Amazo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amazo
Luoja(t) Gardner Fox
Mike Sekowsky
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen The Brave and the Bold nro 30 (heinäkuu 1960)
Henkilötiedot
Oikea nimi Amazo
Status aktiivinen
Pituus 244 cm
Paino 220 kg
Edelliset ryhmäsidokset Superrikollisten Salainen Yhteisö
Voimat Kyky kopioida kenen tahansa supervoimat itselleen.
Suhteet
Sukulaiset Professori Ivo

Amazo on Gardner Foxin ja Mike Sekowskyn luoma kuvitteellinen androidi DC Comicsin sarjakuvamaailmassa. Hahmon ensiesiintyminen oli The Brave and the Bold -sarjakuvalehdessä.

Hahmon elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Professori Ivon pakkomielteenä oli tuhota Oikeuden Puolustajat. Tätä tarkoitusta varten hän loi androidin nimeltä Amazo, jolla on erikoinen kyky ottaa itselleen mikä tahansa superkyky toiselta superolennolta. Androidi ei kuitenkaan ollut kiinnostunut taistelemaan Oikeuden puolustajia vastaan, ja Ivo joutui toistuvasti ohjelmoimaan Amazon uudelleen, jotta androidi täyttäisi tehtävänsä tuhota supersankarit.

Lopulta paljastetaan, että Amazon absorptiosolujen täydellistymisen jälkeen Ivo yhdisti tämän tekniikan ihmisen munasoluihin ja DNA:han luodakseen Amazon "pojan", joka kasvaa Frank Halloranina tietämättä perinnöstään. Vuosia myöhemmin Frank on filosofian opiskelija ja seurustelee nuoren naisen kanssa nimeltä Sara, kun hänen voimansa heräävät ennenaikaisesti. Sen sijaan, että matkisi ilkeää "isäänsä", Frank toivoo olevansa sankari nimeltä "Kid Amazo". Pikkuhiljaa henkisesti epävakaaksi muuttuva Kid Amazo huomaa, että Sara on Ivon tytär, ja häntä kehotettiin tarkkailemaan Frankia esiintymällä tyttöystävänä, minkä seurauksena Kid Amazo alkoi riehumaan. Batman päättelee, että Kid Amazolla ei ole vain Liigan jäsenten voimia, vaan myös heidän ristiriitaisia ​​persoonallisuuspiirteitään. Tätä käytetään myöhemmin lisäämään sisäistä epävakautta, mikä lopulta tuhoaa Kid Amazon.

DC Comicsin New 52 -sarjakuvissa Amazo oli alunperin A-Maze-käyttöjärjestelmä ja siitä tuli myöhemmin androidi, joka pystyy kopioimaan muiden yli-inhimillisiä voimia. Myöhemmin tunteva Amazo-virus tartuttaa tutkija Armen Ikaruksen ja ottaa hänen mielensä hallintaansa. Ikaruksen isäntänä Amazo-virus tartuttaa muita ihmisiä antaen heille supervoimia ja hallitsemalla heidän mielensä ennen kuin he kuolevat 24 tunnin sisällä. Oikeuden Puolustajat onnistuvat lopulta kukistamaan Ikarus Amazon, joka pystyi parantamaan tartunnan saaneita ihmisiä ja hallitsemaan heitä "pesä-mielen" yhteyden kautta. Myös nuori Reggie Meyer ja hänen perheensä saivat tartunnan. Alkuperäisen Amazo-androidin tekniikan vaikutuksesta Reggiestä tuli myöhemmin uusi Kid-Amazo.

Voimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amazolla on kyky kopioida kenen tahansa supervoimat itselleen.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amazolla oli muutaman jakson mittainen vierailu Justice League- ja Justice League Unlimited -animaatiosarjoissa, joissa hahmon äänenä toimi Robert Picardo. Tämä versio Amazosta oli väriltään harmaa ja sillä oli humanoidimainen ruumis ja hän kykeni käyttämään useita muilta kopioituja kykyjä samanaikaisesti ja poistamaan asteittain heikkouksia. Lex Luthor yritti käyttää Amazoa hyödykseen laittamalla tämän varastamaan Oikeuden Puolustajien voimat ja myöhemmin absorboituaan itseensä Martian Manhunterin voimat Amazo tajusi Luthorin huijanneen häntä luettuaan tämän ajatukset ja muuttui väriltään kultaiseksi ja lensi avaruuteen yrittäen löytää syyn olemassaoloonsa. Myöhemmin Amazo oli saanut itselleen jumalvoimat ja kyvyn siirtää esineitä muihin paikkoihin. Amazo yritti tappaa Luthorin tämän käytettyä häntä hyväkseen, mutta myöhemmin luopui ajatuksestaan ja siirtyi asumaan Kohtalon Torniin Tohtori Kohtalon kanssa yrittäen löytää tarkoituksensa. Myöhemmin Amazo yritti taistella henkiinherätettyä Solomon Grundya vastaan, mutta jäi tappiolle ja tajuttuaan olevansa riski muille hän siirsi itsensä pois.

