Dick Grayson

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Nightwing)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Nightwing” ohjaa tänne. Muita merkityksiä luetellaan erillisellä täsmennyssivulla.
Dick Grayson
Nightwing.
Nightwing.
Luoja(t) Bob Kane
Bill Finger
Jerry Robinson
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Robin
Detective Comics nro 38 (huhtikuu 1940)
Nightwing
Tales of the Teen Titans nro 44 (heinäkuu 1984)
Batman
Robin nro 0 (lokakuu 1994)
Henkilötiedot
Oikea nimi Richard ”Dick” John Grayson[1]
Status aktiivinen
Pituus 178 cm
Paino 79 kg
Ryhmäsidokset Batman
Teinititaanit
Voimat olympiatason ketteryys, korkea älykkyys, kamppailulajien taitaja
Suhteet
Sukulaiset John Grayson (isä), Mary Grayson (äiti), Bruce Wayne (adoptioisä)

Dick Grayson on fiktiivinen supersankari, joka esiintyy DC Comics -kustantamon sarjakuvissa. Hahmon loivat Bob Kane, Bill Finger ja Jerry Robinson. Hahmon ensiesiintyminen tapahtui Detective Comics -lehden numerossa 38 huhtikuussa 1940.

Dick Grayson syntyi sirkusperheeseen ja työskenteli lapsesta alkaen akrobaattina. Jo nuorena hän joutui kuitenkin todistamaan vanhempiensa kuoleman kesken heidän ohjelmanumeronsa, sillä mafioso Tony Zucco oli katkonut temppuköysien vaijerit, kun sirkuksen omistaja ei taipunut kiristykseen. Bruce Wayne eli Batman otti orvoksi jääneen Dickin adoptiopojakseen ja koulutti tästä pitkäaikaisen taistelukumppaninsa Robinin.

Batman ja Robin olivat vuosia erottamaton kaksikko, mutta ikävuosiensa karttuessa Dick Grayson kyllästyi Robinin rooliin ja otti käyttöön uuden identiteettinsä Nightwingin. Hän teki ensiesiintymisensä Nightwinginä Teinititaanit-lehdessä kesällä 1984 ryhtyen Gotham Cityn ongelmallisen naapurikaupungin Blüdhavenin suojelijaksi. Deathstroke, Nighwingin ja hänen johtamansa Teinititaanien pitkäaikainen arkkivihollinen, kuitenkin tuhosi kaupungin, minkä seurauksena Nightwing siirtyi nykyiseen toimikaupunkiinsa New Yorkiin. Toisinaan hän on myös toiminut myös Batmanin roolissa 1990-luvulla sekä vuonna 2009[2][3].

Robinin roolissa Dick Grayson on esiintynyt lukuisissa Batmaniin keskittyvissä medioissa, ja 1960-luvun televisiosarjassa Batman sekä siihen pohjautuvassa vuoden 1966 elokuvassa hahmoa esittää Burt Ward. Elokuvissa Batman Forever (1995) ja Batman & Robin (1997) hahmoa esittää Chris O’Donnell. Vuoden 2018 televisiosarjassa Titans hahmoa esittää Brenton Thwaites.

Vuonna 2011 IGN listasi hahmon sijalle 11. kaikkien aikojen sadan parhaan sarjakuvasankarin listallaan[4].

Hahmon historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ihmepoika Robin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Dick Grayson ensimmäisessä esiintymisessään

Batmanin luojat Bob Kane ja Bill Finger piirsivät hahmon ensi kerran Detective Comicsin numeroon 38 vuonna 1940. Robinin oli tarkoitus tehdä aisaparistaan Batmanista sympaattisempi hahmo, ja lehteä kustantanut DC Comics ajatteli teini-ikäisen supersankarin vetoavan nuoriin lukijoihin. Hahmon nimeä ja ulkonäköä inspiroi erityisesti keskiajalla brittiläisen tarinaperinteen mukaan elänyt lainsuojaton Robin Hood, joka varasti rikkailta ja antoi köyhille.

Dickin vanhemmat John ja Mary Grayson työskentelivät lapsensa syntymän aikoihin sirkuksessa omassa ohjelmanumerossaan Lentävät Graysonit. Myös Dick otettiin jo nuorena mukaan vanhempiensa työhön. Eräänä iltana ennen esitystään Dick kuulee, kuinka mafioso Tony Zucco kiristää sirkuksenomistajalta rahaa, mutta tämä ei suostu maksamaan. Zucco vannoo kostavansa tälle, ja sabotoi Graysonien käyttöön tulevan trapetsin turvavaijerit, joiden varassa he liitävät. Esityksen aikana vaijerit katkeavat lopullisesti, ja Dick joutuu todistamaan vanhempiensa kivuliaan kuoleman. Nuori Grayson tunsi syyllisyyttä, koska ei varoittanut vanhempiaan ajoissa. Ennen poliisiasemalle lähtöä Bruce Wayne eli Batman varoittaa Dickiä Zuccosta, joka voi pahimmassa tapauksessa yrittää hankkiutua ainoasta todistajasta eli Dickistä eroon lopullisesti. Dick ystävystyy Brucen kanssa, joka kouluttaa nuoresta Graysonista itselleen uuden taistelutoverin eli ensimmäisen Robinin. Bruce opetti Graysonille eri taistelutekniikoita ja etsiväntaitoja puolen vuoden ajan. Lopulta tuli lopputentin aika, ”Kujanjuoksu”. Robinin täytyi vältellä Batmania Gothamin kaduilla yhden yön ajan auringon laskusta auringon nousuun ilman ulkopuolisten apua. Hän onnistui tehtävässään ja nappasi samalla gangsteri Joe Minetten. Niin Robin oli valmis Batmanin täysiaikaiseksi taistelupariksi.

