Neron

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Neron on superroisto, joka esiintyy useissa DC Comicsin julkaisemissa amerikkalaisissa sarjakuvatarinoissa. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Underworld Unleashed #1:ssä marraskuussa 1995 ja hänet loivat Mark Waid ja Howard Porter[1]. Hahmo on tullut tunnetuksi Oikeuden Puolustajien vihollisena.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neron on yksi helvetin suurimmista demoniherroista, joka tunnetaan myös lempinimillä "toivottaja"[2], "vihan kuningas"[3] ja "valheen herra"[4]. Ei tiedetä kuinka vanha hän on, mutta hän on väittänyt "tuoneensa ensimmäisen parin yhteen"[5] ja hän on kertonut Ihmenaiselle: "Olin ensimmäisten joukossa, jotka kävelivät laajalti tässä universumissa, ja vaikutukseni on tunnettu ihmiskunnan ensimmäisestä armosta luopumisesta lähtien."[6] Vaikka maan supersankarit ja superroistot eivät tunteneet häntä ennen Underworld Unleashedin tapahtumia, ikivanha superpahis Vandal Savage väitti tunteneensa hänet kauan sitten[7]. Neron on kuvattu ulkonäöltään lihaksikkaaksi ihmisen näköiseksi demoniksi, jolla on vihreä viitta ja vihreät saappaat ja hansikkaat ja vaaleat hiukset.

Neron on erikoistunut tekemään sopimuksia ihmisten kanssa heidän sielunsa puolesta vastineeksi heidän suurimpien toiveiden toteuttamisesta[8]. Kuten Vandal Savage sanoi hänelle: "Sopimukset ovat intohimosi, Neron. Sinä myönnät meille sydämemme toiveet – vastineeksi kuolemattomista sieluistamme". Nämä sopimukset ovat klassisia faustisia sovituksia, jotka on tehty vain edistämään hänen omia kieroutuneita päämääriään; puolitotuuksia ja petoksia, jotka johtavat joko onnettomuuteen kaupantekijöille tai heidän kuolemaansa, jälkimmäisen joko heidän omien toimiensa seurauksena tai Neronin vaatiessa heidän sielunsa, kun sopimus on tehty tai kun he eivät pysty pitämään puolensa sopimuksessa. Muissa tapauksissa hän saavuttaa tavoitteensa tarjoamalla yhtä petollista tietoa tai täyttämällä henkilön suurimman toiveen vastineeksi tehtävän suorittamisesta hänelle – yleensä samanlaisin tuloksin. Lähestyäkseen uhria hän joko ilmestyy suoraan heidän eteensä ja tekee sopimuksen heidän sielunsa puolesta tai lähettää heille veistetyn mustan kynttilän (demonin verestä taotun "demonitikun"), joka sytytettynä joko kutsuu hänet suoraan heidän luokseen tehdäkseen sopimuksen tai tuo heidät helvettiin, missä he tapaavat hänet ja heille tarjotaan sopimusta.

Neron näyttää pystyvän vastustamaan mahdollisuutta tehdä sopimus; Häntä kiinnostaa sopimusten tekeminen korruptoidakseen ja hankkiakseen sieluja. Häntä vetoaa myös puhtaus ja hän haluaa turmella ja tuhota sen missä tahansa hän löytää sen. Molemmat näistä viehätyksistä ovat johtaneet hänen tappioonsa monta kertaa.

