Jokeri (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jokeri
Luoja(t) Bill Finger
Bob Kane
Jerry Robinson
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Batman nro 1 (kevät 1940)
Henkilötiedot
Oikea nimi Jack Oswald White[1] (Jack Napier elokuvassa Batman (1989), Arthur Fleck elokuvassa Joker (2019) ja Jeremiah Valeska sarjassa Gotham)
Status aktiivinen
Pituus 183 cm [2]
Paino 73 kg[2]
Ryhmäsidokset Injustice Gang
Harley Quinn
Edelliset ryhmäsidokset Ei ole
Henkilöllisyydet Punahuppu
Joseph Kerr
Clem Rusty
Jeremiah Valeska
Jack Napier
Arthur Fleck
Melvin White
Oberon Sexton
Rikosten Klovniprinssi
Voimat Korkea älykkyys, hyvä kemiantuntemus
Suhteet
Sukulaiset Jeannie (vaimo, kuollut)[3][4]
Jerome Valeska (kaksoisveli, kuollut; sarjassa Gotham)

Jokeri (engl. The Joker) on DC Comics -sarjakuvakustantamon sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen hahmo. Jokeri on supersankari Batmanin arkkivihollinen ja vastuussa monista Batmanin elämän surullisista tapahtumista, kuten Barbara Gordonin halvaantumisesta ja toisen Robinin, Jason Toddin kuolemasta sekä James Gordonin toisen vaimon Sarah Essenin murhasta. Bob Kanen, Bill Fingerin ja Jerry Robinsonin luoma superroisto esiintyi ensi kerran vuoden 1940 ensimmäisessä Batman-lehdessä.

Kaikissa sarjakuvaesiintymisissään Jokeri on kuvattu mestaririkollisena, jonka luonnehdinta on vaihtelevaa. Alkuperäinen ja edelleenkin määräävä kuva hahmosta on hyvin älykäs, mutta sadistisella huumorintajulla varustettu psykopaatti. Jokerin alkuperästä on useita tarinoita, joista useimmissa hänen kerrotaan pudonneen kemiallisella jätteellä täytettyyn säiliöön, ja siitä johtuu hänen nykyinen ulkonäkönsä, valkoinen iho, räikeänvihreät hiukset ja kirkkaanpunaiset huulet, niin että hän muistuttaa klovnia ja mustat silmänympärykset.

Jokeri on yksi popuularikulttuurin tunnetuimmista superroistoista, ja sarjakuvien ja animaatioiden lisäksi Jokeri on nähty monessa televisiosarjassa ja elokuvassa. Tunnetuimpia tulkintoja lienevät Cesar Romeron Jokeri televisiosarjassa Batman ja elokuvassa Batman (1966), Jack Nicholsonin Jokeri elokuvassa Batman (1989), Heath Ledgerin Jokeri elokuvassa Yön Ritari (2008) ja Joaquin Phoenixin Jokeri elokuvassa Joker (2019). Ledger palkittiin roolistaan parhaan miessivuosan Oscar-palkinnolla ja Phoenix parhaan miespääosan Oscar-palkinnolla.

Jokeri on yksi ikonisimmista ja tunnetuimmista konnista yleisessä mediassa, ja hän on sijoittunut ykköseksi Wizardin kaikkien aikojen 100 suurimman roiston listalla. Hän sijoittui myös sijalle 1 IGN:n kaikkien aikojen suurimmat sarjakuvaroistot -listalla vuonna 2009.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luominen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedot Jokerin luojasta ovat kiistanalaisia. Vuonna 1994 Bob Kane totesi haastattelussa, ettei Jerry Robinson ollut todellisuudessa mukana luomassa hahmoa.

»Bill Finger ja minä loimme Jokerin. Jerry Robinson keksi idean Jokerin pelikortista. Näin minä tiivistäisin hahmon luomisen. Jokeri muistutti tuolloin Conrad Veidtin esittämää roolihahmoa vuonna 1928 julkaistussa mykkäelokuvassa The Man Who Laughs. Bill Fingerillä oli valokuva Conrad Veidtistä roolissaan, ja hän näytti sitä minulle sanoen, että ”tässä on Jokeri. Tällaiselta sen pitäisi vaikuttaa.” Jerry Robinsonilla ei käytännössä ollut osaa eikä arpaa kuitenkaan koko hahmon luomisessa, mutta hän väittää luoneensa hahmon varmasti aina kuolinpäiväänsä asti[5]»
(Bob Kane)

Jerry Robinson on torjunut väitteet siitä, että olisi luonut Jokerista Batmanille elämää suuremman vastustajan tai vihollisen. Tosin hän sanoi, että kirjoitti ensimmäisen tarinan, jossa Jokeri esiintyi. Hahmon samankaltaisuudesta Conrad Veidtiin Robinson kommentoi:

»Ensimmäisessä kokoontumisessamme näyttäessäni heille luonnostani Jokerista Bill sanoi sen muistuttavan omasta mielestään Conrad Veidtiä. Tässä maininta hahmosta tuli ensimmäisen kerran esiin… Vaikka Bill ja Bob väittävätkin luoneensa Jokerin täysin kahdestaan, oli meillä kaikilla oma roolimme luomisprosessissa. Hahmon konsepti-idea kuului kokonaan minulle. Bill kirjoitti kyllä Jokerin ensimmäisen tarinan käsikirjoituksen[6]
(Jerry Robinson)

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokerin syntytarinasta on eri versioita, ja hänen entinen elämänsä ja oikea nimensä ovat lähes täysin hämärän peitossa. Yleisimmin käytetty hahmon syntytarina on seuraavanlainen:

Jokeri on kemisti-insinööri, joka yrittää varastaa työskentelemässään yhtiöstä kemikaaleja, minkä myötä hän naamioituu Punahuppu-nimiseksi rikolliseksi.[7] Yrittäessään paeta ryöstösaalinsa kanssa Batman ilmestyy paikalle, jolloin Punahuppu liukastuu ja putoaa teollisuusjätelietettä täynnä olevaan sammioon. Hän ei kuitenkaan kuole, mutta tapahtuma jättää jälkensä; kemikaalit valkaisevat hänen ihonsa pysyvästi, värjäävät hänen hiuksensa kirkkaan vihreiksi, huulet rubiininpunaisiksi ja jättävät kasvoille pysyvän virneen. Tapahtuma on liikaa hänen jo ennestään heikolle mielenterveydelleen; hän sekoaa ja alkaa kutsua itseään Jokeriksi sekä toteuttaa toinen toistaan hullumpia rikoksia. Jokeri yrittää toistuvasti saada ihmiset sekoamaan ja muuttumaan kaltaisikseen, jotta todistaisi, ettei hän loppujen lopuksi poikkea kovinkaan paljoa tavallisista ihmisistä.

Yleensä Batman estää Jokerin rikolliset suunnitelmat ja toimittaa hänet Arkhamin mielisairaalaan, josta hän taas karkaa tietyin väliajoin. Jokeri toimii pääosin Gotham Cityssä mutta voi tuottaa päänvaivaa myös muille sankareille ja vihollisille. Esimerkiksi Jokeri on onnistunut Superman: The Animated Series -sarjan jaksossa ”World’s Finest” osoittamaan kykynsä päihittämällä vaivattomasti jopa Teräsmiehen. Jokeri on esiintynyt myös muiden Oikeuden Puolustajien vihollisena muun muassa Justice League -animaatiosarjan jaksoissa ”Injustice For All” ja ”Wild Cards”.

Vuoden 1976 DC-kalenterin mukaan Jokerin syntymäpäivä on 1. elokuuta. Se väittää myös, että hänen muuttumisensa Jokeriksi tapahtui 12. heinäkuuta ja että hänen ensimmäinen yhteenottonsa Batmanin ja Robinin kanssa tapahtui 13. lokakuuta[8].

Jokeri oli ennen muuttumistaan Jokeriksi naimisissa Jeannie-nimisen naisen kanssa, joka oli raskaana. Batman: Tappava pila -sarjakuvan mukaan Jokeri välitti hänestä ja yritti olla tälle rakastava aviomies ja yritti epätoivoisesti tukea häntä, kun taas Batman: Three Jokers -sarjakuvan mukaan Jokeri hyväksikäytti tätä ja epäsäännöllisen käytöksensä ja purkaustensa vuoksi Jeannie oli huolissaan siitä, mitä hän tekisi heidän lapselleen hänen ollessaan raskaana. Jeannie oli lavastanut kuolemansa ja todistajansuojeluohjelman kautta päätynyt asumaan Alaskaan yhdessä poikansa kanssa. Batman tiesi Jeannien olevan elossa ja salasi totuuden medialta, jotta Jokeri ei ryhtyisi etsimään heitä. Tappava pila -sarjakuvan mukaan Jeannie kuoli tulipalon seurauksena, mikä ajoi surun murtaman Jokerin auttamaan kahta rikollista murtautumaan kemiantehtaalle, jossa hän oli aiemmin työskennellyt. Tämä lopulta yhdessä muiden päivän tapahtumien kanssa johtivat Jokerin syntymiseen. Myöhemmin Batman: Gotham Knights #54 tarinassa Jokeri sai Arvuuttajan avustuksella tietää, että korruptoitunut poliisi Oliver Hammet oli aiheuttanut Jeannien kuolemaan johtaneen tulipalon ja Jokeri onnistui jäljittämään miehen ja tappoi tämän kostoksi vaimonsa kuolemasta. Injustice Gods Among Us Year 2 tarinassa Harley Quinn kertoo Mustalle Kanarialinnulle, että hänellä ja Jokerilla on Lucy niminen tytär, mutta Harley ei koskaan kertonut hänestä Jokerille suojellakseen tätä ja antoi hänet sisarensa kasvatettavaksi. Batman: White Knight tarinan lopussa Jokeri meni lopulta naimisiin Harley Quinnin kanssa, joka myöhemmin Batman: Curse of the White Knight tarinassa synnytti tälle kaksoset: pojan ja tytön, joiden nimet ovat Bryce ja Jackie.

