Madame Xanadu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Madame Xanadu, oikealta nimeltään Nimue Inwudu, on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä mystikko ja supersankari. Hahmossa on viittauksia Nimueen, Arthurin mytologian velhoon, jonka Sir Thomas Maloryn Le Morte d'Arthur teki tunnetuksi. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Doorway to Nightmare #1 tarinassa helmikuussa 1978 ja hänet loivat David Michelinie ja Michael William Kaluta. Hahmo on tullut tunnetuksi Oikeuden Puolustajien liittolaisena ja Justice League Dark ryhmän perustajana.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Madame Xanadun alkuperää tutkittiin hänen Vertigo-sarjansa ensimmäisissä kaarissa. Näiden tarinoiden mukaan hänen koko nimensä oli aikoinaan Nimue Inwudu ja hän on Morganan (josta tulee superrikollinen Morgaine Le Fay) ja Viviennen, järven naisen, nuorin sisar. Sisaret ovat vanhimman kansan jälkeläisiä, Atlantiksen selviytyjiä, jotka kehittyivät homomagiksi tunnetuksi roduksi.

Madame Xanadu on sama Nimue, joka heittää vangitsevan loitsun entiselle rakastajalleen Merlinille ja syyttää häntä Camelotin ja historian kulun manipuloinnista omaksi hyödykseen. Merlin kuitenkin nauraa viimeisen kerran, kun hän onnistuu riisumaan hänen taikuutensa häneltä ja pakottamaan hänet käyttämään juomia säilyttääkseen kuolemattomuutensa. Salaperäinen Phantom Stranger vaikuttaa hänen pettämiseen Merliniä kohtaan, ja he tapaavat edelleen vuosisatojen ajan jakaen kaksijakoisen suhteen. Pian tämän jälkeen joko hän tai Lady of the Lake (huolimatta siitä, nimeltään "Nimue") synnytti pojan Kon-Sten-Tynelle, John Constantinen esi-isälle. Lapsi jäi Kon-Sten-Tynelle, joka uhrasi pojan teini-iässä Evelle.

Nimue vaeltelee ympäri maailmaa jonkin aikaa, ja hänestä tulee monien suurten hallitsijoiden neuvonantaja. Hän viettää aikaa Kublai Khanin hovissa Xanadussa, mikä johtaa hänen oletettuun nimeensä "Madame Xanadu". Ollessaan hovissa hän joutui kosketuksiin mystisen esineen kanssa, minkä seurauksena osa hänen maagisista voimistaan ​​palasi häneen. Jälleen hän tapaa Phantom Strangerin. Se ei mene odotetusti, sillä hän oppii, että muukalainen kävelee aikavirran ulkopuolella. Ranskan vallankumouksen aikana hän yrittää neuvoa Marie Antoinettea. Tänä aikana hän pystyy saamaan takaisin kuolemattomuutensa lyömällä kuoleman korttipelissä. Muita tapahtumia hänen pitkien elinvuosiensa aikana ovat tuhoon tuomittu rakkaussuhde Espanjan inkvisition aikana.

1940-luvulla hänellä on seksisuhde Giovanni Zataran kanssa, joka haluaa mennä naimisiin hänen kanssaan, mutta hän näkee hänen todellisen rakkautensa ja hänen tyttärensä Zatannan myöhemmän olemassaolon, "rakkauden, jonka kanssa hän ei voisi koskaan kilpailla". Tästä huolimatta hän käyttää Zataraa Phantom Strangerin saamiseksi pauloihinsa ja ansaan, mikä estää häntä näkemästä Aaveen yliluonnollista alkuperää ja vaikuttamasta siihen. Tämä puolestaan ​​estää Madame Xanadua puuttumasta asiaan, vaikka hän oli ennakoinut mahdollisen uhan, jonka hallitsematon Aave olisi tuonut Maahan. Paljastetaan, että Xanadun myöhempi käytös johtuu tästä aikaisemmasta viasta, sillä hänen taikahuoneensa on suunniteltu tavaksi hallita yliluonnollista olentoa, viime kädessä toivoen hillitsevänsä ja tukahduttavansa hänen raivoaan.

