George Lazenby

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
George Lazenby
George Lazenby vuonna 2008.
George Lazenby vuonna 2008.
Syntymäaika 5. syyskuuta 1939 (ikä 77)
Syntymäpaikka Queanbeyan, Australia
Ammatti malli ja näyttelijä
Merkittävät roolit James Bond
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

George Robert Lazenby (s. 5. syyskuuta 1939 Queanbeyan, Australia) on australialainen malli ja näyttelijä, joka esitti James Bondia Bond-elokuvassa Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa (On Her Majesty's Secret Service, 1969). Hän on esiintynyt myös useissa Emmanuellen jatko-osissa vuonna 1993 sekä Batman of the Future -televisiosarjassa vuonna 1999.

George Lazenbya pidettiin hyvin vaativana ja hankalana Bond-näyttelijänä. Miehellä ei ollut lainkaan hiihtokykyjä ja hän piti itseään suuressa arvossa. Bond-tuottajat ja ohjaaja päättivät varsin varhain, ettei Lazenbya aiota käyttää enää Bondina toistamiseen, vaikka näyttelijällä omien sanojensa mukaan oli sopimus tehdä kaksi James Bond -elokuvaa. Ensimmäisen kerran George Lazenbyn vetäytymisestä Bond-roolista kertoi näyttelijän tiedottaja, minkä vuoksi asia sai valtavat mittasuhteet jo ennen kuin Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa oli saatu kuvattua. Alun perin George Lazenby sai Bond-roolin, koska Sean Connery oli vakaasti päättänyt luopua roolista, Roger Moore ei ollut saatavilla ja Timothy Daltonkin piti itseään liian nuorena rooliin. Lazenbyn Bondiksi valitsemiseen kuului kuitenkin myös omalaatuinen tarina: George Lazenby osti Sean Connerylle tehdyn puvun, jota tämä oli käyttänyt Bond-elokuvissaan, kävi parturissa hankkimassa samankaltaisen kampauksen kuin Connerylla ja osti Rolex-kellon. Sitten hän meni samaan aikaan parturiin, jossa tiesi myös Bond-tuottaja Albert R. Broccolin käyvän ja näin he kohtasivat ensimmäisen kerran.[1] Lazenby myös valehteli näytelleensä aiemmin Euroopassa, Hongkongissa ja Neuvostoliitossa, koska arveli, että asian oikeaa laitaa oli mahdotonta saada selville.

George Lazenby sai osakseen myös kehuja erityisesti uskottavien taistelukohtaustensa ansiosta. Omien sanojensa mukaan hän halusi olla kuin Sean Connery, mutta vain ulkoisesti. Outona pidetään sitä, että Lazenby sai roolin, vaikka hänellä ei ollut juuri lainkaan näyttelijänkokemusta. Kun elokuva viimein saatiin kuvattua ja valkokankaalle, kävi ilmi, ettei menestys ollut odotusten mukainen: elokuva tuotti noin 82 miljoonaa dollaria, kun Sean Conneryn edellinen Bond-elokuva oli tuottanut lähes 112 miljoonaa dollaria. Se oli lopullinen isku George Lazenbylle, joka oli ajatellut vielä palaavansa rooliin. Sean Connery suostui palaamaan Bondiksi vielä kerran ja katseet kääntyivät jo seuraavaan Bondiin. George Lazenbyn ura James Bondin näyttelijänä jäi vain yhden elokuvan mittaiseksi.

Lazenby on toistaiseksi nuorin näyttelijä, joka on esittänyt James Bondia. Elokuvan ensi-illan aikaan hän oli 30-vuotias, kun Sean Connery oli 32-vuotias, Roger Moore 46, Timothy Dalton 41, Pierce Brosnan 42 ja Daniel Craig 38-vuotias.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmestymisvuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1969 Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa On Her Majesty's Secret Service James Bond
1971 Ammattisotilas Universal Soldier
1974 Kiveä kovempi Stoner Tie jin gang da po zi yang guan Joshua Stoner
1975 Mies Hongkongista The Man from Hong Kong
1976 Jääpommi Freeze Bomb
1976 Kuningattaren lunnaat E tan qun hing ying hui
1977 Hei, me nauretaan! The Kentucky Fried Movie Arkkitehti
1977 Kuoleman asiamies Death Dimension
1984 Tappomestari II The Ninja Master II
1987 Hell Hunters
1992 Murhaava katse Eyes of the Beholder
1993 Emmanuellen salaisuus Emmanuelle's Secret
1993 Emmanuellen kosto Emmanuelle's Revenge
1993 Emmanuellen rakkaus Emmanuelle's Love
1993 Emmanuelle Venetsiassa Emmanuelle In Venice
1993 Emmanuelle ikuisesti Emmanuelle Forever

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • James Bond 007 Collection Special Edition. 2002. (englanniksi)
  • George Lazenby The World is Never Enough. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. James Bond 007 Collection Special Edition. George Lazenbyn haastattelu.