Jokerin oikeaa nimeä ei tiedetty pitkään, vaikka tämä tunnetaankin useilla valenimillä, kuten Joe Kerr, J. Reko, Jack White, Melvin White ja Melvin Reipan. Vuoden 1989 Batman-elokuvassa ja 1990-luvun Batman-animaatiosarjassa Jokerin nimeksi mainitaan Jack Napier, joskin sarja pitää tätä vain yhtenä valenimenä eikä hahmon virallisena henkilöllisyytenä. Jokerin oikea nimi paljastettiin lopulta Flashpoint Beyond -sarjakuvasarjan viidennessä osassa, jossa Martha Wayne, joka oli kyseisen universumin Jokeri oli saanut selville oikean Jokerin henkilöllisyyden ja kertoi Thomas Waynelle, joka oli kyseisen universumin Batman, että Jokerin nimi on Jack Oswald White ja että kyseisessä universumissa hän oli epäonnistunut koomikko, joka asui vaimonsa ja lapsensa kanssa ja työskenteli Waynen kasinolla siivoten kylpyhuoneita ja vessoja, mutta he olivat onnellinen perhe[9].

Jokeri kuolee Frank Millerin arvostetun Yön ritari -sarjakuvakokonaisuuden neljännessä luvussa Batmanin taitettua ensin hänen niskansa niin, että hän halvaantuu. Jokeri kirjaimellisesti nauraa itsensä hengiltä, sillä naurun vuoksi hänen jo heikko selkärankansa antaa periksi. Tämän lisäksi Jokeri on kuollut eri universumeihin pohjautuvissa sarjakuvatarinoissa ja elokuvissa useita kertoja ja yksi DC:n animaatiouniversumin kestovitseistä olikin tuoda Jokeri aina takaisin hetken kuluttua tämän kuolemasta. Jokeri kuoli sarjan aikana yhdeksän kertaa, muun muassa putoamalla haiden sekaan, räjähtämällä Lexwingin mukana, putoamalla tehtaan savupiippuun ja tulemalla Robinin ampumaksi. Injustice: Gods Among Us -sarjakuvamaailmassa Teräsmies tappaa Jokerin iskemällä nyrkkinsä tämän rinnan läpi Jokerin huijattua Teräsmiehen vahingossa tappamaan Lois Lanen ja räjäytettyä ydinpommin, joka tuhosi Metropolisin kaupungin. Myöhemmin Injustice Gods Among Us Year 3 #14 -sarjakuvassa Teräsmies vaivutetaan kooman kaltaiseen unitilaan ja hän näkee unen, jossa Lois Lane selvisi hengissä ja Jokerin suunnitelma epäonnistui ja Batman tappoi Jokerin estääkseen tätä satuttamasta Teräsmiestä ja tämän perhettä enää koskaan. Batman tuomittiin vankeuteen Jokerin taposta, mutta hän myöhemmin vapautui kärsittyään tuomionsa loppuun. Tarinassa JLA: The Nail Jokeri tappaa Batmanin apulaiset Robinin ja Batgirlin, minkä seurauksena Batman tappaa Jokerin katkaisemalla tämän niskat suorassa televisiolähetyksessä. Tämän seurauksena Oikeuden Puolustajien maine tahriintuu, kunnes Teräsmies onnistuu saamaan takaisin kansan julkisen luottamuksen. Myöhemmin Batman erosi jäsenyydestään, vaikka hänet vapautettiin Jokerin murhasyytteistä. Tarinan jatko-osassa JLA: Another Nail Jokeri onnistuu pakenemaan helvetistä uusien demonisten voimiensa avulla ja hyökkää Batmanin kimppuun raahaten tämän mukanaan helvettiin, mutta Robinin ja Batgirlin henget ilmestyvät ja pelastavat Batmanin. Jokeri puolestaan putoaa tyhjyyteen näkymättömän voiman seurauksena. Tarinassa Legends of the Dark Knight #145 Talia al Ghul ampui Jokeria useasti ja Jokeri kuoli Batmanin käsivarsille. Batman pelasti Jokerin pudottamalla tämän Lazarus-altaaseen, joka herätti tämän henkiin ja myös onnistui parantamaan Jokerin mielisairauden muuttaen tämän selväjärkiseksi. Jokeri kuitenkin palasi takaisin omaksi itsekseen tarinan lopussa. Tarinassa Countdown to final crisis #13 Jason Todd tappoi Jokerin murskaamalla tämän pään isolla kivellä. Kingdom Come #2 -tarinassa Magog niminen antisankari tappoi Jokerin ampumalla häntä rintaan energiaiskulla kostoksi Jokerin aiheutettua Lois Lanen ja usean Daily Planetin henkilökunnan jäsenten kuolemat. Maa 2 universumiin sijoittuvassa tarinassa Justice Society of America Annual Vol 3 #1 ikääntynyt Jokeri yritti tappaa Batmanin tyttären Helenan, mutta hänen sähköistetty käsisuristin kimposi Terästytöstä takaisin häneen itseensä ja Jokeri sähköistyi kuoliaaksi. Tarinassa Batman/Catwoman #1 ikääntynyt Kissanainen eli Selina Kyle tappoi ikääntyneen Jokerin viiltämällä tämän kaulan auki terävällä kynnellään. Batman: Endgame -tarinassa Batman ja Jokeri käyvät verisen taistelun Gothamin alla sijaitsevassa luolassa ja taistelu päättyi molempien silminnähden kuoltua luolan romahduksen seurauksena, mutta myöhemmin paljastui, että pieni määrä dionesiumia, jonka kivet absorboivat, sai heidät molemmat heräämään henkiin, vaikkakin ilman muistojaan. Tämä muistinmenetys ei kuitenkaan kestänyt kauan ja he molemmat saivat pian takaisin vanhan identiteettinsä. Batman: Curse of the White Knight #6 -tarinassa Harley Quinn tappaa Jokerin ampumalla tämän. Myöhemmin Batman: Beyond the White Knight #2 -tarinassa paljastuu, että Jokeri oli ennen kuolemaansa asentanut salaa tajuntansa sisältävän mikrosirun Batmanin päähän, mikä sai tämän näkemään Jokerin elossa aika ajoin ja seuraavan tätä kaikkialle. Jokeri myöhemmin selitti Batmanille, että hän katoaa pysyvästi vasta sen jälkeen, kun Batman ei enää tarvitse hänen apuaan Harleyn ja tämän lasten suojelemiseksi.

Batman: Three Jokers -tarinassa paljastuu, että Jokeri oli luonut itsestään kaksi kopiota, jotta niistä tulisi Jokerin korvaajia, jotka voisivat vahingoittaa Batmania tehokkaammin. Tiimi laajeni sisältämään kaksi Jokeria, jotka korvasivat alkuperäisen, joista toinen oli pelleilevämpi ja typerämpi, kun taas toinen oli sadistisempi ja häiriintynyt. Nämä kolme Jokeria käyttivät itsestään nimiä The Clown, The Criminal ja The Comedian. Myöhemmin Jason Todd ampui The Clown -Jokerin. Batman ja The Criminal -Jokeri kohtasivat toisensa ennen kuin Batman pelasti Joe Chillin, joka oli ollut Jokerin kohteena, ja The Comedian -Jokeri ampui The Criminal -Jokerin kuoliaaksi. The Comedian -Jokeri pidätettiin ainoana jäljellä olevana Jokerina, ja hän oli iloinen siitä, että hän on nyt ainoa Jokeri Batmanin elämässä. Myöhemmin paljastui, että The Comedian oli todellisuudessa aito oikea Jokeri. Jokerin mukaan The Clown halusi vain nähdä ihmisten kärsivän, mitä Jokeri pitää arkipäiväisenä, ja The Criminal oli harhaanjohtava, koska ajatus Jokerin luomisesta identiteetillä on turha; omasta näkemyksestään Jokeri on mysteerin ja kaaoksen henkilöitymä.

