Black Mask (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Black Mask
Luoja(t) Doug Moench
Tom Mandrake
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Batman nro 386 (elokuu 1985)
Henkilötiedot
Oikea nimi Roman Sionis
Status Rikollispomo
Pituus 185 cm
Paino 89 kg
Ryhmäsidokset False Face Society
Gotham mafia
Henkilöllisyydet Orpheus
Voimat Erinomainen rikollisnero,
taitaa fyysisen ja psykologisen kidutuksen
Suhteet
Sukulaiset Circe (entinen kihlattu)

Black Mask on DC Comicsin kustantamissa sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen rikollinen, jonka loivat Doug Moench ja Tom Mandrake. Hahmo teki ensiesiintymisensä Batman sarjakuvan numerossa 386, elokuussa 1985.

Roman Sionis syntyi rikkaaseen perheeseen Gotham Cityssä. Hänen vanhempiaan kiinnosti kuitenkin enemmän heidän oma imagonsa kuin lapsensa. Kun Roman syntyi, tapahtui onnettomuus: lääkäri pudotti hänet pää edellä lattialle. Pojan vanhemmat olivat kuitenkin enemmän huolissaan siitä miten he voisivat salata pojan loukkaantumisen rikkailta ystäviltään. Sionis koki toisen onnettomuuden lapsena, kun hän vietti perheensä kanssa aikaa maalla. Hänen kimppuunsa hyökkäsi vesikauhuinen pesukarhu. Myös tämän onnettomuuden Sionsin vanhemmat pitivät salassa ja kielsivät poikaansa kertomasta siitä kenellekään.[1]

Sionisin isällä oli myös teennäinen ystävyyssuhde Thomas Wayneen. Molemmat Sionsit inhosivat Waynen sukua ja olivat myös avoimia asiasta yksityisesti poikansa kuullen. Pojan ällistykseksi he jatkoivat teeskentelyä ollakseen Waynen perheen ystäviä, jonka seurauksena Sionis joutui väistämättä viettämään aikaa Bruce Waynen kanssa. Vuosien kuluessa Roman Sionis heräsi syvä viha vanhempiensa kaksinaamaisuuden tähden.[1]

Valmistuessaan high schoolista hän sai korkea-arvoisen työaseman isänsä yhtiöstä Janus Cosmeticsista. Työskennellessään Sionis rakastui työväenluokan sihteeriin Circeen, jota hänen vanhempansa eivät hyväksyneet ja vaativat välittömästi eroa. Suutuspäissään Sionis poltti perheensä kartanon maantasalle tappaen vanhempansa. Kuoleman seurauksena hän peri perheensä omaisuuden ja yrityksen. Sionis ei kuitenkaan ollut yhtä hyvä liikemies, kuten isänsä ja pilasi Janus Cosmeticsin toiminnan rahoittamalla lopulta pieleen menneeseen kasvomaalaus meikkiin. Epätoivossaan Sionis yritti suurella rahalla saada ryhmän kemistejä luomaan tuotteen, jolla pelastaisi yrityksensä. Kemistit loivat vedenkestävän meikin, jonka tuotantoa ei ehditty kunnolla testata sen ollessa jo myynnissä. Lopulta tuote osoittautui kuolettavaksi myrkyksi, joka pilasi useiden satojen naisten kasvot. Pian Sionisin kihlattu Circe erosi hänestä koko yhtiön työntekijöiden edessä. Samoihin aikoihin menestyksekkääksi liikemieheksi noussut Bruce Wayne tarjoutui pelastamaan yhtiön mikäli Sionis luovuttaisi omistajuuden ja Wayne saisi itse päättää yhtiön lautakunnan jäsenet. Sionis suostui tarjoukseen, mutta oli vihoissaan kokemastaan nöyryytyksestä, että meni perheensä hautarakennukseen ja rikkoi äitinsä ebenpuusta tehdyn arkun kannen. Hajottamastaan kannesta Sionis kaiversi naamion, jonka myötä hänestä tuli rikollinen nimeltä ”Black Mask”.

Sionis huomasi pian olevansa luonnonlahja rikollisena ja sai koottua suuren rikollisryhmän työskentelemään hänelle. Sionis kutsui tätä nimellä ”False Face Society”, jonka jäsenten täytyi pitää hänen kokoelmastaan valittua naamiota rikosten ja Sionisin läsnäolon aikana. Organisaatio sai valtaa menestyksekkäästi Gothamin alamaailmassa, kunnes Black Mask päätti kostaa Bruce Waynelle. Hän sieppasi Wayne-teollisuuden toimitusjohtajia laittaen heille naamiot, jotka sisältivät kuolettavaa meikkiä, jota Janus Cosmetics aikanaan tuotti. Black Mask kohdisti hyökkäyksensä myös Circeen ja pilasi hänen kasvonsa kemikaaleilla saadakseen pakosta entisen kihlattunsa takaisin. Circe kuitenkin tappoi itsensä, johtaen Black Maskin korvaamaan Circen mallinukkeen, jolle hän puhui kuten oikealle ihmiselle.

