Crispus Allen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Crispus Allen on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy DC Comicsin amerikkalaisissa sarjakuvissa. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Detective Comics #742 numerossa maaliskuussa 2000 ja hänet loivat Greg Rucka ja Shawn Martinbrough. Hahmo on tullut tunnetuksi Batmanin liittolaisena ja Aaveen kolmantena isäntäruumiina.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alunperin Metropolisista kotoisin oleva etsivä Crispus Allen oli nelikymppinen poliisiveteraani, joka siirrettiin Gotham Cityyn, missä hän työskenteli etsivä Renee Montoyan kanssa Gotham Cityn poliisilaitoksen suurrikosten yksikössä. Allenilla oli rakastava vaimo ja kaksi teini-ikäistä poikaa, jotka hän asetti työnsä ja muiden turvallisuuden edelle Gothamin ollessa kriisissä. Allen piti Batmania välttämättömänä pahana, koska hän ei halunnut olla tekemisissä hänen kanssaan, mutta sietää hänen läsnäoloaan. Heidän satunnaiset vuorovaikutuksensa havainnollistavat hänen näkemyksiään Batmanista, erityisesti Brian Azzarellon "Broken City" -tarinassa. Allen oli agnostikko, joka epäili Jumalan olemassaoloa perheensä vahvasta uskosta huolimatta.

Eräänä yönä Allen ja hänen kumppaninsa Renee Montoya huomasivat jengin jäseniä ilmeisesti valmistautumassa johonkin väkivaltaiseen toimintaan. Allen pyysi apuvoimia, mutta he päättivät olla odottamatta vahvistusten saapumista. Seurattuaan jengiä autioon rakennukseen etsivät löysivät useita murhattuja miehiä sekä kaksi suurta jengin jäsentä. Allen ohjasi epäiltyjä, kun taas Montoya tiedusteli muun rakennuksen. Musta Hämähäkki ilmestyi yhtäkkiä rikospaikalle ampuen Montoyaa. Ensimmäiset laukaukset osuivat Montoyaan, mutta häntä suojasi luodinkestävä liivi. Sitten Black Spider tähtäsi hänen päähän, mutta Allen ampui ja tappoi konnan ennen kuin tämä ehti painaa liipaisinta.

Myöhemmin sisäasiainosasto kuulusteli Allenia tapauksesta, takavarikoi hänen aseensa ja laittoi hänet väliaikaiselle lomalle, kunnes hänen tarinansa voitiin vahvistaa. Komplikaatioita syntyi, kun Jim Corrigan-niminen rikospaikan teknikko varasti tärkeitä todisteita – Black Spiderin luodin, joka osui kilpailevan jengin jäseneen – ja asetti Allenin uran vaaraan.

Allenin tapauksesta vastaava sisäasiaintutkija kertoi Montoyalle kadonneesta luodista ja ehdotti Corriganin yhteyttä sen katoamiseen. Montoya löysi Corriganin ja pakotti hänet paljastamaan luodin sijainnin. Kun se löydettiin, Allenin annettiin palata aktiiviseen työhön. Montoyan toimet kuitenkin tuhosivat meneillään olevan sisäasiaintutkimuksen Corriganin väärinkäytöksestä. Tämä sai Allenin vihaiseksi ja pettymään häneen, koska hän oli salaa aloittanut oman tutkimuksensa Corriganista, minkä myös Montoyan toiminta vaaransi. Allen jatkoi tutkimustaan ​​(joka tapahtui Infinite Crisis -tapahtumien aikana), mutta Corrigan sai vihjeen. Corrigan löysi Allenin informaattorin ja löi hänet kuoliaaksi. Corrigan antoi Allenin löytää tiedonantajan ruumiin ennen kuin ampui Allenia selkään ja tappoi tämän (Gotham Centralissa #38). Peukaloimalla todisteita rikospaikalla Corrigan onnistui välttämään syytteen. Allenin kostamaton kuolema työnsi Montoyan emotionaaliseen romahdukseen, ja hän päätti myöhemmin luopua poliisityöstään inhotessaan järjestelmää.

Kun Allenin ruumis on ruumishuoneessa, Precence pakottaa Aaveen hyväksymään Allenin uudeksi isäntäkseen. Myöhemmin Maan taikuuden käyttäjät kokoontuvat Stonehengeen kutsuakseen esiin Aaveen ja aloittaakseen uuden taikuuden aikakauden. Allen esiintyy aavemaisessa versiossa omasta muodostaan ​​ennen kuin hän tekee ensimmäisen virallisen muutoksensa Aaveeksi. Aave tappaa sitten Tähtisafiirin (Deborah Camille Darnellin) ja kaksi muuta heidän aiemmista rikoksistaan ​​ennen kuin katoavat jättäen kokoontuneet taikuuden käyttäjät hämmentyneiksi ja peloissaan. Myöhemmin kun Aave pyysi Allenia uudelleen isännäkseen sanoen tajunneensa isäntäruumiinsa tarpeen, Allen kieltäytyi ja Aave jätti hänet vuodeksi aavemaiseen olomuotoon, kunnes Allen lopulta hyväksyi hänen tarjouksensa. Myöhemmin Allen todisti, kuinka hänen poikansa Malcolm tappoi Corriganin kostoksi isänsä murhasta. Aaveen kautta Allen rankaisi Malcolmia, joka kuoli Allenin käsivarsille. Allen tämän jälkeen sitoutui täysin Aaveeseen.

