Metsästäjä Marsista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metsästäjä Marsista
Dragon Con 2013 - Martian Manhunter (9661398421).jpg
Luoja(t) Joe Samachson ja Joe Certa
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Detective Comics nro 225 (marraskuu 1955)
Henkilötiedot
Oikea nimi J'onn J'onzz
Status Aktiivinen
Pituus 201 cm
Paino 136 kg
Ryhmäsidokset Oikeuden puolustajat
Edelliset ryhmäsidokset -
Henkilöllisyydet John Jones
Voimat Telepatia, lentokyky, supervoimakas, superkatse ja -kuulo, mielenlukeminen, muuntautuminen.
Suhteet
Sukulaiset M'yri'ah (vaimo, kuollut), K'hym (tytär, kuollut), Ma'alefa'ak (kaksosveli, kuollut)

Metsästäjä Marsista (engl. Martian Manhunter), eli J'onn J'onzz on DC Comics -kustantamon sarjakuvissa esiintyvä supersankari. Joe Samachsonin ja Joe Certan luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1955 Detective Comics -sarjakuvalehden numerossa 225.

J'onn otti Maahan saavuttuaan nimekseen John Jones, ja alkoi poliisietsiväksi. Amerikan Oikeuden Puolustajien alkuperäinen jäsen J'onn oli vuodesta 1960. Marsilaisen omat seikkailut päättyivät kuitenkin jo ennen kuin 1960-luku päättyi, joten hänet pantiin JLA:stakin pois jo ennen kuin vuosikymmen päättyi.

1970-luvulla Marsilaisella oli muutama esiintyminen, Justice League of America -lehdessä. 1980-luvulla DC:n päättäjät tekivät JLA:sta lehden, jossa ei ollut yhtään suosittuja sankareita. Tämä ei osoittautunut kannattavaksi ja Legendat-minisarjan myötä J'onn olikin ainoa Oikeuden Puolustaja.

Nykyisen DC:n historiankirjoituksen mukaan J'onn J'onzz on aina mukana ollut jäsen.

J'onn on yksi universumin voimakkaimmista telepaateista ja hän kykenee muuntautumaan keneksi tahansa. Hänen muita erikoiskykyjään marsilaisena ovat supervoimat, kestävyys, lentokyky, uusiutuminen, muodonmuutos, aineettomuus, näkymättömyys, telepatia, telekineesi, ekstrasensorinen syöttö ja lämpönäkö. Hänen suurimpana heikkoutena on tuli, koska hän marsilaisten tavoin pelkää tulta ja liekkejä.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DC Extended Universe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Metsästäjä Marsista esiintyy DC Extended Universen elokuvissa, naamioituneena ihmiseksi nimeltä Calvin Swanwick, näyttelijänään Harry Lennix.
  • Kenraaliluutnantti Swanwick esiintyi elokuvassa Man of Steel, jossa hän kuulusteli armeijalle antautunutta Teräsmiestä, kenraali Zod oli hyökännyt Maahan. Teräsmiehen antauduttua ensin Zodille, mutta sitten taisteltua Zodin sotilaita vastaan Smallvillessä, Swanwick uskoo, ettei Teräsmies ole uhka. Zodin kuoleman jälkeen Swanwick nimitetään uudeksi puolustusministeriksi ja hän yrittää tarkkailla satelliittien avulla Teräsmiehen liikkeitä, mutta Teräsmies tuhoaa satelliitin ja vakuuttaa, ettei ikinä kääntyisi ihmiskuntaa vastaan.
  • Elokuvassa Batman v Superman: Dawn of Justice Lois Lane pyysi Swanwickin apua selvittääkseen yksityiskohtia Nairomin tapahtumista. Vaikka Swanwick aluksi vastusteli, hän myöntyi kertomaan Loisille, että Nairomissa käytetyt aseet olivat LexCorpin valmistamia. Myöhemmin, Lex Luthorin usutettua Tuomiopäivä hyökkäämään Teräsmiehen kimppuun, Yhdysvaltain presidentti käski Swanwickia ampumaan ohjuksen taistelualueelle. Ohjus kuitenkin teki Tuomiopäivästä vain voimakkaamman. Swanwick nähtiin lopuksi Teräsmiehen hautajaisissa, Teräsmiehen uhrattua itsensä Tuomiopäivän tappamiseksi.
  • Swanwickin todellinen henkilöllisyys J'onn J'onzzina oli alun perin tarkoitus paljastaa elokuvassa Justice League, mutta kohtaus leikattiin pois.[1]
   • Elokuvan ohjaajan versiossa, Zack Snyder’s Justice League, paljastettiin, että Lois Lanen luona Metropoliksessa käynyt Martha Kent oli oikeasti naamioitunut J'onn J'onzz ja samalla paljastui, että kenraali Swanwick oli todellisuudessa myös vain yksi hänen valeasuistaan. Elokuvan lopussa J'onn vieraili Bruce Waynen luona, kiittäen häntä Oikeuden Puolustajien perustamisesta ja varoittaen Darkseidin aikomuksista hyökätä Maahan vielä kolmannenkin kerran.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Justice League of America[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Ogden Stiers esitti hahmoa vuonna 1997 pilottijaksoon jääneessä Justice League of Americassa.

