Blue Devil (DC Comics)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Blue Devil oikealta nimeltään Daniel Cassidy on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä supersankari. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran erikoisjulkaisussa tarinassa Fury of Firestorm #24 kesäkuussa 1984 ja hänet loivat Dan Mishkin, Gary Cohn ja Paris Cullins[1]. Blue Devil on esiintynyt myös omassa nimikkosarjakuvassaan, jota julkaistiin 31 numeroa vuosina 1984-1986[2]. Blue Devil on toiminut Oikeuden Puolustajien, Shadowpactin, Sentinels of Magicin ja Justice League Dark -ryhmien jäsenenä.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daniel Patrick Cassidy oli Hollywoodissa työskennellyt erikoistehostevelho, korkeakoulutettu kamppailutaiteilija, akrobaatti ja stuntmies, joka palkattiin näyttelemään luotua nimihenkilöä elokuvassa Blue Devil. Tätä tarkoitusta varten Cassidy loi sini-ihoista demonia muistuttavan kokovartaloasun, jossa on piilotettu vahvistettu eksoskeleton ja sisäänrakennetut erikoistehostelaitteet. Tässä asussa oli kevlar-vahvistettu vartalopanssari, visuaaliset ja kuulovahvistimet, radiolaitteet, vedenalaisen hengityksen mahdollistavat minikidukset ja servomoottorit lisäämään tämän voimia vähintään kaksikymmentäkertaiseksi normaaliin verrattuna. Elokuvan kuvausten aikana hänen kaksi vastanäyttelijäänsä vapauttivat vahingossa Nebiros-nimisen demonin muinaisesta temppelistä ja Nebiros nähtyään Danielin asussaan luuli tätä oikeaksi demoniksi ja yritti taikuuden avulla ottaa tämän demoniset voimat itselleen, mutta Cassidy käytti pukuaan ajaakseen demonin takaisin, mutta samalla häneen osui mystinen energiaisku. Taistelun jälkeen Cassidy huomaa, että räjähdys on kiinnittänyt hänen Blue Devil asunsa pysyvästi tämän vartaloonsa[3]. Asusta tuli orgaaninen ja se pystyi korjaamaan itsensä nopeasti vaurioista.

Tämä taikuuden ja tekniikan luonnoton fuusio sai hänet kokemaan epätavallisia tapahtumia ja kiinnittämään muiden maailman olentojen huomion. Kauhistuneena mahdollisuudesta jäädä pukuun ikuisesti kiinni, Cassidy etsi keinoja erota siitä ja hänestä tuli matkan varrella vastahakoinen supersankari[4]. Cassidy joutuu nopeasti sotkeutumaan toistuviin seikkailuihin ja konflikteihin erinäisten superroistojen, kuten Metallon[5] ja Tricksterin[6] (josta tuli myöhemmin hänen ystävänsä ja liittolaisensa) kanssa, sillä hänen uusi asemansa on tehnyt hänestä "outousmagneetin". Epäonnistuttuaan etsiessään tapaa riisua pukunsa, Cassidy alkaa nauttia uudesta elämäntyylistään ja hänestä tulee vähitellen entistä mukavampi supersankari ja hän jopa hyväksyy tarjouksen liittuä Oikeuden Puolustajiin[7]. Hän saa myöhemmin itselleen apulaisen, kun hänen entinen goferinsa ja omistautunut ihailijansa, Eddie Bloomberg suunnitteli oman samankaltaisen demonipukunsa seikkaillessaan Kid Devilinä[8]. Lopulta hän muuttaa "The House of Weidnessiin" Cain the Caretakerin toimiessa hänen valvojanaan[9]. Danielin Metropolissa sijainnut asunto yhdistyi Kaliforniaan kaapin kautta, joka avautui Cainin mysteeritaloon. Kulkemalla talon kautta hän pääsee hetkessä itärannikolta länsirannikolle.

