Ihmenainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihmenainen
Ihmenainen vuodelta 2007.
Ihmenainen vuodelta 2007.
Luoja(t) William Moulton Marston & Elizabeth Holloway Marston
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen All Star Comics nro 8 (joulukuu 1941)
Henkilötiedot
Oikea nimi Prinsessa Diana
Status aktiivinen
Pituus 183 cm
Paino 75 kg
Ryhmäsidokset Oikeuden Puolustajat
Voimat Yliluonnollinen ketteryys, vahvuus, lentäminen
Suhteet
Sukulaiset Hippolyta (äiti),
Donna Troy (maagisesti luotu sisar),
Antiope (täti)

Ihmenainen (engl. Wonder Woman) on DC Comicsin sarjakuvahahmo, joka on yksi tunnetuimmista naispuolisista supersankareista. Hän kuuluu sankariryhmä Oikeuden Puolustajiin ja on yksi sen perustajajäsenistä.

Ihmenainen seikkailee kuukausittain ilmestyvän nimeään kantavan lehden sivuilla. Lynda Carter näytteli 1970-luvulla hahmoa sarjassa Wonder Woman. Ihmenaisesta on tehty myös Patty Jenkinsin ohjaama elokuva, joka tuli elokuvateattereihin kesällä 2017. Elokuvassa hahmoa näytteli Gal Gadot.[1]

Ihmenaisen ensiesiintyminen oli lehdessä All-Star Comics numerossa 8 (talvella 1941). Hahmon loi William Moulton Marston.[2]

YK nimitti Ihmenaisen naisten ja tyttöjen voimaannuttamisen kunnialähettilääksi lokakuussa 2016.[3]

Henkilötietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nimi: Themysciran Prinsessa Diana / Diana Prince (valenimi)
  • Ammatti: Suurlähettiläs, seikkailija/supersankaritar
  • Toimipaikka: (kuvitteellinen) Themyscira, lähellä Kreikkaa / Themysciran suurlähetystö, New York
  • Hiusten väri: Musta
  • Silmien väri: Sininen
  • Syntymäpäivä: 22. maaliskuuta
  • Perhesuhteet: Kasvattiäiti Hippolyta
  • Luoja: jumalatar Hera
  • Kyvyt: Olympoksen jumalattaret muuttivat savipatsaan eläväksi tyttölapseksi, jolle jokainen heistä antoi lahjan (Tarkempaa tietoa kohdassa erityiskyvyt).

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmenainen syntyi tai kirjaimellisesti luotiin Themysciran saarella. Saaren kuningattarena toimii kuolematon Hippolyta (Kreikan muinaistarusto), joka hallitsee saarella asuvia amatsonisotureita. Hippolyta tahtoi eroon sotaisasta menneisyydestään ja rukoili (oraakkelin neuvosta) palvomiaan Olympoksen muinaisia jumalia antamaan elämän hänen savesta muovaamalleen tyttölapselle. Olympoksen jumalatar Hera myöntyi pyyntöön, koska Hippolyta oli vuosituhansia uskollisesti rukoillut ja palvonut häntä. Olympoksen jumalattaret muuttivat savipatsaan eläväksi tyttölapseksi, jolle jokainen heistä antoi lahjan.

Ennen lasta saarelle oli haaksirikkoutunut yhdysvaltalainen seikkailijatar Diana Trevor. Trevor kuoli puolustaessaan Themysciraa ja kunnioittaakseen hänen muistoaan Hippolyta nimesi lapsen Dianaksi. Vartuttuaan nuori Diana otti naamioituneena osaa taisteluhaaste-kilpailuun, jolla jumalattaret päättivät valita puolustajan sodanjumala Aresin hyökkäystä vastaan. Diana voitti haasteen ja päihitti Aresin, joten amatsonit antoivat Dianalle tehtäväksi lähteä saarelta edistämään rauhan ja tasa-arvon asiaa. Ennen lähtöä Hippolyta antoi Dianalle myös toisen nimen: Ihmenainen[4].

Saavuttuaan Trevorin kanssa ihmisten maailmaan Diana toimi sairaanhoitajana armeijassa ja oli yhdessä Trevorin kanssa lukuisissa seikkailuissa. Hänen yleisimpiä vihollisiaan tänä aikana olivat natsijoukot, joita johti saksalainen paronitar nimeltä Paula von Gunther, joskus pahoja jumalia/puolijumalia, kuten Mars ja Duke of Deception, ja sitten värikkäät roistot, kuten Hypnota, Tohtori Psyko ja Gepardi[5].

