Bob Kane

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bob Kane
Henkilötiedot
Syntynyt24. lokakuuta 1915
Yhdysvallat New York, New York
Kuollut3. marraskuuta 1998 (83 vuotta)
Yhdysvallat Los Angeles, Kalifornia
Ammatti Sarjakuvapiirtäjä
Puoliso Elizabeth Sanders
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Kotisivu

Bob Kane (oikealta nimeltään Robert Kahn, 24. lokakuuta 19153. marraskuuta 1998) loi tunnetun sarjakuvahahmon Batmanin.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bob Kane, 1966

Kane syntyi New Yorkin Bronxissa juutalaisperheeseen. Hän aloitti ammattinsa sarjakuvapiirtäjänä 1936 WOW What a Magazine! -lehdessä. WOW-lehteä toimitti Jerry Iger. 30-luvun puolivälissä hän aloitti työskentelyn Eisner-Iger-studiolla, missä hän toimi studiopiirtäjänä (engl. staff artist) vuoteen 1939 saakka. Hän piirsi vitsisarjakuvia (engl. gag cartoons) ja komediallista seikkailusarjakuvaa Peter Pupp. Innoituksensa Floyd Gottfredsonin Mikki Hiiri -stripistä saanut Peter saattoi taistella lentokoneella mielipuolisen keksijän jättiläisrobotteja vastaan. Myöhemmin samanlaiset juonenkäänteet ilmenivät sävyltään vakavampina Batman-sarjakuvassa. Vuonna 1938 hän aloitti työt DC Comicsilla (silloin National Comics) samaan aikaan, kun Teräsmies lensi sarjakuviin. Siellä hänen ensimmäiset sarjakuvansa olivat humoristisia yhden tai kahden sivun mittaisia täytesarjoja (engl. fillers).

Kane kehitti lepakkoasuun pukeutuneen kostajan hahmon yhdessä Bill Fingerin kanssa. The Bat-Man (alkuperäinen kirjoitusasu) ilmestyi ensimmäisen kerran sarjakuvalehdessä Detective Comics 27 vuonna 1939. Batman oli siitä erikoinen supersankari, että hänellä ei ollut supervoimia kuten Teräsmiehellä. Kane on kertonut, että hän sai inspiraation Batmanin hahmoon Chester Gouldin sarjakuvasta Dick Tracy.lähde? Kaksi ensimmäistä Batman-tarinaansa hän signeersi nimellä Robr't Kane. Pian se muuttui muotoon Bob Kane ja siitä tuli ikään kuin Batmanin tavaramerkki. Vaikka Batmania piirsivät myös monet muut taiteilijat, piirtäjän signeerauksena oli aina Bob Kane vuoteen 1964 saakka.

60-luvun lopulla Kane alkoi pitää taidenäyttelyjä eri puolilla Yhdysvaltoja. Lisäksi hän oli mukana kehittämässä televisioon animaatiohahmoja (Courageous Cat, Cool McCool).

Bob Kane kirjoitti omaelämäkerran Batman & Me.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bob Kane.


Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.