Lumoojatar (DC Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lumoojatar
Luoja(t) Bob Haney
Howard Purcell
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Strange Adventures #187 (huhtikuu 1966)
Henkilötiedot
Oikea nimi June Moone
Ryhmäsidokset Suicide Squad
Henkilöllisyydet Anita Soulfeeda
Voimat
  • Suuret maagiset voimat
  • Teleportaatio
  • Koskemattomuus
  • Parantaminen
  • Portaalinen avaaminen
  • Demonien kutsuminen
  • Lentäminen

Lumoojatar (engl. Enchantress), oikealta nimeltään June Moone, on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä antisankari, joka teki ensiesiintymisensä Strange Adventures -lehden numerossa 187. Viidennessä Suicide Squadista kertovassa sarjakuvassa hänestä tuli yksi ryhmän vakituisista jäsenistä. Hän on toiminut myös Justice League Dark ryhmän liittolaisena. Lumoojatar on voimakas noita, jota pidetään yli-inhimilliselle yhteisölle vaarallisimpien mystisten roistojen joukossa ja yhtenä vaarallisimmista taikuuden harjoittajista maan päällä DC-universumissa velhon ja Sebastian Faustin kaltaisten ikätovereidensa rinnalla. Hänellä on joukko maagisia voimia, kuten lentäminen, kyky edetä kiinteiden seinien läpi, esineiden muuntaminen ja voima muuttaa omaa ulkonäköään. Hän voi myös muuttua maagiseen tilaansa sanomalla sanat "The Enchantress".

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

June Moone oli freelance-taiteilija, joka kutsuttiin pukujuhliin vanhaan linnaan, ja hän törmäsi salaiseen kammioon, jossa tuntematon maaginen olento (nimettiin myöhemmin Dzamoriksi) valtuutti hänet taistelemaan linnassa olevaa pahaa voimaa vastaan. Sanat "The Enchantress" sanomalla hänen ulkonäkönsä muuttuu vaaleatukkaisesta Junesta mustatukkaiseksi ja mustiin pukeutuneeksi Lumoojattareksi ja kukistaa kuvakudoksen minotaurusolennon. Pian sen jälkeen hän kukistaa hirviön Cape Kennedyllä ja huijarin manipuloiman demonisen olennon.

Seuraavalla esiintymisellään Lumoojatar on kuitenkin harhaan johdettu hahmo, joka taistelee Terästyttöä vastaan, joka estää häntä saamasta kaikkivoipaa taikuutta ja kumoamasta kaikkia muita supervoimia maan päällä, kahdesti. Hänen ilkeä puolensa ottaa vallan tämän jälkeen, ja Lumoojatar jatkaa sitten uraansa Forgotten Villainsin jäsenenä ja osana superpahisten armeijaa Crisis on Infinite Earths crossover -tapahtuman aikana.

Myöhemmin hänet värvätään vastaperustettuun Task Force X -ryhmään, joka tunnetaan pian nimellä "Suicide Squad", sillä mahdollisuudella, että hän voisi pitää ilkeän puolensa kurissa. Ensimmäisessä tehtävässään hän käyttää massiivista maagista energiaa voittaakseen Brimstonen, mikä lähettää hänet reunan yli ja hänestä tulee väliaikaisesti todella ilkeä. Hänen toimikautensa aikana Suicide Squadissa June Moonen hallinta Lumoojatar-puoleensa heikkenee, ja hän tuhoaa tämän vuoksi ainakin yhden tehtävän; joukkuetoverinsa Deadshotin tehtävänä on tappaa hänet, jos hän joutuisi hallinnan ulkopuolelle. Lopulta Madame Xanadu diagnosoi, että Junen hallinnan menetys johtuu siitä, että hän alkoi käyttää voimiaan ennen kuin hän ehti hallita niitä, ja ainoa tapa torjua tätä on olla käyttämättä niitä ennen kuin hänen auransa, joka suojaa häntä taikuuden pahoilta vaikutuksilta, palauttaa sen voimat.