Maa 2 universumin Ihmenainen oli All-Star Squadronin jäsen ja Justice Society of America -järjestön sihteeri (ja myöhemmin jäsen). Diana Princenä ​​hän työskenteli Yhdysvaltain sotaministeriössä tiedusteluupseerin Steve Trevorin avustajana. Vuosikymmeniä myöhemmin hän ja Trevor menivät naimisiin ja heillä oli tytär Lyta (tunnetaan myös nimellä Fury). Vaikka tämän universumin Diana poistettiin olemassaolosta Crisis on Infinite Earths ja All-Star Squadron #60:ssa, hänet palautettiin myöhemmin nykyhetkeen Äärettömän Kriisin aikana[6].

Vihollisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ares, Sodan jumala on Dianan arkkivihollinen.
  • Gepardi [Cheetah] sai supervoimansa muinaisen kissajumalan kirouksesta.
  • Giganta Nainen, jolla on kyky kasvaa jättiläiskokoon. Oikealta nimeltään Doris Zeul.
  • Tohtori Myrkky [Dr. Poison] oli alun perin natsivakooja, joka oli erikoistunut uhriensa myrkyttämiseen. Hänen tyttärentyttärensä jatkoi myöhemmin hänen työtään.
  • Tohtori Kyber [Dr. Cyber] on teknologiaa hyödyntävä superroisto, joka käyttää huipputeknisiä laitteita ja panssaroitua pukua ja toimii omien itsekkäiden päämääriensä mukaisesti.
  • Tohtori Psyko [Dr. Psycho] on kääpiö ja harhanäkyjä aiheuttava telepaatti.
  • Hopeajoutsen [Silver Swann] oli alun perin balleriina, jolle Ares antoi erikoiskykyjä Ihmenaisen kukistamiseksi. Myöhempi inkarnaatio oli Ihmenaisen entinen ystävä, joka kääntyi häntä vastaan.
  • Kirke [Circe] on velhotar, jolla on kyky muuttaa ihmisiä eläimiksi.
  • Meduusa [Medousa] on nainen, jonka katse kivettää graniitiksi.
  • Hades on Manalan herra ja Zeuksen veli.
  • Veronica Cale amerikkalainen liikenainen, joka on lääkepohatta, mestarimanipuloija ja bioinsinööri.
  • Paronitar Paula von Gunther on saksalainen paronitar, häikäilemätön natsivakooja, paha tiedemies ja femme fatale.
  • Kulmamies [Angle Man] oli alun perin älykäs juonittelija, joka "tunsi kaikki kulmat", joka tunnettiin nimellä Angelo Bend. Uudella päivitetyllä inkarnaatiolla on hallussaan esine, joka tunnetaan nimellä Angler, joka voi muuttaa esineitä ja paikkoja haltijan toiveiden mukaan, joskus uhmata painovoimaa tai teleportaation kautta.

Erityiskyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kreikan jumalat antoivat Dianalle yliluonnollisia voimia

  • Afrodite (kauneuden jumalatar) kauneuden
  • Athene (viisauden jumalatar) viisauden
  • Demeter (maan jumalatar) maan voiman (Ihmenainen on supervoimakas)
  • Hestia (tulen jumalatar) tulen "sisaruuden" (kestää hyvin tulta)
  • Artemis (metsästyksen jumalatar) metsästäjän kyvyt ja kyvyn kommunikoida eläimien kanssa
  • Hermes (Olympoksen jumalten sanansaattaja) supernopeuden ja kyvyn lentää tuulivirtojen avustuksella.

Ihmenainen on lähes yhtä voimakas kuin Teräsmies tai Kapteeni Marvel. Hänen haavoittumattomuutensa suojelee häntä lähes kaikelta muulta paitsi teräväkulmaisilta esineiltä (luodit, miekanterät yms.) sekä radioaktiiviselta säteilyltä. Amatsonikoulutuksensa ansiosta hän on erinomainen lähitaistelija, eikä epäröi riistää vastustajansa henkeä taistelutilanteessa. Tämä näkemys on tuottanut Ihmenaiselle paikoitellen vaikeuksia muiden sankarien (etenkin Teräsmiehen, Batmanin ja Kapteeni Marvelin) kanssa.

Ihmenainen on kuninkaallinen ja saattaa välillä käyttäytyä koppavasti tai omahyväisesti. Athenan ansiosta Diana on tavallista älykkäämpi ja taitava neuvottelija. Ihmenainen ei mielellään peräänny taistelusta, ja hän on joskus "kuumaverinen".

