Anarky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anarky
Luoja(t) Alan Grant
Norm Breyfogle
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Detective Comics #608 (marraskuu 1989)
Henkilötiedot
Oikea nimi Lonnie Machin
Pituus 172 cm
Paino 68 kg
Henkilöllisyydet Moneyspider
Suhteet
Sukulaiset Linda Penman (biologinen äiti)
Jokeri (mahdollinen biologinen isä)
Roxanne Machin (adoptio äiti kuollut)
Mike Machin (adoptio isä kuollut)

Anarky oikealta nimeltään Lonnie Machin on DC Comicsin kustantama sarjakuvahahmo ja Batmanin vihollinen. Hänen ensiesiintymisensä tapahtui Detective Comics #608 -sarjakuvassa vuonna 1989 ja hänet loivat Alan Grant ja Norm Breyfogle. Anarky on ollut myös kolmen muun superrikollisen käyttämä nimi. Toinen Anarky esiintyi Robin (vol. 4) #181 tarinassa helmikuussa 2009. Kolmas Anarky esiintyi Green Lantern Corps (vol. 3) #25 tarinassa marraskuussa 2013. Neljäs Anarky esiintyi Detective Comics (vol. 2) #37 tarinassa helmikuussa 2015. Anarky on esiintynyt myös omassa nimikkolehdessään jota julkaistiin neljä numeroa vuonna 1997 ja kahdeksan numeroa vuonna 1999.

Lonnie Machin oli opiskelija ja lapsinero kun hän kehitti Anarkyn identiteetin omien uskomustensa mukaisesti ja alkoi puhdistaa Gotham Cityä korruptiosta. Hänen väkivaltainen toimintatapansa ja horjumaton uskonsa anarkiaan asettavat hänet kuitenkin vastakkain Batmanin kanssa. Batman otti hänet kiinni, vaikka hänen isänsä Mike yritti suojella häntä.

Lonnien ollessa pidätettynä nuorisovankilassa hän alkoi toimia salanimellä Moneyspider ja ryhtyi varastamaan rahaa suurilta yrityksiltä tietokoneen avulla. Hän ohjasi varastamansa rahat kolmansille osapuolille, jotka sitä hänen mielestään eniten tarvitsivat. Tim Drake kuitenkin pysäytti toiminnan ennen kuin Timistä tuli Robin.

Kun Arkham Asylumin vankeja vapautettiin, Lonnie vapautui myös ja jatkoi toimintaansa Anarkyna ja taisteluaan Gothamin korruptiota vastaan. Lonnie piti Batmania syypäänä Gothamin kaaokseen. Kun hän alkoi suunnitella Batmanin kaatamista Linnunpelätin aloitti suunnitelmansa levittää pelkokaasua kaupunkiin. Anarky omi suunnitelman itselleen Batmanin ja Linnunpelätin tuhoamiseksi. Hän melkein onnistui suunnitelmassaan, mutta hänelle annettiin Linnunpelättimen pelkokaasua eikä hän kyennyt voittamaan Batmania ja Linnunpelätintä. Batman varoitti Anarkya, ettei tämä enää yrittäisi taistella häntä vastaan. Anarky suostui eikä häntä viety takaisin vankilaan.

Anarky rakensi myöhemmin koneen, joka antoi hänelle mahdollisuuden yhdistää molemmat aivopuoliskonsa, mikä lisäsi hänen älykkyyttään ja sitä, mitä hän piti valaistumisena. Luomalla verkkokirjakaupan, Anarcon, levittääkseen radikaalia kirjallisuutta, hän alkaa keräämään varoja, jotka hän lahjoittaa toisen peiteyhtiön, The Anarkist Foundationin, kautta radikaaleille organisaatioille, kuten ympäristösotureille ja asemielenosoittajille, tai joita hän pitää omina projekteinaan. Anarky päätti lopulta päästä eroon kaksoiselämänsä rasituksesta ja lavasti kuolemansa. Sitten hän työskenteli yksinäisyydessä edistääkseen tavoitettaan saavuttaa utopistinen yhteiskunta. Hänellä oli useita muita yhteenottoja Batmanin, kuten myös Etriganin ja Darkseidin kanssa. Lisäksi Gothamin maanjäristyksen vuoksi Anarky muutti uuteen tukikohtaan Washington-monumentin alle. Hänellä oli myös kohtaamisia Vihreän Nuolen, Robinin ja muiden Oikeuden Puolustajien ja Young Justicen jäsenten kanssa.

The New 52 sarjakuvissa Anarkyn alkuperää muutettiin ja hän esiintyi ensimmäisen kerran Detective Comics (Volume 2) #38 numerossa ja hänet loivat Francis Manapul ja Brian Buccellato. Lonnie Machin aloitti rikollisen uransa nuorena murtamalla järjestelmiä Matches Malonelle. Kun uusi Anarky (Samuel Young) hyökkäsi kaupunkiin, G.C.P.D:n konstaapeli ampui Lonniea panttivankitilanteessa, tämä on yksi niistä tapahtumista, jotka horjuttavat hänen uskoaan yhteiskunnan tehokkuuteen.

Myöhemmin samana vuonna Lonnie jäi kiinni Joker's Endgame -pelin keskelle, kun Jokeri-toksiini sai väestön raivostumaan. Hän kuitenkin pystyi kerääntymään uudelleen äitinsä kanssa ja odottamaan ulospääsyä konfliktista Spoilerin avulla.