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsästäjä Marsista elokuvassa Justice League: Crisis on Two Earths.

Justice League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsästäjä Marsista esiintyi animaatiosarjoissa Justice League ja Justice League Unlimited, joissa häntä ääninäytteli Carl Lumbly. Sarjassa hän toimii laajennetun liigan tehtäväkoordinaattorina heidän Vartiotornissaan kahden ensimmäisen kauden ajan ennen kuin hän poistuu väliaikaisesti Liigasta kolmannella kaudella tutkiakseen Maata. "Destroyer"-sarjan finaalin jälkeen hän asettui asumaan Kiinaan, meni naimisiin ihmisnaisen kanssa ja kertoi hänelle totuuden elämästään ennen kuin hän liittyy takaisin Liigaan torjuakseen Darkseidin hyökkäyksen.

Justice League Action[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsästäjä Marsista esiintyi animaatiosarjassa Justice League Action, jossa häntä ääninäytteli Crispin Freeman.

The Batman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dorian Harewood ääninäytteli Marsilaista vuosina 2007-2008 Batman-animaatiosarjassa. Hän esiintyi sarjan 5. tuotantokaudella, jossa hän tuli varoittamaan Batmania ulkoavaruudesta tulevasta uhkasta. Batman ei aluksi luottanut häneen, mutta teki lopulta yhteistyötä juuri ennen kuin muukalaisolennot valtasivat Gotham Cityn. Marsilainen auttoi Batmania kukistamaan olennot ja pelastamaan maapallon. Myöhemmin hän esitteli Batmanin muille sankareille (Salamalle, Haukkamiehelle ja Vihreälle Nuolelle), jotka olivat osana Oikeuden Puolustajia Marsilaisen kanssa. Sittemmin sarjan kaksiosaisessa päätösjaksossa hän oli mukana auttamassa Batmania muiden sankareiden ohella pelastamaan maailman uudelta muukalaishyökkäykseltä.

Oikeuden Puolustajat: Uusi Rintama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miguel Ferrer ääninäytteli Marsilaista vuonna 2008 elokuvassa Oikeuden Puolustajat: Uusi Rintama.

Elokuva sijoittui 1950-luvulle, kun eräs tiedemies teleporttasi epähuomiossaan Marsilaisen Maa -planeetalle. Ollessaan kykenemätön palaamaan takaisin kotiplaneetalleen Marsiin, hän asettui paikalliseen kaupunkiin asumaan ja tutkimaan ihmisten kulttuuria television kautta. Lopulta Marsilainen muuntaa oman ulkomuotonsa ihmiseksi ja liittyy paikallisen poliisiaseman palvelukseen etsiväksi, ottaen nimekseen John Jones. Hän alkoi tutkimaan erikoisia tapahtumia, jotka olivat ilmenneet viime aikoina ja teki pienen yhteentörmäyksen päätteeksi yhteistyötä Batmanin kanssa. Myöhemmin Marsilainen kuulee huippusalaisesta tehtävästä, jossa kaksi lentäjää on matkustamassa Marsiin. Hän yrittää estää lennon, mutta jääkin kiinni raketin lähdön aikana, kun projektin johtaja King Faraday huomaa tilanteen ja hyökkää hänen kimppuunsa. Hetken päästä Marsilaisen joutuessa vangiksi Teräsmies huomauttaa King Faradayta ja kumppaneita tämän olevan omasta tahdosta heidän vankinaan, sillä hän kykenisi pakenemaan milloin haluaisi, eikä täten ole vaaraksi ihmisille. Faraday lopulta vapauttaa Marsilaisen, joka auttaa muita supersankareita estämään kaiken oudon tapahtuman aiheuttaneen lentävän dinosaurussaaren.

