The Question

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Question
The Question vuoden 1990 nimikkosarjakuvan numerossa 34.
The Question vuoden 1990 nimikkosarjakuvan numerossa 34.
Luoja(t) Steve Ditko
Kustantamo Charlton Comics (1967–1986)
DC Comics (1987–)
Ensiesiintyminen Blue Beetle nro 1 (kesäkuu 1967)
Henkilötiedot
Oikea nimi Charles Victor Szasz
Status kuollut
Pituus 188 cm
Paino 84 kg
Ryhmäsidokset LAW
Oikeuden Puolustajat
Henkilöllisyydet Vic Sage
Voimat älykkyys, etsivän taidot

The Question, siviilinimeltään Charles Victor "Vic Sage" Szasz on DC Comicsin kustantama sarjakuvahahmo, jonka loi Steve Ditko. Hahmo teki ensi esiintymisensä Charlton Comicsin kustantamassa Blue Beetle sarjakuvan numerossa 1, vuonna 1967.[1] Sittemmin Charlton Comicsin lopetettua toimintansa DC Comics osti hahmon oikeudet, jonka myötä Dennis O'Neil ja Denys Cowan uudistivat The Questionia. Tämän myötä hahmo sai oman 36-osaisen nimikkosarjakuvansa vuonna 1987.

Hahmo tunnetaan Hub Cityn uutiskanavan KBEL:n tutkivana reportterina, joka käyttää toista henkilöllisyyttään The Questionia saadakseen vastauksia kulissien takana tapahtuviin rikoksiin. Hän useimmiten tutkii poliittisia tapahtumia taistellakseen korruptoitunutta hallitusta vastaan, eikä taistele kuten muut sankarit erinäisiä pikkurikollisia vastaan. Hän käyttää kasvonsa peittävää keinonaamiota, trenssitakkia ja fedorahattua ja hänen vyösolkensa sisältää binääristä kaasua, joka sitoo naamion hänen ihoonsa ja värjää väliaikaisesti hänen pukunsa ja hiuksensa eri värisiksi. Kasvoton naamio yhdistettynä vaatteiden värinvaihtoon riitti peittämään Sagen identiteetin useimmille henkilöille. Vaikka binäärisellä kaasulla ei ole muita tunnettuja ominaisuuksia, The Question käytti kaasua usein parantaakseen imagoaan ja pelotellakseen rikollisia tunnustamaan vihjaten, että kaasu saattaisi kaikki, jotka ovat altistuneet sille pitkään, menettämään kasvonsa pysyvästi.

Myöhemmin hahmon kuoltua keuhkosyöpään hänen suojattinsa Renee Montoya otti hänen paikkansa uutena The Questionina. Blackest Night tarinassa Vic Sagen ruumis herätetään henkiin Mustana Lyhtynä ja hän jahtaa Reneetä, Totia ja Lady Shivaa, jotka onnistuvat välttämään häntä tukahduttamalla tunteensa ja tekemällä niistä näkymättömiä hänelle. Blackest Nightin päätyttyä Renee Montoya ja Saint Walker hautaavat Sagen ruumiin uudelleen Nanda Parbatiin.

The New 52 sarjakuvissa esiteltiin uusi versio The Questionista, joka esiintyi New 52: FCBD Special Editionissa. Hänen todellista henkilöllisyyttään ei tunneta, mutta tiedetään, että hänet teleportoitiin tuntemattomasta paikasta ajassa ja tilassa yhdessä Pandoran ja Judas Iscariotin (Phantom Stranger) kanssa joutumaan oikeuden eteen ilmoittamattomista rikoksista ihmisyyttä vastaan. Questionin todellisesta henkilöllisyydestä, menneisyydestä tai rikoksista ei tiedetä mitään, vaikka hän väittikin, että hänellä on tuhansia seuraajia, jotka hän väitti kostavan hänelle. Hänen tuomarinsa, ensimmäiset seitsemän velhoa (tunnetaan myöhemmin nimellä Kvintessenssi), jotka valjastivat taikuuden maan päällä, rankaisivat Questionia pyyhkimällä hänen kasvonsa pois, mikä teki hänestä sokean ja mykän. Sitten he pyyhkivät hänen muistinsa ja siirsivät hänet 2000-luvulle viettämään loppuelämänsä muodonmuutoksensa piinaamana, unohdettuna ja tietämättä kuka hän oli.

