Russell Crowe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Russell Crowe
Russell Crowe vuonna 2017.
Russell Crowe vuonna 2017.
Henkilötiedot
Koko nimi Russell Ira Crowe
Syntynyt7. huhtikuuta 1964 (ikä 59)
Wellington, Uusi-Seelanti
Ammatti näyttelijä, muusikko, tuottaja
Puoliso Danielle Spencer
(vih. 2003; ero 2018)
Näyttelijä
Merkittävät roolit
Palkinnot

Parhaan miespääosan Oscar
2000 Gladiator

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Russell Ira Crowe (s. 7. huhtikuuta 1964 Wellington) on uusi­seelantilainen Oscar-palkittu näyttelijä, muusikko ja tuottaja. Crowe on asunut suurimman osan elämästään Australiassa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiinnyttyään televisio­sarjoissa Neighbours ja Living with the Law Crowe sai ensimmäisen elo­kuva­roolinsa elo­kuvasta The Crossing. Hän siirtyi Hollywoodin saatuaan menestystä Australiassa. Crowen ensimmäinen Hollywood-rooli oli elo­kuvassa Nopeat ja kuolleet vuodelta 1995.

Vuonna 1997 Crowe sai osan Curtis Hansonin menestys­elo­kuvasta L.A. Confidential. Parin vuoden päästä Crowe sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa tosi­tapahtumiin perustuvasta elo­kuvasta The Insider – sisäpiirissä, joka kertoo tupakka­teollisuuden salaisuuksista. Seuraavana vuonna Crowe voitti Oscarin parhaasta mies­pääosasta elo­kuvassa Gladiator. Kolmannen perättäisen Oscar-ehdokkuuden hän sai elo­kuvasta Kaunis mieli, jossa hän näyttelee matemaatikko John Nashia. Samasta elokuvasta hän sai myös Bafta-palkinnon. Sittemmin Crowe on näytellyt useissa Ridley Scottin ohjaamissa elo­kuvissa, joista menestynein on Gladiator.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Russell Crowe oli naimisissa näyttelijä Danielle Spencerin kanssa vuodesta 2003 vuoteen 2018. Heillä on kaksi lasta.lähde?

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]