Atomi (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Atomi
Luoja(t) Ben Flinton ja Bill O'Conner
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen All-American Comics nro 19 (lokakuu 1940)
Henkilötiedot
Status aktiviinen
Ryhmäsidokset Oikeuden Puolustajat
Henkilöllisyydet Al Pratt
Ray Palmer
Adam Cray
Ryan Choi
Voimat kyky pienentää kokoaan

Atomi (engl. Atom) on nimi viidelle eri DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvälle supersankareille. Alkuperäinen Ben Flintonin ja Bill O'Connerin luoma hahmo teki ensiesiintymisensä vuonna 1940 All-American Comics -sarjakuvalehden numerossa 19. Atomi on toiminut enimmäkseen supersankariryhmien kuten Oikeuden Puolustajien jäsenenä.

Hahmon historia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Atomi-nimeä käyttänyt supersankari oli Ben Flintonin ja Bill O'Connerin luoma hahmo, joka teki ensiesiintymisensä All-American Comics-lehden numerossa 19 lokakuussa 1940[1]. Hän oli oikealta nimeltään Al Pratt, lyhytkasvuinen lääketieteen opiskelija ja fyysikko, joka tavallaan oli esimerkkinä siitä, ettei supersankariudessa pituudella ollut merkitystä. Alkuvaiheessa hänellä ei ollut lainkaan supervoimia, mutta hän sai yli-inhimillisen vahvuuden Cyclotron-nimisen vihollisen kanssa käydyn taistelun jälkivaikutuksina. Atomi oli myös Justice Society of American perustajajäsen. Alkuperäinen Atomi kuoli Zero Hour tarinassa taistelussa Extantia vastaan[2]. Hahmolla ei ole juuri yhteistä myöhempien Atomien kanssa.

Lokakuussa 1961 Showcase-lehden numerossa 34 esiteltiin Ivy Townin collegen professori Ray Palmer. Hänet loivat sarjakuvapiirtäjät Gardner Fox ja Gil Kane. Palmer rakensi valkoisesta kääpiöstä saadusta aineesta linssin, jolla hän sai itsensä pienentymään jopa atomin kokoiseksi. Linssi on asennettu Atomin vyöhön, jossa olevalla mekanismilla hän pystyy säätelemään kokoaan. Myöhemmin Atomi pystyi kutistumaan ilman apuneuvoja. Kutistuneena hän pystyy mm. liikkumaan puhelinlinjoja pitkin. Identity Crisis tarinan tapahtumien jälkeen Palmer kutisti itsensä mikroskooppisen pieneksi ja katosi. Hänen etsimisestään tuli tärkeä osa Countdown to Final Crisis tarinassa. Myöhemmin paljastui, että Palmer oli lavastanut oman kuolemansa pettyneenä ihmiskuntaan ja elänyt Amazonin sademetsässä mikroskooppisen viidakkoheimon huomassa.

John Ostranderin luomana Suicide Squad -lehden numerossa 44 elokuussa 1990 julkaistussa jatkotarinassa Atomin rooliin astui hetkeksi mies nimeltä Adam Cray, joka oli murhatun senaattori Joseph Crayn poika. Tarinassa hän toimi Ray Palmerin sijaisena, sillä aikaa kun tämä oli lavastanut kuolemansa ja soluttautunut Micro Force -nimiseen mikroskooppisten konnien järjestöön. Adam Cray toimi Atomin roolissa ja Suicide Squad järjestön jäsenenä, kunnes Blacksnake, Micro Squadin jäsen puukotti tätä rintaan tappaen hänet. Crayn odottamattoman murhan jälkeen Palmer paljastaa itsensä ja voittaa Crayn murhaajan. Huijauksen päätyttyä, Palmer selittää tekonsa Oikeuden Puolustajille, jotka olivat etsineet häntä kuultuaan huhuja uudesta Atomista. Blackest Night tarinassa Crayn ruumis elvytettiin Mustaksi Lyhdyksi, mutta hän tuhoutui Manhunterin vapauttaman energia-aallon seurauksena[3].