Tämä Question-versio nousi uudelleen esiin Trinity of Sin -tarinassa, jossa hänet esitetään tutkimassa Super-Villains Secret Societyä. Saatuaan takaisin kykynsä puhua ja nähdä, tämä Questionin versio (alun perin) puhuu vain kysymyksissä ja uskoo, että hänen todellinen identiteettinsä voidaan palauttaa, jos hän pystyy pysäyttämään salaisen seuran ja sen tukijat, Amerikan Crime Syndicate of American -jäsenet Outsiderin (Earth-3:n) Alfred Pennyworthin) ja kolmoisagentti Atomican.

Kun Atomica manipuloi Teräsmiehen murhaamaan Tohtori Valon laukaisemalla hänen lämpönäkökykynsä puukottamalla hänen aivoaan kryptoniittisiiraalla, Question murtautuu tilaan, jossa Teräsmiestä pidetään vangittuna. Käyttämällä kaasunaamaripohjaista asennusta, joka on samanlainen kuin Nemesisin käyttämä, Question esiintyy Steve Trevorina ja vapauttaa Teräsmiehen, samalla kun hän esittelee, kuka sai Teräsmiehen tappamaan Tohtori Valon. Johtolanka osoittautuu umpikujaksi, mutta se asettaa Questionin Justice Leaguen eri ryhmittymiin, kun Pandora yrittää pyytää heidän apuaan avatakseen kallonmuotoisen laatikon, jota useat voimat kaipaavat.

Liigan ryhmittymien välisen taistelun aikana lippaasta, Pandora torjuu Questionin halun avata lippaan ja mahdollisesti saada selville hänen todellinen henkilöllisyytensä. Hän antaa ymmärtää, että Question olisi uhka kaikille, jos hänen muistinsa ja identiteettinsä palautettaisiin koskaan.

Taistelu eri ryhmien välillä päättyy, kun Atomica paljastaa todellisen luonteensa ja auttaa Outsideria avaamaan pääkallolaatikon, joka itse asiassa oli taskuulottuvuus, joka sisälsi muun rikossyndikaatin. Vapautuneena Crime Syndicate vangitsi tämän version Questionista sekä suurimman osan Justice Leaguesta, Justice League of Americasta ja Justice League Darkista Firestorm-matriisin sisällä. Question ja muu Liiga vapautettiin, kun Lex Luthorin yhdistämä roistoryhmä kukisti Crime Syndicate ja Secret Societyn.

Hahmo esiteltiin sitten kuusiosaisessa minisarjassa "Trinity of Sin", mutta hän esiintyi vain sivuroolissa, jossa hän valitti jatkuvasti siitä, kuinka Pandora ja Phantom Stranger eivät välittäneet auttaa häntä selvittämään hänen todellista identiteettiä. Tämä versio Questionista nähtiin viimeksi Trinity of Sin #6:ssa, sarjan viimeisessä numerossa.

Toinen versio The Questionista ilmestyi New 52's Suicide Squadissa (vol. 5) #1, jolla ei ollut mitään yhteyttä kolminaisuussodassa tai Trinity of Sin -tarinassa esitettyyn Questioniin. Tämä versio on Vic Sage, yksityiseltä sektorilta värvätty hallituksen agentti johtamaan Suicide Squadia yhdessä Amanda Wallerin kanssa. Tämä Vic Sagen versio on korruptoitunut, amoraalinen byrokraatti, joka näkee Suicide Squadin toimivan sabotaasiryhmänä; harjoittaa märkätyötehtäviä ulkomaisten yritysten etuja vastaan ​​tavanomaisen superpaholaisen verilöylyn varjolla. Hän pyrkii myös "parantamaan" ryhmää; hylkäämällä Harley Quinnin ja Deadshotin, hän värvää Deathstroken ja Jokerin tytär nimellä tunnetun Duela Dentin heidän tilalleen. Hän myös värvää Black Mantan ryhmään ja muuttaa hänen kypäränsä niin, että jokainen hänen näkemänsä henkilö on Vesimies motivoidakseen häntä tuotteliaammaksi tappajaksi.