Minisarjassa Final Crisis: Revelations Jumala kutsui Allenin Aaveen hahmossa kostamaan entiselle kumppanilleen Renee Montoyalle tämän synneistä. Hänet pysäytti tuomiossaan Radiant, armon henki, toinen läsnäolon uskollinen palvelija, jonka tehtävänä oli antaa Jumalan armo katuville olennoille tai niille, jotka on pakotettu toimimaan vastoin heidän puhdasta aikomustaan. Radiant kehotti Crispus Allenia käyttämään voimiaan vastuullisemmin ja muuttamaan maailmaa, kuten Aaveen entinen isäntä teki, sen sijaan, että hän kostaisi yhdelle sielulle kerrallaan. Radiantin anteeksiantamus sai Allenin kärsimään uskon kriisistä, joka vaati tietää, miksi Renee sai anteeksi, kun taas Allen pakotettiin tappamaan oman poikansa. Myöhemmin Kain, jonka Kiven kultti, Kainin palvomiseen omistautunut uskonnollinen lahko, herätti henkiin Vandal Savagen ruumiissa kohtalon keihään avulla, jonka Allen itse oli huolimattomasti sijoittanut väärin tuomitessaan Montoyaa, iski Aavetta keihäällä erottaen hänet Allenista ja tappoi tämän ihmisisännän. Aave asetettiin Kainin hallintaan ja Allenin henki poistui paikalta vieraillessaan poikansa haudalla. Kun Montoya onnistui ottamaan keihään Kainilta ja puhdistamaan sen vapauttaen Aaveen, Allen palasi mielellään rooliinsa sen ihmisisäntänä sen jälkeen, kun Montoya käytti keihästä elvyttääkseen tämän pojan. Yhdessä he voittivat Kainin ja rikoskultin. Allen kiitti Montoyaa avusta ennen kuin Läsnäolo kutsui hänet ja Radiantin seuraavaan tehtäväänsä.

Blackest Night tarinassa Black Hand paljastaa, että Aave on siirrettävä pois tieltä, jotta maailmankaikkeus olisi rauhallinen. Hän lähettää useita mustia sormuksia kiinnittymään Crispuksen kehoon, muuttaen hänet mustaksi lyhdyksi ja sinetöimällä hänen sisällään olevan Aaveen. Coast Cityssä Hal Jordan kohtaa Black Lanterniksi muuttuneen Aaveen. Käyttämällä todellista Aaveen voimaa suojellakseen itseään, se muuttuu immuuniksi tunnevalojen yhdistelmälle, joka yleensä tuhoaa Black Lanternit. Hal sallii vielä kerran itsensä olla Parallaxin hallinnassa pysäyttääkseen hänet. Parallax repeytyy Mustan Lyhdyn kehoon vapauttaen todellisen Aaveen ja tuhoten telekopion. Parallax yrittää sitten tuhota Aaveen, joka käyttää omaa voimaansa yhdistettynä rakkauteen, jota Carol Ferris tuntee Halia kohtaan erottaakseen Parallaxin isännästään.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Crispus Allen esiintyi televisiosarjan Gotham ensimmäisellä kaudella, jossa häntä esitti Andrew Stewart-Jones. Hän esiintyy etsivänä Gotham Cityn poliisilaitoksella, jossa hän työskentelee vakavien rikosten yksikössä ja on kumppanina Renee Montoyan kanssa. Hän ja Montoya syyttävät aluksi James Gordonia Oswald Cobblepotin murhasta, kunnes jälkimmäinen ilmestyy elossa. Crispus auttaa myöhemmin ajoittain Gordonia taistelemaan Gothamin korruptiota vastaan, kun hän ja Renee pelastivat Jimin palkkamurhaaja Victor Zsaszilta, ja heistä tuli Gordonin liittolaisia. Allen ei esiintynyt sarjan jatkokausilla.
  • Crispus Allen esiintyi elokuvassa Justice League, jossa häntä esitti Kobna Holdbrook-Smith. Elokuvassa Allen keskustelee parademonien havainnoista komisario Gordonin kanssa, mikä viittaa siihen, että Batman saattoi olla syyllinen.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Crispus Allen esiintyi animaatioelokuvassa Batman: Gotham Knight, jossa häntä ääninäytteli Gary Dourdan. Elokuvassa hänet kuvataan etsivä Anna Ramirezin kumppanina. Hän alun perin halveksi Batmanin valppautta. Kuitenkin sen jälkeen, kun Dark Knight pelasti hänet ja hänen kumppaninsa Sal Maronin ja venäläisen väkijoukon välisestä jengisodasta, Allen alkaa nähdä, että Batmanin läsnäolo on välttämätöntä Gothamissa, vaikka hän ei edelleenkään hyväksy vigilantteja. Segmentissä kuusi Allenin nähdään toimivan Batmanin ja Gordonin välimiehenä, koska on saatu tieto, että Gordon on joutunut salamurhan kohteeksi, joten Allenin on ilmoitettava Batmanille Deadshot-uhkasta.