Lonnie Machin esiintyi viimeisen kerran I Am Batman #1 tarinassa marraskuussa 2021. Hänen ruumiinsa löytyminen viittasi hänen kuolleen tarinan tapahtumien aikana tuntemattomasta syystä.

Henkilötiedot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulysses Hadrian Armstrong, joka tunnettiin aiemmin nimellä Kenraali, on nuori, psykoottinen sotilasnero, josta tuli toinen Anarky Lonnie Machinin sieppauksen jälkeen. Toisin kuin Machin, joka oli käyttänyt Anarky-identiteettiä yhteiskunnallisen muutoksen aikaansaamiseen, Armstrong käytti persoonaa aiheuttamaan psykoottisia ja merkityksettömiä kaaoksen ja tuhon tekoja. Tämä Anarky on ensisijaisesti Tim Draken vihollinen.

Uusi Anarky ilmestyi Zero Yearin aikana Gotham Cityn sähkökatkon aikana. Tämä Anarky on afroamerikkalainen teini-ikäinen, jonka näytettiin kokoamassa seuraajia ja evakuoituja miehittääkseen urheilustadionin sillä perusteella, että stadionin rakentamisalue oli kunnostettu paikallisen yhteisön kustannuksella ja se pitäisi palauttaa heille. Stadionille vangittu ja vankina pidetty John Stewart ja useat muut merijalkaväen sotilaat onnistuivat pakenemaan Anarkyn pidätyksestä ja yrittivät ottaa hänet kiinni. Mutta kun Anarkyn henkilöllisyys yritettiin paljastaa riisumalla tämän naamio, hänen naamionsa räjähti, ja hän onnistui pakenemaan ihmisten joukosta. Hän olisi voinut olla kuka tahansa. Tämän hahmon todellinen nimi ja identiteetti on edelleen mysteeri, joten hän on toistaiseksi ainoa Anarky, joka on pysynyt nimettömänä.

Sam Young on korruptoitunut poliitikko, josta tuli viimeisin Anarky, joka kosti Hullulle Hatuntekijälle. Youngin sisko oli Hatuntekijän ensimmäinen murhan uhri tai hänen ensimmäinen "Liisa", kuten Hatuntekijä hellästi naisuhreiksi kutsuu.

Naispuolinen versio Anarkysta Earth-Twon vaihtoehtoisesta todellisuudesta esiteltiin Earth 2: Societyn vuoden 2015 tarinassa "Godhood", jonka on kirjoittanut Daniel H. Wilson. Ennen sarjan kuvitteellisia tapahtumia tämä Anarky räjäytti pommin Neotropolisin kaupungissa, mikä johti julkiseen mellakkaan. Hän katoaa ennen kuin Teräsmies ja Power Girl saavat hänet kiinni. Sarjassa hänet esitetään hakkerina, joka on liittoutunut sellaisten hahmojen kanssa kuin Doctor Impossible, The Hourman ja Johnny Sorrow.

"Erittäin epätodennäköiseksi liittolaisena" kuvattu Anarky esiintyy ensimmäistä kertaa DC Rebirthissä toukokuussa 2017. Detective Comicsissa #957 (toukokuu 2016) paljastettu uudelleen suunniteltu Anarky tarjoutuu auttamaan Spoileria hänen uudessa tehtävässään taistella Gothamin vigilantteja vastaan.

Muussa mediassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Televisiosarjassa Arrow Lonnie Machin versiota Anarkysta esittää Alexander Calvert.
  • Animaatiosarjassa Beware the Batman Anarkya ääninäyttelee Wallace Langham. Tällä versiolla on pääasiassa valkoinen puku punaisen sijaan, ja hän on rikollinen, jolla on pakkomielle sekä kaaoksesta että shakista ja toteuttaa monimutkaisia ​​suunnitelmia taistella Batmania vastaan, jota hän pitää täysin vastakohtanaan.
  • Lonnie Machin versio Anarkysta esiintyi cameo-roolissa Harley Quinn animaatiosarjassa yhtenä Arkhamin mielisairaalan vangeista.

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Anarky esiintyy pelissä Batman: Arkham Origins, jossa häntä ääninäyttelee Matthew Mercer. Tämä versio on teini-ikäinen, joka johtaa liikettä kodittomien ja epätoivoisten keskuudessa ja asettaa räjähteitä, joita Batmanin on deaktivoitava hallituksen ja yritysten rakennuksiin. Anarky mainitaan myös dialogissa vuoden 2015 Batman: Arkham Knightissa, joka tapahtuu noin kymmenen vuotta Arkham Originsin tapahtumien jälkeen. Anarkyn mainitaan kadonneen vangitsemisensa jälkeen, ja on vahvasti vihjailtu, että liittovaltion hallitus oli puuttunut hänen vangitsemiseensa ja siirtänyt hänet liittovaltion vankilaan tai jonnekin muualle. Hänen tavaramerkkiliivinsä löytyy todistelokerosta, ja useat roistot mainitsevat Anarkyn rakastavan Gothamin kaaosta.
  • Anarky esiintyy ladattavana bonushahmona Scribblenauts Unmasked: A DC Comics Adventure -pelissä.