Justice League: Crisis on Two Earths[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsästäjä Marsista esiintyi toisessa animaatioelokuvassaan vuonna 2010, jossa hänen äänenään toimi Jonathan Adams.

Rinnakkaisuniversumin Lex Luthorin tullessa pyytämään apua Oikeuden Puolustajilta, he miettivät keskenään auttaako häntä vai. Marsilainen kertoi lukeneensa Luthorin mielen ja sanoi hänen puhuvan totta esittäessään avunpyyntönsä maailmansa pelastamisekseen. Luthor matkasi Oikeuden Puolustajien kanssa hänen maailmaansa, jossa he joutuivat heti kohtaamaan rinnakkaisuniversumin vastakohtansa. Taistelun jälkeen he matkasivat Luthorin entisen kaverin Jesterin piilopaikkaan, jossa he suunnittelivat hyökkäystä Ultramanin johtamaa rikollisjärjestöä vastaan. Metsästäjä Marsista hyökkäsi Salaman kanssa Johnny Quickin ja tämän apureiden kimppuun ja onnistuivat upottamaan heidän laivansa. Sittemmin ryhmä päätti kääntyä kyseisen universumin presidentin Slade Wilsonin puoleen, joka ei kuitenkaan suostunut tekemään asialle mitään. Samalla Marsilainen alkoi viettämään enemmän aikaa presidentin tyttären, Rose Wilsonin kanssa. Hän pelasti Rosen salamurhaamiselta, kun Archer yritti tappaa hänet nuolella. Lopulta Marsilainen pelotti Archerin šokkiin, kun tämä putosi katolta alas. Marsilainen ei kuitenkaan antanut hänen kuolla vaan jätti Archerin poliisien haltuun. Samalla Marsilainen pyysi pitämään Rosea silmällä, siihen asti kunnes vaara olisi ohi. Muiden Oikeuden Puolustajien estäessä erityisesti Ultramanin ja Owlmanin aikeet, he palasivat takaisin omaan maailmaansa.

Justice League Doom[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsästäjä Marsista esiintyi animaatioelokuvassa Justice League: Doom, jossa häntä ääninäytteli Carl Lumbly.

Elokuvassa J'onn on juhlimassa syntymäpäiviään ystäviensä kanssa John Jonesiksi naamioituneena, kun tuntematon nainen tarjoaa hänelle juoman. J'onn saa myöhemmin tietää naisen olevan vihollisensa Ma'alefa'ak naamioituneena ja juoman olleen magnesiumkarbonaattia, minkä seurauksena J'onn alkaa hikoilla magnesiumia. Ma'alefa'ak sytyttää J'onnin tuleen ja muiden läsnäolevien yrittäessä auttaa häntä he eivät saa liekkejä sammutettua ja J'onn hyppää veteen, mutta hänen ruumiinsa palaa edelleen hänen verensä toimien nyt polttoaineena tulelle magnesiumin takia. Ihmenainen myöhemmin pelastaa J'onnin hengen antamalla hänelle alumiinioksidia, mikä neutraloi magnesiumin vaikutuksen ja sammuttaa liekit. Myöhemmin J'onn saa tietää että Batman oli alunperin luonut suunnitelman hänen kukistamiseksi, joka oli päätynyt Vandal Savagen haltuun. J'onn oli myöhemmin läsnä kun Oikeuden Puolustajat äänestivät Batmanin erottamisesta, mutta Batman erosi itse ennen kun J'onn ehti antaa äänensä.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1997 David Ogden Stiers Justice League of America
2001-2006
2012–2013
Carl Lumbly Justice League
Justice League Unlimited
Justice League: Doom Injustice: Gods Among Us
2006 Daniel Riordan Justice League Heroes
2006–2007
2010
Phil Morris Smallville
2007-2008 Dorian Harewood Batman
2008 Miguel Ferrer Oikeuden Puolustajat: Uusi rintama
2010 Jonathan Adams Justice League: Crisis on Two Earths
2010– Kevin Michael Richardson Young Justice
2010–2011 Nicholas Guest Batman – pelottomat
2013
2016
2021
Harry Lennix Man of Steel
Batman v Superman: Dawn of Justice
Zack Snyder’s Justice League
2015- David Harewood Supergirl

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Colbert, Stephen M.: Justice League: Storyboard Reveals Martian Manhunter Was In Snyder Cut Screen Rant. 5.10.2019. Viitattu 15.9.2020.