Neron esiintyy ensimmäisen kerran maan superpahiksille ja supersankareille Underworld Unleashed crossover -tapahtuman aikana, kun hän suunnittelee valtaavansa Maan täyttämällä kymmenien superpahiksien ja supersankareiden suurimmat toiveet vastineeksi heidän sieluistaan. Kun hän yrittää houkutella Vihreää Lyhtyä (Kyle Rayner) puolelleen, hän tarjoutuu tuomaan takaisin kuolleista Raynerin tyttöystävän Alexandra deWittin; samoin hän tarjoutuu tuomaan toisen Robinin (Jason Peter Todd) kuolleista Batmanille ja toisen Salaman (Bartholomew Henry "Barry" Allen) takaisin kuolleista kolmannelle Salamalle (Wallace Rudolph "Wally" West II)[9]

Hän huijaa viisi Salaman roistogallerian (Konnien) jäsentä (Kapteeni Bumerangin, Kapteeni Pakkasen, Helleaallon, Peilimestarin (Evan McCulloch) ja Säävelhon) aiheuttamaan sarjan räjähdyksiä viidessä eri paikassa, jotka tappavat heidät kaikki vihreässä tulessa. Taivaalta katsottuna viiden räjähdyksen liekit muistuttavat pentagrammin pisteitä, ja symboli yhdistettynä viiden Konnan jäsenen kuolemaan luo portin, jonka avulla Neron voi matkustaa maan päälle ja turmella ihmiskuntaa. Monia superpahiksia ja supersankareita joko lähestytään suoraan heidän sielunsa puolesta tai heille lähetetään veistettyjä mustia kynttilöitä, jotka sytytettynä joko kutsuvat Neronin suoraan heidän luokseen tekemään sopimuksen tai tuovat heidät helvettiin, missä he tapaavat hänet ja heille tarjotaan sopimusta. Noin 50 superroistoa on Neronin ansiosta saavuttanut suurimmat toiveensa[10].

Viime kädessä Neron juonittelee vallatakseen Maan ja hankkiakseen "puhtaan sielun", jonka hän voi turmella. Aluksi kaikki olettavat, että tämä viittaa Teräsmiehen sieluun, mutta hän itse asiassa etsii Kapteeni Marvelin sielua. Lopulta Trickster (Giovanni Giuseppe alias James Montgomery Jesse) ja Amerikan Oikeuden Puolustajien JLA vaikutusvaltaisimmat jäsenet, mukaan lukien Kapteeni Marvel, kukistavat Neronin, mutta ei ennen kuin aiheuttavat massakaaoksen ja maailmanlaajuisen tuhon Neronin tapettua avaruustyrannin Mongulin paljain käsin ja lähetettyään vahingoittumattomina pois suuren joukon superroistoja, jotka olivat hylänneet hänen tarjouksensa. Kapteeni Marvel tekee sopimuksen Neronin kanssa vapauttaakseen Maan ja kaikki hänen supersankaritoverinsa vastineeksi hänen sielustaan ​​eikä mistään muusta. Neron hyväksyy tarjouksen ja yrittää ottaa Kapteeni Marvelin sielun, mutta koska kauppa tehtiin puhtaasti epäitsekkäistä syistä, sielu on liian puhdas hänen kosketeltavaksi; Neronin täytyi kuitenkin luonteensa vuoksi kunnioittaa omaa puoltaan sopimuksessa, ja sopimuksen hylkääminen johti useimpien hänen muiden sopimusten purkamiseen (vaikka muutamat roistot säilyttäisivät vahvemmat voimansa ja yksityiskohdat, kuten Blue Devilin ystävän Marlan kuoleman sopimusten loppumisesta huolimatta)[11].

