Barbara Gordon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oraakkeli
Barbara Gordon Oraakkelina vuonna 2003.
Barbara Gordon Oraakkelina vuonna 2003.
Luoja(t) John Broome
Carmine Infantino
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Detective Comics nro 359 (tammikuu 1967)
Henkilötiedot
Oikea nimi Barbara Gordon
Status Aktiivinen
Pituus 170 cm
Paino 57 kg
Ryhmäsidokset Batman
Robin
Birds of Prey
Edelliset ryhmäsidokset Oikeuden puolustajat
Suhteet
Sukulaiset James Gordon (setä, adoptioisä)

Barbara Gordon on DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari. John Broomen ja Carmine Infantino luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1967 Detective Comics -sarjakuvalehden numerossa 359.[1] Hahmo toimi aluksi Batgirlin roolissa vuodesta 1967 aina vuoteen 1988 asti. Sittemmin vuodesta 1989 lähtien Barbara on toiminut Oraakkelina, Jokerin ammuttua häntä selkäytimeen, jonka myötä Barbara halvaantui vyötäröstä alaspäin. Oraakkelina hänet tunnetaan tietokone-ekspertin roolista Birds of Prey -ryhmässä.

Barbara Gordon syntyi Roger C. Gordonille ja hänen vaimolleen Thelmalle Ohiossa. Barbara halusi olla nuoresta lähtien supersankari ja ystävänsä Marcyn kanssa he kuluttivat useita tunteja suunnitellessaan supersankarin asuaan. 13-vuotiaana Barbara koki suuren menetyksen, kun hänen vanhempansa kuolivat auto-onnettomuudessa lähinnä isänsä alkoholiongelman vuoksi. Barbara yritti sopeutua menetykseensä niin hyvin kuin se oli mahdollista. Onnettomuuden jälkeen hänen setänsä James Gordon ja hänen vaimonsa adoptoivat orvoksi jääneen Barbaran. Tämän myötä Barbara muutti kohti itää Gotham Cityyn, jossa hänen setänsä työskenteli poliisina. Barbara ihastui saman tien Gotham Cityn sankariin Batmaniin.

Hänestä tuli pakkomielteinen Batmania kohtaan ja opetteli kaiken mahdollisen sankarista. Eräänä iltana Barbara livisti isänsä yksityiseen toimistoon, jossa hän kuuli isänsä keskustelevan puhelimitse Batmanin kanssa. Tätä hän ei tiennyt ollenkaan adoptioisänsä tekevän yhteistyötä Batmanin kanssa, mikä sai Barbaran mielenkiinnon heräämään Batmania kohtaan entistä enemmän. Seuraavana aamuna Barbara vaati isäänsä ilmoittamaan hänet oppitunnille kamppailulajin pariin. Hetken vastahakoisuuden jälkeen Gordon suostui tyttärensä pyyntöön ja näki siitä olevan tytölle hyötyä itsepuolustuksessa. Barbaralla ei kuitenkaan kestänyt monta viikkoa, kun hän ansaitsi mustan vyön.

Barbara omistautui tasavertaisesti fyysisten ominaisuuksiensa kehittämiseen sekä opiskelunsa tavoitteisiin. Valokuvamuistinsa ansiosta Barbara valmistui jo 16-vuotiaana Gotham Heights High Schoolista. Samalla hän ansaitsi itselleen stipendin Gotham State Universityyn, ja Barbarasta tuli nuorin oppilas, joka myös valmistui ennen kuin oli varsinaisesti aikuisiässä.