Robinin ja Batmanin yhteinen kokemus vanhempien kuolemasta antoi molemmille hahmoille motiivin rikollisten vastustamiseksi. Robinin vakiinnuttua Batmanin viralliseksi aisapariksi, DC Comics julkaisi tarinoissaan enää harvoin vain pelkästään Batmaniin keskittyneitä sarjoja.

Aikuistunut Grayson kyllästyi olemaan Batmanin nuori apuri ja jätti Robinin roolin. Aluksi hän ei tiennyt mitä tehdä itsenäistyttyään ja harkitsi sankariuransa lopettamista opiskellakseen lakia. Ollessaan epävarma tulevaisuudestaan Grayson kääntyi Teräsmiehen puoleen kysyäkseen neuvoa. Teräsmies kertoi tarinan, joka tapahtui kauan sitten. Eräs mies karkotettiin perheensä luota, kuten Grayson. Mies unelmoi maailmasta, jossa vallitsisi oikeus ja päätti itse toimia viattomien ihmisten suojelijana, Nightwingina. Grayson päätti kunnioittaa kryptonilaista sankaria ottamalla saman nimen itselleen.

Grayson esiintyi ensimmäisen kerran uuden sankarin roolissa Tales of the Teen Titans -sarjakuvassa vuonna 1984. Hän esittelee uuden henkilöllisyytensä Teinititaaneille pelastaessaan Jerichon avulla heidät HIVE:ltä. Deathstroken onnistuttua sitä ennen sieppaamaan Teinititaanit ja tuomaan heidät kyseiselle rikollisorganisaatiolle. Tämän myötä Grayson saa haluamansa ja on poissa Batmanin varjosta ollen nyt myös Teinititaanien johtaja. Aika siitä eteenpäin oli kuitenkin täynnä vastoinkäymisiä. Hän joutui muun muassa Brother Bloodin aivopesemäksi, suhde Tähtitulen kanssa ei sujunut toivotulla tavalla Tähtitulen oman planeetan avioliittomääräysten vuoksi, eikä hän saanut itse valita haluamaansa puolisoa. Lisäksi uuden Robinin Jason Toddin kuolema kosketti syvästi Graysonia. Toddin kuolema myös piti entistä enemmän etäällä Bruce Waynen ja Dick Graysonin välistä perhesuhdetta. Graysonin toimiessa Uusien Teinititaanien ryhmässä Tim Drake yrittää suostutella häntä ottamaan takaisin Robinin roolin. Grayson tietenkin kieltäytyy pyynnöstä, jonka myötä viikkojen suostuttelun ja kykyjensä todistamisen päätteeksi Grayson palaa Batmanin luokse syytellen häntä Tim Drakesta. Kaksikko kuitenkin onnistuu riitelyn päätteeksi tajuamaan Batmanin tarvitsevan Robinin rinnalleen, jonka myötä roolista unelmoinut Tim Drake saa kunnian olla kolmas Robin.

Dick Grayson Nightwingin alkuperäisessä asussa Tales of the Teen Titans -lehdessä vuonna 1985.

Bruce Waynen oletetun kuoleman jälkeen Dick Grayson otti oppi-isänsä viitan ja naamion pitääkseen yllä käsitystä, että Batman on yhä elossa. Hän otti Bruce Waynen pojan, Damianin, Robinikseen ja siirsi toimintansa Waynen kartanon alla sijainneesta Lepakkoluolasta Lepakkobunkkeriin, joka on Waynen Tornin alla. Waynen palattua Grayson sai jatkaa toimintaansa Batmanina.

Vuonna 2011 Grayson palasi Nightwingin rooliin DC:n New 52 -julkaisutapahtumassa. Vuonna 2014 hän hylkää Nightwing-identiteetin toimiakseen agentti 37:nä, Batmanin myyränä ilkeässä vakoojajärjestössä Spyralissa. Hän palaa Nightwingiksi osana DC Rebirthin uudelleenjulkaisua vuonna 2016.

