Ragman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ragman (oikealta nimeltään Rory Regan) on fiktiivinen hahmo, joka esiintyy DC Comicsin amerikkalaisissa sarjakuvissa. Ragman lempinimeltään "oikeudenmukaisuuden repaleinen murhe", on juutalaissyntyinen supersankari, joka esiintyi ensimmäisen kerran Ragman #1 tarinassa elo/syyskuussa 1976 ja hänet loivat Robert Kanigher ja Joe Kubert. Hahmo on toiminut satunnaisena Batmanin liittolaisena ja Justice League Dark ryhmän jäsenenä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vietnamin sodan veteraani Rory Regan oli varttunut Gotham Cityssä auttamaan isäänsä Gerryä, romukauppiasta, joka omisti panttilainaamon nimeltä Rags 'n' Tatters. Hänen isänsä haaveili aina paremmasta elämästä Rorylle ja lupasi jatkuvasti, että jonain päivänä hän tekisi Rorysta rikkaan. Eräänä yönä juodessaan ystäviensä kanssa hänen isänsä löysi 2 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria täytettynä vanhaan patjaan, joka oli juuri panttilainattu. Hän ja hänen ystävänsä päättivät piilottaa rahat Rorylle, koska he olivat liian vanhoja hyötyäkseen siitä. Rahat paljastuivat panssaroidun auton ryöstön ryöstösaaliiksi ja kun roistot tulivat kauppaan hakemaan niitä, he ampuivat alas joitakin sähköjohtoja ja käyttivät niitä kiduttaakseen Roryn isää ja hänen ystäviään paljastamaan, minne rahat oli piilotettu. Rory saapui pian sen jälkeen ja nähdessään isänsä tuskassa, yritti vapauttaa hänet johdoista. Viimeinen voimashokki juoksi vanhojen miesten läpi ja tyrmäsi Roryn ja löi hänet tajuttomaksi. Kun hän palasi tajuihinsa, hänen isänsä ja ystävänsä olivat kuolleet ja vastuulliset roistot olivat poissa. Käyttäen vanhoista rievuista tehtyä pukua (hänen isänsä oli ostanut sen tuntemattomalta ihmiseltä ennen kuolemaansa ja jättänyt merkinnän, jonka mukaan Rory voisi pukeutua siihen pukujuhliin), hänestä tuli Ragman, "oikeudenmukaisuuden repaleiden purkaja". Rory näytti saaneen sähköiskun saaneiden miesten fyysiset kyvyt, kun viimeinen sähkövirta virtasi heidän läpi ja Roryyn. Hän sai akrobaatin ketteryyttä, voimamiehen voimia ja nyrkkeilijän taitoja.

Kriisiä edeltävässä inkarnaatiossaan Rory Regan oli irlantilainen, ei juutalainen, kuten Ragman #3:n kirjesivulla selvästi todettiin. Hänen nimensä oli alun perin Reganiewicz ja hänen suvullaan oli perintönä yhteys Prahan Golemiin (juutalaisen kansanperinteen hahmoon).

Rory Regan on isänsä tavoin romukauppias, joka tekee hyvää yhteisössään ostamalla käytettyjä tavaroita ihmisiltä, ​​jotka tarvitsevat rahaa. Kuten yllä mainittiin, hänen käyttämänsä lumppupuku oli alun perin vain puku, joka tehtiin räsykaupan Rags'n'Tatters ympäriltä löytyneistä materiaaleista ja jonka hän jakoi isänsä kanssa. Tämä käsiteltiin uudelleen vuosien 1991–1992 kahdeksan numeron rajoitetussa sarjassa, jonka mukaan puku on todellisuudessa Suit of Souls, ja kaikki puvun paikat on tehty pahantekijöiden sieluista, joita Ragman oli rankaissut ja omaksunut. Jokaisessa puvun paikassa on korruptoituneen henkilön sielu, joka tarjoaa taitonsa, tietonsa, suojelunsa ja voimansa Ragmanille ansaitakseen lunastuksen ja vapautuksen. Sarja Shadowpact sanoi, että Ragmanin puku luotiin ensimmäisen kerran vuonna 1812 eaa. ja se on saanut eri muotoja eri aikakausina, mutta tätä ajatusta ei ole tunnistettu muissa tarinoissa.

Näiden sielujen imeytyminen aiheutti Rorylle ongelman jossain vaiheessa, kun pahat sielut janosivat murhia ja lopulta vapautuivat Ragmanista. Vain Batmanin ja Roryn vanhan ystävän, rabbi Lurian tuella hän palasi hallintaansa, vaikkakin Lurian hengen kustannuksella. Ragmanin voimat ovat kasvaneet sen jälkeen. Hän voi lisätä uusia sieluja asuunsa. Jokainen uusi sielu lisää rätin asuun. Hän voi kutsua puvussaan olevia sieluja lainaamaan hänelle ominaisuuksiaan tai voimaa. Hän on myös erittäin taitava taikuuden käyttäjä.

