Robert Picardo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Robert Picardo
Robert Picardo vuonna 2011.
Robert Picardo vuonna 2011.
Henkilötiedot
Syntynyt27. lokakuuta 1953 (ikä 69)
Philadelphia, Pennsylvania, USA
Ammatti näyttelijä
Puoliso Linda Pawlik (1984–)
Näyttelijä
Aktiivisena 1975–
Aiheesta muualla
www.robertpicardo.com
IMDb
Elonet

Robert Picardo (s. 27. lokakuuta 1953) on yhdysvaltalainen näyttelijä, joka tuli tunnetuksi Star Trek: Voyager -sarjasta. Sen lisäksi hän on esiintynyt lukuisissa muissa televisiosarjoissa kuten China Beach, Innerspace, Koti kuntoon, Tähtiportti ja Stargate Atlantis. Hän on myös esiintynyt elokuvissa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Picardo syntyi Philadelphiassa. Hän on italialais-amerikkalainen, sillä hänen isänsä Joe Picardon perhe on kotoisin Napolista ja äitinsä Bombasta, Abruzzosta.[1]

Picardo valmistui William Penn Charter Schoolista vuonna 1971 ja lähti Yalen yliopistoon opiskelemaan lääketiedettä, mutta päätti alkaa sittenkin näytellä. Yalessa ollessaan hän kuului a cappella -lauluryhmään Society of Orpheus & Bacchus. Broadwaylla hän esiintyi vuonna 1977 Gemini- ja vuonna 1978 Tribute-näytelmissä.

Picardo on ollut naimisissa Linda Pawlikin kanssa vuodesta 1984, ja hänellä on tyttäret Gina ja Nikky. Picardo on The Planetary Societyn jäsen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Picardo teki elokuvadebyyttinsä Eddie Quistina, sarjamurhaajaihmissutena Joe Danten elokuvassa Ulvonta vuonna 1981. Hänellä oli myös rooli tilannekomediasarjassa Alice. Hän esitti muutamia osia Danten vuoden 1985 lasten tieteiselokuvassa Explorers – tutkimusmatkailijat, ja esiintyi myöhemmin Danten elokuvissa Piru naapurissa, Looney Tunes: Taas kehissä, Kinopaniikki, Gremlins 2 – uusi pesue, Pienet soturit ja Pieni suuri seikkailu.

Picardo esitti myös Meg Mucklebonesia Ridley Scottin elokuvassa Legenda, ja hänellä oli pieni rooli hautajaisten ohjaajana John Landisin Amazonissa. Hän on Pfishin ääninäyttelijä kahdessa Pfish & Chip -lyhytelokuvassa. Picardo on myös Total Recall – Unohda tai kuole -elokuvan Johnny Cabin ääni. Hän esiintyi Teho-osastossa toisen tuotantokauden kuudennessa jaksossa vuonna 1995 Abraham Zimblenä.

Aikaisella 1990-luvulla Picardolla oli rooli Joe The Meat Man Mortonina, Koti kuntoon -sarjan Tim Allenin hahmon naapurina ja lihakauppiaana. Vuodesta 1995 vuoteen 2001 hän näytteli Star Trekin aseman hologrammitohtori The Doctoria. Vuonna 2001 hän vieraili Seven Days -sarjassa. Vuonna 2004 hän alkoi esittää Richard Woolseya Tähtiportissa ja Stargate Atlantisissa, ja viidennellä tuotantokaudella hänestä tuli sarjaan vakituinen hahmo.

Vuonna 2007 Picardo esitti rehtori Whitea Ben 10: Race Against Timessa. Samana vuonna hän myös esiintyi ohjaaja Russ Emanuelin elokuvassa John Heardin ja Vincent Pastoren kanssa.[2] Vuonna 2008 hän näytteli Emanuelin Chasing the Greeniä William Devanen, Jeremy Londonin ja Ryan Hurstin kanssa.

Picardo on esiintynyt myös Kojakissa vuonna 1977, E-Ringissä, Cold Casessa sekä CSI: New Yorkissa. Hän on esiintynyt myös Smallvillen seitsemännellä tuotantokaudella.

Vuonna 2009 Picardo esiintyi sarjoissa Pushing Daisies, Chuck ja Castle sekä esitti pääroolia psykologisessa trillerissä Sensored.

Vuonna 2002 Picardo kirjoitti kirjan The Hologram's Handbook, ja sen julkaisi Pocket Books. Picardo on myös ollut Lokin ääni Xbox 360 -videopelissä Too Human.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]