Kevytyrittäjyys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kevytyrittäjyys tarkoittaa toimintaa, jossa luonnollinen henkilö myy asiakkailleen työsuorituksiaan  ja laskuttaa palkkionsa laskutuspalvelun kautta. Termiä kevytyrittäjyys on käyttänyt ensimmäisenä SLP Group Oy vuonna 2013.

Lainsäädännössä kevytyrittäjyys -termiä ei tunneta, vaan muussa, kuin virka- tai työsuhteessa työllistyviä kutsutaan joko itsensä työllistäjiksi tai muussa omassa työssä työllistyväksi.

Kevytyrittäjä on työoikeudellisesta näkökulmasta tarkasteltuna yrittäjä, joka toimii yrittäjämäisesti ilman omaa yritystä (y-tunnusta).  

Kevytyrittäjän eläkevakuuttamiseen sovelletaan yrittäjän eläkelakia ja tunnusmerkkien täyttyessä kevytyrittäjä on velvollinen itse huolehtimaan eläkevakuuttamisestaan [1]. Vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus (YEL). Vastuullisesti toimivat laskutuspalvelut tarjoavat tukea vakuuttamiseen tai YEL-vakuutuksen hallinnointia osana palveluaan.

Kevytyrittäjällä on myös oikeus työttömyysetuuksiin sen mukaan mitä, yrittäjän oikeudesta etuuksiin on työttömyysturvalaissa määrätty.


Verotuksessa kevytyrittäjä voi olla palkansaaja. Tällöin laskutuspalvelu ja kevytyrittäjä ovat sopineet muodollisesta työsuhteesta ja laskutuspalvelun kevytyrittäjälle maksama suorituslaji on palkkaa. Jos työsuhteesta ei ole sovittu, on suorituslaji työkorvausta. Lähde: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/62252/laskutuspalveluyritysten-ja-niiden-käyttäjien-verotuskysymyksiä/

Yhteistä kaikille kevytyrittäjille on, että kevytyrittäjä luonnollisena henkilönä vastaa itse omasta asiakashankinnasta, päättää millä ehdoilla työsuorituksia tekee ja sopii työn teettäjän kanssa työsuorituksen sisällöstä, aikataulusta ja hinnasta. Asiakkaita voivat olla yritykset, yhteisöt sekä kotitaloudet.


Työsuorituksen laskuttaminen on yleensä järjestetty jonkin verkossa toimivan laskutuspalvelun kautta. Kun työsuoritus on toimitettu tai siinä vaiheessa, että työn teettäjää voi laskuttaa, lähettää

laskutuspalveluyritys laskun kevytyrittäjän puolesta kevytyrittäjän asiakkaalle. Suorituksen saatuaan laskutuspalveluyritys maksaa korvauksen kevytyrittäjälle verokorttia vastaan.

Useat laskutuspalveluyritykset myös hyväksyvät käteismaksuja sekä maksulaitteilla tapahtuvia maksuja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eläketurvakeskus 27.04.2017 Viitattu 28.05.2019