Lopulta rouva Xanadu päättää, että hän haluaa sovittaa syntinsä ja alkaa hoitaa "kylästä" tulevaa ennustamishuonetta. Hänellä on kuitenkin omat rajalliset todelliset taikuuden kyvyt, mutta hänen mystisten taiteiden hallintansa on saanut hänet manipuloimaan erilaisia ​​voimia suuren vallan saavuttamiseksi. Kehittyessään neuvonantajana hän tapaa nyt yliluonnollisten ongelmien vaivaamaa asiakaskuntaa. Vaikka hän osaa neuvoa heitä, jokin voima estää häntä puuttumasta suoraan heidän ongelmiensa ratkaisemiseen. Jos joku hänen asiakkaistaan ​​onnistuu valloittamaan yliluonnollisen voiman, hän voi sulkea sen onnensalissaan purkkeihin estääkseen sitä aiheuttamasta lisäongelmia.

Kun Anti-Monitor tuhoaa Aaveen, Madame Xanadu suorittaa maagisen rituaalin, joka tuo hänet takaisin olemassaoloon. Siitä päivästä lähtien hän toimii Aaveen henkisenä neuvonantajana, kun hän on sidottu Jim Corriganin sieluun. Aluksi Xanadu yrittää johtaa Corriganin harhaan käyttääkseen Spectre-Forcea omiin agendoihinsa. Myöhemmät ongelmat tekivät selväksi, että heillä oli romanttinen suhde.

Heidän kuulumisensa aikana Corriganin ja Madame Xanadun välille syntyy kuitenkin outo ystävyys. Ajan myötä Madame Xanadu on avainasemassa Corriganin sielun turvallisuuden varmistamisessa, Aaveen eri riehumisen pysäyttämisessä, ja lopulta hän ei näy Jim Corriganin hautajaisissa neuvonantajana tai vihollisena, vaan hänen ystävänsä. Hän jopa vuodattaa kyyneleen, kun Jim Corriganin sielu lähtee kuolevaisten tasolta mennäkseen taivaaseen.

Suicide Squad neuvoo häntä myös Lumoojattaren hallitsemisen vaikeutumisesta. Hän antaa joukkueelle sormuksen ja kaulakorun, jotka voivat vahingoittaa Lumoojatarta, jos tämä yrittää käyttää voimiaan sormuksen kantajien toiveita vastaan.

Madame Xanadu antaa myös Timothy Hunterille luettavaa, mikä auttaa häntä hänen tiellään nousevana noitana. Hän kohtaa myös Timin kumppanin John Constantinen, jonka hän uskoo varastaneen häneltä taikaesineen nimeltä Tuulenmuna.

Vaikka muun muassa Madame Xanadu ei rakasta tai luota Phantom Strangeriin, hän kuuluu Sentinels of Magic -ryhmään, löyhään maagien ja mystikkojen joukkoon, jota kutsutaan estämään Asmodelin kapina helvetissä. Siitä huolimatta hän mieluummin toimii yksin ja on yksi harvoista sankareista, joka kieltäytyy suoraan liittoutumasta muukalaisen kanssa.

Saadakseen lisää valtaa Madame Xanadu myi sielunsa demoni Neronille, joka antoi hänelle kolme uskollista demonia nimeltä Bathopet, Maw ja Atopeh suorittamaan hänen käskynsä. Aluksi demonit vastasivat hänen jokaiseen päähänpistoon ja melkein raivosivat hänen hallinnastaan. Ajan myötä, kun hän hallitsi omia tunteitaan, hän pystyi hallitsemaan myös demoneita.

Day of Vengeance #2:ssa Infinite Crisis -yhteiskunta, Aave, joka oli silloin epävakaa ja uskoi, että taikuus vastaa pahuutta, sai Madame Xanadun toimintakyvyttömäksi ja otti hänen näkönsä pois sokaisten tämän.

Kostopäivän erikoisohjelmassa paljastetaan, että Madame Xanadu on edelleen sokea. Hän on kasvattanut silmänsä uudelleen 14 kertaa, mutta ne ovat palaneet uudelleen, koska Aaveen voimat ovat hänen voimansa ulkopuolella. Madame Xanadun asuinpaikka olisi kuitenkin Spectre-hyökkäyksen kohtaamispaikka, joka kokoaisi Phantom Strangerin, Zatannan ja Nabun.

Xanadu on myös löytänyt tavan kiertää Aaveen kirousta kouluttamalla adeptin Daenan lukemaan kortit hänen puolestaan. Daenan kautta hän näkee maailman tuhoutumisen, kun Aave voittaa ja tuhoaa kaiken. Hänen luonaan Nabu aloittaa hyökkäyksensä Aavea vastaan ​​sekä strategiansa Ikuisuuden kallion palauttamiseksi.

