Dick Tracy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo sarjakuvasta. Dick Tracy -elokuvasta on oma artikkelinsa.
Dick Tracy seikkaili Suomessa Rikospoliisin mukana -lehden takakannessa. Ruutunäyte on vuoden 1957 numerosta 5. Strippi on päivätty 31. lokakuuta 1953.

Dick Tracy on yhdysvaltalaisen Chester Gouldin luoma sarjakuvahahmo, kovaotteinen poliisi, joka ilmestyi ensimmäisen kerran sanomalehtien sarjakuvasivuilla 4. lokakuuta 1931 Chicago Tribune -syndikaatin levittämänä. Esikuvana sanotaan olleen Eliot Ness.

Sarjakuva heijasteli 1930-luvun Chicagon väkivaltaisia oloja. Keskeisessä roolissa olivat lukuisat roistot, joilla oli yleensä jokin erikoinen ulkonäköön liittyvä seikka tai fyysinen epämuodostuma (Flattop, Pruneface). Myös Dick Tracyn piirteet olivat pitkälle tyylitellyt, leuka veitsenterävä ja suu oli siirtynyt sivuun poskelle; hänen hattunsa ja poplarinsa olivat kirkkaankeltaiset. Gouldin ekspressiivinen tyyli on vaikuttanut poptaiteeseen ja Dick Tracy on ollut taulun aiheena sekä Roy Lichtensteinilla että Andy Warholilla.

Gould kuvasi sarjakuvassaan tarkkaan poliisin suorittamaa teknistä tutkintaa, mutta keksi lisäksi uusia välineitä. Tammikuussa 1946 Dick Tracy ja muut poliisit alkoivat käyttää ranneradiopuhelinta (2-Way Wrist Radio), josta tuli yksi populaarikulttuurin tunnettuja ikoneita Star Trekin kommunikaattorin tapaan.

Dick Tracyn kumppanina rosvoja jahtaamassa oli Sam Catchem. Tyttöystävänsä Tess Trueheartin kanssa Tracy meni naimisiin jouluna 1949. Tämän jälkeen sarjakuvassa seurattiin rikosten ratkaisemisen ohella pariskunnan perhe-elämää ja heidän jälkikasvuaan, Junioria ja Bonnie Braidsia.

1950-luvulla atomiaikakauden alettua Dick Tracy alkoi muuttua yhä enemmän science fictioniksi. 1960-luvussa sarjassa otettiin käyttöön avaruusauto (Space Coupe) ja käytiin Kuussa, josta löytyi sarjaan myös uusi vakituinen hahmo, Moon Maid. Junior meni lopulta naimisiin tämän kuunneidon kanssa.

1970-luvulla Gould toi Tracyn rinnalle hahmon Groovy Grove, joka oli ”hip”. Myös Tracy kasvatti pidemmän tukan ja viikset, jotka tosin pian ajeltiin häneltä väkisin pois.

Chester Gould vetäytyi eläkkeelle vuonna 1977; hänen viimeinen Dick Tracy -strippinsä ilmestyi sunnuntaina 25. joulukuuta samana vuonna. Seuraavana maanantaina ilmestyneestä stripistä alkaen Dick Tracyä alkoi kirjoittaa Max Allan Collins ja piirtää Gouldia jo pitkään avustanut Rick Fletcher. Fletcherin kuoltua 1983 hänen tilalleen tuli Dick Locher. Mike Killian kirjoitti Collinsin jälkeen sarjaa 1992–2005. Nykyään Locher myös kirjoittaa Dick Tracyä.

Collins palautti Dick Tracyn juurilleen ja poisti sarjasta hiljalleen selkeimmät tieteiselementit. Moon Maid sai surmansa 1978.

Dick Tracy on seikkaillut myös radiokuunnelmina, sarjafilmeinä ja televisioanimaationa. Vuonna 1990 Warren Beatty ohjasi kokoillan elokuvan Dick Tracy, jossa hän myös näytteli pääosaa.

Al Cappin sarjakuvassa Li’l Abner on sarjakuva sarjakuvassa -hahmo Fearless Fosdick, joka on parodinen versio Dick Tracystä.