Myöhemmin kaksi vuotta myöhemmin kolmas Salama Wally West joutui käyttämään Pillipiiparin hallussa ollutta mustaa kynttilää kutsuakseen Neronin luokseen vapauttaakseen Konnien sielut heidän herättyä kuolleista sieluttomina tappajina ja aiheutettua tuhoa Keystone Cityssä[12]. Neronin suunnitelmana on, että Salama joutuu tekemään sopimuksen hänen kanssaan Keystone Cityn pelastamiseksi. Neron kieltäytyy tarjouksesta Wallyn sielusta ja pyytää sen sijaan tämän rakkautta uutistoimittajaa Linda Parkia kohtaan sen puhtauden vuoksi. Hän saa sen ja Lindan sielun myös, josta hän oli tehnyt sopimuksen aiemmin vastineeksi siitä, että Neron ei yrittänyt vaatia Salaman sielua. Neron oli suunnitellut kaiken tämän käyttääkseen Nopeusvoimaa hyödykseen sekä päästäkseen taivaaseen että hallitsemaan sitä[13], mutta suunnitelma epäonnistuu ja Wallyn olemus ja Lindan rakkaus turmelee hänet, mikä saa hänet tuntemaan sääliä ja myötätuntoa häntä ja kirottuja sieluja kohtaan hänen valtakunnassaan ensimmäistä kertaa hänen olemassaolossaan ymmärtämättä miksi ja pakottaen hänet täydellisessä epätoivossa tarjoamaan kiihkeästi parille uutta sopimusta rakkauden takaisin ottamiseksi. Salama hyväksyy sopimuksen ja pyytää vastineeksi Neronia todella tuomaan Konnien jäsenet takaisin kuolleista ja palauttamaan heidän sielunsa heidän ruumiisiinsa – minkä Neron tekeekin, myöhemmin vannoen kostoa Salamalle hänen voittamisestaan ​​ennen katoamistaan[14].

Välittömästi tämän jälkeen hän vangitsee Ihmenaisen ja Artemiksen Bana-Mighdallista helvettiin osana suunnitelmaa vihollisensa Demoni Etriganin tappion aikaansaamiseksi[15]. Kun Neron loukkaantui vakavasti taistelussa Artemisin toimesta, hän tappaa Ihmenaisen[16], vaikka Olympian jumalat herättävätkin hänet myöhemmin henkiin[17].

Myöhemmin Neron otti Felix Faustin valtaansa ja tämä houkutteli Tohtori Kohtaloksi naamioituneena Kumimiehen Ralph Dibnyn Kohtalon Torniin ja yritti huijata tämän tekemään sopimuksen Neronin kanssa vastineeksi vaimonsa Sue Dibnyn henkiinherättämisestä. Kumimies kuitenkin huomasi huijauksen ja hän sai Neronin tappamaan hänet, minkä seurauksena Neron ja Felix Faust jäivät vangiksi Kohtalon Torniin, koska Ralph oli luonut sidosympyrän Tohtori Kohtalon kodin, Nabu-tornin ympärille, jonka voi kumota vain henkilö, joka sen alun perin loi, mikä esti molempia pakenemasta tornista[18]. Neron onnistui myöhemmin pakenemaan Kohtalon Tornista tuntemattomasta syystä. Tarinassa Reign in Hell paljastetaan, että Neronin poissaolon aikana Blaze ja Satanus yrittivät ottaa helvetin hallintaansa ja voittivat sodan Neronin joukkoja vastaan ja Satanus onnistui mestaamaan Neronin ja Lady Blaze julisti itsensä uudeksi helvetin hallitsijaksi[19].

Vuonna 2011 DC lanseerasi kaikki nimikkeensä uudelleen The New 52 -nimisessä aloitteessa. Neronin ensimmäinen esiintyminen The New 52 -version DC Universumissa (osa DC YOU -linjaa) oli Constantine: The Hellblazer #8–13 tarinoissa (maaliskuu – elokuu 2016). Tässä tarinassa Neronin kuvataan alun perin olleen pikkudemoni, joka useilla häikäilemättömillä keinoilla muuttui 1980-luvulla demoni-herraksi, joka hän on nykyään. Underworld Unleashed crossover -tapahtuma paljastuu myös tässä tarinassa kaanoniksi tässä DC-universumin versiossa, ja sen sanotaan tapahtuneen 1990-luvulla. Täällä hänestä tulee John Constantine Hellblazerin vihollinen. Hänet piirretään tässä tarinassa myös Donald Trumpin satiiriseksi karikatyyriksi[20].