Muissa sarjakuvissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Injustice: Gods Among Us-maailmaan pohjautuvissa sarjakuvissa Arkhamin mielisairaalassa käydyssä taistelussa Damian Wayne tappoi vahingossa Dick Graysonin heittämällä tätä päähän kepillä, mikä sai hänet kaatumaan ja katkaisemaan niskansa kiveen. Myöhemmin kuoleva Deadman kutsui Dick Graysonin hengen luokseen tuonpuoleisesta ja teki hänestä seuraajansa.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grayson esiintyy Robinin roolissa Teen Titans -animaatiosarjassa vuosina 2003–2006, jossa sen äänenä toimi Scott Menville.

Grayson johtaa Teinititaaneja, joihin kuuluvat Kyborgi, Petopoika, Raven ja Tähtituli. Grayson esiintyy sarjassa kunnioitettuna ja tiukkana johtajana, jolla on pakkomielle voittamiseen. Hänellä on myös tapana vaipua itsesääliin epäonnistuessaan tehtävässään.

Sarjan aikana Robinin henkilöllisyyttä ei kerrota suoraan, eikä myöskään sarjan tekijän Glen Murakamin mukaan ollut tarkoitus keskittyä sarjan hahmojen salaisiin henkilöllisyyksiin. Teen Titans -sarjan aikana annetaan kuitenkin vihjeitä siitä, että Robin on Dick Grayson. Robinin asu muistuttaa suuresti 1990-luvun Tim Draken käyttämää Robinin pukua. Ja metallista kokoonpainuvaa Bo-sauvaa. Ensimmäisen kerran Robinin vihjataan olevan Grayson sarjan toisella tuotantokaudella, jossa Tähtituli matkaa tulevaisuuteen ja tapaa vanhemman Robinin Nightwingin roolissa. Grayson kertoo jättäneensä Robinin nimen vuosia sitten ja ottaneensa uuden koodinimen.[5] Sarjakuvissa Grayson tunnetaan ainoana Robinina, joka on ottanut Nightwingin roolin. Toisen tuotantokauden lopussa Teinititaanit saavat vieraan toisesta ulottuvuudesta, joka on Bat-Miten tapainen hahmo nimeltään Nosyarg Kcid.[6] Eli toisin päin käännettynä Dick Grayson. Sarjan aikana hahmo tyytyi kutsumanimeen Larry.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Young Justice

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dick Grayson esiintyy Robinina vuoden 2010 Young Justice -sarjassa, jossa hahmon äänenä toimii Jesse McCartney. Sarjassa hän kuuluu Young Justice -ryhmän pääjäseniin.

Teen Titans Go!

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teini-ikäinen versio Dick Graysonista on esiintynyt vuodesta 2013 eteenpäin Teen Titans Go! -animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäyttelee Scott Menville.

 • Dick Grayson esiintyy Nightwingin roolissa vuonna 2008 Lego Batman: The Video Game -pelissä, jossa se on pelattavana hahmona.
 • Dick Grayson esiintyy Nightwingin roolissa vuonna 2010 DC Universe Online -pelissä, jossa se ei ole pelattavana hahmona.
 • Dick Grayson esiintyy Nightwingin roolissa vuonna 2011 Batman Arkham City -pelissä, jossa sillä voi pelata dlc kautta.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1966–1968
1977–1978
Burt Ward Batman
The New Adventures of Batman
Batman
1973
1978
1984–1985
Casey Kasem Superystävät
Superystävät
Super Friends: The Legendary Super Powers Show
The Super Powers Team: Galactic Guardians
1992–1995
1998
Loren Lester Batman Batman ja Pakkasherra
1995
1997
Chris O’Donnell Batman Forever
Batman & Robin
2003–2006 Scott Menville Teen Titans Teen Titans: Trouble in Tokyo Teen Titans
2006–2008 Evan Sabara The Batman
2008 Shane Haboucha Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama
2009–2010 Crawford Wilson Batman – pelottomat Batman: The Brave and the Bold – The Videogame
2010 Jesse McCartney Young Justice
2017 Michael Cera Lego Batman Elokuva
2018 Brenton Thwaites Titans
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1997–1998 Loren Lester The New Batman Adventures
2004 Scott Menville Teen Titans
2007 Jerry O’Connell The Batman
2010 Crawford Wilson Batman – pelottomat
Neil Patrick Harris Batman: Under the Red Hood
2011 Yuri Lowenthal DC Universe Online
 1. Mark Stewart's Nightwing Homepage Bio (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 6.7.2009 (englanniksi)
 2. Batman Vol 1 #512 Viitattu 6.7.2009
 3. Grant Morrison's New Batman and Robin IGN 22.5.2009 Viitattu 6.7.2009 (englanniksi)
 4. [http://www.ign.com/top/comic-book-heroes/11
  1. 11 Dick Grayson - Robin] IGN Entertainment. Arkistoitu 1.12.2011. (englanniksi)
 5. Teen Titansin jaksossa "How Long Is Forever?" Viitattu 18.1.2011
 6. Teen Titans jaksossa "Fractured" Viitattu 18.1.2011