Tim Curry

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tim Curry
Tim Curry vuonna 1995.
Tim Curry vuonna 1995.
Syntymäaika 19. huhtikuuta 1946 (ikä 72)
Syntymäpaikka Englanti Grappenhall, Cheshire
Aktiivisena 1968–
Oikea nimi Timothy James Curry
Muut nimet Tim, The Cheshire Cat
Merkittävät roolit Frank-N-Furter
(The Rocky Horror Picture Show)
Gabriel Knight
(Gabriel Knight -seikkailupelisarja)
Kapteeni Koukku
(Peter Pan ja merirosvot)
Pennywise/Se
(Se)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Palkinnot

Daytime Emmy (1991) Actors Fund of America Artistic Achievement Award (2015)

Ehdokkuudet

Emmy (1994)
Razzie (1996)
Annie (1998)

Timothy James "Tim" Curry (s. 19. huhtikuuta 1946, Grappenhall, Cheshire) on englantilainen Daytime Emmy -palkittu näyttelijä. Lisäksi hän on toiminut myös laulajana ja säveltäjänä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uransa 1960-luvun lopulla aloittanut Curry tunnetaan kenties parhaiten roolistaan tohtori Frank-N-Furterina The Rocky Horror Show -musikaalissa, jota esitettiin Lontoossa vuonna 1973 sekä Los Angelesissa ja Broadwaylla vuosina 1974 ja 1975, sekä tätä teatterituotantoa seuranneessa elokuvassa The Rocky Horror Picture Show vuodelta 1975. Hän ei ole aina kovinkaan innokkaasti puhunut haastatteluissa ko. roolista sen leimaavuuden vuoksi, mutta on sanonut monesti olevansa silti hyvin ylpeä roolistaan ja koko elokuvasta. Tämän roolinsa myötä Curry onkin esiintynyt lukuisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa kuten Life of Shakespeare, Lexx, Saturday Night Live,Cluedo, Wiseguy, Will & Grace, Se, Legenda, Monk, Scary Movie 2, Congo, Yksin kotona 2 – Eksynyt New Yorkissa, Kolme muskettisoturia, ja Punaisen lokakuun metsästys. Yleensä hän onkin esittänyt rikollista, myös ääninäyttelijänä animaatioissa kuten Varjoankka, Loonatics Unleashed, Scooby-Doo ja noidan haamu, Batman of the Future ja Karvinen 2.

Curry on tehnyt myös ääni- ja näyttelijäntöitä videopeleissä, joissa hänen tunnetuin roolinsa on Gabriel Knightin äänirooli samannimisen seikkailupelisarjan ensimmäisessä ja kolmannessa osassa. Ridley Scottin elokuvassa Legenda Curry on on maskeerattu Lord of Darknessina lähes tunnistamattomaksi.

Curry esiintyi myös laulajana 1970- ja 1980-luvulla ja hänen ensimmäinen albuminsa Read My Lips julkaistiin vuonna 1978.

Curry on myös esiintynyt teatterin lavalla mm. Broadwaylla, ja hän on Royal Shakespeare Companyn jäsen.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsena Tim Curry lauloi kuorossa ja oli taitava poikasopraano. Curryn isä James Curry oli metodistipastori. Hänen kuoltuaan keuhkokuumeeseen Tim Curryn ollessa 12-vuotias Curryn äiti Patricia lähetti hänet sisäoppilaitokseen muun perheen muuttaessa Lontooseen. Curryn äiti menehtyi syöpään vuonna 1999. Currylla oli myös vanhempi sisko Judy, joka kuoli aivokasvaimeen vuonna 2002. Tim Curry ei ole koskaan ollut naimisissa eikä hänellä ole lapsia. Nykyään hän asuu yksin Los Angelesissa. Curry sai vuonna 2012 vakavan aivoinfarktin, minkä vuoksi hän joutuu käyttämään pyörätuolia tukenaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.