Metsästäjätär

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metsästäjätär
Helena Bertinelli vuodelta 2009.
Helena Bertinelli vuodelta 2009.
Luoja(t) Paula Brooks
Mort Meskin
Helena Wayne
Paul Levitz
Joe Staton
Helena Bertinelli
Joey Cavalieri
Joe Staton
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Paula Brooks
Sensation Comics nro 68 (elokuu 1947)
Helena Wayne
DC Super Stars nro 17 (joulukuu 1977)
Helena Bertinelli
Huntress nro 1 (huhtikuu 1989)
Henkilötiedot
Oikea nimi Paula Brooks
Helena Wayne
Helena Bertinelli
Status aktiivinen
Ryhmäsidokset Birds of Prey
Voimat olympiatason ketteryys, kamppailulajien taitaja

Metsästäjätär (engl. Huntress) on nimi kolmelle eri DC Comicsin kustantama sarjakuvahahmolle. Alun perin Mort Meskinin luoma sarjakuvahahmo esiintyi Sensation Comicsin numerossa 68 vuonna 1947.[1] Hahmon nimeä ovat vuosien saatossa kantaneet kolme eri henkilöä. Heistä ensimmäinen Paula Brooks oli rikollinen, joka myöhemmin 1980-luvulla muutettiin toiseksi Tigressin roolia kantaneeksi hahmoksi. Hahmosta tuli poikkeuksellisesti sankaritar vuodesta 1977 lähtien, kun Paul Levitz ja Joe Staton loivat Helena Waynen jatkamaan Metsästäjättären roolia. Vuonna 1989 Helena Bertinellista tuli kolmas Metsästäjätär, joka oli hyvin samankaltainen kuin edeltäjänsä, mutta hahmon taustaa oli muokattu.

Metsästäjättäret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paula Brooks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Metsästäjär Paula Brooks oli superrikollinen, joka oli Injustice Societyn jäsen. Hän taisteli useimmiten Justice Society of Americaa vastaan ja taisteli Villikissaa vastaan ensimmäisessä sarjakuvassaan. Hän onnistui varastamaan Plymouth Rockin ja melkein voitti Atomin ja Salaman. Hän meni myöhemmin naimisiin Urheilumestarin kanssa ja sai tyttären Artemis Crockin, joka osallistui perheyritykseen. Myöhemmin Brooks vaihtoi nimensä Tiikerittäreksi uuden Metsästäjättären myötä. Nämä tarinat tapahtuivat ennen hänen uraansa rikollisena. Tässä vaiheessa nuori Paula Brooks oli supersankaritar ja taisteli sekä natseja että rikollisia vastaan ​​Young All-Stars -jäsenenä.

Helena Wayne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvien pronssikaudella eli 1970- ja 1980-luvulla Metsästäjättären roolia kantoi Earth-Two rinnakkaisuniversumissa Batmanin ja Kissanaisen tytär Helena Wayne. Hänen vanhempansa opettivat tyttöä tulemaan urheilulliseksi koulun ohella. Valmistuttuaan opinnoistaan Helena siirtyi työskentelemään Cranston and Grayson lakiyhtiöön, jonka toinen omistajista oli Dick Grayson.

Sittemmin Helena alkoi toimia sankarin roolissa, kun eräs rikollinen kiristi hänen äitiään palaamaan Kissanaisen rooliin, jonka seurauksena hän kuoli. Helena päätti saada rikollisen vastuuseen teostaan ja loi itselleen asun, sekä otti käyttöönsä vanhempiensa aseita, joista varsijousi jäi hänen tavaramerkiksensä. Saatuaan rikollisen kiinni Helena päätti jatkaa rikollisten kiinniottamista ja omaksui itselleen sankarinimen Metsästäjätär. Sittemmin hän seikkaili hetken aikaa Justice Society of America ryhmässä, jossa hän ystävystyi Power Girlin kanssa.

Myöhemmin Helena Wayne kuoli vuoden 1985 12-osaisessa sarjakuvassa Crisis on Infinite Earths, yrittäessään pelastaa hädässä olleita lapsia. Sarjakuvan päätyttyä Helenan olemassaolo pyyhittiin DC:n jatkumosta pois, eikä hahmoa enää muistettu DC:n universumissa.

