Chris O’Donnell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chris O’Donnell
Chris O’Donnell Max Paynen ensi-illassa vuonna 2008.
Chris O’Donnell Max Paynen ensi-illassa vuonna 2008.
Henkilötiedot
Koko nimi Christopher Eugene O’Donnell
Syntynyt26. kesäkuuta 1970 (ikä 52)
Winnetka, Illinois, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Puoliso Caroline Fentress
(1997–; viisi lasta)
Näyttelijä
Aktiivisena 1986
Merkittävät roolit Charlie Simms
(Naisen tuoksu)
Robin
(Batman Forever)
Finn Dandbridge
(Greyn anatomia)
Aiheesta muualla
chris-odonnell.com
IMDb

Christopher Eugene ”Chris” O’Donnell (s. 26. kesäkuuta 1970 Winnetka, Illinois, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä. O’Donnell on muun muassa esittänyt Robinia elokuvissa Batman Forever ja Batman & Robin, Charlie Simmsia elokuvassa Naisen tuoksu, Finn Dandbridgea televisiosarjassa Greyn anatomia sekä Jack McAuliffea minisarjassa The Company. O’Donnell esittää myös Callenia NCIS Rikostutkijat -sarjan sisarsarjassa NCIS: Los Angeles.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

O’Donnell, seitsemästä lapsesta nuorin (neljä siskoa ja kaksi veljeä), syntyi Winnetkassa Illinoisissa Julie ja William O’Donnell vanhemmalle.[1] O’Donnell on irlantilaista ja saksalaista alkuperää.[2][3] Hänen perheensä oli roomalaiskatolinen, ja hän kävi roomalaiskatolisia kouluja,[4] muun muassa Loyola Academya, josta hän valmistui vuonna 1988. High schoolin jälkeen O’Donnell kävi Boston Collegea ja suoritti bachelor of science -tutkinnon.

O’Donnell aloitti mallin työt kolmetoistavuotiaana ja esiintyi mainoksissa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

O’Donnellin kyvyt huomattiin kun hänet valittiin McDonald’sin mainokseen, jossa näytteli myös Michael Jordan. O’Donnellin ensimmäinen televisiorooli oli sarjassa Jack and Mike vuonna 1986. 17-vuotiaana hänelle tarjottiin mahdollisuutta koe-esiintyä elokuvan Men Don’t Leave osaan yhdessä Jessica Langen kanssa, ja lopulta O’Donnell sai roolin. 1990-luvun alussa O’Donnell näytteli useassa menestyksekkäässä elokuvassa, kuten Paistetut vihreät tomaatit (1991), Koulusiteet (1992) ja Naisen tuoksu (1992). Naisen tuoksusta hän sai parhaan miessivuosan Golden Globe -ehdokkuuden). O’Donnell nimettiin yhdeksi kahdestatoista lupaavasta uudesta näyttelijästä vuonna 1992.

Vuoden 1995 elokuvan Ystävyyden aikaan menestyksen jälkeen O’Donnell esitti Dick Graysonia eli Robinia elokuvassa Batman Forever. Rooliin harkittiin O’Donnellin lisäksi muun muassa Leonardo DiCapriota, Matt Damonia, Jude Law’ta, Ewan McGregoria, Corey Haimia, Corey Feldmania, Toby Stephensia ja Scott Speedmania, joista tuottajat pitivät rooliin sopivimpina DiCapriota ja O’Donnellia. Lopulta O’Donnell valittiin rooliin. Sattumalta O’Donnellin sanottiin olevan 20th Century Foxin ykkösvaihtoehto Jack Dawsonin rooliin elokuvassa Titanic, jonka rooliin lopulta valittiin DiCaprio.

O’Donnell näytteli pääosaa myös vuoden 1996 elokuvassa Tuomio, joka perustuu John Grishamin romaaniin. Vuonna 1997 O’Donnell valittiin jatkamaan rooliaan Robinina Batman Forever -elokuvan jatko-osaan Batman & Robin. Vaikka elokuva olikin elokuvateattereissa melko katsottu, se sai paljon huonoa kritiikkiä ja O’Donnell itsekin on kutsunut sitä huonoimmaksi roolisuorituksekseen. O’Donnellia harkittiin myös Hämähäkkimiehen rooliin, mutta rooliin valittiin kuitenkin Tobey Maguire.