2009-2010 Blackest Night -tarinasarjan aikana Nekron sulki kokonaan Ragmanin puvun voimat käyttämällä Black Lantern -sormuksia elävöittämään kaikki hänen ruumiiseensa kiinnittyneet sielut.

The New 52 sarjakuvissa Rory Regan on kirja- ja antiikkiliikkeen Rags 'n Tatters omistaja, joka esiintyy kuunvalossa pukeutuneena järjestystä valvovana Ragmanina.

Kuten vuonna 1991 todettiin, kriisin jälkeinen Ragmanin inkarnaatio pukeutuu Sielupukuun, joka koostuu korruptoituneista sieluista, joita eri Ragmanit ovat kohdanneet vuosisatojen aikana. Tämä sielukokoelma lainaa voimansa Ragmanille antaen hänelle yli-inhimillistä voimaa, nopeutta ja kestävyyttä sekä mystisiä kykyjä, kuten liukumista ilmavirroilla, hänen viittansa ja lumppujensa henkistä manipulointia hyökätäkseen tai ansaan muiden kimppuun ja kykyä aistia taikuutta ja demoniset voimat. Puku suojaa Ragmania muutamalla eri tavalla, parantaa häntä vammoilta, suojelee häntä fyysisiltä ja maagisilta hyökkäyksiltä tai hajottaa hänen ruumiinsa väliaikaisesti lumppujen kokoelmaksi niin, että hyökkäykset vain kulkevat hänen läpi. Ainakin kerran puku suojasi Ragmania tilan tyhjiöltä ja antoi hänelle ilmaa hengittää. Jos hän keskittyy, Ragman voi henkisesti muodostaa yhteyden pukunsa muodostaviin sieluihin ja puhua jokaiselle erikseen hyödyntääkseen heidän tietojaan. Suit of Souls materialisoituu automaattisesti nykyisen Ragmanin ympärille, kun heidän kaikkien on vastattava pahan tekoon tai kun Ragman on vaarassa ja tarvitsee valtaa.

Ragmanin Suit of Souls vetää pahoja ihmisiä itseensä ja kaipaa säännöllisesti uusia sieluja lisättäväksi. Ragman voi sallia tämän tai yrittää hillitä riepuja, koska kohteena oleva henkilö kuolee prosessissa. Puku näyttää imevän vain sieluja, joita se pitää todella pahoina ja jotka eivät ole kohdanneet oikeutta. Puku ei lisännyt itseensä jo vankilassa istuneen superpahiksen Blue Moonin sielua, joten se ei vaatinut erityistä rangaistusta. Puku ei myöskään hyökännyt teini-ikäisen ja sankarin Billy Batsonin kimppuun, jota pidettiin "syyttömänä". Näin ollen häntä ei voitu vahingoittaa. Sielun ottaminen lisää pukuun uuden kangaspalan ja lisää Ragmanin voimaa, vaikka uuden sielun hankintaprosessi saa Ragmanin sairastumaan tilapäisesti. On osoitettu, että jotkut sielut vapautuvat autettuaan Ragmania riittävän pitkään, kun taas toiset lähtevät ja saavat lunastuksen vasta sitten, kun he myös ymmärtävät, kuinka heidän toimintansa elämässä olivat haitallisia. Ragmanin puvun omistamien sielujen lukumäärää ei tiedetä, mutta hän huomauttaa, että se on "jossain yli 100".

Vuoden 2006 sarjassa Shadowpact sanotaan, että puku voi saada muita muotoja, ja se on tehnyt niin toistuvasti vuosien varrella, esiintyen viittana muinaisessa Egyptissä, keihäänä Rooman valtakunnan aikana ja tikarina viktoriaanisessa Englannissa. Myöhemmät jutut eivät viittaa tähän osana puvun luonnetta.

Vuoden 2017 Ragman-minisarjassa esitetään Ragmanin versio, jonka alkuperä ja luonne ovat erilaiset. Tässä hahmoversiossa puku voi imeä kenen tahansa sielun, ei vain korruptoituneen. Nämä sielut toimivat polttoaineena Ragmanin voimille ja vapautuvat, kun heidän energiansa kuluu.

Injustice-maailmaan pohjautuvissa sarjakuvissa Ragman liittyi Batmanin puolelle kapinoimaan Teräsmiestä vastaan ja yhdisti voimansa John Constantinen ja Klarion noitapojan kanssa saadakseen ansaan korkean valtuuston Teräsmiehen, joka pyytää Shazamin apua. Ragman ei pysty vahingoittamaan Shazamia, vaan yrittää keskustella järkevästi hänen kanssaan, mutta entinen vapauttaa Teräsmiehen ennen kuin Aave saapuu paikalle ja tappaa Ragmanin.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]