Syyskuussa 2011 The New 52 käynnisti uudelleen DC:n jatkuvuuden. Tällä uudella aikajanalla Metsästäjätär luotiin uudelleen vuonna 2012 käynnissä olevaan sarjaan Worlds' Finest yhdessä Power Girlin kanssa. Tässä sarjassa Metsästäjätär on todellisuudessa Helena Wayne Earth Two:sta. Hänet ja Power Girl, joka on Teräsmiehen serkku Earth Two:lla, joutuivat mystisesti päämaailman DC-universumiin taisteltuaan Darkseidin kätyrejä vastaan. Sarjan retrospektiivinen esiosa paljasti, että hänen äitinsä oli entinen Kissanainen eli Selina Kyle.

Helena Bertinelli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helena Bertinelli luotiin edellisen Metsästäjättären tilalle, joka poistettiin DC:n jatkumosta. Hahmo oli hyvin samankaltainen ulkonäöltään, mutta luonteeltaan ja taustaltaan erilainen. Hahmon taustatarina kuitenkin vaihtelee sarjakuvista riippuen. Bertinelli esiintyi arvaamattomana ja väkivaltaisena sankarina. Hän toimi pitkään Birds of Prey -ryhmän jäsenenä.

Ensimmäisessä sarjakuvassaan vuonna 1989 Bertinelli oli mafiapomo Guido Bertinellin tytär, joka joutui kuusivuotiaana erään toisen mafiaklaanin sieppaamaksi ja raiskaamaksi. Hänen vanhempansa lähettivät tytön sisäoppilaitokseen ja määräsivät henkivartijan suojelemaan tytärtään. Useita vuosia myöhemmin 19-vuotias Helena oli näkemässä perheensä murhan toisen mafiaperheen toimesta. Hän vannoi kostoa kyseiselle mafialle ja harjoitteli henkivartijansa Salin kanssa kamppailulajeja pitkin maailmaa ennen palaamistaan Gotham Cityyn, jossa hän tuli tunnetuksi Metsästäjättärenä. Samalla hän työskenteli päiväsaikaan opettajana.

Batman/Huntress: Cry for Blood sarjakuvassa vuonna 2000, Helena oli näkemässä koko perheensä murhattavan kotonaan ollessaan 8-vuotias. Sarjakuvassa Helena uskoi, että Franco Bertinelli oli hänen isänsä, mutta myöhemmin hänen oikeaksi isäkseen paljastui Bertinellin kilpailevan mafiaperheen pomo Santo Cassamento, jolla oli ollut suhde Helenan äidin Maria Bertinellin kanssa.

Injustice: Gods Among Us sarjakuvissa Metsästäjätär on Batmanin kapinallisten jäsen ja Katherine Kanen ja Renee Montoyan läheinen ystävä. Taistellessaan Teräsmiehen Regimeä vastaan Ihmenainen tappoi Metsästäjättären katkaisemalla hänen niskansa lassollaan taistelun aikana.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legends of the Superheroes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsästäjätär teki ensiesiintymisensä televisiossa vuonna 1979 NBC:n televisiospesiaalissa Legends of the Superheroes, jossa hahmoa näyttelee Barbara Joyce.

Batmanin tytär[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsästäjätär televisiosarjassa Batmanin tytär.

Vuonna 2002 Metsästäjätär sai oman 13-osaisen televisiosarjan Batmanin tytär, joka perustui Helena Wayneen. Sarjassa hahmo tunnettiin nimellä Helena Kyle, jota näytteli Ashley Scott. Hän oli sarjakuvan tavoin Batmanin ja Kissanaisen tytär. Helena ei kuitenkaan pukeutunut sarjakuvassa tyypilliseen asuun, eikä pitänyt naamiota vaan käytti lähinnä tummia vaatteita ja päällystakkia. Lisäksi hän oli puoliksi metaihminen ja omasi erikoisvoimia; vahvuus, nopeus, ketteryys ja tehostettu näkö.

