Firestorm (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Firestorm on usean fiktiivisen supersankarin käyttämä nimi yhdysvaltalaisissa sarjakuvissa, jotka on julkaissut DC Comics. Firestormin ensimmäinen muoto oli Ronnie Raymondin ja Martin Steinin yhdistelmä. Firestorm esiintyi ensimmäisen kerran Firestorm the Nuclear Man #1 tarinassa maaliskuussa 1978 ja hänet loivat Gerry Conway ja Al Milgrom. Hahmo on tullut tunnetuksi Oikeuden Puolustajien jäsenenä. Hahmo seikkaili omassa nimikkolehdessään, jota julkaistiin vuosina 1978-1990 ja myöhemmin vuosina 2004-2007 ja 2011-2013.

Alkuperäinen Firestorm erottui integroidusta kaksoisidentiteetistään. Lukiolainen Ronnie Raymond ja Nobel-palkittu fyysikko Martin Stein joutuivat onnettomuuteen, jonka seurauksena he sulautuivat yhteen ydinmieheksi, joka käytti itsestään nimeä Firestorm. Koska Stein oli tajuton onnettomuuden aikana, Raymond hallitsi selvästi Firestorm-muotoa Steinin ollessa hänen mielessään järjen äänellä, joka pystyi tarjoamaan Raymondille neuvoja, kuinka käyttää voimiaan ilman, että hänellä oli todellista hallintaa kaksoismuotoonsa. Heidän seikkailujensa tunnusmerkkinä oli huutaminen heidän välillään. Stein oli aluksi täysin tietämätön heidän kaksoisidentiteetistään, minkä vuoksi hän oli huolissaan epätavallisista katoamisistaan ​​ja muistikatkoksistaan, mutta lopulta Ronnie pystyi vakuuttamaan hänet totuudesta, jolloin he saivat yhteyden erillisinä yksilöinä eikä osana kokonaisuutta.

Kun Conway jätti sarjan vuonna 1986, John Ostrander yhdessä taiteilija Joe Brozowskin kanssa alkoi kirjoittaa Firestorm-tarinoita. Hänen ensimmäinen suuri tarinansa kohtasi Firestormin maailmaa vastaan, kun sankari, joka toimi parantumattomasti sairaan professori Steinin ehdotuksesta, vaati Yhdysvaltoja ja Neuvostoliittoa tuhoamaan kaikki ydinaseensa. Vastakkainasettelun jälkeen Justice Leaguen ja useimpien vihollistensa kanssa Firestorm kohtasi venäläisen ydinsupersankarin Pozharin Nevadan autiomaassa, jossa heidän päälleen pudotettiin atomipommi. Tuloksena oli uusi Firestorm, kahden sankarin fuusio: tämä uusi Firestorm koostui Ronnie Raymondista ja venäläisestä Mihail Arkadinista, mutta sitä kontrolloi Martin Steinin ruumiillinen muistinmenetys.

Vuonna 2004 DC elvytti Firestorm-sarjakuvan toisen kerran kirjailija Dan Jolleyn ja taiteilija Chris Crossin kanssa, mutta alkuperäisen Firestormin, Ronnie Raymondin, sijaan oli uusi päähenkilö; teini-ikäinen Jason Rusch.

Jason oli 17-vuotias Detroitissa asunut nuori, joka ei halunnut muuta kuin paeta kotikaupungistaan. Hän asui isänsä kanssa, joka oli muuttunut väkivaltaiseksi menetettyään kätensä työonnettomuudessa. Hänen äitinsä jätti perheen joskus onnettomuuden jälkeen. Menetettyään työpaikan, jota hän tarvitsi yliopisto-opetusta varten, Jason kääntyi paikallisen roiston puoleen saadakseen rahaa ja hyväksyi työn kuriirina. Siinä työssä hän kohtasi Firestorm Matrixin, joka etsi uutta isäntäänsä Ronnie Raymondin kuoleman jälkeen. Jälkikäteen Jason kamppaili selviytyäkseen uudesta identiteetistään ja voimistaan ​​– kamppailu, joka johti hänet palkaneen miehen kuolemaan.