DC Rebirthissa Adam Cray on senaattori Crayn poika ja neljännen Atomin Ryan Choin huonekaveri heidän opiskellessa Ivyn Yliopistossa. Hän tapaa Ryanin ensimmäisen kerran, kun tämä astuu heidän asuntolaansa raskaiden matkatavaroiden kanssa ja esittelee itsensä ystävällisesti. Adam opettaa Ryania pelaamaan rugbya ja videopelejä[4].

DC Comics ilmoitti, että kesäkuussa 2006 alkoi uusi Gail Simonen käsikirjoittama The All-New Atom -lehti. Tässä versiossa Atomi on aasialaissyntyinen Ryan Choi, sijaisopettaja Ivy Townin collegessa, joka pääsee Ray Palmerin salaisuuden jäljille ja saa tämän käyttämän vyön haltuunsa. Palmer ei kuitenkaan itse esiinny sarjakuvassa.

Atomin roolissa Ryan on kohdannut lukuisia haasteita, mukaan lukien kutistuvan sarjamurhaajan Kääpiötähden (eng. Dwarfstar), hänen tiukan ja paheksuvan isänsä sekä kokoa muuttavan roiston Gigantan viettelyn, kidnappauksen ja jopa elävältä nielemisen. Kaiken tämän kautta hänen kekseliäisyytensä ja innokas päättelykykynsä ovat palvelleet häntä hyvin.

Brightest Day tarinassa Deathstroke ja hänen Titaanien tiiminsä tappoivat Ryanin Dwarfstarin palkattua heidät työhön[5]. Ray Palmerin saatua tietää tästä hän vannoi kostavansa Ryanin kuoleman Deathstrokelle[6]. Paljastetaan myös, että Deathstroke purki Ryanin käyttämän biovyön hyödyntääkseen sen teknologiaa hänen kuolevan poikansa Jerichon elvyttämiseen[7]. Myöhemmin Ray Palmer, Amanda Waller, Oikeuden Puolustajat, Teinititaanit ja monet muut sankarit esitetään Ryanin hautajaisissa kunnioittamassa tämän muistoa[8].

Flashpoint-tapahtuman jälkeen, kun DC Universumi uudelleenkäynnistettiin, Ryanin kuolema peruutettiin ja hän jatkoi uuden Atomin roolissa[9].

Rhonda Piñeda/Atomica

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The New 52 -sarjakuvissa esiteltiin naispuolinen versio Atomista Rhonda Piñeda, joka oli latinalaisamerikkalainen korkeakouluopiskelija Ivy Townista[10]. Hänen paljastetaan työskentelevän vastahakoisena vakoojana Amanda Wallerille ja Steve Trevorille, ja hän kerää tietoja Oikeuden Puolustajien uusista rekrytoinnista. Steve Trevorin mukaan hän on "Justice League of American tärkein jäsen"[11]. "Trinity War" -tarinan päätteeksi hän pettää molemmat joukkueet; hän on kotoisin vaihtoehtoisesta Earth-3-universumista, jossa hän on Atomica-nimellä toimivan Crime Syndicate -järjestön jäsen. Hän paljastaa myös, että laittamalla suikaleen vihreää kryptoniittia Teräsmiehen näköhermoon hän sai tämän tappamaan vahingossa Tohtori Valon, minkä lisävaikutuksena oli Teräsmiehen vakava heikentyminen ja melkein tappaminen ajan myötä[12].

Atomica työskenteli alun perin Earth-3:lla Johnny Quickin kanssa varkaana ja tappajana. Eräänä yönä kahden poliisin tappamisen jälkeen heidät ajetaan nurkkaan S.T.A.R. Laboratorion katolla myrskyn aikana. Salama iskee satelliittiin antaen sähköiskun Johnnylle ja antaa hänelle nopeutta. Rhonda putoaa rakennuksen sisään ja laskeutuu Ray Palmerin Atomico-teoksen lähelle ja saa kokoa ja tiheyttä muuttavia voimia[13]. Viimeisessä taistelussa Crime Syndicatea vastaan ​​Atomica pienentää kokoaan ja kuolee, kun Lex Luthor astuu hänen päälleen[14].