Dark Knights: Metal -sarjakuvatarinassa pimeän multiversumin Jokeri oli onnistunut pakottamaan kyseisen universumin Batmanin tappamaan hänet, minkä seurauksena Batman altistui hermomyrkylle, joka muutti Batmanin Jokerin ja Batmanin hybridiksi The Batman Who Laughsiksi, jolla oli Batmanin erittäin suuntautunut mieli ja Jokerin paha moraalikoodi ja huumorintaju.

Jokerista on olemassa myös kaksi naisversiota. Flashpoint-sarjakuvamaailmassa ja animaatioelokuvassa Justice League: The Flashpoint Paradox Salama loi vahingossa maailman, jossa Bruce Wayne kuoli vanhempiensa sijasta ja Martha Waynesta, Bruce Waynen äidistä tuli Jokeri Brucen kuoleman aiheuttaman surun ja hulluuteen ajautumisen seurauksena. Vaihtoehtotodellisuuteen sijoittuvassa tarinassa Thrillkiller esiintyy Jokerin persoonallisuuden omaava naisgangsteri Bianca Steeplechase, jonka ulkonäkö muistuttaa kovasti Jokeria. Elseworlds-tarinassa Superman: Speeding Bullets, jossa Teräsmies toimi Batmanina, Lex Luthorista tuli kyseisen maailman Jokeri hänen pudottua kemikaalialtaaseen, minkä seurauksena hänen ihonsa muuttui valkoiseksi ja hän menetti järkensä.

Erityiskyvyt ja heikkoudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri on mielisairas psykopaatti, joka ei kaihda mitään rikosta jäätelövarkauden ja kansanmurhan väliltä. Hänen hahmonsa on hyvin teatraalinen ja tämä heijastuu myös hänen tekemissään rikoksissa; hän esimerkiksi jättää rikospaikalle jokerikortin, jotta rikosta tutkivat varmasti tietävät hänen tehneen rikokset. Hän on kuitenkin lahjakas erityisesti kemian ja taiteen osalta.

Jokerilla on arvaamattomuutensa takia pelottava maine myös Gotham Cityn alamaailmassa, jossa jopa muut rikolliset pelkäävät häntä. Hän käyttää yleensä apunaan pieniä rikollisryhmiä, joita hän kutsuu ”narreiksi”. Myös superrikollinen Harley Quinn (Jokerin tyttöystävä) auttaa toisinaan häntä; ainakin siihen asti kunnes Jokeri tympääntyy Harleyhin ja yrittää tappaa tämän.

Jokeri pukeutuu yleensä tyylikkääseen violettiin pukuun, jonka rintamukseen on kiinnitetty happoa ruiskuttava pilailukukka. Hän käyttää myös ns. ”Jokerix-” tai ”Hymyx-kaasua”; hermokaasua joka tappaa uhrinsa (pakottaen tämän ensin nauruun), jättäen kasvoille jokerivirnettä muistuttavan ilmeen. Monissa sarjakuvissa Jokeri käyttää kahta erillistä kaasua jotka kummatkin ovat erillään vaarattomia, mutta yhdistetty altistuminen molemmille johtaa uhrin kuolemaan. Jokeri käyttää apunaan rikoksissa myös lukemattomia muita ”hupaisia” välineitä, muun muassa partaveitsen teräviä pelikortteja ja kuolettavan sähköisiä pilailunappeja.

Jokerilla on ollut tilillään muutamia DC Universumin pahimpia joukkomurhia. Yön Ritari -tarinassa Jokeri kaasutti hengiltä yli 200 henkilöä sisältäneen yleisön hänen ollessa haastateltavana ja Injustice-maailmaan sijoittuvassa tarinassa Jokerin räjäyttämä ydinpommi surmasi 11 miljoonaa Metropolisin asukasta. Emperor Joker tarinassa Jokeri saatuaan itselleen supervoimat hän kirjaimellisesti söi Kiinan asukkaineen, mikä on ollut Jokerin pahin joukkomurha koskaan. Jokerilla on luultavasti suurin yksittäinen ruumismäärä DC-universumissa (galaktiset hallitsijat ja planeettojen hävittäjät lukuun ottamatta), ja hän on tappanut uransa aikana yli 2 000 uhria. Mongul, Cheshire ja Musta Adam ovat tuhonneet kokonaisia ​​kaupunkeja, mutta Jokeri on luultavasti tappanut enemmän yhdellä näytöksellä, aina perinteisistä veitsistä ja räjähteistä tappavaan sähköiseen käsisuristimeensa ja tunnusomaiseen naurukaasuunsa.

Jokerin pahimpia heikkouksia ovat hänen sairaalloinen pakkomielteensä tuottaa vaikeuksia Batmanille sekä hänen halunsa saada aikaan kaaosta, hinnalla millä hyvänsä. Häntä ärsyttää suunnattomasti myös se, jos joku saa kunnian hänen tekemästään rikoksestaan, tai auttaa häntä tekemään loput. Esimerkiksi Harley Quinnin napattua Batmanin The New Batman Adventuresissa Jokerille, tämä sai raivokohtauksen ja paiskasi Harleyn alas ikkunasta. Batmanin animaatiosarjan jaksossa Jokers Wild, ilmenee myös että Jokeri ei voi sietää, että hänen nimeään käytetään hyväksi. Gothamiin näet rakennettiin kasino, jonka teemana oli Jokeri. Jokeri karkasi saman tien mielisairaalasta, ja lähti räjäyttämään kasinoa.

Jokeri on muutamaan otteeseen onnistunut saamaan itselleen väliaikaiset supervoimat. Tarinassa Emperor Joker Jokeri onnistuu huijaamaan Mister Mxyzptlkiä antamaan tälle vahingossa 99,99% voimistaan. Tämän seurauksena Jokeri muutti kaiken olemassaolon vääristyneeksi oman kuvan valtakunnakseen, jossa kaikki olivat hänen armoillaan. Jokeri kidutti ja tappoi jatkuvasti vastustajaansa Batmania joka päivä vain herättääkseen hänet henkiin ja tehdäkseen sen yhä uudelleen ja uudelleen. Teräsmies onnistui lopulta saamaan Jokerin luopumaan voimistaan saaden tämän tajuamaan, että Batman tulee aina olemaan jatkuvasti tämän mielessä ja Jokeri ei pystyisi todella tuhoamaan todellisuutta, koska se johtaisi Batmanin tuhoutumiseen. Jokeri palautettiin Arkhamiin sen jälkeen kun Mr Mxyzptlk ja Spectre olivat korjanneet Jokerin aiheuttamat vahingot todellisuudelle. Animaatiosarjan Batman – pelottomat jaksossa Emperor Joker Bat-Mite antoi vahingossa voimansa Jokerille yrittäessään auttaa Batmania. Jokeri uusien voimiensa avulla tappoi ja herätti Batmanin jatkuvasti henkiin kiduttaen tätä. Batman lopulta onnistui huijaamaan Jokerin menemään hänen mieleensä, jossa Batman näytti Jokerille maailman, jossa häntä ei ole ja sai Jokerin tajuamaan, että ilman Batmania Jokeria ei voi olla olemassa ja Jokeri luopui voimistaan ja palasi normaaliksi. Tarinassa Joker-Mask #1-4 Jokeri löytää Naamion, joka antaa käyttäjälle laajan valikoiman supervoimia ja vapauttaa hänen piilotetut halunsa. Koska Jokerilla ei ole piilotettuja haluja tai persoonallisuuden piirteitä, hän on pohjimmiltaan oma itsensä, mutta hän saa itselleen pitäessään Naamiota haavoittumattomuuden, supernopeuden, supervoimat ja muita kykyjä. Myöhemmin Jokerin kyllästyttyä voimiinsa ja tajuttua Batmanin vaatimusten avulla, että Naamion pitäminen ei ole hauskaa saa Jokerin lopulta riisumaan Naamion ja luopumaan voimistaan.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cesar Romeron Jokeri vuoden 1966 Batman-elokuvasta.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cesar Romero esitti Jokeria vuosina 1966–1968, 22 jakson verran Batman-televisiosarjassa. Hahmo useimmiten nauroi kaakattavasti ja teki komedia-aiheisia rikoksia, kuten täyttämällä Gothamin vesivarat hyytelöllä ja ryöstämällä pankki stand up -komedian tapaisesti.

Batmanin tytär[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri teki cameoroolin Batmanin tytär -sarjassa, jossa Roger Stoneburner näytteli hahmoa ja Mark Hamill dubbasi hahmon äänen. Jokeri ampui jaksossa Barbara Gordonia, joka esiintyi sarjassa Oraakkelina.

Gotham[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri ei varsinaisesti ole esiintynyt vuonna 2014 alkaneessa Gotham -televisiosarjassa, mutta hänen hahmonsa syntymiseen jossain vaiheessa viitataan useita kertoja:

Ensimmäisen tuotantokauden alussa Pingviinin palveluksessa on surkea stand up -koomikko, jolle yleisö buuaa. Tämä on todennäköisesti viittaus tunnettuun Tappava pila -sarjakuvaan, jossa Jokeri kokeilee koomikon uuraa ennen rikolliseksi ryhtymistä, mutta epäonnistuu tässä.

