Master and Commander: Maailman laidalla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Master and Commander: Maailman laidalla
Master and Commander: The Far Side of the World
Ohjaaja Peter Weir
Käsikirjoittaja Peter Weir & John Collee
Patrick O'Brianin romaanien pohjalta
Tuottaja Samuel Goldwyn, Jr.
Duncan Henderson
Peter Weir
Säveltäjä Klaus Badelt
Iva Davies
Christopher Gordon
Richard Tognetti
Kuvaaja Russell Boyd
Leikkaaja Lee Smith
Pääosat Russell Crowe
Paul Bettany
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Miramax Films
Universal Pictures
Samuel Goldwyn Films
Levittäjä InterCom
Netflix
Disney+
Ensi-ilta 14. marraskuuta 2003
Kesto 138 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Master and Commander: Maailman laidalla (televisioesityksessä Kuninkaan mies: Maailman laidalla) [1] (engl. Master and Commander: The Far Side of the World) on Peter Weirin ohjaama yhdysvaltalainen elokuva vuodelta 2003. Se perustuu Patrick O’Brianin kirjoittamaan historialliseen Aubrey-Maturin-romaanisarjaan, jonka eri tarinoita yhdistelemällä elokuva muokattiin omaksi kokonaisuudekseen.[2]

Elokuva kertoo brittiläisestä sotalaivasta 1800-luvun alussa Ison-Britannian ollessa sodassa Napoleonin Ranskaa vastaan. HMS Surprise on määrätty komennukselle Etelä-Amerikan lähistölle. Sen kapteenina toimii Jack Aubrey (Russell Crowe) ja laivan lääkärinä tämän hyvä ystävä Stephen Maturin (Paul Bettany). Miehistö joutuu ranskalaisen Acheron-kaapparilaivan väijyttämäksi, minkä jälkeen alkaa kiihkeä takaa-ajo ja voimienmittely. Samalla elokuva kertoo tarinan ystävyydestä, rohkeudesta ja eri arvomaailmojen törmäyksestä.

Elokuvan tarina sijoittuu vuoden 1805 toukokuuhun, jolloin Napoleonin sodat riehuvat paraikaa Euroopassa. Brittiläisen fregatin HMS Surprisen kapteeni "Lucky Jack" Aubrey (Russell Crowe) saa käskyn jahdata ranskalaista Acheron-nimistä kaapparialusta ja "upottaa, polttaa tai vallata se". Elokuvan alkaessa Surprise joutuu Acheronin väijytykseen. Brittien alus vaurioituu pahasti, eivätkä sen omat tykit onnistu lainkaan osumaan vihollislaivaan. Aluksen miehistö hinaa pelastusveneillä laivan sumuseinämän kätköön paetakseen vihollisilta. Aubrey saa kuulla eräältä miehistön jäseneltä, joka näki Acheronin sen ollessa vielä rakennusvaiheessa, että vihollisalus on nopeampi ja vahvempitekoinen kuin Surprise. Vanhemmat upseerit ovat sitä mieltä, että Acheronin kaltainen alus on Surpriselle liian vahva vastustaja. Aubrey ymmärtää kuitenkin, että Acheron voisi muuttaa sodan kulun Napoleonin eduksi saadessaan tilaisuuden ryöstellä brittiläisiä valaanpyyntialuksia mielensä mukaan, ja määrää Surprisen seuraamaan Acheronia sen sijaan että hankkiutuisi satamaan korjaamaan aluksensa. Acheron onnistuu jälleen yllättämään Surprisen, mutta Aubrey onnistuu karistamaan sen kannoiltaan yön pimeydessä käyttämällä hyväkseen houkutuspoijua ja laivan lamppuja.

Surprise seuraa kaapparialusta etelään, kiertää Kap Hornin ja suuntaa kohti Galápagossaaria, koska Aubrey on varma että Acheron tulee väijymään brittien valaanpyyntialuksia sieltä käsin. Laivan lääkäri Stephen Maturin (Paul Bettany), Aubreyn ystävä, on kiinnostunut Galápagossaarten eläimistöstä sekä kasvillisuudesta. Aubrey lupaa Maturinille, että tällä tulee olemaan useita päiviä aikaa tutkia saarten luontoa. Kun Surprise saapuu Galápagossaarille, miehistö löytää sieltä Acheronin tuhoaman valaanpyyntialuksen henkiinjääneitä miehistön jäseniä. Aubrey käsittää vihollisaluksen olevan lähellä ja suuntaa kiireesti sen perään. Maturin katsoo Aubreyn rikkoneen lupauksensa ja seuraa Acheronia velvollisuuden sijaan lähinnä oman ylpeytensä vuoksi.

