Batman: Yön ritari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Batman: The Dark Knight Returns
Kustantaja DC Comics
Julkaisuaika 1986
Lehtien määrä 4
Sivumäärä 201
Päähahmo(t) Batman
Kirjoittaja(t) Frank Miller
Kuvittaja(t) Frank Miller
Väri(t) Lynn Varley
Kansitaiteilija Frank Miller
Lynn Varley
Luoja(t) Frank Miller
Klaus Janson
Lynn Varley
Seuraava Yön Ritari iskee jälleen

Yön ritari (The Dark Knight Returns) on vuonna 1986 ilmestynyt DC Comicsin julkaisema neliosainen Batman-sarjakuva, jonka loi käsikirjoittaja–piirtäjä Frank Miller. Tarinan väritti Lynn Varley. Tarina on myös julkaistu yhteenkoottuna sarjakuvaromaanina. Suomennetun nimen yhteneväisyydestä huolimatta vuonna 2008 ilmestynyt Christopher Nolanin elokuva Yön ritari ei liity Millerin sarjakuvaan. Tarinaan on myös julkaistu kolme jatko-osaa, Yön ritari iskee jälleen, Yön ritari III: Herrakansa ja Yön ritarin paluu: Kultainen lapsi.

Yön ritari ilmestyi Suomessa ensimmäisen kerran tuoreeltaan Batman-lehden numeroissa 1–4/1987.[1] Vuonna 2008 ilmestyi Egmontin kustantamana kovakantinen kokoomalaitos. Internetsivusto Kvaak.fi sanoi vuonna 2008 sarjakuvan olevan ”Alan Mooren Vartijoiden ohella genrensä, supersankarisarjakuvan, merkittävin teos”.[1]

IGN asetti Yön ritarin listallaan 25 parasta Batman-tarinaa sijalle kaksi, jolloin se hävisi vain Millerin toiselle, David Mazzuchellin kanssa yhteistyössä tehdylle Batman: Ensimmäinen vuosi -tarinalle[2] Sivusto kutsui Yön ritaria ”todelliseksi tarinankerronnan mestariteokseksi” jossa ”unohtamaton kohtaus seuraa unohtumatonta kohtausta”.[3]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina on neliosainen, sillä se julkaistiin alun perin DC:n julkaisemana lehtenä. Jokainen osa on noin 50-sivuinen. Osien nimet ovat oikeassa järjestyksessä Yön Ritarin paluu, Voitokas Yön Ritari, Yön Ritarin metsästys ja Yön Ritarin Tappio.

Yön Ritarin paluu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarinan alussa kerrotaan, että on tullut kuluneeksi tasan kymmenen vuotta Batmanin eläkkeelle jäämisestä. Bruce Wayne yrittää uskotella itselleen saaneensa jo kostonsa vanhempiensa kuolemasta, ja yrittää vastustella hänelle pakkomielteeksi muodostuneen Batmanin-henkilöllisyyteen palaamista. Samaan aikaan Corto Maltesen saarella Etelä-Amerikassa puhkeaa kriisi, jossa Yhdysvallat ja Neuvostoliitto ottavat yhteen. Yhdysvaltalaisjoukkoja auttaa Teräsmies, jonka henkilöllisyys Clark Kentinä tunnetaan jo yleisesti. Komisario Jim Gordonin eläkkeelle lähtemiseen on aikaa kaksi viikkoa, eikä hänen seuraajaansa ole vielä nimetty. Katuja terrorisoivat nykyään Mutanteiksi itseään kutsuvat nuorisojengiläiset, jotka tappavat viattomia ihmisiä kujilla. Väkivaltaa ei selitellä.

Tarinan käännekohtana toimii, kun 13 vuotta vankilassa ollut entinen Gotham Cityn yleinen syyttäjä Harvey Dent, alias Kaksinaama vapautetaan Arkhamin mielisairaalasta. Hänen onnettomuudessa turmeltuneet kasvonsa on korjattu takaisin normaaleiksi, ja hänen katsotaan olevan valmis palaamaan normaaliin elämään. Bruce Wayne on itse merkittävästi edesauttanut Dentin paranemisessa lahjoittamalla rahaa. Psykiatri Bartholomew Wolper sanoo Batmanin itse aiheuttaneen Dentin kamalat teot omalla antisosiaalisella käytökselleen joka hänen mukaansa ajaa mieleltään epäterveet noudattamaan hänen esimerkkiään ja luomaan vastakohtia. Vapauduttuaan Dent saa itselleen uuden kolikon, sillä toiselta puolelta turmeltu kolikko oli ennen Kaksinaaman symboli.