Jaksossa The Blind Fortune Teller on ensimmäistä kertaa sirkuksessa varttunut Jerome Valeska, joka paljastuu äitinsä murhaajaksi ja myöhemmin James Gordon selvittääkin, että Jerome on todellisuudessa psykopaattinen vaikka osaa ihmisten keskellä käyttäytyä täysin tavallisesti.

Jaksossa Red Hood esiintyy pankkeja ryöstävä rosvojoukko, jonka keulakuvana ja symbolina toimii punaista huppua päässään pitävä johtajahahmo. Tämä myös on viittaus Tappavaan pilaan, jossa Jokeri toimi hetken Punahuppuna koomikon uransa jälkeen. Todellisuudessa kyseessä ei ole yksi ja tietty henkilö vaan Gordon mainitsee, että Punahuppu on olemassa niin kauan kuin joku vain ryöstää pankkeja punainen päähine yllään. Jakson lopussa onkin nuoren pojan pukevan huppu päähänsä, kun kaikki alkuperäisen ryhmän jäsenet ovat kuolleet.

Oltuaan vuoden Arkhamissa äitinsä murhasta, Jerome palasi sarjaan toisella tuotantokaudella, jolloin Gothamin pormestariehdokas Theo Galavan auttoi hänet ja lukuisia muita murhaajia pakoon mielisairaalasta. Pian tämän jälkeen Jerome murhasi sokean isänsä, joka oli aiemmin toiminut selvänäkijänä sirkuksessa. Ennen kuolemaansa tämä kuitenkin kertoi, että Jeromesta tulisi vielä jonain päivänä Gothamin kirous, jota kaikki pelkäisivät ja että hänen perintönsä olisivat kuolema ja hulluus. Myöhemmin Jeromesta tuli Maniax -nimisen rikollisjoukon keulakuva, jonka tarkoitus oli levittää kauhua ja aiheuttaa anarkiaa Gothamissa. Todellisuudessa kyseessä oli kuitenkin Galavanin juoni, josta tehtiin sankarihahmo Gothamille, kun hän oli tappanut Jeromen suorassa televisiolähetyksessä.

Lähes vuosi Jeromen kuoleman jälkeen, hänen ruumiinsa päätyi Indian Hill -laboratorioon, jossa Hugo Strange herätti eloon useita kuolleita rikollisia ja antoi näille supervoimia. Samoihin aikoihin Gothamin alamaailmassa syntyi Jeromea ja hänen filosofiaansa ihaileva kultti, jonka jäsenet alkoivat haaveilla "profeettansa" henkiin herättämisestä.

Kolmannella kaudella Jeromea ihaillut Dwight Pollard yritti herättää idolinsa henkiin, mutta epäonnistui, joten leikkasi tämän naaman irti ja alkoi esiintyä Jeromena kultin keskuudessa. Myöhemmin Jerome heräsi eloon Gothamin poliisiaseman ruumishuoneella ja lähti Dwightin perään, kiinnitti naamansa uudelleen niittipyssyllä ja räjäytti Gothamin voimalaitoksen. Tämän jälkeen Jerome yritti tappaa Bruce Waynen, mutta tuli James Gordonin pidättämäksi ja päätyi takaisin Arkhamiin.

Neljännellä kaudella Jerome kohtasi Arkhamissa Oswald Cobblepotin eli Pingviinin, jonka kanssa hän perusti superrikollisista koostuvan ryhmän. Paettuaan mielisairaalasta Linnunpelättimen ja Jarvis Tetchin kanssa ja painosti Gothamissa asuvaa enoaan kertomaan, mistä löytäisi identtisen kaksoisveljensä Jeremiahin, joka oli lapsena lähetetty pois sirkuksesta ja päässyt myöhemmin elämään leveää elämää. Kostaakseen veljelleen, Jerome kehitti yhdessä Linnunpelättimen kanssa klassisen jokerikaasun, joka saa uhrinsa nauramaan maanisesti ja lopulta kuolemaan.

Vaikka Jerome muistuttaa hyvin paljon Jokeria, sarjan tuottajat ovat vahvistaneet, että hän ei itse ole Jokeri vaan hänen tekonsa tulevat ennen pitkää inspiroimaan oikeaa Jokeria rikoksen poluilla. Tähän on viitattu jo toisella ja kolmannella kaudella, kun Jeromea ihaileva kultti käyttäytyy jokerimaisesti, pukeutuu klovneiksi ja aiheuttaa anarkiaa. Jeromea (ja Jerimiahia) näyttelee Cameron Monaghan, joka on saanut paljon kehuja ja kiitosta hyvästä suorituksestaan hahmon roolissa.

Titans[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri teki cameo-roolin vuoden 2018 Titans -sarjan jaksossa "Dick Grayson.", jossa Trigon näytti Dick Graysonille pimeän tulevaisuuden, jossa Jokeri oli yksi Batmanin tappamista rikollisista. Kolmannen kauden jaksossa "Barbara Gordon" Jokeri, jota esitti stuntmies Mustafa Bulut tappoi Jasonin ja joutui Gothamin poliisin pidättämäksi ja Jokeri lähetettiin takaisin Arkhamiin. Myöhemmin paljastui, että Batman oli tappanut Jokerin kostoksi tämän teosta. Myöhemmin jaksossa Lazarus Jokerin käyttämät pelikortit nähtiin Batmanin palkintohuoneessa Batcavessa. Kolmannen kauden päätösjaksossa "Purple Rain" Petopoika laittoi Jokerin nimen turvakysymykseen, johon hän vastasi väärin.

Batwoman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyi vuosina 2019-2022 esitetyssä Batwoman -sarjassa, jossa häntä esitti Nathan Dashwood. Sarjassa Jokerin nimeksi kerrottiin Jack Napier ja myöhemmin selvisi, että Batman oli tappanut Jokerin jossakin vaiheessa sarjan tapahtumien aikana Luke Foxin kertoessa Kate Kanelle, että Jokeri ei ole Arkhamissa.

Jack Nicholsonin Jokeri vuoden 1989 Batman-elokuvasta.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman (1966)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cesar Romero esitti Jokeria myös televisiosarjan pohjalta tehdyssä Batman-elokuvassa. Elokuvassa hänellä oli Batmanin tavoin oma yleisvyö ja kulkuneuvona Jokermobile. Hän teki elokuvassa usein yhteistyötä Pingviinin, Kissanaisen ja Arvuuttajan kanssa.

Batman (1989)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jack Nicholson esitti Jokeria vuoden 1989 Tim Burtonin ohjaamassa Batman-elokuvassa.

Elokuvassa hahmo tunnettiin Jack Napier -nimisenä gangsterina, joka oli rikollispomo Carl Grissomin apuri. Hän muuttui Jokeriksi kohdatessaan Batmanin kemikaalitehtaalla, jossa hän yritti ampua Batmanin. Luoti kuitenkin kimposi hänen omaan naamaansa, minkä seurauksena Napier putosi kemikaalisammioon. Noustuaan pois sammiosta hän huomasi naamansa kokeneen rajun muutoksen ja luodin aiheuttaman haavan vuoksi Napierin naama näytti järkyttävältä. Hän yritti korjata haavan kuumalla höyryllä ja leikkauksella, mutta nämä aiheuttivat vain Napierille pysyvän virneen naamalle. Nähtyään kasvonsa Napier sekosi täysin ja tappoi entisen pomonsa Grissomin. Napier otti haltuunsa Grissomin rikollisorganisaation ja aloitti Gothamissa oman rikosaallon, jonka tarkoitus oli tappaa Batman, joka hänen mielestään saa liikaa huomiota lehdistössä. Jokeri taistelee elokuvan lopussa Batmania vastaan Gothamin katedraalin huipulla, josta hän lopulta putoaa kuolemaansa yrittäessä paeta paikalta helikopterilla.

Elokuvassa Jokeri oli nuorena murhannut Batmanin vanhemmat, toisin kuin sarjakuvissa. Jokerin oli tarkoitus esiintyä elokuvasarjan viidennessä elokuvassa Batman Unchained, jossa hän esiintyi Batmanin hallusinaatiossa ja Harley Quinnin oli tarkoitus olla Jokerin tytär, joka liittoutui Linnunpelättimen kanssa aikeenaan kostaa Batmanille isänsä kuoleman. Elokuva kuitenkin peruttiin neljännen elokuvan Batman & Robin flopattua pahasti.

Heath Ledgerin Jokeri vuoden 2008 Yön ritari -elokuvasta.

Yön ritari (2008)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heath Ledger esitti Jokeria vuonna 2008 ilmestyneessä Christopher Nolanin Yön ritari -elokuvassa. Hän voitti postuumisti roolistaan parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon.