Sarjassa Kyle näki äitinsä joutuneen puukotetuksi Jokerin kätyrin myötä. Samalla hänen isänsä Batmanin lähdettyä pois kaupungista Kyle jäi yksin, kunnes Barbara Gordon otti hänet huostaansa ja opetti Kylelle kaiken mahdollisen mitä rikostentorjuja vain tarvitsee. Sittemmin hän ryhtyi tekemään yhteistyötä myös nuoren Dinah Redmondin kanssa, jotka suojelevat Uuden Gotham Cityn asukkaita. Kyle tekee usein yhteistyötä myös paikallisen poliisin etsivä Reesen kanssa, jolle hän ei paljasta salaista henkilöllisyyttään. He taistelevat erinäisiä rikollisia ja hetkittäin myös metaihmisrikollisia vastaan, joista suurin osa tekee töitä tohtori Quinzelille. Hän yrittää rakentaa Gothamin entisen rakastetunsa Jokerin mukaan, jota hän hallitsisi. Tietämättään Kyle kävi kyseisen tohtorin vastaanotolla psykiatrisessa hoidossa hermojen hallinnan puutteen vuoksi.

Arrow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helena Bertinellin versio Metsästäjättärestä esiintyi Arrow-televisiosarjassa, jossa häntä esitti Jessica De Gouw.

Birds of Prey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helena Bertinellin versio Metsästäjättärestä esiintyi elokuvassa Birds of Prey, jossa häntä esitti Mary Elizabeth Winstead.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League Unlimited[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsästäjätär yhdessä Teräsmiehen kanssa Justice League Unlimitedissa.

Animaationa Metsästäjätär esiintyi ensimmäisen kerran televisiosarjassa Justice League Unlimited vuonna 2004, jolloin hahmon äänenä oli Amy Acker. Tällä kertaa roolia kantoi Helena Bertinelli. Metsästäjätär esiintyi sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella lähinnä taustahahmona. Sittemmin hän sai puheroolin toisella ja kolmannella tuotantokaudella, jolloin hänen asua muutettiin Jim Leen tekemään versioon. Metsästäjätär oli sarjassa hetken aikaa Oikeuden Puolustajien jäsen, mutta menetti jäsenyytensä yrittäessään tappaa mafiapomon Steven Mandragoran, joka oli tappanut Bertinellin isän. Hänellä oli myös sarjan aikana suhde The Questioniin, jonka kanssa Metsästäjätär alun perin lähti jahtaamaan Mandragoraa.

Myöhemmin Metsästäjätär auttoi mielenhallinnan kohteeksi joutunutta Mustaa Kanarialintua, joka tietämättään tappeli Rouletten järjestämässä naisten turnauksessa muita Oikeuden Puolustajia vastaan.

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen kerran Metsästäjätär esiintyi animaationa Batman – pelottomat televisiosarjassa vuonna 2009, jossa hän vieraili jaksossa ”Night of the Huntress!” Jaksossa Metsästäjätär työskenteli yhdessä Batmanin ja Blue Beetlen kanssa pysäyttääkseen gangsteri Baby-Facen. Hahmon asu muistutti suuresti Helena Waynen asua, mutta hahmon nimeksi paljastettiin Helena Bertinelli. Hahmon äänenä toimi Tara Strong.[2]

Injustice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helena Bertinellin versio Metsästäjättärestä nähtiin animaatioelokuvassa Injustice, jossa hänellä ei ollut puheroolia. Elokuvassa Metsästäjätär nähdään osana Batmanin ryhmää, jotka vastustavat diktaattoriksi muuttuneen Teräsmiehen toimia. Metsästäjätär taisteli myöhemmin Ra's al Ghulin konnia vastaan Fortress of Solitudessa.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Videopelit
1979 Barbara Joyce Legends of the Superheroes
2002–2003 Ashley Scott Batmanin tytär
2005–2006 Amy Acker Justice League Unlimited
2006 Vanessa Marshall Justice League Heroes
2009 Tara Strong Batman – pelottomat
2020 Mary Elizabeth Winstead Birds of Prey

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Huntress (comic book character) Comic Vine Viitattu 4.7.2009 (englanniksi)
  2. Night of the Huntress! Animated Superheroes 11.5.2009 Viitattu 4.7.2009 (englanniksi)