Ennen vuotta 1986 Ihmenainen menetti tilapäisesti voimansa aina kun hän joutui sidotuksi (Marston oli kiinnostunut sadomasokismista). Hopeakaudella myös savi oli yksi hänen heikkouksistaan (Ihmenainenhan on luotu savesta). The New 52 sarjakuvissa Ihmenaisen alkuperää muutettiin siten, että häntä ei oltu luotu savesta vaan hän oli Zeuksen ja Hippolytan biologinen tytär ja puolijumala[7]. Lisäksi paljastui, että Cassandra Sandsmark, toinen Ihmetyttö oli sukua Dianalle Zeuksen kautta.

Aseet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amatsonisoturina Ihmenainen ei myöskään vierasta aseita:

  • jumalatar Gaian hiuksista punottu lasso [Girdle of Gaia] — särkymätön ja pakottaa kohteensa puhumaan totta. Tunnetaan myös nimellä Totuuden Lasso (Lasso of Truth).
  • Olympoksen jumala Hefaistoksen takomat rannehaarniskat — särkymättömät. Haarniskan ja supernopeiden refleksiensä ansiosta Ihmenainen pystyy torjumaan luoteja.
  • ns. "Atlaksen rautakäsine" [Gauntlet of Atlas] — moninkertaistaa Ihmenaisen voimat, niin kauan kuin hän kantaa rautakäsinettä kädessään.
  • Ihmenainen käyttää myös toisinaan tuntemattomasta maagisesta materiaalista valmistettua haarniskaa ja Hefaistoksen valmistamaa miekkaa ja kilpeä.
  • Ihmenaisella on myös lentoalus, joka pystyy muuttumaan näkymättömäksi.

Dianan luodinkestävät rannerenkaat muodostettiin Athenen legendaarisen kilven, Aegisin, jäännöksistä, jotka myönnetään hänen mestarilleen. Kilpi tehtiin suuren vuohen, Amalthean, tuhoutumattomasta nahasta, joka imetti Zeusta lapsena. Nämä kyynärvarsisuojat ovat tähän mennessä osoittautuneet lähes tuhoutumattomiksi (Graalin Omega Beams of Grail -säteet ovat osoittaneet pystyvänsä murskaamaan ne) ja pystyvät vaimentamaan tulevien hyökkäysten vaikutuksen, jolloin Ihmenainen voi torjua automaattisten aseiden laukaukset ja energiaräjäytykset[8]. Diana voi iskeä rannerenkaita yhteen luodakseen tärähdysvoiman aallon, joka voi saada vahvat olennot, kuten Teräsmiehen korvat, vuotamaan verta[9].

Diana käyttää toisinaan lisäaseita muodollisessa taistelussa, kuten seremoniallista kultaista panssaria kultaisilla siivillä, pterugeja, rintalevyä ja kultaista kotkan pään muotoista kypärää. Hänellä on Hefaistosin takoma maaginen miekka, joka on tarpeeksi terävä katkaisemaan elektronit atomista[10]. Jo 1950-luvulla Ihmenaisen tiaraa on käytetty myös partateräisenä heittoaseena, joka on palannut hänen luokseen kuin bumerangi. Tiara antaa Ihmenaiselle mahdollisuuden olla haavoittumaton telepaattisilta hyökkäyksiltä sekä antaa hänen ottaa telepaattisesti yhteyttä ihmisiin, kuten amatsoneihin, takaisin Themysciralle käyttämällä sen keskellä olevan punaisen tähden rubiinin voimaa[11]. Väliaikaisena Star Sapphires -ryhmään kuuluneena jäsenenä Ihmenainen sai käyttöönsä rakkauden violetin voimasormuksen. Tämä sormus antoi hänelle mahdollisuuden muuttaa pukuaan mielensä mukaan, luoda kiinteän valon energiarakenteita ja paljastaa heille ihmisen todellisen rakkauden. Hän pystyi yhdistämään energian lassoonsa parantaakseen sen kykyä. Hänellä oli myös henkinen radio, jonka avulla hän pystyi vastaanottamaan viestejä apua tarvitsevilta.

Uskonnosta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmenainen kunnioittaa ja rukoilee muiden Themyscira-saaren amatsonien tavoin Olympoksen jumalia. Etenkin Athenaa ja Heraa. Tästä johtuu Ihmenaisen paljon käyttämä sanonta: Suuri Hera (engl. Great Hera).

