Sal Maroni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Salvatore Vincent Maroni on kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa, yleensä yhdessä Batmanin kanssa. Olennaista hahmoa kuvataan pahamaineisena italialaista alkuperää olevana gangsterina Gotham Cityssä ja Batmanin vihollisena. Hahmon loivat Bill Finger ja Bob Kane ja se esiintyi ensimmäisen kerran Detective Comicsin numerossa 66.

Sal Maroni, joka tunnetaan myös lempinimellä "The Boss" on italialaissyntyinen mafiapomo ja gangsteri, joka johtaa omaa mafiaryhmittymäänsä Gotham Cityssä. Maronin tunnetuin teko on ollut se, kun hän oikeudenkäyntinsä aikana Batmanin todistaessa häntä vastaan hän heitti happoa piirisyyttäjä Harvey Dentin kasvoille, mikä teki hänestä osasyyllisen Kaksinaaman luomiseen. Myöhemmin Kaksinaama kosti Maronille tappamalla tämän.

Tarinassa Batman: Pitkä pyhäinpäivä Maronin alkuperästä kerrotaan, että hän varttui etuoikeutetussa Maroni-rikollisperheessä, jota johti hänen isänsä Luigi "Big Lou" Maroni, ja hän oli kaksospoikien Pino ja Umberto isä. Maroni on The Long Halloween -elokuvassa Gotham Cityn vahvin gangsteri Carmine Falconen jälkeen, jolle hän työskentelee tämän rikollisperheessä, ja molemmat uskovat, että sarjamurhaaja Holiday (joka on saanut nimensä gangsterien salamurhasta lomalla) työskentelee toiselle (vaikka he myös ajattelevat että Harvey Dentillä on jotain tekemistä tappajan kanssa). Heidän liikesuhteensa kiristyy tämän seurauksena. Kun Holiday tappaa hänen isänsä, Maroni tekee sopimuksen Dentin kanssa paljastaakseen kaikki Falconen rikolliset toimet vastineeksi armahduksesta. Maroni kuitenkin suunnittelee Dentin arpeuttamista uskoen hänen olevan vastuussa isänsä kuolemasta. Dentin assistentti Vernon Field tarjoaa hänelle ennen oikeudenkäyntiä "vatsalääkkeitä" oletettuun haavaumaan. Oikeudenkäynnin aikana Maroni heittää happoa Dentin kasvoille, vääristäen hänet ja muuttaen hänet Kaksinaamaksi. Maronia ammutaan rintakehään kahdesti hänen joutuessaan tappeluun Dentin arpeutumisen jälkeen, mutta hän selviää. Kun Maroni siirretään pois sellistään, Holiday tappoi lopulta Maronin, jonka paljastetaan olevan Alberto Falcone, kilpailevan rikospomon poika, joka vastusti perhettä halutessaan tehdä itselleen mainetta.

Muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Sal Maroni tekee cameo-roolin Batman Forever -elokuvassa, jossa häntä esittää Dennis Paladino.
  • Elokuvassa Yön ritari Sal Maronia esittää Eric Roberts.
  • Animaatioelokuvassa Batman: Gotham Knight Sal Maronia ääninäyttelee Rob Paulsen.
  • Elokuvassa The Batman Maroni oli voimakas huumeparoni Gotham Cityssä, jonka Carmine Falcone järjesti ansaan, jotta GCPD pidätti Maronin. Tämä tapahtuma sai Falconen hallitsemaan tehokkaasti kaikkia Gothamin poliitikkoja ja viranomaisia, jotka olivat mukana Maronin alueen valtaamisessa, ja Gothamin hallitus muotoili tämän tapahtuman voitoksi. Arvuuttajan juoni johtaa Batmanin saamaan selville kyseisen juonen ja sen paljastamisen yleisölle.
  • Televisiosarjassa Gotham Sal Maronia näyttelee David Zayas.
  • Animaatioelokuvassa Batman: The Long Halloween Sal Maronia ääninäyttelee Jim Pirri.
  • Matt Reevesin The Batman -elokuvien universumiin sijoittuvassa televisiosarjassa The Penguin Sal Maronia tulee näyttelemään Clancy Brown.