Blue Devilin etsiessä itselleen lisää mainetta ja jännitystä, demoni Neron lähestyi häntä ja tarjosi hänelle mainetta näyttelijänä vaatien maksuna tuhoa. Neron lähetti Blue Devilin tuhoamaan miehittämättömän sähköaseman autiomaassa. Blue Devil uskoi sen olevan harmiton teko, koska hän on tarkistanut, että kukaan ei ollut töissä asemalla sinä yönä ja että välitysasema käynnistäisi virrat päälle jälkikäteen. Blue Devilin suoritettua teon hän aiheutti tällä vahingossa tämän parhaan ystävänsä Eddien tädin Marla Bloomin kuoleman, koska sähkökatkos muissa sähkötorneissa aiheutti helikopterionnettomuuden, joka tappoi Marlan Blue Devilin tietämättä. Tarina hänen henkilökohtaisesta menetyksestään ritti houkuttelemaan useita elokuvatarjouksia[10].

Vastustaessaan Neronia Blue Devil pystyi osittain tekemään tyhjäksi tämän lyhyen aikavälin suunnitelmat, mutta hän kuoli tämän seurauksena. Cassidyn kuolema jäi lyhytaikaiseksi, sillä hän heräsi myöhemmin henkiin todellisena demonina ja hänen aiemmin käyttämä luonnonpuku oli muuttunut osaksi häntä. Ironista kyllä, Cassidy oli ollut harras katolinen, mutta hän ei enää pystynyt astumaan pyhälle maalle syttymättä haitallisesti tuleen.

Blue Devil liittyi toistamiseen Oikeuden Puolustajiin, mutta hän kuoli uudelleen Mistin toimesta, joka suihkutti hänet pyhällä vedellä, jota hän ei demonina kestänyt[11]. Sebastian Faust herätti Blue Devilin henkiin toivoen saavansa tältä apua helvetin tulen sytyttämiseen Day of Judgment tarinan aikana. Blue Devil saa mahdollisuuden kohdata Nebirosin, jonka voimat ovat peräisin valheiden kuninkaan antamasta taikuutta sisältävästä tridentistä. Blue Devil pysäyttää Nebirosin, riisui tältä tämän tridentin ja antoi Firestormin tehdä tappavan iskun; samalla kun maan päällä muut Sentinels of Magicin sankarit pelastivat maailman. Blue Devil liittyi Sentinels of Magiciin ja ryhtyi Faustin kumppaniksi, mutta kumppanuus oli levoton. Ilmeisenä ystävällisenä tekona Faust palauttaa Blue Devilin vapauden palauttamalla tälle viimeisen puuttuvan luun. Blue Devil uhrasi henkensä taistelemalla hermes Trismegistusta vastaan, mutta todellisena paholaisena hän palasi jälleen henkiin. Hän sai tehtäväkseen vaeltaa maan päällä Luciferin tridentin kanssa, joka lähettää paenneita demoneja takaisin helvettiin.

Myöhemmin Blue Devil kohtasi Kid Devilin, jolle Neron oli aiemmin antanut voimia. Blue Devil tunnusti hänelle aiheuttaneensa Marlan kuolemaan johtaneen onnettomuuden ja tästä raivostuneena Kid Devil katkaisi ystävyytensä Blue Deviliin ja käski tätä pysymään kaukana hänestä. Myöhemmin Blue Devil alennettiin Rhyming Demon muotoon ja Zauriel otti hänen paikkansa Shadowpactin jäsenenä[12].

Reign in Hell -tarinan aikana Blue Devil vakuuttaa Zatannan ja Sargonin noidan viemään hänet helvettiin ja seuraamaan häntä, jotta he voisivat tehdä sopimuksen Lord Satanuksen kanssa Neronia vastaan. Kun he suuren kärsimyksen jälkeen saavuttavat Satanuksen, hän anoo, että hänet liitetään Satanuksen hyökkäysjoukkoon toivoen saavansa demonilta täyden ihmisyyden lahjan voittonsa varalta. Epähuomiossa hän kehuskelee pystyvänsä käsittelemään Etrigania, joka aiheuttaa vahinkoa Satanuksen joukoille; Satanus ottaa tämän huomioon ja teleporttaa hänet taistelemaan Etriganin kanssa. Hävittyään Etrigan varastaa tämän ihmisyyden jäännökset.

