Punahuppu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punahuppu
Luoja(t) Jokeri
Jerry Robinson
Bill Finger
Jason Todd
Judd Winick
Doug Mahnke
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Jokeri
Detective Comics nro 168 (helmikuu 1951)
Jason Todd
Batman nro 635 (joulukuu 2004)
Henkilötiedot
Oikea nimi Jokeri (I)
Jason Todd (II)
Voimat ei yli-inhimillisiä voimia

Punahuppu (engl. Red Hood) on nimi kahdelle eri DC Comicsin kustantamalle yhdelle antisankarille ja yhdelle sarjakuvarikolliselle, jonka loivat alun perin Jerry Robinson ja Bill Finger. Hahmo teki ensiesiintymisensä vuonna 1951 Detective Comics -sarjakuvalehden numerossa 168. Punahuppu tunnetaan erityisesti Jokerin aikaisempana alter egona ennen kuin hänestä tuli Jokeri. Toinen Punahupun nimeä kantanut on entinen Robin, Jason Todd.

Punahuput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Jokeri

Alkuperäinen Punahuppu oli myöhemmin Jokerina tunnetuksi tullut rikollinen. Hänen asunsa koostui kupumaisesta punaisesta kypärästä ja punaisesta viitasta mustan puvun kera. Yrittäessään ryöstää kemikaalitehdasta hänen kätyrinsä katosivat ja Punahuppu löysi pian itsensä catwalksillalta Batman edessään. Punahuppu katsoi kuitenkin ainoaksi vaihtoehdoksi tappelun jälkeen sukeltaa kemikaalialtaaseen ja uida karkuun. Hän selvisi erikoiskypäränsä avulla, jonka sisälle oli rakennettu hengityslaitteet. Pian hän kuitenkin huomasi altaan kemikaalien tunkeutuneen hänen asunsa läpi ja värjänneen pysyvästi hänen hiuksensa vihreiksi, ihonsa kalpean valkoiseksi ja huulet punaisiksi. Huomatessaan muutoksen Punahuppu tuli hulluksi. Myöhemmin hän otti nimekseen Jokeri.

Jason Todd[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen Punahuppu esiintyi Batman: Under the Hood -tarinassa, kun aikaisemmin vuonna 1988 sarjakuvassa Jokerin surmaama Jason Todd heräsi henkiin haudassaan Teräspoika-primen vuoksi, joka sekoitti todellisuuden. Jokerin pahoinpitelemä ja vakavasti loukkaantunut Todd kaivautui ulos haudasta ja käveli lähes 20 kilometriä kunnes kaatui maahan uupuneena. Hänet löysi eksyksissä ollut pariskunta, jotka veivät Toddin sairaalaan, jossa hän vaipui koomaan. Herätessään Todd pakeni ikkunan kautta, hän kuitenkin kärsi edelleen aivovaurioista ja oli osittain katatonisessa tilassa eläessään kadulla. Hyökättyään kodittoman miehen kimppuun eräs rikollinen huomasi Toddin taistelutaitojen myötä, että tämä oli Robin, jota vastaan hän oli tapellut vuosia sitten. Roisto päättää käyttää hyväkseen suhteitaan ilmiantaakseen Toddin palkkion toivossa. Sana kierti lopulta Talialle saakka, joka maksoi palkkion Toddin sieppaamisesta.[1]

Talia tuli toisiin ajatuksiin huomatessaan isänsä Ra’s al Ghulin kanssa, että Toddilla oli aivovaurio. Ra’s oli kuitenkin eri mieltä ja päätti antaa Toddin liikkua vapaasti, mutta päätti suojella ja huolehtia tätä. Ra’s ei myöskään halunnut Batmanin näkevän Toddia. Talia kuitenkin vei Toddin lasarus-lähteelle ja työnsi hänet sinne. Toddin vauriot parantuivat, mutta hän oli paniikissa. Talia kiiruhti viemään hänet pois paikalta ennen isänsä tuloa ja kielsi Toddia näkemästä Batmania, mutta kannatti totuuden etsimistä.

Sittemmin Todd otti nimekseen Punahuppu ja ryhtyi vaikuttamaan Gothamin rikollisuuteen. Myöhemmin hän otti hallintaansa useita eri Gotham Cityn rikollisryhmiä ja määräsi heille sopimuksen, jonka myötä hän saisi rikospomojen tuotosta 40 prosenttia, mutta he eivät saisi myydä huumeita tai muuta laitonta lapsille tai hän tappaisi heidät. Samalla Punahuppu alkoi häiriköidä Black Maskin liiketoimintaa. Hän yritti poistaa Gothamista korruption, huumekaupan ja rikollisjengit väkivaltaisin keinoin, eikä kaihtanut tappaa rikollisia.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punahupun ensimmäinen versio esiintyi Batman – pelottomat -sarjan jaksossa ”Deep Cover for Batman” 13. maaliskuuta 2009, jossa hahmon äänenä toimii Jeff Bennett. Sarjakuvasta poiketen se on rinnakaisuniversumissa sankari ja auttaa sarjan aikana Batmania taistelemaan Owlmania ja tämän rikollisryhmää vastaan.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman: Under the Red Hood[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punahuppu uhkaamassa rikospomoja.