Elokuvassa Jokerin menneisyydestä ei paljasteta mitään, eikä hänen oikeaa nimeään paljasteta. Hänen kasvoissaan on kaksi suurta arpea, jotka saavat hänet näyttämään jatkuvasti hymyilevältä, ja näiden arpien alkuperästä hän kertoo elokuvan aikana kaksi eri versiota, jättäen niiden selityksen avoimeksi. Jokeri on pankkirosvo, joka lupaa Gothamin mafialle tappavansa Batmanin, jos saa puolet näiden rahoista. Hän uhkaa ensin tappaa ihmisiä päivittäin, ellei Batman paljasta henkilöllisyyttään. Sitten hän tapattaa Batmanin lapsuudenystävän Rachel Dawesin ja on vastuussa Gothamin piirisyyttäjä Harvey Dentin muuttumisesta Kaksinaamaksi. Lopussa hän uhkaa pitää kahdella lautalla panttivankeja (toisessa rikollisia ja toisessa tavallisia kansalaisia). Hän vaatii jompaakumpaa räjäyttämään toisen tai muuten hän itse räjäyttää molemmat. Kummankin lautan matkustajat kuitenkin kieltäytyvät räjäyttämästä toisiaan ja Batman pysäyttää Jokerin. Mutta ennen kuin poliisit vievät Jokerin pois, hän uhoaa Batmanille voittaneensa taistelun "Gothamin sielusta", kun Dentin rikokset tulevat päivänvaloon. Batman kuitenkin pilaa tämänkin suunnitelman ottamalla itse vastuun Dentin rikoksista.

Yön ritarin paluun kirjaversiossa mainitaan, että Jokeri ei ole Blackgatestä vapautettujen vankien joukossa vaan että häntä todennäköisesti pidetään Arkhamin mielisairaalassa. Erään teorian mukaan hän kuitenkin pakeni heti Yön ritarin tapahtumien jälkeen, ennen oikeuteen joutumista.

Suicide Squad (2016)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Academy Award -voittaja ja muusikko Jared Leto näyttelee Jokeria DC Extended Universen elokuvissa. Hahmon ensiesiintyminen on David Ayerin ohjaamassa elokuvassa Suicide Squad.

Takaumat kertovat kuinka Jokeri oli Gotham Cityn vaikutusvaltaisin rikollisjohtaja, joka manipuloi psykiatri Harleen Quinzelin rakastumaan häneen ollessaan tämän potilaana Arkhamin mielisairaalassa. Vallattuaan mielisairaalan kätyreidensä avulla, Jokeri antaa hänelle šokkiterapiaa ja houkuttelee tämän altistumaan samoille kemikaaleille, joista Jokeri itse sai valkoisen ihonsa, viimeistellen Quinzelin muutoksen Harley Quinniksi. Batman kuitenkin vangitsi Harleyn, jonka Amanda Waller pakotti osaksi rikollisista kokoamaansa iskuryhmää. Nykyhetkessä Jokeri pyrkii vapauttamaan Harleyn iskuryhmästä kiduttamalla yhtä vanginvartijoista ja kiristämällä yhden tiedemiehistä deaktivoimaan Harleyyn piikitetyn nanoräjähteen. Kappattuaan yhden Wallerin helikoptereista, Jokeri kätyreineen yrittää pelastaa Harleyn, mutta helikopteri ammutaan alas ja parivaljakko joutuu jälleen erilleen toisistaan. "Suicide Squadin" voitettua Lumoojattaren, Jokeri ja hänen kätyrinsä hyökkäävät Belle Reven vankilaan ja vapauttavat Harleyn.

Joker (2019)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokerin ihka ensimmäisessä omassa elokuvassa, Todd Phillipsin ohjaamassa Jokerissa, nimikkohahmoa näyttelee Joaquin Phoenix. Elokuva sijoittuu vuoteen 1981 ja seuraa mielenterveysongelmista kärsivää stand up -koomikkoa, jonka nihilistiset teot innoittavat Gotham Cityn asukkaita väkivaltaisiin mellakoihin kaupungin rikasta eliittiä vastaan. Elokuvassa Jokeri, jonka nimi on Arthur Fleck on mielenterveysongelmista kärsivä, syrjäytynyt antisankari, joka asuu äitinsä kanssa. Väärinymmärretyn miehen sisällä kytee sadistinen ja psykopaattinen murhaaja. Yhteiskunnan perustukset ovat heikoilla kantimilla, ja ihmisten välinen eriarvoisuus on suurta. Traumaattisten tapahtumien myötä katkeroitunut Arthur alkaa kostaa maailmalle. Menetettyään työpaikkansa pudotettuaan aseen lastensairaalassa, Arthur tappaa kolme Wayne Enterprisesin työntekijää junassa itsepuolustukseksi, mikä herättää kaupungin laajuisia mielenosoituksia. Hän hitaasti ajautuu hulluuteen tappaen äitinsä ja kollegan, joka antoi hänelle aseen. Kun hänet kutsutaan idolinsa Murray Franklinin ohjelmaan vieraaksi, sen jälkeen, kun häntä on pilkattu haastattelussa, Arthur huutaa yhteiskunnan hylänneen hänet ja murhaa Franklinin suorassa lähetyksessä. Hänet pidätetään, mutta klovninaamioiset mielenosoittajat pelastavat hänet, ja mielenosoittajat juhlivat häntä sankarina. Hänen toimintansa innostaa mielenosoittajaa tappamaan Waynet, mikä tekee hänestä epäsuorasti henkilön, joka on vastuussa Batmanin olemassaolosta. Elokuvassa Jokeri heijastelee nyky-yhteiskuntamme ongelmia, sitä mihin vähäosaisuus ja syrjintä voi pahimmillaan johtaa.

Zack Snyder's Justice League (2021)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy cameo-roolissa Zack Snyder’s Justice League -elokuvassa post-apokalyptisessa kohtauksessa Bruce Waynen aavistuksessa hahmona, joka motivoi Batmania estämään Darkseidin hyökkäyksen maahan. Kohtauksessa Jokeria esitti Jared Leto.

The Batman (2022)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2022 The Batman -elokuvassa Jokeri teki cameo-roolin elokuvan teatteriversiossa, jossa hän ystävystyy Edward Nashtonin (Arvuuttaja) kanssa tämän sellin ollessa hänen selliään vastapäätä Arkhamin mielisairaalassa. Elokuvasta poistetusta pidennetyssä versiossa Batman kuulustelee häntä Arkhamissa, kun hän vastahakoisesti lähestyy Jokeria profiloidakseen Nashtonia hänen kahden ensimmäisen murhansa jälkeen. Tällä hahmon inkarnaatiolla on pysyvä hymy tuntemattoman biologisen tilan seurauksena, ja fyysisesti näyttää siltä, ​​että hänellä on hilseilevä iho ja palaneet, vihreät hiukset, jotka ovat kasvamassa takaisin päähän. Poistettu kohtaus vahvistaa aiemman historian elokuvan vastaavien Jokerin ja Batmanin iteraatioiden välillä, mikä viittaa siihen, että Jokeri oli sarjamurhaaja, jonka Batman pidätti ja sijoitti Arkhamiin ensimmäisen aktiivisen toimintavuotensa aikana. Kohtauksessa Jokeria esitti Barry Keoghan.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batman-animaatiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokerin ulkonäkö vuoden 1992 Batman -animaatiosarjassa on samantyyppinen kuin sarjakuvissa. Jokeri piti lähes aina päällään violettia pukua (ilman pukua hän on ainoastaan jaksossa "The Christmas with Joker" tai jos hänellä on pakkopaita tai jos Jokeri on valeasussa). Sarjassa Jokeri oli paljolti samantyyppinen, kuin sarjakuvissa. Hän ei välittänyt kenestäkään, ja hänellä oli pakkomielle kaaokseen. Jokerilla oli sarjassa pakkomielle Batmanin tappamisesta, eikä hän kaihtanut keinoja tämän pakkomielteen täyttämiseen. Jokeri ei voinut sietää, että joku muu tappaisi Batmanin. Tätä todistaa muun muassa jakso "The man who killed Batman". Jaksossa Batman oletettavasti tapetaan, ja Jokeri kidnappaa tappajan ja yrittää murhata tämän, koska mies onnistui siinä, mitä Jokeri oli jo vuosia yrittänyt tehdä. Jokeri pilailee sarjassa todella paljon, ja nauraa lähes koko ajan. Mutta tarvittaessa hän on vakava (Esimerkkinä on kaksintaistelut Batmania vastaan) Sarjassa myös esiteltiin Harley Quinn, joka on nykyään Jokerin vakiokumppani.

Alun perin Tim Curry oli roolitettu ääninäyttelemään Jokeria sarjassa, mutta lopulta Mark Hamill sai roolin. Myöhemmin Hamill on ääninäytellyt Jokeria lukuisissa jatkosarjoissa, elokuvissa, videopeleissä ja tullut Jokerin tunnetuimmaksi ääneksi. Sarjan suomenkielisessä dubbauksessa Jokeria ääninäytteli Aarre Karén, joka toimi hahmon äänenä myös Batman – Mustan kostajan paluu -elokuvan suomenkielisessä versiossa.

The Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri The Batman -animaatiosarjan jaksossa Kortit on jaettu

Vuosina 2004-2008 tehdyssä The Batman -animaatiosarjassa Jokeri oli täysin erilainen sarjakuviin, elokuviin ja muihin sarjoihin nähden. Ensiesiintymisessään hän piti yllään keltaista pakkopaitaa, jossa oli violetit hihat, mutta jo kahdeksannessa jaksossa asu vaihtui enemmän sarjakuvista tuttuun violettiin pukuun. Jokerilla oli lisäksi aina paljaat jalat (puvun kanssa nilkkaimet, muttei kenkiä) ja mustat sormikkaat. Lisäksi hahmon hiukset olivat pitkät ja sekavat, joidenkin mukaan jopa rastat. Jokerin hampaat myös olivat keltaiset ja vinot, jonka lisäksi hänen silmänsä olivat kirkkaanpunaiset.

Päivitetystä ulkonäöstään huolimatta Jokeri toimi ja käyttäytyi perinteisellä tavallaan, hulluttelemalla kesken rikosten ja nauramalla katalasti. Joskin hänen hahmonsa kehittyi synkempään suuntaan sarjan edetessä. Alkupäässä Jokeri suurimmaksi osaksi "kiusasi" Gothamilaisia ilokaasullaan ja teki pikkurikoksia, mutta myöhemmin hän syyllistyi mm. Ethan Bennettin muuttamiseen Savinaamaksi sekä Barbara Gordonin ja liikemies Paul Karonin halvaannuttamiseen. Ilokaasun lisäksi Jokerilla oli sarjassa lukuisia muita klovnimaisia aseita, kuten vieterin avulla kohteeseen iskeytyvä nyrkkeilyhanska ja sähköiskuja antavat, hansikkaisiin kiinnitettävät napit. Hän osasi myös taistella apina-kung fun -tyylisesti, joskin käytti tätä taitoaan hyvin harvoin.

Tässä sarjassa Batmanillä ei ollut osaa Jokerin "syntymiseen". Jaksossa Kuminaaman kosto Jokeri kertoo taustastaan seuraavasti:

»Yksi huono päivä riittää muuttamaan tavallisen miehen hirviöksi. No, minun tapauksessani huono päivä ja kemikaalikylpy»

Jokeri jaksossa kuminaaman kosto

Ennen kemikaalisammiioon putoamista Jokeri nähtiin jaksojen kuminaaman kosto ja vaarallisia ajatuksia takaumakohtauksissa. Kummassakaan jaksossa ei silti kerrota Jokerin oikeaa nimeä tai paljasteta, miksi hän putosi sammioon. Silti käy ilmi, että hän oli ammatiltaan toimistotyöntekijä.

Muista sarjoista poiketen, Jokerilla oli The Batmanissä kaksi vakioapuria, Bunch ja Judy. Kaksikko nähtiin ensi kerran jaksossa kuminaaman kosto. Molemmat olivat isokokoisia, klovneiksi naamioituneita miehiä, jotka usein taistelivat Jokerin puolesta tai tämän kanssa Batmaniä vastaan. Kolmannella kaudella Jokerin oppipoikana nähtiin yhdessä jaksossa Donnie -niminen poika, joka oli samalla luokalla Barbara Gordonin kanssa. Harleen Quinzelin Jokeri tapasi neljännellä tuotantokaudella, seurattuaan ensin hartaasti ihastuksensa televisio-ohjelmaa. Harley Quinnin alter-egon saanut Quinzel toimi Jokerin pääapurina kahtena viimeisenä kautena. Harleyn kautta Jokeri myös tutustui hakkeri "Slackeriin", jonka laitteen oikosulku synnytti Jokeri 2.0 -kloonin. Alkuun isäntänsä kanssa yhteistyötä tehnyt klooni kääntyi lopulta alkuperäistä Jokeria vastaan ja yritti tuhota koko Gothamin, mutta tuli lopulta Batmanin pysäyttämäksi.

Kevin Michael Richardson ääninäytteli Jokeria sarjan englanninkielisessä versiossa. Suomeksi sarjaa dubattiin vain yhden Jokerijakson verran, mutta roolin teki jo 90- luvun Batman -animaatiosarjassa hahmoa dubannut Aarre Karén.

The Batman vs. Dracula[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yllä mainitulle sarjalle jatkoa olevassa The Batman vs. Dracula -elokuvassa Jokeri pakenee Arkhamin mielisairaalasta etsiäkseen hautausmaalle kätketyn aarteen. Batman jahtaa Jokeria ja taistelee tämän kanssa, kunnes Jokeri putoaa veteen ja saa sähköiskun napista, joka hänellä on kädessään. Jokeri vajoaa veteen ja Batman olettaa hänen kuolleen.

Päiviä myöhemmin, Jokeri, joka selvisi tapahtumasta ilmaantuu Pingviinin luo, aikoen viedä tältä aarteen. Jokeri kohtaa kuitenkin kreivi Draculan, joka puree häntä ja Jokeri muuttuu vampyyriksi. Batman yrittää selvittää, missä varsinainen Dracula on ja onnistuu muuttamaan Jokerin omaksi itsekseen. Sivuvaikutuksena Jokeri kuitenkin unohtaa lähiaikojen tapahtumat ja Batman palauttaa hänet Arkhamiin.

Batman – pelottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeff Bennett on Jokerin äänenä Batman – pelottomat -sarjassa, jossa Jokeri teki ensiesiintymisensä jaksossa ”Game Over for Owlman” 6. maaliskuuta 2009. Sarjassa hahmon ulkomuoto muistuttaa 1950–1960-luvun sarjakuvissa esiintynyttä Jokeria.

Jokeri auttoi aluksi Batmania Owlmanin kiinniottamisessa, mutta pian huijasi häntä ja siirtyikin Owlmanin puolelle. Lopulta Jokeri auttoi Batmania karkaamaan Owlmanin ansasta, mutta jätti sankarina olemisen, koska ei pitänyt sitä omana juttunaan. Sittemmin hän on tehnyt sarjassa pieniä rooleja, useimmiten ryöstöjä, joiden päätteeksi Batman on ajanut häntä takaa pitkin Gothamia.

Batman: Under the Red Hood[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John DiMaggio toimi Jokerin äänenä vuoden 2010 elokuvassa Batman: Under the Red Hood, joka pohjautuu samannimiseen sarjakuvatarinaan.

Heti elokuvan alussa Jokeri on hakkaamassa Robinia (Jason Todd) rautakangella. Hän lopulta jättää pojan hylättyyn mökkiin aikapommin kanssa, minkä seurauksena Robin kuolee. Viisi vuotta myöhemmin Jokeri on Arkhamissa pakkopaidassa eristyssellissä, jonne hän saa vieraita kun Punahupuksi pukeutunut roisto esiintyy Gothamissa. Batman ja Nightwing tiedustelevat Jokerilta asian suhteen, mutta hän ei tiedä asiasta mitään. Myöhemmin Black Mask murtautuu vankilaan pyytääkseen Jokerilta apua Punahupun tappamisessa. Jokeri suostuu pyyntöön, mutta tappaa sitä ennen kaikki hänen kätyrinsä. Jokeri vaatii rekan ja uusia kätyreitä tehtävän suorittamiseen. Jokeri kuitenkin telkeää Black Maskin ja kätyrit rekan sisälle herättääkseen Punahupun huomion. Hän yrittää kuitenkin tappaa Black Maskin sytyttämällä heidät tuleen, mutta Batman ehtii paikalle sammuttamaan tulen. Samassa Punahuppu sieppaa Jokerin ja vie hänet hylättyyn kerrostalon huoneeseen, jossa Punahuppu hakkaa Jokerin rautakangella. Myöhemmin Punahuppu houkuttelee Batmanin huoneeseen, jossa hän haluaa selvittää miksi Batman ei ole tappanut Jokeria. Lopulta hän uhkaa Batmania joka ampumalla itse Jokerin mikäli Batman ei tekisi sitä itse. Jokeri on kuitenkin tilanteesta aivan haltiossaan ja innostuu entistä enemmän, kun Batman ei aio ampua Jokeria vaan kääntyy poispäin Punahupusta, joka aikoo ampua Batmanin. Batman kuitenkin heittää batarangilla Punahupulta aseen pois kädestä, jonka seurauksena Punahuppu laukaisee aikapommin lähtölaskentaan. Batman yrittää pysäyttää aikapommin, mutta Jokeri hyökkää hänen kimppuunsa estääkseen yrityksen halutessaan kuolla kaksikon kanssa. Batman kuitenkin pelastaa kaikki kolme viime hetkellä.