O’Donnell ei esiintynyt muissa elokuvissa lähes kahteen vuoteen. Hän oli tuottajien ykkösvaihtoehto James Edwardsin rooliin elokuvassa Men in Black – miehet mustissa (1997), mutta hänen kieltäydyttyään roolista sen sai Will Smith.[5] Elokuvat Cookien perintö, Poikamies pulassa (1999) ja Vertical Limit (2000) eivät olleet erityisen menestyksekkäitä. Vertical Limitin jälkeen, nelivuotisen tauon vuoksi, jotkut alkoivat uskoa Batman & Robinin vahingoittaneen O’Donnellin uraa. Hän palasi elokuvabisnekseen vuonna 2004 sivuroolilla elokuvassa Kinsey.

O’Donnell otti vastaan pääosan Foxin televisiosarjasta Head Cases vuonna 2005. Sarja kuitenkin peruttiin, kun vain kaksi sen jaksoa oli esitetty. Seuraavaksi O’Donnell esitti ABC:n draamasarjassa Greyn anatomia eläinlääkäri Finn Dandbridgeä.

Vuonna 2008 O’Donnell oli mukana kahdessa elokuvassa: Kit Kittredge: An American Girl ja Max Payne.

NCIS: Los Angeles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: NCIS: Los Angeles

NCIS: Los Angeles, on televisiosarjan NCIS Rikostutkijat spin-off-sarja, jossa ryhmä koulutettuja erikoisagentteja työskentelee Erikoisprojektien osastolla (OSP), joka on yksi NCIS:n divisioona. Sarja esiteltiin NCIS Rikostutkijoiden kaksiosaisessa jaksossa Legenda, osa 1 ja Legenda, osa 2. O’Donnell esittää erikoisagentti G. Callenia.[6] Callenia kuvaillaan ”kameleontiksi, joka voi muuttaa itsensä keneksi tahansa soluttautuakseen alamaailmaan”.[7][8][9]

O’Donnell näyttelee sarjassa yhdessä LL Cool J:n, Peter Camborin, Daniela Ruahn, Linda Huntin ja Adam Jamal Craigin kanssa. Rocky Carroll, joka esittää johtaja Leon Vancea NCIS Rikostutkijat -sarjassa, esiintyy ainakin kuudessa sarjan kolmestatoista ensimmäisestä jaksosta. Pauley Perrette, joka esittää Abby Siutoa alkuperäisessä NCIS Rikostukijat -sarjassa, esiintyy kahdessa jaksossa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

O’Donnell kosi tyttöystäväänsä Caroline Fentressia vuonna 1996, ja he menivät naimisiin vuonna 1997. Pari oli tutustunut collegessa. Heillä on viisi lasta, kolme poikaa ja kaksi tytärtä.[10]

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Elokuva Rooli Huomioita
1986 Jack and Mike Evan TV-sarja - 1 jakso
1990 Uusi elämä edessä Chris Macauley
1991 Paistetut vihreät tomaatit Buddy Threadgoode
1992 Koulusiteet Chris Reece
Naisen tuoksu Charlie Simms
1993 Kolme muskettisoturia D’Artagnan
1994 Sininen taivas Glenn Johnson
1995 Ystävyyden aikaan Jack Foley
Hullu rakkaus Matt Leland
Batman Forever Robin/Richard ”Dick” Grayson
1996 Tuomio Adam Hall
Sodassa ja rakkaudessa Ernest ”Ernie” Hemingway
1997 Batman & Robin Robin/Richard ”Dick” Grayson
1999 Cookien perintö Jason Brown
Poikamies pulassa Jimmie Shannon
2000 Vertical Limit Peter Garrett
2002 29 Palms – vihreitä unelmia The Hitman
2003 Oikeus ja kohtuus Brad Stanfield televisiosarja, 4 jaksoa
2004 Kinsey Wardell Pomeroy
Miehen puolikkaat Jill/Bill televisiosarja, 1 jakso
2005 The Sisters David Turzin
Head Cases Jason Payne televisiosarja, 2 jaksoa
2007 Greyn anatomia Tri Finn ”McVet” Dandbridge televisiosarja, 9 jaksoa
The Company Jack McAuliffe minisarja
2008 Kit Kittredge: An American Girl Herra Kittredge
Max Payne Jason Colvin
2009 NCIS Rikostutkijat G. Callen Jakso: ”Legenda, osa 1 ja 2”
2009-2022 NCIS: Los Angeles televisiosarja
2010 Kissat ja koirat: Katti Katalan kosto Shane
A Little Help Bob

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]