Myöhemmin Satanuksen kaikkialle Helvetissä levittämän maagisen lääkkeen vaikutuksista hän muuttuu ihmiseksi, mutta sieluttomaksi. Etrigan, joka on nyt muunnettu Jason Bloodin kopioksi, tarjoaa hänelle sielunsa takaisin ja varoittaa häntä, että huume vaikutti vain puhdasverisiin demoniin, kuten sellaisiin tyyppeihin, joksi hän oli muuttunut, kun Etrigan varasti hänen sielunsa, mikä tarkoittaa, että sen hyväksyminen takaisin merkitsi paluuta demonimuotoonsa ikuisesti. Myöhemmin hänet traumatisoi Sargonin uhraus, jonka seurauksena melkein kaikki Helvetin sotaan puuttuvat sankarit pääsivät pakenemaan Nanda Parbatiin, ja hän on myöhemmin ainoa, jonka Etsivä Simpanssi vakuuttaa yhdistämään Shadowpactin.

Blackest Night tarinassa Blue Devil ilmestyy Zatannan ja Phantom Strangerin kanssa Batmanin häväistylle haudalle. Mustat sormukset ottavat Crispus Allenin hallintaansa[13]. Samalla kun Zatanna lähetetään keräämään Oikeuden Puolustajien jäsenet yhteen, Blue Devil ja Phantom Stranger yrittävät pysäyttää Mustaksi Lyhdyksi muuttuneen Aaveen, mutta epäonnistuvat surkeasti. Hän ja Stranger suuntaavat Nanda Parbatiin, missä Stranger auttaa Deadmania poistamaan mustan sormuksen kehostaan. Sen jälkeen Stranger antaa Blue Devilin tehtäväksi suojella ruumista, ja hänelle kerrotaan, että se on "erityisen tärkeää"[14].

The New 52:n uudelleenkäynnistetyssä DC:n jatkuvuudessa Blue Devil esiteltiin uudelleen, kun hän purkaa huumekaupan ja kohtasi Black Lightningin, joka oli myös paikalla sopimusta katkaisemassa. He molemmat kertoivat toisilleen aikeensa pysäyttää rikollispomon Tobias Whalen, mutta Black Lightning ei luottanut Blue Deviliin. he alkoivat tapella keskenään, mutta Blue Devil voitti Black Lightningin ja yritti saada hänet kuuntelemaan, kun LAPD keskeytti hänet ja uhkasivat avata tulen heitä kohti. Black Lightning käytti tilaisuuden hyväkseen paetakseen paikalta ja Blue Devil onnistui myös pakenemaan[15].

Forever Evil: Blight tarinan aikana Blue Devil oli yksi niistä taikuuden käyttäjistä, jotka Felix Faust ja Nick Necro vangitsivat käyttääkseen heitä osana asetta, joka kukistaisi rikossyndikaatin maan tuhonneen olennon, joka paljastui Anti-Monitoriksi[16].

Nykyisessä inkarnaatiossaan Blue Devilillä on edelleen jonkin verran yli-inhimilliset voimat ja hän kykeni kaksintaistelemaan Eclipson kaltaisia olentoja vastaan ja hän onnistui iskemään voimista humaltuneen Lumoojattaren maahan yhdellä iskulla. Hän on myös huomattavan vastustuskykyinen fyysisille vaurioille, mikä osoitettiin, kun Eclipso heitti hänet 500 jalan korkeuteen. Hän ei pudottuaan alas tarvinnut edes aikaa toipuakseen, kun hän nousi heti ylös ja palasi taisteluun.

