Brandon Routh

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brandon Routh
Brandon Routh San Diegon Comic-Conissa 2010.
Brandon Routh San Diegon Comic-Conissa 2010.
Henkilötiedot
Koko nimi Brandon James Routh
Syntynyt9. lokakuuta 1979 (ikä 44)
Des Moines, Iowa, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
malli
Puoliso Courtney Ford (2007–)
Näyttelijä
Taiteilijanimet B. J. Routh
Aktiivisena 1999–
Merkittävät roolit Teräsmies
(Superman Returns)
Daniel Shaw
(Chuck)
Ray Palmer / Atomi
(Legends of Tomorrow)
Palkinnot
  • Rising Star Award (2006)
  • Saturn (2007)
  • Empire Award (2007)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

Brandon James Routh (s. 9. lokakuuta 1979 Des Moines, Iowa) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja entinen malli. Parhaiten hänet tunnetaan roolistaan Teräsmiehenä elokuvassa Superman Returns.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Routh syntyi Des Moinessa, Iowassa. Nuoruutensa hän varttui lähellä Norwalkia. Hänen vanhempansa ovat nimeltään Katie ja Ron ja hänellä on kolme sisarusta. Hänen vanhempi sisarensa Sara on laulaja ja säveltäjä.

Routh oli nuorena kiinnostunut näyttelemisestä ja esiintyi useissa Norwalkin teatterin näytelmissä. High schoolin jälkeen hän opiskeli vähän aikaa kirjallisuutta Iowan yliopistossa, mutta uusia näyttelijöitä etsivän Patrick Pacan (kykytoimisto Nassif & Pacas) vaatimuksesta hän keskeytti opintonsa ja liittyi vuonna 1999 IMTA:han (International Model and Talent Association).

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Routh esiintyi ensimmäisen kerran televisiossa ABC:n sarjassa Odd Man Out (1999), jota seurasi vierailuroolit sarjoissa Gilmoren tytöt ja Undressed. Vuosina 2001–2002 Brandon näytteli Seth Andersonia sarjassa One Life to Live, minkä jälkeen vuorossa olivat esiintymiset vierailevana näyttelijänä sarjoissa Todistettavasti syyllinen (2003) ja Will & Grace. Ensimmäisessä elokuvassaan Karla (2005) Brandon näyttelee Tim Petersiä.

Pitkän hakuprosessin jälkeen tuotantoyhtiö Warner Brothers ilmoitti virallisesti 22. lokakuuta 2004 valinneensa 190-senttisen Routhin näyttelemään pääroolia Bryan Singerin ohjaamassa elokuvassa Superman Returns. Routh oli ensimmäinen valkokankaan Teräsmies sitten vuoden 1987, jolloin Christopher Reeve näytteli hahmoa elokuvassa Teräsmies ja uhka auringosta.

Vuodesta 2014 lähtien Routh on näytellyt Ray Palmeria eli Atomia The CW -verkon televisiosarjoissa, alkuun Arrow’ssa ja myöhemmin Legends of Tomorrow’ssa. Hän on vieraillut myös The Flashissa.