Punahupun toinen versio esiintyi ensimmäisen kerran elokuvassa Batman: Under the Red Hood 27. heinäkuuta 2010, jossa hahmon äänenä toimii Jensen Ackles.

Elokuva pohjautuu samannimiseen sarjakuvaan, jossa entinen Robin Jason Todd kuoli Jokerin aluksi hakattua hänet sorkkaraudalla ja jättämällä Toddin varastoon lukkojen taakse aikapommin kera. Bruce Wayne on hautaamassa poikaa, mutta Ra’s al Ghul kävi vaihtamassa pojan ruumiin ja käyttää tätä lasaruksen lähteessä, mikä herättää pojan henkiin. Todd on kuitenkin šokissa ja karkaa al Ghulin kartanosta. Hän palaa Gothamiin ja ottaa nimekseen Punahuppu. Hän häiritsee Black Maskin rikollisorganisaation liiketoimintaa ja värvää pienempiä rikospomoja ja heidän ryhmiä palvelukseensa. Hän sopii pitävänsä pomot turvassa Batmanilta ja Black Maskilta, mutta ottaisi 40 prosenttia heidän tuotoista itselleen, eivätkä he saisi myydä huumeita lapsille.

Batman alkaa tutkia tarkemmin Punahupun toimintaa, kun tämä vaikuttaa usein tietävän Batmanin aikeet kaksinkamppailuissa ja tuntuu suojelevan rikollisia häneltä. Samalla Black Mask on alkanut saada tarpeekseen Punahupun häiriköinnistä ja lähettää kätyrinsä tappamaan Punahupun alaisuudessa olevia rikollispomoja. Se ei tunnu kuitenkaan häiritsevän Punahuppua vaikka tämä ilmaantuukin paikalle, kun eräät roistot yrittävät tappaa rikollispomo Tyleria. Samalla paikalle ilmaantuu hurja nelikko, jonka jäsenet Punahuppu kukistaa yksitellen paikalle saapuneen Batmanin avustuksella. Tappelun päätteeksi hän kertoo Batmanille tekevänsä sen mitä Batman ei koskaan kykenisi tekemään ja mainitsee Black Maskin olevan vain osa hänen juontaan. Punahuppu ampuu ohjuksen kohti Black Maskin rakennusta. Black Mask turvautuu Jokerin apuun, ja Jokeri suostuu tarjoukseen tappaa Punahuppu. Jokeri kuitenkin huijaa Black Maskia ja tämän kätyreitä ja lukitsee nämä rekan kuormatilaan. Punahuppu ilmaantuu paikalle juuri kun Jokeri on sytyttämässä heidät tuleen. Hän mainitsee Jokerille olevansa vanha tuttu. Jokeri saa sytytettyä bensalla valetut uhrinsa, mutta Batman saapuu paikalle sammuttamaan tulen. Punahuppu sieppaa Jokerin ja vie tämän hylättyyn kerrostalon huoneeseen, jossa hän pahoinpitelee Jokerin rautakangella, kuten Jokeri teki hänelle viisi vuotta sitten.

Punahuppu ja Batman tapaavat rikoskujalla, jossa he keskustelun päätteeksi tappelevat keskenään ja päätyvät kerrostalon katolle. Batmanin naamio repeää pois, minkä vuoksi Punahuppu päättää ottaa oman naamionsa pois. Toddiksi paljastunut Punahuppu tuo esille vankina pitämänsä Jokerin ja vaatii selitystä miksi Batman ei ole tappanut Jokeria, edes sen vuoksi mitä tämä on tehnyt useille ihmisille, ystäville ja hänelle. Batmanin kertoo sen olevan liian helppoa ja ettei tappamisen jälkeen olisi enää samanlainen. Todd ei kuitenkaan hyväksy vastausta ja uhkaa Jokeria aseella. Todd heittää myös Batmanille aseen pakottaen tämän tappamaan Jokerin. Batman ei kuitenkaan suostu tekemään sitä ja kääntyy pois. Todd yrittää ampua Batmanin, joka väistää luodin ja heittää batarangilla Toddilta aseen pois. Todd laukaisee aikapommin, jonka seurauksena rakennus räjähtää. Batman ja Jokeri selviävät hengissä, mutta Toddista ei jää havaintoa.

Elokuvan aikana alkuperäinen Punahuppu tekee myös cameoroolin, jonka äänenä on elokuvassa Jokerinkin äänenä ollut John DiMaggio.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2009 Jeff Bennett Batman – pelottomat
2010 Jensen Ackles Batman: Under the Red Hood
John DiMaggio Batman: Under the Red Hood
2015 Troy Baker Batman: Arkham Knight
Michael Goldsmith (ensimmäinen Punahuppu)
Jonny Coyne (toinen Punahuppu)
Peter Brensinger (kolmas Punahuppu)
Gotham
2016 Mark Hamill Batman: The Killing Joke
2018 Cameron Bowen Injustice 2

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jason Todd (comic book character) Comic Vine Viitattu 20.7.2010 (englanniksi)