Elokuvan vuonna 2020 julkaistussa epävirallisessa jatko-osassa Batman: Death in the Family, joka sisältää useita vaihtoehtoisia kohtauksia, yhdessä kohtauksessa Batman onnistuu pelastamaan Jasonin, mutta kuolee itse räjähdyksen aiheuttamiin vammoihin pyytäen, ettei Jason yritä kostaa Jokerille. Jason parannuttuaan vammoistaan menee ravintolaan, jossa tuntematon mieshenkilö lähestyy häntä sanoen tunteneensa Batmanin pitkään ja taistelleen hänen rinnallaan ja sanoo olevansa nyt uusi mies yrittäen aloittaa elämänsä alusta. Kertoessaan vitsin, joka on sama vitsi, jonka Jokeri kertoi Batmanille The Killing Joke -tarinassa Jason tajuaa, että mies on Jokeri ja paljastettuaan henkilöllisyytensä hänelle hän tappaa Jokerin puukottamalla tätä silmään. Toisessa vaihtoehtokohtauksessa Jason muuntautuu Punahupuksi aloittaen verisen sodan Gothamin alamaailmaa vastaan ja onnistuu jäljittämään Jokerin kukistaen tämän taistelussa ja Jokerin huomattua, mikä Jasonista on tullut toteaa ilahtuneena Jasonin muuttuneen hänen kaltaiseksi. Jason tajuaa tekonsa ja hän saa päättää tappaako Jokerin vai säästääkö tämän hengen. Ensimmäisessä vaihtoehtokohtauksessa Jason tappaa Jokerin, jonka jälkeen poliisipäällikkö Gordon löytää tämän ruumiin ja Jokerin kuolemasta ilmoitetaan mediassa ja Jokerin ruumis poltetaan krematoriossa Harley Quinnin itkiessä taustalla. Toisessa kohtauksessa, jossa Jason säästää Jokerin hengen, Gordon pidättää Jokerin ja Jason joutuu poliisien ja Batmanin seuraajan jahtaamaksi. Jokeria ääninäytteli elokuvassa John DiMaggio.

Batman: Mask of the Phantasm[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuoden 1993 animaatioelokuvassa Batman – Mustan kostajan paluu, jossa häntä ääninäyttelee Mark Hamill. Elokuvassa Jokeri silminnähden kuolee räjähdyksessä, mutta hänen ruumistaan ei löydetä, mikä jättää hänen kohtalonsa avoimeksi.

Batman Beyond: Return of the Joker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuoden 2000 animaatioelokuvassa Batman of the Future: Return of the Joker, jossa häntä ääninäyttelee Mark Hamill. Elokuvassa takauma paljastaa, että Jokeri oli siepannut Harleyn avustuksella Tim Draken ja aivopesun ja kidutuksen avulla oli muuttanut hänet Jokerin näköiseksi. Jokeri yllytti Timiä ampumaan Batmanin, mutta Tim ampuikin viime hetkellä Jokerin Batmanin sijasta. Elokuvan sensuroidussa versiossa Tim työnsi Jokerin päin vesitankkia ja sähköjohtoja ja Jokeri liukastuessaan kytki vahingossa virran päälle ja sähköistyi kuoliaaksi. Myöhemmin paljastui, että Jokeri oli salaa asentanut Timiin mikrosirun, joka sisälsi Jokerin persoonallisuuden ja kykeni muuttamaan Timin uudeksi Jokeriksi tulevaisuudessa.

Justice League: Crisis on Two Earths[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sankarillinen versio Jokerista nimeltä Jester esiintyi lyhyesti vuoden 2010 animaatioelokuvassa Justice League: Crisis on Two Earths, jossa häntä ääninäytteli James Patrick Stuart.

Young Justice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuosina 2010-2013 ja uudestaan 2019 eteenpäin esitetyssä Young Justice animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäyttelee Brent Spiner.

The Dark Knight Returns[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuosina 2012-2013 julkaistussa kaksiosaisessa animaatioelokuvassa The Dark Knight Returns, joka perustuu samannimiseen sarjakuvaan. Elokuvassa häntä ääninäyttelee Michael Emerson.

Son of Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri teki cameo-roolin vuoden 2014 animaatioelokuvassa Son of Batman, jossa häntä ääninäytteli Dee Bradley Baker.

Batman: Assault on Arkham[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuoden 2014 animaatioelokuvassa Batman: Assault on Arkham, jossa häntä ääninäyttelee Troy Baker. Elokuvassa Jokeri silminnähden kuolee helikopterin maahansyöksyn seurauksena, mutta hänen ruumistaan ei löydetä, mikä jättää hänen kohtalonsa avoimeksi.

Batman Unlimited[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuosina 2015-16 julkaistussa animaatiosarjassa Batman Unlimited ja sarjan pohjalta tehdyissä animaatioelokuvissa Batman Unlimited: Monster Mayhem ja Batman Unlimited: Mechs vs. Mutants. Sarjassa ja elokuvissa Jokeria ääninäytteli Troy Baker.

Justice League Action[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuosina 2016-2018 esitetyssä Justice League Action animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäyttelee Mark Hamill.

Batman: The Killing Joke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuoden 2016 animaatioelokuvassa Batman: The Killing Joke, joka perustuu samannimiseen sarjakuvaan. Elokuvassa Jokeria ääninäyttelee Mark Hamill.

Batman: Return of the Caped Crusaders[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuoden 2016 animaatioelokuvassa Batman: Return of the Caped Crusaders ja sen vuonna 2017 julkaistussa jatko-osassa Batman vs. Two-Face. Molemmissa elokuvissa häntä ääninäyttelee Jeff Bergman.

The Lego Batman Movie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuoden 2017 The Lego Batman Movie animaatioelokuvassa, jossa häntä ääninäyttelee Zach Galifianakis. Elokuvassa Jokeri loukkaantuu Batmanin sanottua Jokerille, ettei hän merkitse tälle mitään ja hylkää kaikki Gothamin rikostoverinsa, paitsi Harleyn, joka auttaa häntä, ja Jokeri kokoaa Phantom Zonelta konna-armeijan tuhoamaan Gotham Cityn, samalla kun hän yrittää saada Batmanin myöntämään, että Jokeri on hänen "suurin vihollisensa".

DC Super Heroes vs. Eagle Talon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuoden 2017 anime-elokuvassa DC Super Heroes vs. Eagle Talon, jossa häntä ääninäyttelee Ken Yasuda.

Batman Ninja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanilainen versio Jokerista esiintyy vuoden 2018 animaatioelokuvassa Batman Ninja, jossa häntä ääninäyttelevät Wataru Takagi japaninkielisessä versiossa ja Tony Hale englanninkielisessä versiossa.

Harley Quinn[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy Harley Quinn -animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäyttelee Alan Tudyk. Sarjan ensimmäisellä kaudella Jokeri erosi Harley Quinnista ja pilkkasi tätä tämän aloitettua uran soolorikollisena oman pahisryhmänsä kanssa. Myöhemmin Jokeri tappoi Harleyn ystävän ja apulaisen Myrkkymuratin lävistämällä tämän jättimäisellä harpuunalla. Myöhemmin Jokeri otti Gotham Cityn hallintaansa ja tappoi apulaisensa Linnunpelättimen ruiskuttamalla happoa tämän kasvoille hänen riisuttua Batmanin naamion ja paljastettua tämän henkilöllisyyden Jokerille, mistä Jokeri järkyttyi. Ensimmäisen kauden päätösjaksossa henkiinherännyt Myrkkymuratti pudottaa Jokerin kemikaalisammioon, joka palauttaa Jokerin silminnähden normaaliksi ihmiseksi. Sarjan toisella tuotantokaudella hyväksi muuttunut ja muistinsa menettänyt Jokeri tapaa Bethany nimisen yksinhuoltajaäidin ja rakastuu häneen aloittaen suhteen hänen kanssaan toimien samalla tämän lasten isäpuolena. Myöhemmin Harley Quinn pudottaa Jokerin samaan kemikaalisammioon, mikä palauttaa Jokerin ennalleen. Jokeri päättää tästä huolimatta jäädä Bethanyn luo, joka antaa Jokerille anteeksi tämän tunnustettua tunteensa tätä kohtaan. Sarjan kolmannella kaudella Jokeri on suurimmaksi osaksi hylännyt entisen rikollisen elämänsä ja myöhemmin hänet valitaan Gothamin uudeksi pormestariksi. Kauden päätösjaksossa Jokeri pidättää Bruce Waynen veronkierrosta epäiltynä. Sarjan neljännellä kaudella Jokeri palaa takaisin rikolliseen elämäänsä Bethanyn ja tämän lasten tukemana ja hän valheellisesti ottaa itselleen kunnian Nightwingin kuolemasta saaden jälleen muiden rikollisten kunnioituksen itselleen, vaikka myöhemmin Lepakkotyttö paljastaa muille Jokerin valehdelleen heille näyttämällä videoklipin, jossa Jokeri testasi uniapneakonetta Nightwingin kuoliniltana, mikä todisti, että Jokeri ei voinut tappaa Nightwingia. Jokeri myöhemmin halvaannuttaa Lepakkotytön ampumalla tätä vatsaan, mutta Harley Quinn kostaa tämän vangitsemalla Jokerin ja jättämällä tämän James Gordonin eteen sidottuna kauden päätösjaksossa.

DC Super Hero Girls[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teini-ikäinen Jokeri esiintyi vuoden 2019 DC Super Hero Girls -sarjan toisen kauden päätösjaksossa NightmareInGotham, jossa Jokeri karkasi Arkhamista Halloween-iltana ja liittoutui Harley Quinnin, Solomon Grundyn, Herrasmiesaaveen ja She-Batin kanssa tehdäkseen tuhoa Gotham Cityssä. Jakson lopussa Jokeri pakeni ilmalaivalla yhdessä Harleyn kanssa. Jokeria ääninäytteli sarjassa Jeremiah Watkins.

