El Diablo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
El Diablo
Alkuperäinen El Diablo Lazarus Lane.
Alkuperäinen El Diablo Lazarus Lane.
Luoja(t) Lazarus Lane
Robert Kanigher
Gray Morrow
Rafael Sandoval
Gerard Jones
Mike Parobeck
Chato Santana
Jai Nitz
Phil Hester
Ande Parks
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Lazarus Lane
All-Star Western nro 2 (lokakuu 1970)
Rafael Sandoval
El Diablo vol. 2 nro 1 (elokuu 1989)
Chato Santana
El Diablo vol. 3 nro 1 (syyskuu 2008)
Henkilötiedot
Pituus Lazarus Lane: 183 cm
Henkilöllisyydet Lazarus Lane
Rafael Sandoval
Chato Santana
Voimat Rafael Sandoval on olympiatason nyrkkeilijä
Chato Santana osaa pyrokinesiaa

El Diablo on nimi kolmelle eri DC Comicsin kustantamalle sarjakuvahahmolle. Alkuperäisen hahmon loivat Robert Kanigher ja Gray Morrow. Se teki ensi esiintymisensä vuonna 1970 All-Star Western -sarjakuvalehden toisessa numerossa.[1] Pääosin El Diablo tunnetaan Villin lännen hahmona.

El Diablot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lazarus Lane[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lane työskenteli 1800-luvulla pankkivirkailijana ja kohtasi pankkiryöstön kanssavirkailijoidensa kanssa. Hyökkäyksen aikana ryöstäjät ampuivat yhden pankkivirkailijan. Lane ja muut virkailijat selviytyivät ryöstöstä hengissä. Lane kuitenkin koki syyllisyyttä toimimattomuudestaan ja lähti hakemaan kostoa ystävänsä kuolemasta. Hänen löydettyään pankkiryöstäjät hakkasivat nämä hänet joukolla ja heittivät hänet jokivirtaan. Jonkin ajan kuluttua, kun ryöstäjät jättivät hänet yksin, salama iski Lanen rintakehään ja hän vaipui koomaan. Myöhemmin shamaani Wise Owl elvytti Lanen ja riivasi hänet paholaisella, joka tulisi aina esille, kun Lane vaipuu uneen. Sittemmin Lane ryhtyi jahtaamaan rikollisia El Diablo nimisenä sankarina.

Rafael Sandoval[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen El Diablon roolia kantanut hahmo on Rafael Sandoval. Hän oli Dos Rios kaupungin uusi valtuuston jäsen, joka päätti luoda El Diablo sankarin saadakseen kiinni sarjatuhopolttajan. Sandoval loi asun juhlapuvusta ja liitti hahmoonsa paikalliset legendat paholaisesta. Sittemmin hän on puolustanut Texasin Dos Rios kaupunkia sarjamurhaajilta ja ryöstäjiltä.

Chato Santana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas ja viimeisin El Diablon roolia kantanut hahmo. Hän on ex-rikollinen, joka jouduttuaan sairaalaan tapasi koomaan vaipuneen Lazarus Lanen. Hän on toiminut myös Suicide Squadin jäsenenä.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lazarus Lane esiintyi El Diablona ensimmäisen kerran animaationa sarjan Justice League Unlimitedin jaksossa "The Once and Future Thing, Part 1: Weird Western Tales". Sarjassa hän oli villin lännen sankari, joka työskenteli yhdessä Jonah Hexin, Bat Lashin ja Sheriffi Ohiyesa Smithin kanssa.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Chato Santana esiintyi Jay Hernandezin näyttelemänä vuonna 2016 elokuvassa Suicide Squad. Hänellä oli ollut pyrokinesiakyky jo syntymästään asti ja sen voimistuttua hänen varttumisensa myötä, hän oli alkanut käyttää sitä pikkurikosten toteuttamiseen. Hänen vaimonsa Grace sai kuitenkin tietää tästä ja menetettyään voimiensa hallinnan, Diablo tappoi vahingossa vaimonsa sekä heidän kaksi lastaan. Hän oli antautunut vapaaehtoisesti poliisille ja Suicide Squadin jäsenenä hän oli aluksi vältellyt voimiensa käyttöä, kunnes uhrasi henkensä Incubusin tuhoamiseksi.

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2005 Nestor Carbonell Justice League Unlimited
2016 Jay Hernandez Suicide Squad

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. El Diablo (comic book character) Comic Vine Viitattu 15.5.2012 (englanniksi)