Vuoden 2006 minisarjassa Infinite Crisis paljastettiin, että Martin Stein, joka oli elänyt avaruudessa "Elemental Firestormina", oli aistinut Jason Ruschin läsnäolon Firestorm Matrixissa, mutta ei ollut tietoinen Ronnie Raymondin kuolemasta. Kun Jason Firestormina haavoittui vakavasti tehtävässään, Stein liittyi häneen sulautumisen muunnelmassa lupaamalla Jasonille uuden Firestorm-ruumiin, joka antaa hänen palata taisteluun (vaikka Martin ei ollut pystynyt pelastamaan Mickiä) ja kysyi häneltä Ronnien kohtalosta.

Hyväksyessään Martinin ehdotuksen Jason pyysi Steinia tulemaan Firestorm Matrixin pysyväksi toiseksi jäseneksi. Hän aisti, että hänen "virheet" (mukaan lukien Mickin kuolema) olivat seurausta hänen nuoruudestaan ​​ja kokemuksen puutteesta, hän etsi Steinin kokemusta ja kypsyyttä. Stein kieltäytyi aluksi, mutta hyväksyi myöhemmin Jasonin pyynnön, mikä varmisti sekä uuden Firestorm-ruumiin että ihmisruumiiden rekonstruoinnin sekä Ruschille että Steinille.

Firestorm pystyy järjestämään minkä tahansa aineen molekyyli- tai hiukkasrakenteet useimmiksi muuksi luoden erilaisia ​​samanmassaisia ​​atomirakenteita. Hän voi muuntaa esineen peruskoostumuksen (esim. muuntaa lyijyä kullaksi) ja voi myös muuttaa sen hahmoa tai muotoa halutessaan. Vihreän Lyhdyn rajoitusten tavoin Firestorm voi luoda vain esineitä, joiden toiminnan Firestorm Matrixin "ohjaaja" ymmärtää, jonka avulla hän voi tehdä monimutkaisempia tuntevia rakenteita Matrixin energioista. Toisin kuin Vihreän Lyhdyn luomukset, Firestormin muutokset ovat pysyviä, ellei hän käännä niitä.

Maa 3 universumissa esiintyvä paha versio Firestormista tunnetaan nimellä Deathstorm.

Muissa medioissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Firestorm esiintyi vuoden 2014 The Flash televisiosarjassa, jossa Ronnie Raymondia esitti Robbie Amell, Martin Steinia esitti Victor Garber, Jason Ruschia esitti Luc Roderique ja toista Firestormia Jefferson "Jax" Jacksonia esitti Franz Drameh. Tämä versio hahmosta on Caitlin Snow'n sulhanen ja S.T.A.R. Labsin insinööri, joka altistui pimeän aineen energialle keskellä Harrison Wellsin hiukkaskiihdyttimen räjähdystä ja jonka oletettiin kuolleen, mutta joka itse asiassa fuusioitui Martin Steinin ja F.I.R.E.S.T.O.R.M. matriisin kanssa. Myöhemmin Ronnie Raymondin kuoleman jälkeen ja Martin Steinin F.I.R.E.S.T.O.R.M. Matriisin muututtua epävakaaksi, Salama ja hänen liittolaisensa löytävät ja värväävät Jaxin pelastaakseen Steinin ja tullakseen uudeksi Firestormiksi, sillä hiukkaskiihdytin vaikutti kaikkiin kolmeen samalla tavalla. Alkuperäisestä epäröinnistä huolimatta Jax yhdistää voimansa Steinin kanssa ja yhdessä he lähtevät Central Citystä hiomaan voimiaan. Jackson ja Stein esiintyivät myös Legends of Tomorrow televisiosarjassa, jossa Garber ja Drameh uusivat roolinsa.