Barbara jatkoi edelleen harjoitteluaan ja tällä kertaa jujutsun parissa sensei Dragoncatin opeissa. Vähäisen rahatilanteen vuoksi hän teki töitä kirjastonhoitajana, vaikka Barbaran unelma-ammatti oli työskennellä poliisina ja kyseli isältään liittymistään poliisien voimiin. Gordon vain nauroi ja väitti tyttärensä olevan kykenemätön ylittämään työn vaatimukset. Myöhemmin Barbara sai tilaisuutensa, joka muuttaisi hänen elämänsä. Gotham Cityn poliisilaitos päätti järjestää naamiaiset Bristol Country Clubilla, jonne tulisivat kaupungin johtavimmat ja vaikutusvaltaisimmat asukkaat, kuten Bruce Wayne ja J. Devlin Davenport. Barbara päätti tehdä yllätysvierailun Lepakkotytön asussa, joka oli suunniteltu Batmanin asusta, mutta näyttämään naiselliselta. Saavuttuaan paikalla eräs toinen naamioitunut rikollinen Killer Moth oli tehnyt yllätysvierailun juhliin ja napannut Bruce Waynen panttivangiksi. Tarkoituksenaan saada hyväntekeväisyys kassaan lahjoitetut rahat. Barbara löysi itsensä aivan uudesta tilanteesta, jossa hän käyttäytyi ja piti yllään Lepakkotytön asua. Barbara yritti pelastaa Bruce Waynen taklaamalla Killer Mothin kumoon, mutta ei tiennyt auttavansa vain Waynea vaan myös Batmania. Barbaran taistellessa Killer Mothia vastaan, Batman palasi takaisin asussaan, Robinin kanssa. He kuitenkin huomasivat Lepakkotytön jääneen Killer Mothin ansaan ja joutuivat päästämään juhlassa olleet muut rikolliset karkuun pelastaakseen Lepakkotytön. Batman antoi myös ankaraa palautetta tytölle ja varoitti häntä vaarallisesta elämäntyylistä. Idolinsa kritiikistä huolimatta Barbara ei muuttanut mieltään vaan pysyi valitsemallaan tiellään. Myöhemmin hän kuitenkin pääsi Batmanin ja Robinin ryhmään, kun he lopulta paljastivat henkilöllisyytensä Barbaralle.

Vuosia myöhemmin Barbara alkoi tuntea rooliaan Lepakkotyttönä yhä vähemmän toiveen täyttävänä ja oli ajoittain lopettanut supersankarittaren roolinsa. Silloin Jokeri ilmestyi eräänä päivänä hänen kotiovelleen ja ampui Barbaraa. Ammunnan seurauksena hän halvaantui, eikä enää voinut jatkaa uraansa rikostentorjujana. Tämän seurauksena Barbara vaipui masennukseen, mutta omistautui kehittämään yhden maailman monimutkaisimmista tietokonejärjestelmistä ja työskenteli luomaan karttuvan tietokannan, samalla hän muutti nimensä Lepakkotytöstä Oraakkeliksi. Oraakkelina toimiessaan Barbara avusti muutamaan otteeseen Suicide Squad ryhmää. Hän sai myös uuden arkkivihollisen, kun Laskin niminen rikollinen perusti oman tietokantansa rikollisille ja yritti useaan otteeseen paljastaa Oraakkelin henkilöllisyyden siinä onnistumatta.

Valokuvamuistinsa ansiosta Barbara muistaa tuhannet lukemansa sanomalehdet, sekä vähemmän julkiset tekstit FBI, NSA ja Interpol -sivustoilta, joiden artikkeleita hän muun muassa kerää tietokantaansa. Tämä on myös osoittautunut olevan todella hyödyksi Batmanille ja hänen liittolaisilleen. Oraakkeli on myös liittoutunut Mustan Kanarialinnun ja Metsästäjättären kanssa, joita kutsutaan yhdessä nimellä Birds of Prey.

Barbara sai lopulta takaisin kyvyn liikuttaa jalkojaan selkärankaan kiinnitettävän implantin ansiosta ja palasi väliaikaisesti vanhaan rooliinsa Lepakkotyttönä, kunnes hän päätti taas astua sivuun, sillä hänen aikansa Batgirlinä oli rasittanut hänen implanttiaan ja aktiivisena sankarina jatkaminen saattoi aiheuttaa sen pettämisen. Hän otti tämän jälkeen edelliset Batgirlinä toimineet Cassandran ja Stephanien siipensä alle ja alkoi kouluttamaan heitä.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Batgirliä näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1967–1968 Yvonne Craig Batman
1968 Jane Webb The Batman/Superman Hour
1977 Melendy Britt The New Adventures of Batman
1992–1994 Melissa Gilbert Batman
1997 Alicia Silverstone Batman & Robin
1997–2001
2003
Tara Strong The New Batman Adventures Batman of the Future: Return of the Joker Batman Vengeance
Batman: Rise of Sin Tzu
1998 Mary Kay Bergman Batman ja Pakkasherra
2002 Dina Meyer Batmanin tytär
2005–2007 Danielle Judovits Batman
2017 Rosario Dawson Lego Batman Elokuva
2021 Savannah Welch

Titans

Oraakkelia näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2002–2003 Dina Meyer Batmanin tytär
2007 Kellie Martin Batman

Barbara Gordonia näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöt jotka ovat esittäneet pelkästään Barbara Gordonia ilman hänen alter egojaan.

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2000 Tara Strong Batman: Salaperäinen Batwoman
1999–2000 Stockard Channing Batman of the Future
2000 Angie Harmon Batman of the Future Batman of the Future: Return of the Joker
  1. Oracle (comic book character) Comic Vine Viitattu 28.7.2010 (englanniksi)