Yrittäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Armi Ratia oli suomalainen tekstiiliyrittäjä ja Marimekon perustaja.

Yrittäjä on henkilö, joka yksin tai yhdessä muiden henkilöiden kanssa organisoi liiketoimintaa hänen itsensä tai jonkun muun havaitseman liiketoimintamahdollisuuden hyödyntämiseksi. Yrittäjä kantaa liiketoimintamahdollisuuteen liittyvän riskin ja pyrkii tekemään liiketoiminnallaan voittoa. Toisinaan myös liiketoimintamahdollisuuden havaitsijaa voidaan pitää yrittäjänä vaikka hän ei liiketoimintaa aloittaisikaan.lähde? Tavallisin tapa organisoida liiketoiminta on perustaa yritys. Liiketoimintaan tarvitaan yleensä pääomaa.

Yksilön haluun toimia yrittäjänä vaikuttavat monet tekijät kuten nykyinen työ, palkka, työllisyysnäkymät, omat tavoitteet työelämässä ja vapaa-ajalla, kodista opitut mallit ja yheiskunnan vaatimukset.

Yrittäjän rooli voidaan nähdä monella tavoin. Yhdysvaltalainen ekonomisti Frank Knight näki yrittäjän henkilönä, joka sietää epävarmuutta. [1] Ilman epävarmuutta ei olisi tappiollista liiketoimintaa. Hänen mukaansa riskille voidaan laskea arvo, mutta epävarmuudelle ei. Yrittäjä on valmis kestämään epävarmuutta saadakseen liiketoimintansa menestymään.

Yrittäjät Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Pääartikkeli: Yrittäjät Suomessa

Suomen Yrittäjien mukaan yrittäjyys on Suomessa kasvussa. Yrittäjiä on yhteensä noin 260 000. Heistä noin 170 000 on yksinyrittäjiä.[2]

Erilaisia yrittäjiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Knight, Frank H. (1921) Risk, Uncertainty, and Profit. Teoksen referaatti. Viitattu 19.12.2022.
  2. Okko, Sari: Milloin olen pakkoyrittäjä? Ilmarinen-lehti 3/2014, ISSN 1239-050X

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]