Batman vs. Teenage Mutant Ninja Turtles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuoden 2019 animaatioelokuvassa Batman vs. Teenage Mutant Ninja Turtles, jossa häntä ääninäyttelee Troy Baker. Elokuvassa Ra’s al Ghul ja Silppuri vapauttavat Jokerin Arkhamista osana suunnitelmaansa. Jokerin altistuessa mutageenille hän muuttuu kuningaskobraa muistuttavaksi olennoksi. Jokeri onnistuu muuttamaan Batmanin vampyyrimaiseksi lepakko-olennoksi altistaessaan tämän mutageenin ja jokerimyrkyn yhdisteelle. Sankarit onnistuvat kuitenkin pelastamaan Batmanin ja kukistavat Jokerin palauttaen tämän normaaliksi ja Jokeri palautetaan takaisin Arkhamiin.

Batman: Hush[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuoden 2019 animaatioelokuvassa Batman: Hush, joka pohjautuu samannimiseen sarjakuvaan. Jokeria ääninäyttelee elokuvassa Jason Spisak.

Batman: The Long Halloween[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuonna 2021 julkaistussa kaksiosaisessa animaatioelokuvassa Batman: The Long Halloween, joka pohjautuu samannimiseen sarjakuvaan. Jokeria ääninäyttelee elokuvassa Troy Baker.

Injustice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuoden 2021 Injustice -elokuvassa, joka pohjautuu samannimiseen sarjakuvaan. Jokeria ääninäyttelee elokuvassa Kevin Pollak. Elokuvassa Jokeri huijaa Teräsmiehen tappamaan vahingossa raskaana olevan vaimonsa Lois Lanen, mikä myös räjäyttää ydinpommin, joka tuhoaa Metropolisin tappaen 11 miljoonaa kaupungin asukasta. Tämän seurauksena Teräsmies tappaa Jokerin iskemällä nyrkkinsä tämän rinnan läpi, mikä lähettää sankarin tuhon tielle. Kun Jokerin alulle pistämät traagiset tapahtumat murskaavat Teräsmiehen maailman, hän päättää ylläpitää jääräpäisesti rauhaa hintaan mihin hyvänsä. Kun Teräsmies ottaa Maan haltuunsa, Batmanin ja hänen liittolaistensa on yritettävä pysäyttää hänet.

Batwheels[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuoden 2022 animaatiosarjassa Batwheels, jossa häntä ääninäyttelee Mick Wingert.

Jokeri on esiintynyt myös mm The Super Powers Team: Galactic Guardians animaatiosarjan jaksossa "The Wild Cards", Static Shock animaatiosarjan jaksossa "The Big Leagues", Teen Titans Go! -sarjan jaksossa "Pig in a Poke" ja Scooby-Doo and Guess Who? -sarjan jaksossa "What a Night, For a Dark Knight!" sekä animaatiosarjoissa The Adventures of Batman, jossa häntä ääninäytteli Larry Storch ja The New Adventures of Batman, jossa häntä ääninäytteli Lennie Weinrib.

Teatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeri esiintyy vuoden 2011 teatterituotannossa Batman Live, jossa häntä esittää Mark Frost. Hän suunnittelee juonen voittaakseen Batmanin yhdistämällä useita supersankarin suurimpia vihollisia, mukaan lukien Harley Quinn, Pingviini, Kaksinaama, Arvuttaja, Myrkkymuratti ja Linnunpelätin. Ohjelma on sovitus Batmanin omaisuudesta, ja se saa inspiraationsa muun muassa vuoden 1966 televisiosarjasta, Tim Burtonin Batman-elokuvasarjasta ja vuoden 1992 animaatiosarjasta[10].

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokeria ovat näytelleet Cesar Romero 1960-luvulla esitetyssä Batman-televisiosarjassa, Jack Nicholson Tim Burtonin ohjaamassa vuoden 1989 Batman, ja Heath Ledger vuonna 2008 ensi-iltansa saaneessa Yön ritarissa. Vuonna 2016 ensi-iltansa saaneessa Suicide Squad -elokuvassa Jokeria näyttelee Jared Leto. Gotham -televisiosarjassa nähdyt Jerome ja Jeremiah Valeska perustuvat vahvasti Jokeriin. Molempia hahmoja näytteli Cameron Monaghan. Vuoden 2019 elokuvassa Joker hahmoa näytteli Joaquin Phoenix. Vuoden 2022 The Batman -elokuvassa Jokeria näytteli Barry Keoghan.

Ääninäyttely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkukieliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarjoissa ja videopeleissä hahmoa ovat näytelleet muun muassa Larry Storch, Frank Welker, Kevin Michael Richardson, Jeff Bennett, Corey Burton ja John DiMaggio. Jokerin pitkäaikaisin ääninäyttelijä Mark Hamill, esiintyi roolissa kaikissa DC-animaatiouniversumin sarjoissa ja elokuvissa. Toiseksi eniten Jokeria on ääninäytellyt Troy Baker.

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Videopelit
1966–1968 Cesar Romero Batman Batman
1968
1972
Larry Storch The Batman/Superman Hour
The New Scooby-Doo Movies
1977 Lennie Weinrib The New Adventures of Batman
1985 Frank Welker The Super Powers Team: Galactic Guardians
1989 Jack Nicholson Batman
1992–1999
2002–2003
2009–2011,
2015–2019
Mark Hamill Batman
The New Batman Adventures
Teräsmies
Static Shock
Batmanin tytär
Justice League
Robot Chicken
Justice League Action
Scooby-Doo and Guess Who?
Batman – Mustan kostajan paluu
Batman of the Future: Return of the Joker
Batman: The Killing Joke
Batman Vengeance
Batman: Arkham Asylum
DC Universe Online
Batman: Arkham City
Batman: Arkham Knight
Lego DC Super-Villains
1998 Michael McKean The New Batman Adventures
2002 Roger Stoneburner Batmanin tytär
2003 Allen Enlow Batman: Dark Tomorrow
2004–2008 Kevin Michael Richardson Batman The Batman vs. Dracula
2008 Heath Ledger Yön ritari
2008, 2013
2017
Richard Epcar Mortal Kombat vs. DC Universe
Injustice: Gods Among Us
Injustice 2
2008 Steve Blum Lego Batman: The Video Game
2009–2011 Jeff Bennett Batman – pelottomat
2010 John DiMaggio Batman: Under the Red Hood
2010 John Kassir DC Super Friends
2016
2021
Jared Leto Suicide Squad
Zack Snyder’s Justice League
2017 Zach Galifianakis Lego Batman Elokuva
2019
2024
Joaquin Phoenix Joker
Joker: Folie à Deux
2022
2026
Barry Keoghan The Batman
The Batman – Part II

Suomenkieliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannin tavoin, suomeksikin Jokeria ovat ääninäytelleet useat eri näyttelijät, kuten Aarre Karén, Aku Laitinen ja Juha Varis. Jokerin ensimmäinen suomenkielinen ääni oli Titta Jokinen, joka toimi hahmon äänenä dubbauksien varhaisina aikoina, kun budjetit olivat hyvin rajalliset.

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat
1991 Titta Jokinen The Batman/Superman Hour
1995–2006 Aarre Karén Batman
The Batman
Batman – Mustan kostajan paluu
Batman & Teräsmies: Ässäpari ja Jokeri
2013–2018 Aku Laitinen Justice League Action Lego Batman: The Movie
Batman Unlimited: Monster Mayhem
Lego Justice League - Gotham Breakout
Lego DC Super Heroes: The Flash
2017 Juha Varis Lego Batman Elokuva
2017 Pasi Ruohonen Young Justice
2023 Antti L. J. Pääkkönen Merry Little Batman

Arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Populaarisessa mediassa yksi tunnistettavimmista hahmoista oleva Jokeri rankattiin Wizard-lehden sadan parhaan supervihollisen listalla sijalle yksi. Lisäksi hahmo sijoittui toiselle sijalle IGN:n sata parasta sarjakuvaroistoa kautta aikain-listalla[11], ja sijalle kahdeksan Empire-lehden parhaiden sarjakuvahahmojen äänestyksessä ollen näin korkeimmalle sijoittunut roistohahmo[12].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. DC Comics paljasti Jokerin oikean nimen – “Tämähän on kunnia”, kuittasi The White Stripesin laulaja
 2. a b Joker Comic Vine Viitattu 21.4.2013 (englanniksi)
 3. Killing Joke -sarjakuvassa
 4. Batman-Hush Returns -sarjakuvassa cameoroolissa
 5. Bob Kane Interview Entertainment Weekly. Viitattu 12.6.2011.
 6. The Joker's maker Tackles the Man Who Laughs Rocket Llama World. Viitattu 12.6.2011.
 7. Detective Comics nro 168
 8. DC Calendar 1976
 9. DC Just Revealed the Joker's Real Name
 10. "Batman Live: Theater Review"
 11. Joker is number 2 IGN Viitattu 9.7.2009 (englanniksi)
 12. The 50 Greatest Comic Book Characters empireonline.com.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]