Vuonna 2016 DC:n nimikkeet lanseerattiin uudelleen toisessa aloitteessa nimeltä DC Rebirth. Neron esiintyi ensimmäisen kerran DC-universumin DC Rebirth -versiossa Midnighterissa ja Apollossa #2–6 (tammi–toukokuu 2017). Tässä tarinassa Neron pitää Apolloa (puolet supersankaritiimistä Midnighter ja Apollo) vankina helvetissä ja Midnighter yrittää vapauttaa hänet Neronin kynsistä, lopulta onnistuen siinä, mutta ei ilman kovaa taistelua molemmin puolin[21].

Neronia kuvataan tavallisesti yhtenä DC-universumin voimakkaimmista maagisista olentoista; lähes haavoittumattomana ja kykenevän tekemään monia uskomattomia tekoja, kuten vääntämään todellisuutta ja herättämään kuolevaisia olentoja kuolleista. Huolimatta siitä, että hän osoittaa toisinaan suurta voimaa ja valtavaa maagista voimaa, hän tavallisesti luottaa sopimukseen saadakseen ihmissielut ja vaatii ne vasta, kun sopimus on tehty tai kun hänen uhrinsa eivät pysy puolellaan. Hän pystyy antamaan supersankareille ja superpahiksille taikuuteen perustuvia voimia, hän voi parantaa suuresti supersankarin tai superpahiksen olemassa olevia voimia ja hänellä on kyky omaksua ihmisen kaltainen ulkonäkö. Hänellä on valtavat fyysiset voimat ja hän kykeni tappamaan Mongulin paljain käsin. Hän on myös taitava luomaan voimaesineitä, kuten Merimestarin tridentin[22], tai yleisempiä esineitä, kuten Secret Six ryhmän käyttämän Get Out of Hell Free -kortin[23] tai laatikollisen kuubalaisia ​​sikareita Jokerille. Jos hänet tapetaan, hän palaa omaan valtakuntaansa.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 213
  2. Teen Titans (vol. 3) #42 (Helmikuu 2007)
  3. JLA #6 (Heinäkuu 1997)
  4. Superman, The Man of Tomorrow #15 (Syyskuu 1999)
  5. Richard Dragon #10 (Huhtikuu 2005)
  6. Wonder Woman (vol. 2) #124 (Elokuu 1997)
  7. The Ray (vol. 2) #18 (Marraskuu 1995)
  8. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Manning, Matthew K.; McAvennie, Michael; Wallace, Daniel (2019). DC Comics Year By Year: A Visual Chronicle. DK Publishing. p. 255.
  9. Underworld Unleashed #2 (Joulukuu 1995)
  10. Underworld Unleashed #1 (Marraskuu 1995)
  11. Underworld Unleashed #3 (Joulukuu 1995)
  12. The Flash (vol. 2) #125–126 (Toukokuu–Kesäkuu 1997)
  13. The Flash (vol. 2) #128 (Elokuu 1997)
  14. The Flash (vol. 2) #129 (Syyskuu 1997)
  15. Wonder Woman (vol. 2) #123–125 (Heinäkuu–Syyskuu 1997)
  16. Wonder Woman (vol. 2) #125 (Syyskuu 1997)
  17. Wonder Woman (vol. 2) #126–127 (Lokakuu–Marraskuu 1997)
  18. 52 Week 25 (Lokakuu 25, 2006) ja 52 Week 42 (Helmikuu 21, 2007)
  19. Reign in Hell #8 (Huhtikuu 2009)
  20. Constantine: The Hellblazer #8–13 (Maaliskuu–Elokuu 2016)
  21. Midnighter and Apollo #2–6 (Tammikuu–Toukokuu 2017)
  22. Aquaman (vol. 5) #18–20 (Maaliskuu–Toukokuu 1996)
  23. Secret Six (vol. 3) #1–7 (Syyskuu 2008 – Toukokuu 2009)