Madame Xanadu antaa Junelle kaulakorun, jota hän ei voi irrottaa ja joka yhdessä jonkun muun pitävän sormuksen kanssa luo palautesilmukan, joka estää Lumoojatarta käyttämästä taikuutta pahaan väliaikaisena toimenpiteenä. Hän myös kokoaa armeijan tuhotakseen kaupungin ja suorittaakseen terrori-iskuja, kuten ensimmäisessä tehtävässä todettiin. Sitten June huomaa, että hänen Lumoojatarapersoonansa on itse asiassa erillinen paha olento toisesta ulottuvuudesta, joka on fuusioitu hänen kanssaan, ei vain taikuuden ilmentymä. Hän oppi tämän, kun hän ja muut Squadin jäsenet liittyivät Nightshadeen vapauttamaan kotimaansa Nightshade Dimensionin. Siellä hän sai selville, että Incubus, joka otti tämän ulottuvuuden haltuunsa, on Dzamorin veli, joka sulautuu hänen kanssaan antaakseen hänelle Lumoojattaaren voiman. Incubus poistaa hänen sisarensa Junesta jättäen tämän voimattomaksi. Pian tämän jälkeen June katoaa Suicide Squadista tuntemattomista syistä.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lumoojatar esiintyy vuoden 2016 elokuvassa Suicide Squad, jossa häntä näyttelee Cara Delevingne.[1][2] Elokuvassa June Moone on arkeologi, joka tutkiessaan muinaista temppeliä ja avatessaan toteemin, joka sisältää Lumoojattaren hengen, joutuu tämän riivaamaksi, vaikka henki ei pysty ottamaan Moonea täysin hallintaansa, ellei Moone sano Lumoojattaren nimeä. Turvattuaan Lumoojattaren sydämen haltuunsa Amanda Waller valitsee Lumoojattaren ja Rick Flagin, joka aloitti suhteen Moonen kanssa Task Force X -ohjelmaan. Lumoojatar kuitenkin varastaa salaa hänen sydämensä ja ryhtyy roistoksi vapauttaakseen veljensä Incubusin. Yhdessä he yrittävät rakentaa superaseen valloittaakseen Maan, mutta Task Force X:n joukot tappavat Incubusin ja Harley Quinn onnistuu irrottamaan Lumoojattaren sydämen tämän ruumiista ja Rick Flag tuhoaa sydämen vapauttaen Moonen lopullisesti Lumoojattaren vallasta.

Lumoojatar esiintyi Legends of Tomorrow sarjan jaksossa "The Great British Fake Off", jossa häntä esitti Samantha Liana Cole. Tämä versio hahmosta on kuolematon taikuudenkäyttäjä, jolla on aiempaa historiaa John Constantinen kanssa.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lumoojatar esiintyi vuoden 2015 DC Super Hero Girls nettisarjassa, jossa häntä ääninäytteli April Stewart. Sarjassa June Moone toimi supersankareiden koulun taideopettajana. Lumoojatar esiintyi myös vuoden 2019 sarjan jaksossa "#OneEnchantedEvening", jossa häntä ja June Moonea ääninäyttelivät Ashley Spillers ja Kari Wahlgren. Jaksossa June Moone toimi Metropolisin lukion taideopettajana, jolla oli alkava romanttinen suhde Zatannan isän Giovannin kanssa. Lumoojatar yritti saada Giovannin taikavoimat itselleen, mutta Zatannan avulla he onnistuivat kukistamaan Lumoojattaren ja pelastamaan Moonen.
  • Lumoojatar esiintyi Harley Quinn animaatiosarjan kolmannella kaudella, jossa häntä ääninäytteli Leila Birch. Sarjassa Lumoojatar esitettiin Suicide Squad järjestön jäsenenä, jolla oli romanttinen suhde Killer Crocin kanssa.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kroll, Justin: Suicide Squad Cast Revealed: Jared Leto to Play the Joker, Will Smith is Deadshot Variety. 2.12.2014. Arkistoitu . (englanniksi)
  2. Nattrass, JJ: That old black magic: Cara Delevingne is unrecognizable in her dark bondage-style costume as the evil sorceress Enchantress in DC's Suicide Squad Daily Mail. 27.10.2015. Arkistoitu . ”Featuring on the cover of Empire magazine, the 23-year-old model and actress cuts a dark and eerie figure with her dark magic tattoos and ancient-witch/bondage-inspired costume.” (englanniksi)