Madame Xanadun asemaa uudessa taikajärjestyksessä ei ole vielä tutkittu yksityiskohtaisesti, mutta tiedetään, että hän yrittää edelleen parantaa sokeuttaan. Hän avustaa Shadowpactia, kun heidän tiiminsä jäsenet sokeutuivat tilapäisesti kongregaationa tunnettujen roistojen mystisten voimien takia. Se on mystinen puoli, jonka ansiosta hän voi auttaa, vaikka jotkut ryhmästä voivat parantaa sokeutta itse.

Madame Xanadu esiintyy tarinassa Countdown #50, joka toimii "Hokus & Pokus Occult Curiosities" -järjestössä Greenwich Villagessa. Hän ei voi auttaa Mary Marvelia paikantamaan Kapteeni Marvel Jr.a Hän neuvoo Marya välttämään Gotham Cityä, koska "se ei ole taikuuden kannalta turvallista".

The New 52:ssa Madame Xanadu on noussut uudelleen esiin Barry Allenin tahattoman aikavirran peukaloinnin ja Vertigo-, WildStorm- ja DC-universumien yhdistämisen seurauksena.

Uudessa jatkuvuudessa Xanadu ei ole enää sokea ja huolimatta menneisyydestään Nimuen hakemuksena, hän näyttää olleen ennakoivamman asenteen Camelotin kaatumisen aikana. Sen sijaan, että hän olisi tarkkaillut hiljaa, kuten hän teki ydinminisarjassaan, hän vastusti tiukasti Excaliburin luovuttamista Lady of the Lakelle ja alkoi sitten matkustaa Jason Bloodin kanssa tapaamalla muita pimeässä keskiajassa toimivia sankareita ja roistoja kuten Vandal Savagen ja Shining Knightin. Lisäksi keskiaikainen Madame Xanadu nähdään suhteessa sekä Etriganin että Jason Bloodin kanssa, ja kumpikin uskoo, että hän huumoitsi toista heidän pakotetun sulautumisensa vuoksi.

Nykyinen Madame Xanadu esiintyy DC Universe -rebootissa Justice League Darkissa, ja hän jatkaa rooliaan DCU:n maagisen yhteisön kulmakivenä ja kannattajana. Xanadu avustaa "Pimeä Liigaa" erilaisissa välikohtauksissa, kuten Zatannan katoamisessa ja House of Mysteryn päästämisessä demonisiin uhkiin Manhattanilla. Hänestä paljastetaan pitkälti olevan superpahiksen Doctor Destinyn äiti.

National Comics, antologian nimen elpyminen, julkaistiin heinäkuussa 2012. Nimi laajensi New 52 -universumiin esittelemällä yksittäisiä tarinoita erilaisista DC-hahmoista, joista jokainen oli eri luova tiimi. Tämä sisältää Rob Williamsin Madame X #1:n Trevor Hairsinen ja Fiona Staplesin piirtämänä.

Madame Xanadulla on yliluonnollinen herkkyys okkulttisille toimille ja mystisille ilmiöille. Hän käyttää tarot-kortteja tulkitsemaan, mitä hän aistii, ja osaa myös kertoa muiden tulevaisuudesta. Xanadu voi levitoida esineitä, teleportoida itsensä ja karkottaa demoneita. Madame Xanadun sali on täynnä maagisia kirjoja ja esineitä sekä purkkeja, jotka sisältävät pahantahoisten olentojen esanssia. Hän käyttää harvoin näitä vallan kohteita, toimien vain niiden suojelijana.

Madame Xanadu on kuolematon, ei koskaan vanhene eikä voi kuolla luonnollisiin syihin Death-sopimuksensa ansiosta. Vuoden 2005 tarinassa Day of Vengeance, edes Aave ei voinut tappaa häntä, vaan sokaisi hänet tehdäkseen hänestä vaarattoman.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Madame Xanadu esiintyi Young Justice animaatiosarjassa jaksossa "Denial", jossa häntä ääninäytteli Cree Summer. Tämä versio on New Orleansissa toimiva huijari, joka huijaa pahaa-aavistamattomia asiakkaita hienoilla tempuilla. Todistettuaan Abra Kadabran sieppaavan Kent Nelsonin, Xanadu innostuu aloittamaan todellisen taikuuden harjoittamisen.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Madame Xanadun taikakauppa esiintyy DC Universe Online -pelissä Metropolisin Chinatownissa.
  • Madame Xanadu mainittiin Lumoojattaren toimesta Injustice 2 -pelissä.