Muissa sarjakuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flashpoint-maailmaan sijoittuvissa sarjakuvissa Ihmenainen johtaa sotaa Vesimiestä ja Atlantista vastaan[12]. Nuorena tyttönä Diana tapasi nuoren Arthur Curryn ja ystävystyi tämän kanssa. Kun he saavuttavat aikuisuuden, he sopivat lumeavioliiton, jossa he paljastavat yhteiskuntansa koko maailmalle yhdessä. Heidän hääpäivänään Hippolytan tappoi atlantislaisen heittämä keihäs. Morsiamen tai sulhasen tietämättä Hippolytan kuolema oli osa Merimestarin, Artemiksen ja Ihmenaisen tädin Penthesileian suunnittelemaa suunnitelmaa estääkseen Vesimiehen ja Ihmenaisen liiton (Diana oli tarkoitettu kohde, mutta Hippolyta oli tiellä). Kostona Ihmenainen julistaa sodan Atlantikselle[13]. Vesimies ja atlantislaiset vierailevat sitten Themyscirassa neuvottelemaan rauhan puolesta, mutta Artemis on pudottanut pommeja Themysciraan, ja Ihmenainen uskoi vihaisesti atlantislaisten olevan sen takana. Ihmenaisen ainoa vaihtoehto on tuhota Themyscira ja sitten paeta Amazonin näkymättömillä lentokoneilla. Sitten hän johtaa amatzoneja Ison-Britannian valloittamiseen ja nimesi sen uudelleen New Themysciraksi[14]. Ihmenainen saa myöhemmin kiinni Steve Trevorin totuuden Lassolla ja alkaa kuulustella häntä, kun tämä on tilapäisesti pystynyt vastustamaan lasson vaikutuksia. Steve selittää, että hänet palkattiin hakemaan Lois Lane New Themyscirasta, koska hänet lähetettiin keräämään tietoa amatzoneista Kyborgia varten. Ihmenainen kertoo, että heidän vastavakoilijansa kertoi jotain samanlaista kuin Kyborgin yli-ihmisten kerääminen lopettaakseen taistelun hänen ja Vesimiehen välillä. Hänen alaisensa kysyvät häneltä, mitä tehdä Steven kanssa[15]. Myöhemmin Ihmenainen hyökkää vastarintaliikkeen jäsenen Penny Blackin kimppuun, mutta Penny näyttää hänelle, että hänen tätinsä Penthesileia vangitsi ihmisiä internointiin. Ihmenainen on raivoissaan ja vapauttaa ihmiset internaatiosta, jotka hän uskoo, ettei heitä hyväksytä vankilaan[16]. Samana aikana Amazonin raivot hyökkäävät atlantislaisten ryhmän vahvistuksia vastaan, jotka lähetettiin tappamaan Terraa, jota käytettiin pitämään Uusi Themyscira ilmassa; Ihmenainen liittyy henkilökohtaisesti taisteluun ja kohtaa heidän johtajansa Vesimiehen[17]. Taistelun aikana hän kertoo Vesimiehelle, että heitä molempia on petetty, kun hän saa selville, että hänen tätinsä Penthesileia, joka suuteli Merimestaria, ovat molemmat vastuussa atlantislaisten ja amatsonien välisestä sodasta. Se oli heidän suunnittelemansa juoni[18]. Vaikka atlantislaiset nousevat pintaan, mutta Merimestari on saanut heidän hyökkäyksensä ampumaan takaisin, Vesimies uskoo, että Ihmenainen on asettanut ansan. Ihmenainen pakenee Vesimiehen luota, joka kieltäytyy kuuntelemasta hänen sanojaan. Ihmenainen ottaa sitten yhteyttä amatsoneihin puolustaakseen kotiaan[19]. He taistelevat Ihmenaisen ja Vesimiehen taistelukentällä; Heitä molempia lähestyvät kuitenkin Salama ja sankarit, jotka ovat paikalla pysäyttääkseen sodan[20]. Ihmenainen taistelee Kal-Elin kanssa, joka aikoo hyökätä hänen kimppuunsa viimeisessä taistelussa[21].

Flashpoint Beyond sarjakuvassa Thomas Waynen (Flashpoint-maailman Batmanin) avustamana Ihmenainen onnistui surmaamaan Vesimiehen ja päättämään sodan amatsonien ja atlantislaisten välillä[22].