Sieppaukset saivat herätettyä Batmanin huomion, joka ryhtyi metsästämään ”False Face Society” -organisaatiota. Hän sai vähitellen selville Black Maskin olinpaikan, joka olikin Sionis perheen kartanon raunioiden keskellä, yrittäen sytyttää ne tuleen paetakseen, mutta jäi palavien liekkien loukkuun. Batman onnistui pelastamaan hänet, mutta Sionisin mustanaamio oli palanut kiinni hänen kasvoihinsa.

Black Mask vietti jonkun aikaa Arkhamin mielisairaalassa, mutta pakeni Banen hyökättyä rakennukseen. Tämän johdosta Black Mask kokosi False Face -organisaationsa ja otti uuden oikean käden miehen Tattoon. Hän ryhtyi polttamaan Waynen rakennuksia ja sieppasi myöhemmin Bruce Waynen ystävän ja Waynetechin toimitusjohtajan Lucius Foxin. Batman onnistui takaa-ajon päätteeksi pelastamaan Foxin Black Maskin kidutukselta ja toimitti Tattoon vankilaan muiden organisaation jäsenten kanssa. Black Mask onnistui kuitenkin pakenemaan.

Black Mask on ollut vastuussa Batmanin apulaisen Orpheuksen kuolemasta ja Stephanie Brownin pahoinpitelystä. Lopulta Kissanainen tappoi Black Maskin ampumlla tätä päähän. Myöhemmin Jeremiah Arkhamista tuli uusi Black Mask.

Black Mask muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Black Mask esiintyi ensi kerran televisiossa 11. marraskuuta 2006 Batman-animaatiosarjan jaksossa ”The Breakout”. Sarjassa hänet kuvattiin vaikutusvaltaisena rikollispomona, jolla oli apunaan oikean käden miehen lisäksi laaja ja tekninen rikosorganisaatio. Black Mask yritti vaatia lunnaita uhkaamalla tuhota Gotham City sähköaaltoja tuottavalla generaattorilla. Hahmon äänenä toimi James Remar.[2]

Batman: Under the Red Hood

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Black Mask elokuvassa Batman: Under the Red Hood.

Black Mask esiintyi heinäkuussa 2010 julkaistavassa Batman: Under the Red Hood -animaatioelokuvassa, jossa hahmon äänenä toimii Wade Williams.

Black Mask yritti nousta Gotham Cityn suurimmaksi rikospomoksi varastamalla Amazoa, mutta Punahuppu oli lahjonut varkaat viemästä pakettia perille. Black Mask sai kuulla tapahtumasta ja yritti pelotella Punahuppua tappamalla hänen alaisuudessaan olleita rikospomoja. Se ei kuitenkaan auttanut ja hän yritti tapattaa Punahupun erikoisjoukollaan. Kun tämäkään ei mennyt suunnitelmien mukaan Black Mask pyysi apua Jokerilta, joka kuitenkin petti hänet sitomalla kiinni muiden kätyreidensä kanssa rekkaan ja oli tappaa heidät kaikki polttamalla. Batman kuitenkin pelasti heidät ja Black Mask kätyreineen joutui vankilaan.

Elokuvan epävirallisessa jatko-osassa Batman: Death in the Family, joka sisältää useita eri vaihtoehtokohtauksia, Black Mask kuolee Punahupun tappamana kolmella eri tavalla. Ensimmäisessä kohtauksessa Punahuppu ampuu ohjuksen joka räjäyttää Black Maskin toimiston. Toisessa kohtauksessa Punahupun ampuma nuoliase kiinnittyy ikkunaan ja hajottaa sen, minkä seurauksena valtavat lasinsirpaleet halkaisevat Black Maskin pään. Kolmannessa kohtauksessa Black Mask yrittää paeta Punahupun ampumaa ohjusta, mutta ohjuksen aiheuttama räjähdys heittää toimiston oven kuolettavasti Black Maskia kohti.

Elokuvassa Birds of Prey Roman Sionisin versiota Black Maskista näyttelee Ewan McGregor.

Black Mask esiintyy vuoden 2011 DC Universe Online -pelissä, jossa hän ei ole pelattavana hahmona. Black Mask on myös yksi Batman: Arkham Origins -pelin päävihollisista.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2006–2008 James Remar Batman
2010 Wade Williams Batman: Under the Red Hood
2011 Troy Baker DC Universe Online
Nolan North Batman: Arkham City
2013 Brian Bloom Batman: Arkham Origins
2020 Ewan McGregor Birds of Prey
  1. a b Batman 386/1985
  2. The Batman The Breakout TV.com. 11.11.2006. Arkistoitu 20.2.2009. Viitattu 22.2.2009. (englanniksi)