Jor-El

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jor-El on fiktiivinen hahmo Teräsmies-sarjakuvissa. Jor-El on kryptonilainen ja Teräsmiehen biologinen isä. Hän esiintyi ensimmäisen kerran Action Comics #1 sarjakuvassa vuonna 1938 ja hänet loivat Jerry Siegel ja Joe Shuster.

Jor-El oli erittäin kunnioitettu tiedemies Krypton-planeetalla. Hän löysi myös rinnakkaisen olemassaolon tason, jota hän kutsuu Phantom Zone -alueeksi, ja keksii laitteen, jolla siihen voidaan päästä, jota hän kutsuu Phantom Zone Projectoriksi. Tämä laite antaa hänelle paikan tiedeneuvostossa, Kryptonin hallitsevassa eliitissä. Hän asui Kryptonin suurimmassa kaupungissa Kryptonopolisissa. Myöhemmin Jor-El huomasi tutkiessaan planeetan maanjäristyksiä että Kryptonia uhkasi tuho tämän ytimen epävakaisuuden takia, mutta planeetan muut tiedemiehet vähättelivät uhkaa. Juuri ennen tuhoa Jor-El ehti kuitenkin pelastaa poikansa Kal-Elin lähettämällä hänet avaruusaluksessa Maahan.

Kun Teräsmies myöhemmin rakentaa päämajansa, Yksinäisyyden linnoituksen, hän kunnioittaa biologisia vanhempiaan Jor-Elin ja Laran patsaalla, joka pitää pystyssä Kryptonin planeettaa. Linnoituksessa on myös holografinen kopio Jor-Elin tajunnasta. Teräsmies voi olla vuorovaikutuksessa isänsä kanssa saadakseen neuvoja ja tietoa.

Superman/Batman #50 tarinassa Jor-El lähettää maapallolle luotaimen, joka ottaa yhteyttä Thomas Wayneen, kun tämä on ajomatkalla raskaana olevan Marthan kanssa. Luotain välittää Thomasin tietoisuuden holografisesti Kryptoniin, jotta Jor-El voi paremmin oppia millainen maailma Maapallo on auttaakseen häntä päättämään, minne monista mahdollisista ehdokkaista hänen pitäisi lähettää poikansa. Thomas kertoo Jor-Elille, että Maan ihmiset eivät ole täydellisiä, vaan ovat pohjimmiltaan hyvää ja ystävällistä rotua, joka kasvattaa lapsen oikein ja vakuuttaa Jor-Elin lähettämään Kal-Elin sinne. Thomas kirjaa kohtaamisensa päiväkirjaan, jonka hänen poikansa Bruce Wayne löysi myöhemmin.

Henkilötiedot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ensiesiintyminen: Action Comics #1 (1938)
  • Nimi: Jor-El
  • Ammatti: Tiedemies
  • Toimipaikka: Krypton
  • Siviilisääty: Naimisissa (Lara Lor-Van)
  • Tunnetut sukulaiset: Kal-El (poika), Zor-El (veli), Kara (veljentytär)

Jor-Elin esittäjiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Videopeleissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.