Dent katoaa heti seuraavana päivänä vapautumisestaan. Poliisi asettaa hänestä etsintäkuulutuksen, vaikka Wolper vastustaakin sitä. Bruce Wayne pukeutuu jälleen Batmaniksi ja pelastaa kaksi tyttöä Mutanteilta. Toinen heistä, Carrie Kelley, kiinnostuu Batmanista tämän johdosta ja päättää ryhtyä seuraavaksi Robiniksi.

Batman lähtee ajamaan Dentin miehiä takaa pankkiryöstön jälkeen. Hän saa heidät kiinni ja voittaa jokaisen, mutta käykin ilmi, etteivät rahat olleetkaan autossa. Kaksinaama on paennut toisella autolla rahat mukanaan, mutta on jättänyt tähän autoon merkin itsestään, kolikon, joka on tällä kertaa turmeltu molemmilta puolilta. Gordon tajuaa tarvitsevansa tässä jutussa Batmanin apua ja sytyttää kuuluisan kutsuvalon ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Batman kertoo Gordonille Dentin tarvitsevan rahaa johonkin juoneen. Gordon taas paljastaa, että kaksi helikopteria on varastettu. Silloin Batman tajuaa, että Dent tarvitsee rahaa ostaakseen räjähteitä, joilla voi tuhota Gotham Cityn kaksoistornit.

Sillä aikaa Arkhamin vankimielisairaalassa Jokeri, joka ei ole puhunut kymmeneen vuoteen näkee uutisissa jutun Batmanin paluusta. Hänen kasvoilleen leviää hymy. Vierashuoneessa Jokerin apuri kertoo Harvey Dentin tilanneen häneltä pommeja suunnitelmaansa.

Harvey Dent on peittänyt kasvonsa siteillä, kun hän saapuu pommiensa kanssa kaksoistorneille, jossa Batman on odottamassa. Hän vaatii Gothamilta viisi miljoonaa dollaria tornien säästämisestä, vaikka tavanomaisesti onkin vaatinut kaksi miljoonaa johtuen kahdesta puolestaan. Batman kuitenkin jäädyttää pommin ja nappaa Dentin, joka kuvittelee nyt molempien puoliensa olevan rumia. Hänet passitetaan takaisin Arkhamiin.[4]

Voitokas Yön Ritari

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dentin jälkeen Batman alkaa suunnitella, kuinka pääsee eroon mutanteista. Pelastettuaan purukumitehtailijan pojan mutanteilta, hän saa tietää näiden hankkivan aseitaan armeijalta. Saatuaan kuulustelun päätteeksi mutantilta tiedot, Batman menee tapaamaan kenraali Nathan Briggsiä, joka puheiden mukaan on myynyt aseita mutanteille. Hän on ampunut itsensä. Briggs oli ilmeisesti tarvinnut rahaa pelastaakseen vaimonsa, joka kärsi Hodgkinin taudista.

Carrie Kelley pukeutuu Robiniksi ja kuulee kadulla kahden mutantin puhuvan tapaamisesta kaatopaikalla. Hän menee sinne, sillä uskoo myös Batmanin tulevan sinne. Batman saapuukin uudella lepakkoautollaan, joka muistuttaa enemmän panssarivaunua kuin autoa. Mutanttien johtaja on iso, terävähampainen ja kynsinen ihmishirviö, jota vastaan Batman ajautuu nyrkkitaisteluun. Batman ei pärjää, sillä johtaja on häntä paljon nopeampi. Hän kuitenkin selviää, kun uusi Robin tulee auttamaan. Poliisit kuulevat alueelta meteliä ja saapuvat. 87 mutanttia ja heidän johtajansa joutuvat vankilaan. Robin auttaa Batmanin takaisin lepakkoautoon ja luolaan, jossa Alfred parantaa Batmanin.

Gotham Cityn pormestari nimeää kaupungin uudeksi ylikomisarioksi Ellen Yindelin, sillä pormestarin imagokonsultin mukaan se vaikuttaa hänen kannatukseensa nostavasti. Yindelin mielestä Batman on pidätettävä heti ja asetettava syytteeseen useista pahoinpitelyistä ja omaisuusvahingoista. Myöhemmin hänet Robinin takia asetetaan syytteeseen myös alaikäisen vaarantamisesta.