Injustice: Gods among Us sarjakuvissa Ihmenainen liittyy Teräsmiehen Regimeen sen jälkeen, kun Jokeri huijaa hänet tappamaan vaimonsa Lois Lanen ja heidän syntymättömän lapsensa sekä tuhoamaan koko Metropolisin ydinpommilla. Tämä versio Dianasta oli kostonhimoinen, verenhimoinen, ylimielinen tekopyhä, joka jo ennen järjestelmän luomista ilmaisi ilonsa Teräsmiehen siirtymisestä sotaisampaan maailmankatsomukseen ja tuki sitä täysin, kieltäytyen koskaan antamasta hänen epäillä itseään. Lisäksi, tukemalla hänen maailmankuvaansa, hän päätyi korruptoimaan hänet paljon pahemmaksi kuin hän ennen oli. Sodan jumala Aresin tiedustelu paljastaa, että Ihmenainen on salaa rakastunut Teräsmieheen ja toivoo voivansa jonakin päivänä olla hänen kanssaan, vaikka kunnioituksestaan ​​Lois Lanea kohtaan hän pitää tunteensa piilossa. Ihmenainen kuvattiin tarinassa osasyylliseksi siihen, että Teräsmies ajautui pahuuteen rohkaisemalla tätä jatkamaan valitsemallaan tiellä maailman pelastamiseksi Loisin toiveen mukaisesti aina, kun Teräsmies alkoi nähdä tekonsa väärinä. Hän myös yllytti Teräsmiehen tappamaan Metsästäjän Marsista lämpösäteellään tämän paljastuttua Batmanin vakoojaksi ja myöhemmin Ihmenainen tappoi Metsästäjättären katkaisemalla tämän niskat lassollaan taistelun aikana. Year One -sarjan loppupuolella hän joutuu koomaan oltuaan lähellä Kapteeni Atomin kuoleman aiheuttamaa räjähdystä[23]. Hän on poissa palveluksesta koko toisen vuoden, ja hänen äitinsä vei hänet Amazonien saarelle toivoen, että hän voisi herätä. Kolmannen vuoden vuosikertomus paljastaa, että jopa sen jälkeen, kun hän oli parantunut fyysisesti, hänet pantiin lumoutuneeseen uneen, jotta hän pysyisi poissa kapinoitsijoiden ja hallintojärjestelmän välisestä taistelusta. Kolmannen vuoden puolivälissä hän vihdoin herää, kun Hippolyta tekee tuntemattoman sopimuksen Heran kanssa[24]. Kun kreikkalaiset jumalat vaativat Teräsmiestä luopumaan hallinnostaan ​​neljäntenä vuonna, Ihmenainen huomaa uskollisuutensa hallintoa ja jumalia kohtaan koetelluksi. Hän joutuu taistelemaan Teräsmiestä vastaan ja melkein tappaa tämän, mutta Sinestro esti tämän[25]. Year Five tarinan alussa Ihmenainen käsittelee syyllisyyttä epäsuorasta roolista, jolla hänellä oli amatsonien hylkäämisessä jumalien toimesta, vaikka hän palaakin ajoissa hallintoon auttamaan vangitsemaan takaisin roistoja. Hän ei kuitenkaan hyväksy, kun Teräsmies päättää värvätä pahamaineisia superpahiksia eikä anna heille sananvaltaa. Pelin tapahtumien perusteella hän on suhteessa Teräsmiehen kanssa, kuten hän on aina halunnut, mutta se antaa ymmärtää, että Teräsmies ei todellakaan vastaa hänen tunteisiinsa (koska hän edelleen rakastaa kuollutta vaimoaan). Kun hän kohtaa valtavirran vastineensa, tämä nuhtelee häntä siitä, että hän seuraa sokeasti miestä, joka ei tunne yhtä paljon omistautumista hänelle kuin hän. Kun Ihmenainen on voitettu, hänen amatsonitoverinsa vievät hänet vankilaan roolistaan ​​​​hallinnossa[26]. Injustice 2 sarjakuvassa paljastuu, että Ihmenainen onnistui pakenemaan Terästytön avulla ja valehteli myöhemmin tälle kuinka Batman oli onnistunut vangitsemaan Teräsmiehen ja hänen roolistaan hallinnon vihollisena.

Crossover-sarjakuvassa Injustice vs. Masters of the Universe sen jälkeen, kun Teräsmies uudisti hallintonsa, Ihmenainen, joka on yksi hänen kenraaleistaan, johtaa omaa Suicide Squad -ryhmäänsä ja hänestä on tullut franchising-sarjan julmin ja anteeksiantamattomin konna. Kun Damian Wayne pettää Teräsmiehen ja vapauttaa Batmanin hänen hallinnastaan, Ihmenainen tappaa Damianin katkaisemalla tämän niskat lassollaan. Ihmenainen huomaa nyt leikkaavansa verisen tien He-Maniin, kun hän kukistaa Teräsmiehen. Hän ei kestä menettää johtajaansa, varsinkin kun hän on myöntänyt olevansa rakastunut häneen. Matkalla Teräsmiehen luo vapautettu Batman estää häntä, koska hän tietää, että tämä on valmistautunut hyökkäykseen Teräsmiestä vastaan. Kuitenkin, kun Diana yrittää tappaa entisen kumppaninsa, Teela saapuu paikalle ja puukottaa häntä selkään tappaen hänet. Viimeisinä sanoinaan Diana itse asiassa kehuu Teelaa siitä, että hän teki sen, mitä Bruce ei koskaan uskaltanut tehdä. Myöhemmin Batman kertoo Teräsmiehelle, että ainoa tapa pelastaa Diana, jotta tämä voi kohdata oikeuden, on lähettää hänet haamuvyöhykkeelle. Teräsmies on ensin eri mieltä, mutta He-Man vakuuttaa hänet tekemään sen. Myöhemmin Teräsmiehen kuoleman ja Darkseidin tappion jälkeen ylösnoussut Diana vangittiin uuteen hyperturvavankilaan, ja paljastetaan, että hän on vangittuna Evil-Lynin rinnalla[27].