Alunperin Blue Devil käytti aseenaan omaa suunnittelemaansa kolmikärkeä, joka sisälsi muun muassa rakettimoottoreita, jotka pystyivät kuljettamaan kahta ihmistä suurilla nopeuksilla. Myöhemmin hän sai itselleen Luciferin tridentin, jonka avulla hän kykeni löytämään demoneita maan päältä ja karkoittamaan niitä helvettiin. Tämä kolmikärki lensi mereen Eclipson ja Aaveen kanssa käydyn taistelun yhteydessä, mutta Vesimies palautti tämän Blue Devilille ja paljon myöhemmin Blue Devil antoi kolmikärjen Jack of Firelle[17]. Kun Cassidy oli väliaikaisesti palannut takaisin ihmiseksi hän käytti voimakkaampaa eksopukua ja Jack of Fire palautti tälle tämän kolmikärjen ja demoniset voimansa, mutta "demonina, jolla on sielu".

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Blue Devil esiintyi Justice League Unlimited -sarjassa, jossa häntä ääninäytteli Lex Lang. Sarjassa Blue Devil nähtiin Oikeuden Puolustajien jäsenenä.
  • Blue Devil esiintyi Young Justice -sarjassa, jossa häntä ääninäytteli Troy Baker. Tämä versio hahmosta oli Irlantilainen ja hän toimi Oikeuden Puolustajien liittolaisena kahdella ensimmäisellä kaudella, ennen kuin hän liittyi heihin kolmannen kauden aikana. Sarjan neljännellä kaudella Blue Devil toimii Liigan alaryhmien, Teamin ja Outsidersin "pesä-äitinä".

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Blue Devil esiintyi vuoden 2019 Swamp Thing televisiosarjassa, jossa häntä esitti Ian Zering[18]. Tämä versio teki sopimuksen Phantom Strangerin kanssa, joka jätti hänet loukkuun Marais'ssa, Louisianassa. Pienen esiintymisen jälkeen "Worlds Apart" -jaksossa Cassidy vierailee Madame Xanadun luona "He Speaks" -jaksossa ilmaistakseen haluavansa lähteä Marais'sta ja oppia häneltä, että muutos on tulossa. Jaksossa "Drive All Night" Cassidy yrittää lähteä Marais'sta, mutta hänen kätensä syttyy siniseen liekkiin rajalla ja hän päätyy koomaan. Jaksossa "The Price You Pay" Cassidy muistelee sopimusta, jonka hän teki ennen kuin Jason Woodrue herätti hänet tehden hänellä kokeita. "Anatomian oppitunnissa" Cassidy toipuu ja muuttuu Blue Deviliksi pelastaakseen Abby Arcanen ja Liz Tremaynen Conclaven turvallisuustiimistä sen jälkeen, kun Phantom Stranger näyttää hänelle tapahtumat näyssä. "Loose Endsissä" Cassidy pystyy lopulta lähtemään Marais'sta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Manning, Matthew K. (2010). "1980s". In Dolan, Hannah (ed.). DC Comics Year By Year A Visual Chronicle. Dorling Kindersley. p. 208
  2. Greenberger, Robert (2008), "Blue Devil", in Dougall, Alastair (ed.), The DC Comics Encyclopedia, London: Dorling Kindersley, p. 56
  3. Blue Devil #1 (Kesäkuu 1984). DC Comics
  4. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 49
  5. Blue Devil #5
  6. Blue Devil #7
  7. Markstein, Don. "Blue Devil". Don Markstein's Toonopedia
  8. Blue Devil #14
  9. Blue Devil #20 (Tammikuu 1986). DC Comics
  10. Underworld Unleashed (1995). DC Comics
  11. Starman (vol. 2) #38 (Tammikuu 1998). DC Comics
  12. Shadowpact #13 (Maaliskuu 2007). DC Comics
  13. Blackest Night #2 (Lokakuu 2009). DC Comics
  14. Phantom Stranger (vol. 2) #42 (Maaliskuu 2010). DC Comics
  15. DC Universe Presents #13. DC Comics
  16. Constantine #11. DC Comics
  17. Shadowpact #23 (Toukokuu 2008). DC Comics
  18. "'Swamp Thing': Ian Ziering Joins the Cast as DC Hero Blue Devil"