Roy Lichtenstein

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Roy Lichtenstein: The Head (1992). Sarjakuvavaikutteet ja pisteistä koostuva rasteriväritys ovat vahvasti läsnä myös Barcelonan satama-alueella esillä olevassa Lichtensteinin veistoksessa.

Roy Fox Lichtenstein (27. lokakuuta 1923, Manhattan, New York29. syyskuuta 1997, Manhattan, New York) oli yhdysvaltalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä, poptaiteilija. Lichtenstein siirtyi 1960-luvun alussa sarjakuvamaisiin aiheisiin ja tekniikkaan ja sovelsi mainosmaista maalaustyyliä. Ironisoivasta asenteestaan huolimatta hän ei ottanut yhteiskunnallisesti kantaa.[1] Lichtenstein oli Andy Warholin ohella poptaiteen tunnetuin edustaja.

Lichtensteinin Whaam!-teos vuodelta 1963 on taiteilijan ehkä tunnetuin yksittäinen teos ja varhaisimpia merkittäviä amerikkalaista pop-taidetta edustavia teoksia. Sarjakuvamaista tyylittelyä muistuttavassa diptyykissä yhdysvaltalainen hävittäjä tuhoaa viholliskoneen ohjuksella. Teoksen nimi tulee räjähdystä onomatopoeettisesti kuvaavasta tekstistä. Kuva-aihe on mukaelma vuonna 1962 DC Comicsin All-American Men of War -sarjakuvalehden numerossa 89 olleesta ruudusta. Teoksessa on myös sarjakuvasta peräisin oleva kuvateksti, jossa kuvataan hävittäjälentäjän ajatuksia: "I pressed the fire control... and ahead of me rockets blazed through the sky..." ("Painoin liipaisinta... ja edessäni raketit ampaisivat läpi taivaan..."). Teos on maalattu kankaalle akryyli- ja öljyväreillä, ja sen koko on 1,7 x 4,0 -metriä. Teos on esillä Lontoon Tate Modernissa.[2]

Suurelle yleisölle ehkä tunnistettavinta Lichtensteinia ovat sarjakuvaruutuja muistuttavat maalaukset naishahmoista, jotka esitetään puhe- tai ajatuskuplan kera jossain dramaattisessa tai muutoin tunteikkaassa kohtauksessa. Tyypillinen esimerkki on vuodelta 1963 oleva Drowning Girl, jossa esitetään lähikuvassa hukkumaisillaan oleva nainen, joka kyyneleet silmissään ajattelee englanniksi "I don't care! I'd rather sink -- than call Brad for help!" ("En välitä! Mieluummin vajoan -- kuin huudan Bradin apuun!"). Teos on esillä New Yorkin Museum of Modern Artissa.

9. toukokuuta 2012 Lichtensteinin maalaus Sleeping Girl myytiin lähes 34,8 miljoonalla eurolla New Yorkin Sotheby'sin huutokaupassa. Kyseessä on suurin Lichtensteinin työstä maksettu summa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salonen, Lippo & Salonen, Sirkka (suom.) & Väänänen, Juha (toim.): ”Lichtenstein, Roy”, Kuka teki mitä, Kuvitettu elämäkerrallinen hakuteos, s. 154. Alkuteos Howat, Gerald & Wallis, Frank (toim.): Who Did What? Mitchell Beazley Illustrated Biographical Dictionary. Mitchell Beazley 1985. Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1986. ISBN 951-643-251-4.
  2. Whaam! by Roy Lichtenstein (html) Tate Modern. Viitattu 17.2.2010. en
  3. Lichtensteinin kaunotar myytiin ennätykselliseen hintaan 10.5.2012. HS.fi. Viitattu 10.5.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.