Multiversumin uudelleenkäynnistyksen jälkeen Dark Nights: Death Metalin jälkeen luodaan uusi Earth-3 ja Atomica. Atomica rakastaa sarjamurhaaja Johnny Quickia ja on hänen mukanaan hänen nopealla murhamatkallaan Keskikaupungin halki[15].

Samasta kustantajasta johtuen eri Atomit ovat tavanneet muutaman kerran toisensa.

Muita versioita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • 85200-luvulle sijoittuvassa DC One Million -tarinassa Atomi on mikroskooppisten ihmisten rodun viimeinen eloonjäänyt. Hänet on otettu Oikeuden Puolustajien jäseneksi, ja hän pystyy monistamaan itsestään identtisiä ja tietoisia kaksoisolentoja. Mitä enemmän hän monistaa itseään, sitä pienemmiksi kaksoisolennot kutistuvat, kunnes hän on miljoonina atomin kokoisina osina.
 • Frank Millerin kirjoittamassa Yön ritari iskee jälleen -tarinassa Ray Palmer-Atomi on suuressa osassa. Alussa hän on Lex Luthorin vankina kutistettuna petrimaljassa, kunnes Catgirl pelastaa hänet. Myöhemmin hän auttaa Kandorin pelastamisessa, kunnes Baal tappoi hänet[16].
 • League of Justice -nimisessä Elseworlds-tarinassa, joka kertoo Oikeuden Puolustajista keskiaikaisessa fantasiamaailmassa, esiintyy Atomus the Palmer -niminen kädestäennustajavelho.
 • Toisessa Elseworlds -tarinassa nimeltä Age of Wonder Ray Palmer työskentelee tiedeyhteisössä, jonka muita jäseniä ovat muun muassa Thomas Edison ja Nikola Tesla.
 • Al Pratt-Atomi esiintyi The Unholy Three -tarinassa toisen maailmansodan jälkeisessä maailmassa Yhdysvaltain tiedusteluagenttina. Hänellä oli läpinäkyvä iho mutta läpinäkymätön luusto.

Atomi muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1967 Pat Harrington Jr. The Superman/Aquaman Hour of Adventure
1979 Alfie Wise Legends of the Superheroes
1980–1983 Wally Burr Superystävät
1997 John Kassir Justice League of America
2004–2005 John C. McGinley Justice League Unlimited
2009 James Sie Batman – pelottomat
2016- Brandon Routh Legends of Tomorrow
2018 Matthew Yang King Injustice 2
2021 Zheng Kai Zack Snyder’s Justice League
 1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Manning, Matthew K.; McAvennie, Michael; Wallace, Daniel (2019). DC Comics Year By Year: A Visual Chronicle. DK Publishing. p. 31
 2. Beatty, Scott, Wallace, Dan (2008). "Atom I, II and III". In Dougall, Alastair (ed.). The DC Comics Encyclopedia. London: Dorling Kindersley. p. 30
 3. Secret Six vol. 3 #18 (Helmikuu 2010)
 4. Justice League of America: The Atom Rebirth #1
 5. Titans: Villains For Hire
 6. Titans (vol. 2) #32 (Helmikuu 2011)
 7. Titans (vol. 2) #37 (Heinäkuu 2011)
 8. Titans (vol. 2) #38 (Elokuu 2011)
 9. "DC Comics Relaunch: Jim Lee Reveals The Atom To Be Ryan Choi"
 10. Justice League vol. 2 #18
 11. Justice League vol. 2 #20
 12. Justice League vol. 2 #23
 13. Justice League, vol. 2 #26
 14. Forever Evil #7
 15. Crime Syndicate #1
 16. Dark Knight III: The Master Race #1-2
 17. "Justice League Snyder Cut Image Shows DC Comics Ryan Choi"
 18. "Henry Winkler's Role in 'Black Adam' Revealed (Exclusive)"
 19. "CW Eyeing 'Atom' As Next DC Series – TCA"

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Atom (character)