Injustice 2-sarjakuvien esiosassa paljastetaan, että Diana muuttui pahaksi, kun hänen universuminsa Steve Trevor käytti omaa ystävällisyyttään aiheuttaakseen vahinkoa, koska kävi ilmi, että hän oli natsivakooja. Tästä petoksesta raivoissaan Ihmenainen tappoi Trevorin ja vannoi, ettei koskaan enää anna empatian olla heikkoutta[28].

Injustice-animaatioelokuvassa Ihmenainen sarjakuvien tavoin seuraa Teräsmiestä, mutta saatuaan tietää Teräsmiehen tappaneen joukon Jokeria kannattavia teinejä hän alkaa tajuta Teräsmiehen tekevän väärin ja lopulta hän kääntyy häntä vastaan, kun tämä päättää tekopyhästi pidättää Batmanin tiimin sen jälkeen, kun he auttoivat heitä voittamaan Amazon.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superystävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmenainen on mukana kaikissa Superystävät-animaatiosarjoissa 1970- ja 1980-luvulla. Tuolloin hahmon äänenä toimi pitkään Shannon Farnon. Sittemmin kahteen viimeiseen sarjaan hahmon ääninäyttelijä vaihdettiin, kun Constance Cawlfield äänitti hahmoa Super Friends: The Legendary Super Powers Show -sarjassa ja vuotta myöhemmin BJ Ward The Super Powers Team: Galactic Guardiansissa.

DC Super Hero Girls[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teini-ikäinen versio Ihmenaisesta esiintyi vuoden 2015 DC Super Hero Girls nettisarjassa, jossa häntä ääninäytteli Grey DeLisle. Sarjassa Ihmenainen on yksi Supersankareiden koulun tunnetuimmista ja kunnioitetuimmista oppilaista. Ihmenainen esiintyy keskeisenä päähenkilönä vuoden 2019 DC Super Hero Girls -televisiosarjassa, jossa häntä ääninäyttelee Gray Griffin, tällä kertaa välimerellisellä aksentilla. Tässä versiossa hän on 317-vuotias (17-vuotias kuolevaisena) ja hiipi pois amatsonien saaren kotoa Themyscirasta toteuttamaan unelmaansa suojella kuolevaisten maailmaa. Saavuttuaan Metropolisin kaupunkiin hän oppii pitämään itsensä tyypillisenä lukiolaisena muiden päähenkilöiden avulla. Aina kun hän on Steve Trevorin, ensimmäisen pojan, jonka hän koskaan näki, lähellä, hänestä tulee erittäin ujo ja kömpelö. Hänellä on myös hankaluuksia oppia käyttämään ja ymmärtämään ihmisten maailman teknologiaa.

Wonder Woman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmenainen sai ensimmäisen animaatioelokuvansa vuonna 2009, jonka nimiroolissa oli Keri Russell. Wonder Woman kertoi hahmon synnyintarinan, joka pohjautui löyhästi George Perezin tekemään sarjakuvaversioon. Elokuvassa hän oli aluksi amatsoniprinsessa, kunnes heidän saarelleen syöksylaskun tehnyt Steve Trevor muutti kaiken. Amatsonit saivat totuuslasson avulla selville, ettei Trevor tiennyt saaresta mitään eikä tullut vakoilemaan heitä. Heidän johtajansa kuningatar Hippolyta päätti järjestää turnajaiset, jonka perusteella selviäisi kuka veisi miehen takaisin omaan maailmaansa. Hippolyta kuitenkin kielsi tytärtään prinsessa Dianaa osallistumasta ja tämä joutui sitä vastoin vartijatehtäviin. Alexa kuitenkin lupautui korvaamaan Dianan vuoron, jotta Diana pääsisi salaa osallistumaan turnajaisiin. Sillä välin kun Diana osallistui turnajaisiin Persephone tappaa Alexan ja päästää useita vuosia vankilassa olleen Aresin vapaaksi. Sillä välin Diana voittaa turnauksen ja hänet asetetaan Trevorin saattajaksi miesten maailmaan, joksi amatsonit sitä kutsuvat.

