Gotham City

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gotham City on Batmanin kuvitteellinen kotikaupunki DC Comicsin sarjakuvissa, televisiosarjoissa ja elokuvissa. Kaupunki esiintyi ensi kerran ”Detective Comics #48” -sarjakuvalehdessä vuonna 1941.

Alan Mooren kirjoittamissa tarinoissa norjalainen palkkasoturi perusti Gotham Cityn vuonna 1635, mutta britit valloittivat sen myöhemmin.[1] Kaupunki sijaitsee Atlantin rannikolla New Jerseyn osavaltiossa, ja sillä on pitkä ja rikollisuuden värittämä menneisyys. Aluksi se oli rosvojen ja merirosvojen paratiisi, mutta myöhemmin Pohjois-Amerikan mahtavat rikollisperheet muuttivat Gothamiin, minkä jälkeen syntyi monia mielenvikaisia naamioasuihin pukeutuneita rikollisia. Pöllöjen neuvosto niminen salaseura on myös toiminut Gothamissa vaikuttaen monen kaupungin asukkaiden elämään heidän tietämättään.

Gotham City on Yhdysvaltojen DC Multiversumin merkittävä taloudellinen keskus; sen tärkeitä toimialoja ovat: tavaroiden valmistus ja rakentaminen; laivaus; rahoitus; kuvataide, jota edustavat sen lukuisat museot, galleriat ja jalokiviliikkeet; ja jättimäisen uutuusrekvisiitin tuotanto. Kaupallisen merisataman lisäksi se tukee myös laivaston telakkaa.

Tarinassa No Man's Land Gotham Cityyn iski 7,6 richterin maanjäristys, mikä tuhosi kaupungin, jonka jälkeen kaupunki eristettiin muusta Yhdysvalloista liittovaltion päätöksellä. Kaupunki rakennettiin uudelleen Lex Luthorin toimesta "Cataclysm" tarinassa ja Gothamin vanhat art deco- ja goottilaiset rakenteet korvattiin moderneilla lasipilvenpiirtäjillä ja rakennuksilla.

Joissakin tarinoissa Metropolisin, Teräsmiehen kotikaupungin kerrotaan olevan Gothamin naapurikaupunki, joka sijaitsee lahden vastakkaisella puolella. Gothamin lähellä sijaitsee Blüdhaven niminen pikkukaupunki, josta tuli myöhemmin Nightwingin kotikaupunki usean vuoden ajaksi. Batmanin lisäksi muita tunnettuja Gothamin asukkaita ovat mm Metsästäjätär, Jason Blood, Ragman, James Gordon ja Barbara Gordon, Batwoman, The Question, Muovimies ja Zatanna.

Gotham on vanha New Yorkin kaupungin pilkkanimi.[2] New Yorkia onkin aina pidetty Gotham Cityn esikuvana. Vanhassa englannissa Gotham tarkoittaa "vuohen kaupunkia". Gotham on myös Nottinghamshiressa sijaitsevan kylän nimi.

Tunnettuja paikkoja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Arkhamin mielisairaala (engl. Arkham Asylum), vankimielisairaala, jossa pidetään kaikkia mielenvikaisia rikollisia. Tunnetuimpia mielisairaalan vankeja on Jokeri.
  • Crime Alley, Bruce Waynen vanhemmat Thomas Wayne ja Martha Wayne tapettiin kyseisellä kujalla.
  • WayneTech ja Wayne Enterprises -yhtiöt, Waynen perheen ja nykyisin Bruce Waynen omistamat yritykset.
  • Ace Chemical Processing Plant, kemianlaitos, jossa sattuneen onnettomuuden seurauksena Jokeri syntyi.
  • Blackgate ja Stonegate, Gothamin tunnetuimpia vankiloita, jossa Gothamin pahamaineisimpia rikollisia on pidetty vankeina.
  1. Swamp Thing nro 53 Viitattu 24.8.2013 (englanniksi)
  2. Glimpses of Gotham ; And, City Characters
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.