Batman paranee ja lähettää uudeksi Robiniksi jo hyväksymänsä Carrien soluttautumaan jäljellä olevien Mutantti-jengiläisten joukkoon. Robin levittää sanaa tapaamisesta ison viemäriputken luona kello kahdeksan. Siihen aikaan Gothamin vankilassa mutanttien johtajan sellin ovi aukeaa ja hän pakenee viemäriin. Batman yllättää hänet putken suulla ja voittaa tämän mudassa käydyssä taistelussa. Hän on tajunnut, että Mutantit hajoavat itsestään, kun heidän johtajansa on lyöty. Niin käykin, sillä vapaana olevista entisistä Mutanteista tuleekin nyt Batmanin pojiksi itseään kutsuva ryhmä, joka harjoittaa raakaa omankädenoikeutta. Syntyy myös useita pienempiä jengejä (esim. Nixonit) joita BP:t tappavat.[5]

Yön Ritarin metsästys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psykologi Wolper päättää todistaa Batmanin vaikuttaneen tuhoisasti uhreihinsa ja vapauttaa Jokerin, joka hänen mukaansa katuu jo tekojaan. Uudistunut Jokeri esittäytyy David Endochrine -show’ssa vapautumisensa iltana. Sillä aikaa Batman ja Robin löytävät hänen apurinsa kätkemän pommin eräästä kerrostalosta, mutteivät kykene estämään sen räjähtämistä. Batman syyttää itseään kuolonuhreista, sillä hän väittää aiheuttaneensa ne antamalla Jokerin elää.

Teräsmies, eli Clark Kent saapuu Gothamiin ja käy tapaamassa Brucea. Hän kertoo, ettei Washington aio enää kauan katsoa läpi sormien hänen käytöstään, vaan aikoo lähettää Teräsmiehen tekemään siitä lopun. Bruce ilmoittaa olevansa valmis haasteeseen, kun se tulee.

Virkaan astunut ylikomisario Yindel tajuaa Batmanin haluavan pysäyttää Jokerin ja määrää täyden vartioinnin Gothamin toiseen kaksoistorniin, jossa Talk-show’ta kuvataan. Batman saapuu odotetusti paikalle ja joutuu tappeluun poliiseja vastaan. Samaan aikaan sisäpuolella Jokeri käyttää tappavaa ilokaasuaan ja tappaa 200 ihmistä, mukaan lukien psykologi Bartholomew Wolperin. Hän pakenee paikalta, eikä Batman ehdi pysäyttämään häntä. Paikalta löytyvän hattaran tähteet paljastavat kuitenkin, että Jokeri iskee seuraavan kerran Gothamin vuosittaisilla markkinoilla. Jokeri on myös aivopessyt prostituoidun huulipunallaan ja lähettänyt kyseisen prostituoidun tappamaan kuvernöörin. Batman ilmoittaa tästä Yindelille, joka pelastaa kuvernöörin. Yindelin linja Batmanista säilyy silti samana.

Kun Batman ja Robin saapuvat markkinoille, on Jokeri jo ehtinyt tappaa 16 partiolaista, jotka ovat syöneet hänen myrkytettyä hattaraansa. Hän on myös asettanut pommin räjäyttämään vuoristoradan, mutta Robin estää sen. Batman ajaa pistoolilla aseistautunutta Jokeria takaa läpi huvipuiston. Paon aikana Jokeri tappaa kolme ihmistä lisää. Lopulta "Lemmentunnelissa" Batman pysäyttää Jokerin ja taittaa tämän niskan. Vaikka hän oli jo aiemmin päättänyt lopettaa tappamisen, hän ei kuitenkaan kykene tappamaan Jokeria, vaan ainoastaan halvauttaa tämän. Jokerin mielestä se tekee Batmanista säälittävän ja hän alkaa nauraa. Jokeri katkaisee itse oman selkärankansa.[6]

Yön Ritarin tappio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliisit seuraavat Batmania lemmentunneliin ja ajautuvat tappeluun Batmanin kanssa. Hän pääsee kuitenkin pakoon ja poistuu yhdessä Robinin kanssa Lepakkokopterilla. Kun Jokerin ruumis löytyy, lisätään Batmanin rikosrekisteriin murha.

Sillä aikaa Corto Maltesen saarella kriisi on ohi. Teräsmies on pysäyttänyt Neuvostoliiton sotilastoimet upottamalla taistelulaivoja ja tiputtamalla lentokoneita. Washingtonin kanssa tekemänsä sopimuksen mukaan Teräsmiehen osuudesta taisteluissa ei hiiskuta. Clark kuvittelee jo voivansa palata kotiin, mutta kuulee sitten televisiosta, että Neuvostoliitto on laukaissut ydinpommin kohti Corto Maltesea. Teräsmies saa ydinpommin viime hetkellä muuttamaan suuntaansa kohti läheistä aavikkoa, mutta koska kyseessä onkin Neuvostoliiton salaa kehittelemä supertehokas pommi, joka vastaa kymmentä tavallista, se aiheuttaa koko Amerikoiden mantereelle sähkömagneettisen pulssin. Se pimentää koko Amerikan, mukaan lukien Gothamin.