Deathstroke ja Duela Dent pettävät joukkueen heidän ensimmäisessä tehtävässään, jota johtavat sekä Sage että Waller. Sage panikoi ja yrittää tappaa koko joukkueen estääkseen kapinaa paljastamasta joukkuetta. Waller estää tämän tapahtumasta ja vastauksena hänen tekoihinsa Waller on karkottanut Sagen aktiivisesta sananvaltaa tehtävästä ja jäsenvalinnasta. Sage vastaa suostumalla työskentelemään korruptoituneen monikansallisen yrityksen kanssa, joka pyrkii hyödyntämään tiimin uusia tavoitteita eliminoidakseen liikekilpailijat ja ilmiantajat. Sage järjestää Wallerin alentamisen kenttäpäälliköksi, mikä pakottaa Wallerin ja tiimin menemään AWOLiin saadakseen todisteita Sagen ja hänen yrityksensä tukijoiden agendista. Lopulta Waller suostuu antamaan monikansalliselle yritykselle luvan vastineeksi siitä, että he antavat itsensä ilmi. Vic Sage pidätetään, mutta ei ennen kuin hän murhaa Wallerin avustajan, joka yrittää estää Sagea tappamasta Walleria saatuaan tietää, että hänen yritysliittolaiset myivät hänet pelastamaan itsensä.

Infinite Frontierissa Doomsday Clock -tapahtuman jälkeen Vic Sage The Questionina perustettiin uudelleen hänen aikaisemman hahmohistoriansa kanssa ja Suicide Squadin ja myöhemmin Checkmaten jäsenenä.

Vaihtoehtoinen versio The Questionista ilmestyi neljän numeron rajoitetussa sarjassa nimeltä The Question: The Deaths of Vic Sage, joka julkaistiin DC Black Label -julkaisulla vuodesta 2019 alkaen, kirjoittajana Jeff Lemire ja kuvittajana Denys Cowen ja kansittajana Bill Sienkiewicz.

Question muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League Unlimited

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Questionilla oli merkittävä vieraileva rooli Justice League Unlimitedissa, jossa hän toimi Oikeuden Puolustajissa salaliittoteorioiden parissa. Hahmon ulkonäkö oli myös hyvin pitkälti DC Comicsin uudistetun version näköinen. Hänellä oli myös suhde Metsästäjättären kanssa. Häntä ääninäytteli sarjassa Jeffrey Combs.

Batman – pelottomat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Question teki myös lyhyen vierasesiintymisen vuonna 2009 Batman – pelottomat sarjassa, jossa hän puhui vain kysyvästi. Häntä ääninäytteli sarjassa Nicholas Guest.

Scooby-Doo! & Batman: The Brave and the Bold

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Question esiintyi animaatioelokuvassa Scooby-Doo! & Batman: The Brave and the Bold, jossa häntä ääninäytteli Jeffrey Combs. Elokuvassa Question on Batmanin perustaman etsiväklubin Mystery Analysts of Gothamin jäsen.

DC Showcase: Blue Beetle

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Question esiintyy animaatioelokuvassa DC Showcase: Blue Beetle, jossa häntä ääninäyttelee David Kaye.

Hahmoa näytelleet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
2004–2006 Jeffrey Combs Justice League Unlimited
2009 Nicholas Guest Batman: The Brave and the Bold
  1. The Unofficial Question Biography DC Guide (Web Archive 2008) Viitattu 23.3.2023 (englanniksi).