Perillä ollessaan kaksikko huomaa Aresin päässeen vapaaksi ja aiheuttaneen suurta tuhoa ympäri maailmaa. Ihmenaiseksi kutsuttu Diana joutuu matkan varrella taistelemaan muun muassa Deimosta vastaan ja loppujen lopuksi Aresia kahdesti. Jälkimmäisellä kerralla Ares onnistuu kasvattamaan voimiaan ja kasvaa kaksinkertaiseksi hakaten Ihmenaisen kumoon. Kaikki kuitenkin muuttuu kun Aresin käskyttämä salama iskee toisen kerran jolloin Ihmenainen onnistuu lassonsa avulla heittämään juuri ennen lopullista iskua Aresin veteen, johon salama iskee. Tämä aiheuttaa Aresin palautumisen normaaliin kokoonsa, jonka jälkeen Ihmenainen näkee tilaisuutensa tappaa Ares katkaisemalla hänen päänsä irti miekalla. Samalla Aresin loihtima taika raukeaa ja sota päättyy.

Wonder Woman: Bloodlines[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2019 ilmestynyt animaatioelokuva Wonder Woman: Bloodlines keskittyy Ihmenaiseen, joka kohtaa menneisyyden vihollisia, jotka kokoontuvat yhteen ja muodostavat Villainy Inc:n. Elokuvan tapahtumat pohjautuvat löyhästi sarjakuviin ja siinä esiintyy Ihmenaisen tunnettuja ystäviä ja liittolaisia, kuten Etta Candy, Julia Kapatelis ja tämän tytär Vanessa, josta tuli myöhemmin Ihmenaisen vihollinen Hopeajoutsen ja muita tunnettuja ihmenaisen vihollisia kuten Giganta, Gepardi, Veronica Cale, Tohtori Myrkky, Tohtori Kyber ja Meduusa. Elokuvassa Ihmenaista ääninäytteli Rosario Dawson.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmenaisen ensimmäinen esiintyminen televisiossa oli vieraana Brady Kids -sarjakuvasarjan jaksossa vuonna 1972, jonka otsikkona oli "It's All Greek to Me" (äänenä Jane Webb). Brady-lapset tapaavat Diana Princen/Wonder Womanin, ja yhdessä he joutuvat vahingossa siirtymään muinaisten olympialaisten aikaan. Lapset aikovat kilpailla maratonissa ja voittaa kreikkalaiset urheilijat päästäkseen kilpailuun. Ihmenainen vakuuttaa lapset hylkäämään itsensä ja selittää, että jos he voittavat kilpailun, he muuttavat historian kulun. (Ihmetyttö (Donna Troy) oli jo esiintynyt useissa Teen Titans -lyhytpiirrossarjan jaksoissa, joka oli osa The Superman/Aquaman Hour of Adventure -sarjakuvasarjaa vuonna 1967.) Filmaatio suunnitteli "Wonder Woman" -pilottia muiden DC:hen liittyvien projektien ohella.

Cathy Lee Crosby esittää Ihmenaista vuoden 1974 elokuvassa, joka ammentui vahvasti sarjakuvahahmon "I Ching" -kaudesta. Tätä ABC-pilotiksi tarkoitettua versiota ei jatkettu. Sen sijaan ABC kehitti sovituksen lähemmäksi hahmon supersankarin juuria Lynda Carterin roolissa. Tämä sarja jatkui kolme kautta ABC:llä ja CBS:llä 1970-luvun puolivälistä loppuun.

Ihmenainen mainittiin Smallville televisiosarjan jaksoissa "Warrior" ja "Fortune" sekä The Flash -sarjan jaksossa "Welcome to Earth-2" ja Batwoman sarjan jaksossa "The Rabbit Hole" ja Titans -sarjassa useasti Donna Troyn toimesta. Ihmenainen esiintyi Peacemaker sarjan ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa "It's Cow or Never", jossa häntä esitti sijaisnäyttelijä Kimberley Von Ilberg.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmenaisella oli pieni rooli vuoden 2016 elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice, jossa hän auttoi kukistamaan Tuomiopäivän. Häntä esitti elokuvassa Gal Gadot. Vuonna 2017 Ihmenainen esiintyi omassa nimikkoelokuvassaan Wonder Woman, jossa häntä esitti Gal Gadot. Gadot esitti Ihmenaista myös elokuvan jatko-osassa Wonder Woman 1984. Gadot esitti Ihmenaista myös elokuvassa Justice League ja elokuvan ohjaajan versiossa Zack Snyder’s Justice League.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmenainen Justice League Heroes -pelissä.