Teräsmies joutuu taistelemaan eloonjäämisestään, sillä pommi pimentää auringon, josta hänen voimansa on lähtöisin. Hän kuihtuu luisevaksi, harmaaksi vanhukseksi. Häntä kuitenkin onnistaa, kun aurinko palaa näkyviin ja herättää Teräsmiehen takaisin henkiin.

Gothamissa rikollisuus pääsee heti irti. Batmanin vangitsemat 87 entistä Mutantti-jengin jäsentä pakenevat vankilasta. Lentokone törmää toiseen Gotham Cityn kaksoistorneista, saaden aikaan pakokauhun. Ihmiset pelkäävät ydinsotaa ja aloittavat väkivaltaisen taistelun ruuasta. Lentokone sytyttää tulipalon, joka kasvaa puolen Gothamin laajuiseksi. Batman ja Robin lähtevät ratkaisemaan tilannetta ratsastaen hevosilla paikalle. Batmanin Pojat-niminen jengi on päättänyt puhdistaa Gothamin ja tappaa kaikki, mutta Batman paljastaa, ettei niin kuulu tehdä. Hän käskee BP:itä laskemaan aseensa ja menemään puolustamaan kaupunkia paljain nyrkein. He rauhoittavat kaupungin yhdessä. Ylikomisario Yindel päättää jättää Batmanin pidätysmääräyksen sivuun.

Koittaa ydintalvi. Kaikkialla muualla Yhdysvalloissa on paniikki, mutta Gotham on rauhallinen, kiitos Batmanin. Presidentti pelkää, että Batmanin kannattajat voivat lisääntyä ja lähettää Teräsmiehen tekemään hänestä selvää. Tämä saapuu Gothamiin ja kysyy Batmanilta, missä he kohtaavat. Batman päättää paikaksi Crime Alleyn, paikan, jolla hänen vanhempansa murhattiin. Samana iltana Oliveriksi kutsuttu vanha, piippua polttava mies käy tapaamassa Brucea ja lupaa tälle kaiken tukensa taistelussa.

Armeija eristää Crime Alleyn jotta Batmanin ja Teräsmiehen viimeinen yhteenotto ei vaatisi kuolonuhreja. Batman on pukenut ylleen uuden haarniskan, johon hän lataa energiaa Gothamin sähköverkosta katulampun kautta. Hän on myös virittänyt ohjuksia, jotka takovat Teräsmiestä räjähdyksillään jo ennen tämän laskeutumista.

Taistelussa kummallakin on omat hetkensä. Teräsmies pääsee kuitenkin niskan päälle, kun hän onnistuu riisumaan Batmanin kypärän. Käänne tapahtuu kuitenkin, kun Oliver eli Vihreä Nuoli saapuu paikalle ja ampuu Teräsmiestä nuolellaan, jonka kärki on tehty kryptoniitista. Batman paljastaa onnistuneensa valmistamaan sitä keinotekoisesti, mutta saa sydänkohtauksen voitettuaan Teräsmiehen.

Samaan aikaan Alfred räjäyttää lepakkoluolan ja Waynen suvun kartanon. Hän kuolee tämän jälkeen aivohalvaukseen.

Bruce Waynen hautajaisiin ottavat osaa Robin eli Carrie Kelley ja Teräsmies, eli Clark Kent sekä muita Batmanin uralta tuttuja henkilöitä. Ennen lähtöään Clark kuitenkin kuulee superkuulollaan haudasta sydämenlyöntejä ja vinkkaa silmää Carrielle merkiksi siitä, ettei aio kertoa. Bruce oli kemiallisin keinoin onnistunut pysäyttämään sydämensä ja käynnistämään sen uudelleen, luoden näin harhan Batmanin uran lopusta.

Lopussa Batman, Robin ja Batmanin Pojat vetäytyvät maan alle rakentamaan uutta luolaa ja koulutuskeskusta Batmanin pojille.[7]

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
  1. a b Batman: Yön ritari Kvaak.fi. 7.7.2008. Viitattu 16.9.2009.
  2. The 25 Greatest Batman Graphic Novels, Hilary Goldstein, IGN, June 13, 2005. (englanniksi)
  3. Batman: The Dark Knight Returns Review, IGN, June 17, 2005. (englanniksi)
  4. Miller, Frank: The Dark Knight Returns, maaliskuu 1986. DC Comics. (englanniksi)
  5. Miller, Frank: The Dark Knight Triumphant, huhtikuu 1986. DC Comics. (englanniksi)
  6. Miller, Frank: Hunt the Dark Knight, toukokuu 1986. DC Comics. (englanniksi)
  7. Miller, Frank: The Dark Knight Falls, kesäkuu 1986. DC Comics. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]