Justice League Action[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amazo esiintyi animaatiosarjassa Justice League Action jaksossa "Boo-ray for Bizarro", jossa häntä ääninäytteli Thomas Lennon. Jaksossa Amazo vangitsee Oikeuden Puolustajat yrittääkseen jäljitellä heidän voimiaan, mutta yrittäessään yhdistää itseensä Bizarron voimat tämän takapajuinen mentaliteetti ylikuormittaa ja tekee hänet katatoniseksi, mikä antoi Oikeuden Puolustajille mahdollisuuden tämän kukistamiseksi.

Batman: Under the Red Hood[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amazo esiintyi ensimmäisen kerran elokuvaversiona Batman: Under the Red Hoodissa, jossa hahmon äänenä toimi Fred Tatasciore. Elokuvassa Amazo oli alun perin Black Maskin tilaama ase, jolla rikollispomo yritti saada lisää vaikutusvaltaa. Punahuppu kuitenkin lahjoi kuljettajat tuomaan lastin hänelle. Paikalle saapuneet Batman ja Nightwing kuitenkin tappelivat Amazoa vastaan ja taistelun päätteeksi onnistuivat tuhoamaan sen.

Injustice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amazo esiintyi animaatioelokuvassa Injustice, jossa Amazo oli Ra's al Ghulin rakentama kyborgi, jonka hän esitteli Teräsmiehelle tarkoituksenaan avustaa häntä turvaamaan maailmanrauhaa. Todellisuudessa Amazon tarkoitus oli tuhota Teräsmies ja myöhemmin Amazon aiheutettua viattoman siviilin ja poliisien kuolemat Teräsmies tajusi huijauksen ja taisteli Amazoa vastaan, mutta Amazo kykeni kopioimaan Teräsmiehen voimat ja pitämään puoliaan. Muiden Oikeuden Puolustajien saavuttua paikalle taistelemaan Amazoa vastaan, Amazo tappoi Haukkamiehenin ja Kyborgin, kunnes Batman onnistui jäädyttämään Amazon rintamuksen ja muiden halkaistessa Amazon kahtia ja venyttäen tämän ruumista, Muovimies onnistui lopulta tuhoamaan Amazon menemällä tämän sisälle ja räjäyttämällä tämän ruumiin kappaleiksi.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amazo esiintyi ensimmäisen kerran livenä Arrowversen crossovertarinassa "Elseworlds". Sarjassa A.M.A.Z.O. (Anti Metahuman Adaptive Zootomic Organism) oli Ivo Laboratoriesin rakentama Androidi A.R.G.U.S.ille, joka kykeni kopioimaan minkä tahansa normaalin, metainhimillisen ja maan ulkopuolisen yksilön luonnollisia taitoja ja erityiskykyjä. Kun tohtori John Deegan ei pysty kirjoittamaan todellisuutta mielensä mukaan, mikä saa Oliver Queenin ja Barry Allenin vaihtamaan elämiään, minkä seurauksena he aktivoivat tietämättään A.M.A.Z.O.n estäessään ryöstön Ivo Laboratoriesissa. Saatuaan tietää tapahtuneesta ja saatuaan apua Cisco Ramonilta, Terästytöltä ja Teräsmieheltä, Queen ja Allen kukistavat Androidin. Lopulta ja onnistuneesti muutettuaan todellisuutta Deegan tuo takaisin A.M.A.Z.O. auttamaan häntä, mutta Brainiac 5 tuhoaa sen.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat
2003–2004 Robert Picardo Justice League
Justice League Unlimited
2010 Fred Tatasciore Batman: Under the Red Hood
2011 Peter MacNicol Young Justice
2011 Roger Rose Batman – pelottomat