Ihmenaista näytelleitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelijät, jotka ovat esittäneet Ihmenaista elokuvissa, televisiosarjoissa ja animaatiossa. Heistä Shannon Farnon on tällä hetkellä pisimpään hahmon roolissa ollut näyttelijä.

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1967 Ellie Wood Walker Wonder Woman: Who's Afraid of Diana Prince?
1973–1983 Shannon Farnon Superystävät
The All-New Super Friends Hour
Challenge of the Superfriends
The World's Greatest SuperFriends
SuperFriends Hour
1974 Cathy Lee Crosby Wonder Woman
1975–1979 Lynda Carter Wonder Woman The New Original Wonder Woman
1984 Constance Cawlfield Super Friends: The Legendary Super Powers Show
1985
1988
BJ Ward The Super Powers Team: Galactic Guardians
Teräsmies
2001–2006
2010, 2012–2013
2017
Susan Eisenberg Justice League
Justice League Unlimited
Superman/Batman: Apocalypse
Justice League: Doom
Injustice: Gods Among Us
Injustice 2
2006 Courtenay Taylor Justice League Heroes
2008 Lucy Lawless Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama
2008 Tara Platt Mortal Kombat vs. DC Universe
2009 Keri Russell Wonder Woman
2010 Vanessa Marshall Justice League: Crisis on Two Earths
2011 Gina Torres DC Universe Online
2011 Adrianne Palicki Wonder Woman
2014, 2019 Cobie Smulders Lego Elokuva
Lego Elokuva 2
2015–2019 Rosario Dawson Justice League: Throne of Atlantis
Justice League vs. Teen Titans
Justice League Dark

Wonder Woman: Bloodlines
2016–2017, 2020–2021 Gal Gadot[29] Batman v Superman: Dawn of Justice
Wonder Woman
Justice League
Wonder Woman 1984
Zack Snyder’s Justice League
2023 Grey Griffin Scooby-Doo! ja Krypto!

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Wonder Woman (2017) - IMDb”. en-US
  2. Wonder Woman | Story, TV Show, Movies, Actresses, & Facts | Britannica www.britannica.com. Viitattu 13.4.2023. (englanniksi)
  3. Sarjakuvasankari Ihmenainen nimitettiin YK:n kunnialähettilääksi iltalehti.fi. Viitattu 22.10.2016.
  4. "Wonder Woman: A History"
  5. "When We First Met – Wonder Woman's Golden Age Rogues"
  6. Infinite Crisis #5 (Huhtikuu 2006)
  7. "Wonder Woman Gets a New 52 Origin, Parent in November"
  8. Wallace, Dan (2008). "Wonder Woman's Magical Weapons". In Dougall, Alastair (ed.). The DC Comics Encyclopedia. New York City: Dorling Kindersley. p. 93
  9. Wonder Woman (vol. 2) #219 (Syyskuu 2005)
  10. Wonder Woman: The Ultimate Guide to the Amazon Princess
  11. Wonder Woman (vol. 2) #219 (Syyskuu 2005)
  12. Flashpoint #1 (Toukokuu 2011)
  13. Flashpoint: Wonder Woman and the Furies #1 (Kesäkuu 2011)
  14. Flashpoint: Wonder Woman and the Furies #2 (Heinäkuu 2011)
  15. Flashpoint #2 (Heinäkuu 2011)
  16. Flashpoint: Lois Lane and the Resistance #3 (Elokuu 2011)
  17. Flashpoint: Emperor Aquaman #2 (Heinäkuu 2011)
  18. Flashpoint: Wonder Woman and the Furies #3 (Elokuu 2011)
  19. Flashpoint: Emperor Aquaman #3 (Elokuu 2011)
  20. Flashpoint #4 (Elokuu 2011)
  21. Flashpoint #5 (Elokuu 2011)
  22. Flashpoint: Beyond #1
  23. Injustice: Gods Among Us #1–12, Annual #1
  24. Injustice: Gods Among Us: Year Three #1–12, Annual #1
  25. Injustice: Gods Among Us: Year Four #1–12, Annual #1
  26. Injustice: Gods Among Us: Year Five #1–20, Annual #1
  27. Injustice vs. Masters of the Universe #1–6
  28. Injustice 2 Annual #1: Wonder Woman of War
  29. https://www.imdb.com/title/tt0451279/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ihmenainen.