Brandon Routh

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Brandon Routh
Brandon Routh by Gage Skidmore.jpg
Syntymäaika 9. lokakuuta 1979 (ikä 36)
Syntymäpaikka Yhdysvaltain lippu Des Moines, Iowa
Aktiivisena 1999–
Oikea nimi Brandon James Routh
Muut nimet B.J. Routh
Ammatti näyttelijä
malli
Merkittävät roolit Teräsmies
(Superman Returns)
Daniel Shaw
(Chuck)
Puoliso Courtney Ford (2007–)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Palkinnot
  • Rising Star Award (2006)
  • Saturn (2007)
  • Empire Award (2007)
Ehdokkuudet

Brandon James Routh (s. 9. lokakuuta 1979 Des Moines, Iowa) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja entinen malli. Parhaiten hänet tunnetaan roolistaan Teräsmiehenä elokuvassa Superman Returns.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Routh syntyi Des Moinessa, Iowassa. Nuoruutensa hän varttui lähellä Norwalkia. Hänen vanhempansa ovat nimeltään Katie ja Ron ja hänellä on kolme sisarusta. Hänen vanhempi sisarensa Sara on laulaja ja säveltäjä.

Routh oli nuorena kiinnostunut näyttelemisestä ja esiintyi useissa Norwalkin teatterin näytelmäproduktioissa. High schoolin jälkeen hän opiskeli vähän aikaa kirjallisuutta Iowan yliopistossa, mutta uusia näyttelijöitä etsivän Patrick Pacan (kykytoimisto Nassif & Pacas) vaatimuksesta hän keskeytti opintonsa ja liittyi vuonna 1999 IMTA:han (International Model and Talent Association).

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Routh esiintyi ensimmäisen kerran televisiossa ABC:n sarjassa Odd Man Out (1999), jota seurasi vierailevan näyttelijän roolit sarjoissa Gilmoren tytöt ja Undressed. Vuosina 20012002 Brandon näytteli Seth Andersonia sarjassa One Life to Live, minkä jälkeen vuorossa olivat vierailevan näyttelijän roolit sarjoissa Todistettavasti syyllinen (2003) ja Will & Grace. Ensimmäisessä elokuvassaan Karla (2005) Brandon näyttelee Tim Petersiä.

Pitkän hakuprosessin jälkeen tuotantoyhtiö Warner Brothers ilmoitti virallisesti 22. lokakuuta 2004 valinneensa 190-senttisen Routhin näyttelemään pääroolia Bryan Singerin ohjaamassa elokuvassa Superman Returns. Routh on ensimmäinen valkokankaan Teräsmies sitten vuoden 1987, jolloin Christopher Reeve näytteli hahmoa elokuvassa Teräsmies 4: Uhka Auringosta.

Siviilissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaa-aikanaan Routh pitää lukemisesta, koripallosta, jalkapallosta, uimisesta ja pyöräilystä.lähde?Hän osaa myös soittaa trumpettia ja pianoa.lähde?