Katana (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Katana (oikealta nimeltään Tatsu Yamashiro (jap. 山城 たつ, Yamashiro Tatsu)) on supersankaritar, joka esiintyy DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvissa. Ensimmäisen kerran heinäkuussa 1983 The Brave and the Bold #200 tarinassa esiintynyt Katana on samuraisoturi, jonka miekkailutaidot antavat hänelle mahdollisuuden taistella oikeuden puolesta supersankarittarena. Katana käyttää aseenaan Soultaker-nimistä miekkaa, joka kykenee sieppaamaan kenen tahansa vastustajan sielun sisälleen. Hahmon loivat Mike W. Barr ja Jim Aparo[1].

Katana on esiintynyt myös omassa nimikkosarjakuvassaan, jota julkaistiin kymmenen numeroa helmikuusta 2013 joulukuuhun 2013[2]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tatsu Yamashiro on keskiverto japanilainen tyttö, joka on taitava kamppailulajeissa, joita hänen vanhempansa rohkaisivat harjoittelemaan. Kaksi veljeä - Maseo ja Takeo Yamashiro - molemmat tunnustavat rakkautensa häntä kohtaan. Vaikka hän pitää molemmista, hän valitsee Maseon aviomiehekseen. Raivostunut Takeo kieltäytyy osallistumasta pariskunnan häihin. Maseo kieltää veljensä, joka liittyi Yakuzaan ja otti lohikäärmetatuoinnin merkin rintaansa. Tatsu ja Maseo, jotka surevat Tatsun vanhempien kuolemaa, perustavat oman perheen. Tatsu synnyttää kaksoset, Yukin ja Reikon. Samaan aikaan Takeo nousee Yakuzan riveissä ja nauttii "eksoottisesta maustaan" muinaisten aseiden suhteen. Kenraali Karnz (myöhemmin paroni Bedlamin kätyri) lahjoittaa hänelle miekkaparin, joista yhtä Takeo suosii sen mystisten ominaisuuksien vuoksi. Takeo viettää päiviä valmistautuen ennen kuin vie molemmat miekat Yamashiron asuntoon ja vaatii veljeään kaksintaistelemaan Tatsun "palkinnosta". Taistelun aikana syttyy tulipalo, ja – samalla kun Maseo on lastensa häiritsemä – Takeo tappaa veljensä miekalla, joka myöhemmin tunnetaan nimellä "Soultaker". Tatsu nousee juuri ajoissa nähdäkseen miehensä kuolevan ja haastaa Takeon, saaden vallan ja riisuen hänet aseista. Yrittäessään pelastaa lapsensa, hän kuulee miehensä äänen tulevan miekasta, joka kertoo heidän olevan jo mennyttä. Tatsu pakenee elämäänsä ja alkaa harjoitella samuraiksi Tadashi-nimisen mestarin johdolla. Pitkän ajan kuluttua hän valmistuu hänen ohjauksestaan ​​ja lähtee Amerikkaan, jossa hän aikoo käyttää kykyjään taistellakseen oikeuden puolesta. Hän ottaa koodinimen Katana miekkansa mukaan, joka sisälsi hänen miehensä sielun jonkin aikaa[3].

Katana on toiminut uransa aikana mm Outsiders, Birds of Prey, Oikeuden Puolustajien ja Suicide Squad ryhmien jäsenenä. Flashpoint-maailmaan sijoittuvassa tarinassa Katana nähtiin Amazons Furies ryhmän jäsenenä[4].

The New 52 sarjakuvissa Katanaa kuvataan tappavaksi taistelijaksi, joka on viettänyt viimeisen vuoden sodassa Yakuza-klaania vastaan, joka on vastuussa hänen miehensä kuolemasta. Hänen huhutaan olevan henkisesti epävakaa, koska hän uskoo, että hänen miehensä sielu, jonka kanssa hän keskustelee usein japaniksi, on hänen miekassaan[5]. Oltuaan pitkään Birds of Prey ryhmän jäsenenä Katana jättää ryhmän pitääkseen silmällä salamurhaajien kulttia, joka tunnetaan nimellä Tikarit[6]. Myöhemmin hän hyväksyy jäsenyyden Amanda Wallerin uuteen Justice League of Americaan vastineeksi tiedosta miehensä murhaajista[7].

Myöhemmin DC Rebirth tarinassa Amanda Waller värvää Katanan Suicide Squadin apukapteeniksi. Myöhemmin hän liittyy The Outsidersin uusimpaan iteraatioon.

Katana on erittäin taitava käsitaistelija ja miekkailija, joka on opiskellut taistelulajeja lapsena ja myöhemmin kouluttautunut samurai Tadashilta. Outsidersin ja Batmanin kohtaamisista lähtien hän kehittää vahvoja taktisia taitoja.

Katanan Soultaker-miekan ja sen tehottoman kaksoiskappaleen takoi 1300-luvulla Muramasa, jonka miekkojen sanotaan olevan kirottuja ja saavan pahoja ihmisiä tekemään pahoja tekoja. Joskus se vie tappamiensa ihmisten sielut ja tallentaa ne miekkaan, jossa he voivat olla rajoitetusti kommunikoimassa sitä käyttävien kanssa. Nämä sielut ja henget voivat vapaasti syntyä uudelleen/reinkarnoitua pyhän rituaalin avulla, jossa he palvelevat kutsujaansa, vaikka se olisi vastoin heidän tahtoaan. Sen terä on tarpeeksi terävä viiltämään jopa Kapteeni Atomin ja Major Forcen Dilustelista koostuvaa ihoa[8]. New 52:ssa Soultaker on todettu Ulkopuolisten "miekkatoteemiksi", mikä tarkoittaa muiden toteemien tavoin, että se antaa kuolemattomuuden ja valaistumisen hallitsijalleen, vaikka jotkut, kuten Vihreä Nuoli, ovat skeptisiä näiden lausuntojen kirjaimellisiin totuuksiin. Soultakerin lisäksi Katana kantaa usein lisäaseita mukanaan taisteluun.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 165
  2. "'Superman Unchained' Skips January; 'Vibe,' 'Katana' Ending"
  3. "The Unofficial Katana Biography"
  4. Flashpoint: Wonder Woman and the Furies #2 (Heinäkuu 2011). DC Comics
  5. Birds of Prey (vol. 3) #2. DC Comics
  6. Birds of Prey (vol. 3) #15. DC Comics
  7. Justice League of America (vol. 3) #1. DC Comics
  8. Superman/Batman #4