoonasta kärsivä Dent ei enää pysty päättämään yksinkertaisistakaan asioista, vaan tekee kaikki päätöksensä heittämällä kolikkoa. Kasvojensa turmeltumisen Kaksinaama kostaa murhaamalla Maronin, ja hänestä tulee yksi Batmanin vakiovihollisista. Kaksinaaman kasvot on onnistuttu muutamaan otteeseen korjaamaan ja hän on väliaikaisesti palannut Batmanin liittolaiseksi, mutta hän on itse turmellut kasvonsa uudelleen palatessaan takaisin rikolliseksi itsekseen. Tarinassa Batman ja Robin #28 Kaksinaama tekee itsemurhan ampumalla itseään päähän.

Kaksinaama muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tim Burtonin ohjaamassa ja vuonna 1989 ensi-iltansa saaneessa elokuvassa Batman Harvey Dentia esittää Billy Dee Williams. Dent on elokuvassa valittu vastikään Gotham Cityn uudeksi piirisyyttäjäksi, ja hänen tavoitteenaan on saattaa mafioso Carl Grissom lukkojen taakse. Billy Dee Williamsin oli tarkoitus uusia roolinsa Harvey Dentina ja myöhemmin myös Kaksinaamana elokuvasarjan seuraavissa osissa, mutta hahmon osuus päätettiin poistaa vuoden 1992 jatko-osan Batman - paluu käsikirjoituksesta.

Batman Forever

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joel Schumacherin ohjaamassa Batman - paluu -elokuvan jatko-osassa Batman Forever Kaksinaaman rooliin valittiin Tommy Lee Jones. Roolia tarjottiin alun perin Mel Gibsonille, joka kuitenkin kieltäytyi roolista kiireisen aikataulunsa vuoksi. Elokuvassa Kaksinaaman syntytarina vastaa hänen ensiesiintymistään: Harvey Dentin kasvojen vasen puoli vaurioituu kesken Salvatore Maronin oikeudenkäynnin, ja hän menettää järkensä. Dent vannoo kostoa Batmania kohtaan, koska tämä ei onnistunut pelastamaan häntä. Myöhemmin Kaksinaamaksi ryhtynyt Dent kätyreineen hyökkää Gotham Cityssä järjestettävään sirkukseen surmaten Dick Graysonin eli ensimmäisen Robinin vanhemmat. Kaksinaama lyöttäytyy yhteen Arvuuttajan (roolissa Jim Carrey) kanssa saadakseen selville Batmanin todellisen henkilöllisyyden ja tehdäkseen tästä lopun. Myöhemmin Arvuuttajan tukikohdassa Dent yrittää ampua Batmanin, mutta Batman huijaa Dentiä heittämällä tätä kohti useita neljännesdollarin kolikoita mikä saa tämän menettämään tasapainonsa ja putoamaan omaan kuolemaansa.

Aaron Eckhart esittää Harvey Dentia ja Kaksinaamaa Christopher Nolanin ohjaamassa vuoden 2008 Yön ritari -elokuvassa, jossa Dent yrittää nujertaa Gotham Cityn mafian Batmanin ja komisario James Gordonin avustuksella. Gotham Cityn mafian kanssa yhteistyöhön lahjotut poliisit kidnappaavat Dentin ja tämän naisystävä Rachel Dawesin, ja lukitsevat heidät kahteen erilliseen räjähteillä varustettuihin varastorakennuksiin. Tuoliin köytetty Dent yrittää vapauttaa itsensä siteistä, mutta kaatuu lattialle. Hän kaataa vahingossa öljytynnyrin, jonka sisältö kastelee hänen kasvojensa ja ruumiinsa vasemman puolen. Batman onnistuu pelastamaan Dentin juuri ennen rakennuksen räjähtämistä, mutta räjähdyksen ja öljyn yhteisvaikutuksesta Dent menettää kasvonsa vasemman puolen tämän sytyttyä tuleen.

Dent omaksuu käyttöönsä vanhan Gotham Cityn poliisissa syntyneen pilkkanimen ”Kaksinaama”, ja surmaa korruptoituneen poliisin sekä Salvatore Maronin. Hän ottaa James Gordonin perheen panttivangeikseen kostaakseen Gordonille, joka ei ennättänyt pelastamaan Rachelia. Batmanin saapuessa paikalle Dent ampuu häntä, mutta Batman hyökkää Dentin kimppuun, joka putoaa rakennuksen reunan yli omaan kuolemaansa.

Kaksinaama on esiintynyt mm Batman vs. Two-Face animaatioelokuvassa ja vuoden 1992 Batman-animaatiosarjassa ja Batman – pelottomat animaatiosarjan jaksossa "Legends of the Dark Mite." ja vuoden 2019 Harley Quinn -animaatiosarjassa.

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Vuoden 2015 videopelissä Batman: Arkham Knight Kaksinaaman ääniroolissa on jälleen Troy Baker. Kaksinaama on osa suurta vihollisten joukkoa, jonka tavoitteena on Linnunpelättimen laatiman suunnitelman avulla voittaa Batman lopullisesti.
  1. Detective Comics (1937) - #66 The Comic Book Database. Arkistoitu 13.6.2015. Viitattu 15.6.2015. (englanniksi)
  2. a b Harvey Dent The Comic Book Database. Arkistoitu 13.6.2015. Viitattu 15.6.2015. (englanniksi)
  3. Two-Face is number 12 IGN. Viitattu 15.6.2015. (englanniksi)
  4. a b Two-Face (DC)(01 - Harvey Dent) The Comic Book Database. Arkistoitu 19.10.2011. Viitattu 15.6.2015. (englanniksi)
  5. Two-Face (DC)(01 - Harvey Dent) - Chronological Listing The Comic Book Database. Arkistoitu 13.6.2015. Viitattu 15.6.2015. (englanniksi)
  6. Batman (1940) - #234 The Comic Book Database. Arkistoitu 13.6.2015. Viitattu 15.6.2015. (englanniksi)