Merijalkaväen kapteeni Howard (Chris Larkin) yrittää ampua albatrossin, mutta osuukin vahingossa Maturiniin. Maturinin apuri (Richard McCabe) kertoo Aubreylle tapahtumista ja ilmoittaa, että luoti ja sen mukanaan repimä pieni kangaspalanen on kaivettava esiin Maturinin kehosta. Leikkaus on kuitenkin tehtävä kuivalla maalla. Vaikka Surprise on viimein saavuttamassa Acheronia, Aubrey kääntää laivan ja vie Maturinin takaisin Galápagossaarille. Maturin suorittaa leikkauksen itse käyttäen apunaan peiliä. Aubrey luopuu kaapparialuksen jahtaamisesta ja antaa Maturinille tilaisuuden tutkia saarta ja kerätä sieltä näytteitä ennen kuin he lähtevät takaisin kotiin. Kävellessään saaren halki ja etsiessään galapagosinmerimetsoja Maturin huomaa Acheronin ankkuroituneena saaren toiselle puolelle. Maturin varoittaa Aubreya, ja Surprise alkaa valmistautua taisteluun. Koska Acheronin runko on vankka, Surprisen on päästävä kaapparialuksen lähelle voidakseen vahingoittaa sitä. Huomattuaan erään Maturinin keräämän hyönteisnäytteen, kummitussirkan, ilmiömäisen naamioitumiskyvyn Aubrey naamioi Surprisen valaanpyyntialukseksi; hän toivoo ranskalaisten tulevan heidän lähelleen kaapatakseen heidän aluksensa sen sijaan, että yrittäisivät tuhota sen. Acheron lankeaa brittien ansaan ja saa vakavia vaurioita. Aubrey johtaa miehistönsä vihollisaluksen kannelle valtaa aluksen ranskalaisilta taistelussa. Acheronin kapteenia (Thierry Segall) etsiessään Aubrey viedään aluksen sairasosastolle, missä laivan ranskalainen lääkäri sanoo kapteenin kuolleen. Lääkäri tarjoaa Aubreylle kapteenin miekkaa.

Sekä Acheron että Surprise korjataan jälleen kuntoon. Surprise jää vielä Galápagossaarille, mutta vallattu Acheron lähetetään Valparaísoon. Acheronin purjehtiessa tiehensä Maturin mainitsee, että aluksen lääkäri oli kuollut jo kuukausia sitten. Aubrey käsittää, että ranskalainen kapteeni huiputti häntä naamioitumalla aluksen lääkäriksi, ja määrää Surprisen kääntymään ja saattamaan Acheronin Valparaísoon. Näin ollen Maturin ei taaskaan saa tilaisuutta tutustua kunnolla Galápagossaarten luontoon. Aubrey huomauttaa kuivasti, että koska Maturinin etsimä lintu on lentokyvytön, ”se ei ole menossa mihinkään”. Kaksikko ryhtyy soittamaan yhdessä Luigi Boccherinin sävellyksiä samalla, kun aluksen miehistö asettuu taisteluasemiin.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  Russell Crowe  Kapteeni Jack Aubrey  
  Paul Bettany  Tohtori Stephen Maturin  
  James D’Arcy  Thomas Pullings  
  Edward Woodall  William Mowett  
  Chris Larkin  Kapteeni Howard  
  Max Pirkis  William Blakeney  
  Jack Randall  Boyle  
  Max Benitz  Peter Myles Calamy  
  Lee Ingleby  Hollom  
  Richard Pates  Williamson  
  Robert Pugh  Allen  
  Richard McCabe  Higgins  
  Ian Mercer  Hollar  
  Tony Dolan  Lamb  
  David Threlfall  Killick  
  Billy Boyd  Bonden  
  Bryan Dick  Joseph Nagle  
  Joseph Morgan  William Warley  
  George Innes  Joe Plaice  
  William Mannering  Michael Doudle  
  Patrick Gallagher  Davies  
 Alex Palmer  Nehemiah Slade  
  Mark Lewis Jones  Hogg  
  John De Santis  Padeen Colman  
  Ousmane Thiam  Musta Bill  
  Thierry Segall  Acheronin kapteeni  

Oscar-palkinnot (2003)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oscar-ehdokkuudet (2003)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • Paras elokuva
 • Paras ohjaus
 • Paras lavastus
 • Paras äänitys
 • Paras puvustus
 • Paras editointi
 • Parhaat erikoistehosteet
 • Paras maskeeraus

BAFTA-ehdokkuudet (2004)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BAFTA-ehdokkuudet:

 • Paras ohjaus
 • Paras lavastus
 • Paras puvustus
 • Paras ääni
 1. https://www.elonet.fi/fi/elokuva/1211603
 2. Wakonen, Wakonen: Miehet rautaa ja laivat puuta Film-o-holic.com. 26.11.2003. Viitattu 6.1.2012.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]